Mer

  Hvem ligger best an blant demokratene?

  Vi rangerer de potensielle demokratiske presidentkandidatene i 2024 i fem kategorier, fra "Front-runner", til "Also-ran". President Biden er selvskreven favoritt, men bak ham foregår det en hektisk posisjonering dersom han ikke stiller til gjenvalg.
  Oppdatert 14. november 2022.

  1. "Front-runner"

  Joe Biden

  USAs 46. president, 82 på valgdagen

  Stiller han igjen, på tross av den høye alderen? Klarer han å gi slipp på det han har jobbet for hele livet? Mellomvalget i 2022 var ventet å gi kritikerne flere gode argumenter for hvorfor han bør tre til siden, men det overraskende gode valgresultatet har kjøpt Biden mer tid.

  2. "In the money"

  Kamala Harris

  USAs visepresident, 60 på valgdagen

  Visepresident Harris har spilt en nokså tilbaketrukken rolle i Biden-administrasjonen. Så langt har ikke tiden som visepresident styrket hennes posisjon nevneverdig politisk vis-a-vis potensielle utfordrere. Stillingen og rollen i administrasjonen innebærer imidlertid at hun foreløpig ligger godt an dersom Biden av en eller annen grunn ikke skulle stille til gjenvalg.

  Pete Buttigieg

  USAs samferdselsminister, 42 på valgdagen

  Overraskelsesmannen fra demokratenes nominasjonskamp i 2020 gikk inn som Bidens samferdselsminister etter innsettelsen. Har en plattform å bygge videre på, men er motbakken for bratt blant svarte velgere. Uansett ung nok til å vente.

  Gretchen Whitmer

  Michigan-guvernør, 53 på valgdagen

  Whitmer ble omtalt som en mulig visepresidentkandidat for Joe Biden i 2020, men siden den gang har hun tatt flere steg. I 2022 vant «Big Gretch» gjenvalg med 11 prosentpoeng og hun seiler opp som en sterkt kort for demokratene.

  3. "Off the pace"

  Amy Klobuchar

  Minnesota-senator, 64 på valgdagen

  All the Way with Amy K? Klobuchar prøvde seg i 2020, og hun fikk et lite oppsving i New Hampshire. Hun bidro til å splitte feltet, og stilte seg bak Biden like før supertirsdagen. Kaster seg med om flere gjør det.

  Elizabeth Warren

  Massachusetts-senator, 75 på valgdagen

  Warren slet i skyggen av Bernie Sanders i 2020, men kan hun ta et nytt steg i 2024? Hun har lært av feiltrinnene fra forrige valgkamp, og kan posisjonere seg mer effektivt denne gangen.

  Cory Booker

  New Jersey-senator, 55 på valgdagen

  Booker stilte som presidentkandidat i 2020, og vi tror det ga mersmak, på tross av dårlige resultater. Han er en flittig bruker av sosiale medier og vil ha lært av feiltrinnene i forrige runde.

  Alexandria Ocazio-Cortez

  representant, 35 på valgdagen

  Kan stjerneskuddet fra New Yorks 14. kongressdistrikt prøve seg allerede i 2024? Hun fyller 35 – minstekravet rent aldersmessig – en måneds tid før valgdagen i 2024… Venstresidens yngling er dermed ung nok til å vente et par valg.

  Gavin Newsom

  California-guvernør, 57 på valgdagen

  California-guvernøren vant gjenvalg til sin andre periode med drøyt 16 prosentpoeng i 2022. Har åpenbare nasjonale ambisjoner, men er det nok?

  4. "Dark horse"

  Jared Polis

  Colorado-guvernør, 49 på valgdagen

  Vant gjenvalg i 2022 med drøyt 18 prosentpoeng og Polis utgjør en spennende profil i en eventuell nominasjonskamp.

  Josh Shapiro

  nyvalgt Pennsylvania-guvernør, 51 på valgdagen

  Rett fra brakseier i guvernørvalget i Pennsylvania i november 2022 til å stille som presidentkandidat kort tid etter? Rarere ting har skjedd. Om ikke annet så har Shapiro styrket sin posisjon innad i partiet, og han kan fort bli et samtaleemne.

  Sherrod Brown

  Ohio-senator, 71 på valgdagen

  Brown ble omtalt som en mulig presidentkandidat i 2020, men ble sittende på sidelinjen. Han har fortsatt appell på venstresiden, men har han driven til å prøve seg som presidentkandidat?

