Mer

  Eksklusivt intervju med Trump-tilhengeren som angret og utfordret ham i 2020

  Joe Walsh har sittet i Kongressen, vært en del av Tea Party-bevegelsen og stilte mot Donald Trump i 2020. Nå tror han USA kan gå opp i limingen. – Vi er ikke lenger enige om hva Amerika skal være. Hvis ikke noe dramatisk skjer, tror jeg landet kan bryte sammen.

  I dette eksklusive intervjuet med AmerikanskPolitikk.no forteller Joe Walsh (61) om sin politiske vandring, fra å være en hauk på ytre høyre i Det republikanske partiet, til nå – hvor han ikke lenger kjenner igjen sitt gamle parti. Han tar sterkt avstand fra alt Donald Trump står for, og han frykter det aller verste for landet sitt.

  I intervjuet forteller han også om en skyldfølelse, fordi han selv var med på å heie fram Trump i 2016.

  Men aller først: Hva tror han om nominasjonsprosessen og Donald Trumps sjanser i 2024?

  – Han (Trump) eier det republikanske partiet nå. Jeg stemte på ham i 2016. Jeg kommer fra Trump-verdenen, men jeg har snudd. Jeg snakker fortsatt med Trump-velgere og republikanere hver dag. Dette er folk som stemte på meg, så jeg kjenner dem. Donald Trump er en kult-leder. I deres øyne kan han ikke gjøre noe galt. Alle tiltalene mot ham bare styrker ham. Så med mindre han dør av et hjerteinfarkt, blir han nominert. Vi er forbi det punktet nå. Hele verden trenger å være klar over dette, og det gjelder også USA: Det er nå en meget stor mulighet for at han blir president igjen.

  Men hvis vi ser på tallene nasjonalt er det ikke like innlysende. Mange av de avgjørende uavhengige velgerne er på ingen måte med ham. Hvordan er det mulig å bli valgt til president med slike tall?

  – Jeg tror tallene er jevnere enn som så. To ting her: Hvis valget ble holdt i morgen ville Donald Trump ha fått 45 prosent av stemmene. Joe Biden ville automatisk også ha fått 45 prosent av stemmene. De ville kjempet om de resterende 10 prosentene. Så nært er det. Og husk, i Amerika har vi systemet med valgmannsstemmer. Joe Biden slo Donald Trump med 7 eller 8 millioner stemmer forrige gang, men ikke i selve valget. Siden vi har valgmannskollegiet, slo Joe Biden bare Donald Trump med rundt 50.000 stemmer i tre delstater. Så det er egentlig bare en håndfull velgere i en håndfull stater som bestemmer hvem som blir den neste presidenten. Dette er ikke et flertallsvalg.

  – Kombiner dette med det faktum at Joe Biden er rundt 140 år gammel, så er ingenting gitt. Biden har problemer. Demokratene har problemer. Dette kommer til å føre til et veldig jevnt race. Og en annen ting: Trump er tiltalt fire ganger. Se for deg en Donald Trump som stilles for retten neste år, og som av en eller annen grunn blir frikjent, eller det blir en «hung jury»: Herregud, han kommer til å bli en rockestjerne!

  Tea Party-representanten fra Illinois

  Joe Walsh ble valg inn i Representantenes hus av velgerne i Illinois i 2011. Han satt én periode, og var en av fanebærerne i Tea Party-bevegelsen, en konservativ aktivistgruppe som mange mener var en slags forløper for Trump-og MAGA-bevegelsen som vokste fram i 2015.

  Selv støttet han Trumps presidentkamp i 2016, men ikke lenge etter fikk han en vond smak i munnen. Han vente Trump ryggen – og gikk så langt som å stille som motkandidat i nominasjonsprosessen i 2020. Han omtalte Donald Trump som en «unfit con man».

  Konsekvensen av å utfordre partiets president var å bli buet ut på sine egne valgmøter i Iowa. Kort tid etter trakk han seg og meldte seg ut av partiet.

  I dag blir Walsh hyppig brukt som politisk kommentator av flere av de store TV-stasjonene i USA, fordi han bedre enn mange kjenner hva som rører seg i partiet han en gang var en viktig del av.

  Konsekvensen av å utfordre Trump

  Joe Walsh tenker fortsatt mye på det som skjedde i 2020 da han utfordret Trump.

  – Det er det vanskeligste og tristeste jeg noen gang har gjort. For når du offentlig blir en motstander av Trump, så endres alt. Du mister alle følgerne dine, alle støttespillerne dine, og alle vennene dine. Du mottar drapstrusler hele tiden. Fordi jeg er konservativ, en Tea Party-konservativ, ville jeg gå ut og snakke med andre konservative. Etter et par måneder skjønte jeg at de fleste av dem var tapt. De trodde ikke lenger på de tingene jeg trodde på. De var blitt del av en sekt. De ville at Trump skulle kjøre over grunnloven.

  – Under valgkampen innså jeg at mitt tidligere politiske parti var tapt. Jeg tror det er fortapt, og jeg tror ikke partiet noen gang kommer tilbake til slik det en gang var.

  Hvorfor klynger så mange republikanere seg fortsatt fast til Trump, etter alt som har skjedd rundt ham?

