Mer

  Hvem ligger best an blant republikanerne?

  Vi rangerer de republikanske presidentkandidatene i 2024 i fem kategorier, fra "Front-runner", til "Also-ran". Vi tar for oss både de som har kunngjort, og de som vurderer å stille. Helt nederst lister vi opp de som er ute av racet.
  Oppdatert 6. mars 2023.

  1. "Front-runner(s)"

  Donald J. Trump

  tidligere president, 78 på valgdagen

  Kan han klare det igjen? Leder fortsatt på et gjennomsnitt av målingene, på tross av en farlig sterk Ron DeSantis med vind i seilene. Ble den første 2024-kandidaten da han kunngjorde sitt kandidatur 15. november 2022.

  Ron DeSantis

  Florida-guvernør, 46 på valgdagen

  Han vant gjenvalg i 2022 med hele 19 prosentpoeng, og det klarte han med en sunn avstand til Donald Trump. Det er DeSantismentum om dagen, med flere gode målinger for mannen som seiler opp som det klareste Trump-alternativet.

  2. "In the money"

  Ingen kandidater i denne kategorien, foreløpig.

  3. "Off the pace"

  Mike Pence

  tidligere visepresident, 65 på valgdagen

  Donald Trumps visepresident, som på tross av sin langvarige lojalitet har blitt regelmessig angrepet av Trump etter at han nektet å gå med på 6. januar-planene til sjefen. Tar stadige steg vekk fra Trump og har sagt at han ikke kommer til å stemme på ham om Trump vinner nominasjonen.

  Nikki Haley

  tidligere South Carolina-guvernør og FN-ambassadør, 52 på valgdagen

  South Carolina-guvernøren forlot jobben da hun ble hentet inn som Donald Trumps FN-ambassadør (2017-19). Lenge beskrevet som en fremtidig stjerne innad i partiet. Ble den andre republikanske presidentkandidaten da hun kunngjorde sitt kandidatur 14. februar 2023.

  Tim Scott

  South Carolina-senator, 59 på valgdagen

  Vant lett gjenvalg med 26 prosentpoeng i 2022. En dyktig kommunikator.

  4. "Dark horse"

  Greg Abbott

  Texas-guvernør, 66 på valgdagen

  Han vant gjenvalg i 2022 med 11 prosentpoeng, og har lenge posisjonert seg som en kommende presidentkandidat.

  Glenn Youngkin

  Virginia-guvernør, 57 på valgdagen

  Fikk mye oppmerksomhet etter seieren i Virginias guvernørvalg i 2021. Har åpenbare ambisjoner, og posisjonerte seg med å drive valgkamp for en rekke kanidater i mellomvalget 2022.

  5. "Also-ran"

  Mike Pompeo

  tidligere CIA-sjef, 60 på valgdagen

  Tidligere kongressmann fra Kansas som ledet CIA under Donald Trump (2017-18) før han tok over som Trumps utenriksminister (2018-21).

  Josh Hawley

  Missouri-senator, 44 på valgdagen

  Den unge Missouri-senatoren ble hauset opp som en kommende stjerne, men snakket har dempet seg drastisk etter knyttneve-bildet av ham utenfor Kongressbygningen 6. januar.

  Chris Sununu

  New Hampshire-guvernør, fyller 50 på valgdagen

  Det var aldri tvil om gjenvalgssjansene til guvernør Sununu, som er sønn av en tidligere New Hampshire-guvernør og lillebror til en tidligere representant og senator fra samme delstat. For svak utenfor hjemstaten?

  Liz Cheney

  tidligere representant, 58 på valgdagen

  Sentral lederskikkelse i 6. januar-kommisjonen som tidlig markerte seg som en republikansk motstemme mot Donald Trump. Hun ble deretter presset ut av lederskapet i Representantenes hus, og tapte primærvalget i Wyoming i 2022. Kan posisjonere seg som en slags anti-Trump kandidat i feltet.

  Tulsi Gabbard

  tidligere representant, 43 på valgdagen

  «Also-ran» kandidat i den demokratiske nominasjonskampen i 2020. Siden den tid har hun forlatt partiet, erklært seg som uavhengig og gitt sin støtteerklæring til en rekke republikanske kandidater.

  Ute av racet

  Tom Cotton

  Arkansas-senator, 47 på valgdagen. Har via en talsmann kunngjort at han ikke stiller.

  Ted Cruz

  Texas-senator, 53 på valgdagen. Kunngjorde den 14. februar 2023 at han kun stiller til gjenvalg til Senatet i 2024: "I’m running for reelection to Senate in 2024."

  Larry Hogan

  Tidligere Maryland-guvernør, 68 på valgdagen. Kunngjorde den 5. mars 2023 at han ikke stiller som republikansk presidentkandidat: "I care more about ensuring a future for the Republican Party than securing my own future in the Republican Party."