  Keith Ellison

  Minnesotas justisminister, 61 på valgdagen

  En potensiell Bernie-kandidat, dersom ikke Bernie eller noen andre tar stafettpinnen. For lite kjent nasjonalt til å spille noen rolle?

  Chris Murphy

  Connecticut-senator, 51 på valgdagen

  Ung, veltalende og profilert i våpendebatten. Klar for den største scenen?

  Wes Moore

  Maryland-guvernør, 46 på valgdagen

  Vant guvernørvalget i Maryland i 2022 med nesten 28 prosentpoeng. Rhodes scholar fra Oxford, bakgrunn fra hæren, forfatter av flere bøker, investor i New York, og TV-produsent. Wes Moore har en meget spennende bakgrunn, men er han klar for den største scenen allerede i 2024?

  Roy Cooper

  North Carolina-guvernør, 67 på valgdagen

  Vant i North Carolina i 2016 og 2020, da Trump vant delstaten i presidentvalget. En moderat guvernør som kan vise til å ha jobbet på tvers av partilinjene i hjemstaten.

  Mark Kelly

  Arizona-senator, 60 på valgdagen

  Vant nettopp gjenvalg i Arizona og den tidligere astronauten kan bli en aktuell kandidat på et senere tidspunkt.

  Gina Raimondo

  USAs handelsminister, 53 på valgdagen

  Den tidligere Rhode Island-guvernøren ble omtalt som en mulig visepresidentkandidat for Biden i 2020. Hun ble isteden Bidens handelsminister. En nokså moderat profil som vil kunne bygge videre på Biden-brandet.

  5. "Also-ran"

  Stacey Abrams

  tidl. guvernør-kandidat, 50 på valgdagen

  Fortsatt ansett som en stjerne blant mange demokrater, på tross av to tap mot Brian Kemp i Georgia, senest i 2022. Ble vurdert som en mulig visepresidentkandidat i 2020, men har hun ikke egentlig falt litt tilbake siden den tid?

  Tim Ryan

  representant, 51 på valgdagen

  Kongressmannen søkte ikke gjenvalg i 2022, men prøvde seg isteden som senatskandidat mot republikaneren J.D. Vance. Ryan ble lovpriset for kampanjen, men kom som ventet til kort i det stadig mer røde Ohio. Stilte som presidentkandidat i 2020, og kan fort komme til å prøve seg igjen.

  Beto O'Rourke

  tidl. representant, 52 på valgdagen

  Prøver Beto seg igjen? Som vi skrev i valgdagsguiden vår for mellomvalget 2022: «Det er fullt mulig Beto ser (…) nederlaget som et perfekt utgangspunkt for et nytt presidentkandidatur.» O’Rourke tapte med 11 prosentpoeng, og kan dermed se tilbake på tre nederlag de siste årene: Senatsvalget i 2018, demokratenes nominasjonskamp i 2020, og guvernørvalget i 2022.

  Julián Castro

  tidl. borgermester og HUD-minister, 50 på valgdagen

  Den tidligere borgermesteren av San Antonio ble hentet inn som Barack Obamas Housing and Urban-development minister i 2014 (-2017). Han prøvde seg deretter som presidentkandidat i 2020, men fikk liten oppmerksomhet.

  Joe Kennedy III

  tidl. representant, 44 på valgdagen

  Enda en Kennedy som sikter seg mot Det hvite hus? Aldr si aldri, og dette kan være en fin mulighet for den tidligere kongressmannen fra Massachusetts til å gjøre seg bedre kjent nasjonalt. Men har han egentlig noe her å gjøre, etter å ha tapt senatsnominasjonen mot Ed Markey i 2020?

  Conor Lamb

  tidl. representant, 40 på valgdagen

  Han tapte riktignok senatsnominasjonen i Pennsylvania mot John Fetterman, men vi har nok ikke hørt det siste fra Lamb.

  Eric Adams

  New York City-borgermester, 64 på valgdagen

  Han vil ikke akkurat bli den første New York City-borgermesteren som prøver seg.

  Eric Garcetti

  Los Angeles-borgermester, 53 på valgdagen

  Han har åpenbare ambisjoner dersom Biden ikke stiller.

  Tom Steyer

  rik forretningsmann, 67 på valgdagen

  Rikingen brukte en haug penger i 2020, og ble blant annet fotfulgt av to AMPOL-reportere i Iowa. Han har nok å ta av, så det er godt mulig han prøver igjen.