  – Her gjelder det å forsøke å forstå de republikanske velgerne. Det er den verdenen jeg kommer fra. Vi snakker stort sett om eldre og middelaldrene hvite mennesker. USA og den amerikanske kulturen har endret seg veldig raskt de siste 30, 40 og 50 årene. Landet er blitt mer mangfoldig, handelen er blitt mer global, og i USA har venstresiden en tendens til å dominere de fleste av våre institusjoner, media, filmindustrien og akademia. Så disse republikanske velgerne har lenge følt seg redde og presset opp i et hjørne.

  – Tea Party-folk som meg fyrte opp disse velgerne i flere år. Vi gjorde de sinte og rasende. Det var det jeg drev med, sier Walsh.

  – Ledelsen i Det republikanske partiet har lenge oversett disse folkene. Så kommer Trump i 2016 og sier at «Jeg lytter til dere, jeg hører bekymringene deres, jeg skal bygge muren og holde disse brune og svarte folkene ute». Han var den første som sa han tok dem på alvor og lyttet til dem. Derfor ble han en slags mytisk figur for dem, selv om alt bare var løgn. De trodde på ham. Og de klynger seg til ham.

  Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0 DEED).

  Biden kan slå ham igjen, men…

  Joe Walsh tror fortsatt president Joe Biden har en god mulighet til å slå Trump. Biden har fått til flere politiske seirer i Kongressen, men Walsh frykter velgerne er mest opptatt av alderen til Biden (80), og ikke hva han har fått til. Walsh mener Biden må komme seg ut foran folk og kameraer og i langt større grad fortelle velgerne hva han faktisk har fått til.

  – Men jeg er usikker på om han klarer det, om han er blitt for gammel til å klare det på en overbevisende måte. Dessuten er det en del arroganse i Binden-leiren. Mange av dem tror folk der ute hater Trump såpass mye at Biden blir gjenvalgt av seg selv. Det er ikke sant. Jeg skulle gjerne ha snakket med Biden selv og fortalt ham dette.

  Flere har snakket om å bruke det 14. grunnlovstillegget til å nekte Trump å stille til valg. Tror du dette kan føre frem?

  – Hvis man ser på grunnlovsteksten, så ja, kanskje, men Høyesterett må til slutt avgjøre dette. Men vi snakker om et land som balanserer på en knivsegg nå. En slik avgjørelse vil bli oppfattet som udemokratisk og vil sette fyr på hele landet. Hvis Donald Trump blir nektet å stille, vil halve landet aldri akseptere det. Da tror jeg det blir åpen (fysisk) krig. Derfor mener jeg at den beste og eneste måten å slå Trump på, og alt han representerer, er gjennom valg. Han må stemmes ut.

  Joe Walsh er alvorlig bekymret for fremtiden til landet sitt. Han mener splittelsen i det amerikanske samfunnet er langt dypere enn vi europeere klarer å oppfatte.

  – Med mindre noe endrer seg dramatisk, tror jeg USA kan være på vei mot et oppbrudd. Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, men dette er det mest splittede perioden vi har vært i som land siden like før borgerkrigen. Jeg er ekstremt redd. Jeg elsker dette landet. Jeg elsker demokratiet vårt. Trump er egentlig bare en fæl, fæl konsekvens av hvor splittet vi er, men vi er veldig, veldig delt, og jeg tror ikke resten av verden virkelig forstår det.

  Hvordan kunne det så langt?

  – Det er det store spørsmålet, min venn. Hvordan kunne det skje? Under borgerkrigen var det veldig lett å se de geografiske skillelinjene. De nåværende splittelsene i Amerika er helt annerledes. Så hvordan vil Amerika kunne gå i oppløsning? Jeg vet ikke. Ingen vet. Det er et stort skille mellom det urbane og resten av Amerika, for eksempel.

  – Jeg kommer fra delstaten Illinois. Chicago og forstedene rundt byen er en helt annen verden enn resten av Illinois, som er landsbygda, det rurale Amerika. Det er et reelt skille, og du ser dette overalt hvor du reiser i landet: Den gjennomsnittlige personen i San Francisco, for eksempel, har en helt annen oppfatning om hva Amerika er enn den gjennomsnittlige personen midt i Texas. Og jeg er oppriktig bekymret for at vi ikke lenger kan klare å få disse to menneskene til å bli enige om hva Amerika skal være.

  Hva skal til for å unngå dette?

  – Vel, tenk på det slik: Et ektepar vurderer skilsmisse. Og hva gjør et ektepar når det er i ferd med å gå til helvete? Forhåpentligvis prøver ekteparet en siste gang, og de setter seg ned med en terapeut og de lytter til hverandre og de snakker med hverandre. Slik må det være i USA de neste årene. Vi må finne ut hvordan vi skal snakke om det som skiller og gjør oss forskjellige. Vi må lytte til hverandre for å finne ut om vi fortsatt skal klare å holde sammen. Hvis vi ikke gjør det, går det galt. Jeg vet ikke hvordan et brudd vil utspille seg, men jeg vet bare at det blir veldig stygt og veldig voldelig.

  Grunnloven, som en gang var så viktig for mange av de som nå støtter Trump

  Joe Walsh – og mange med ham i en tidligere Tea Party-bevegelsen – har et nærmest religiøst forhold til den amerikanske konstitusjonen. Grunnloven skal være styrende for hele det amerikanske samfunnet og politikken – og gir, etter deres syn, lite rom for tolkninger.

  Nå slår Walsh alarm – fordi mange ikke lenger tar dokumentet på alvor.

  – Det er dette som for alltid vil gjøre meg trist, fordi jeg stilte til Kongressen for å fremme prinsippene i Grunnloven for alle og for velgerne på høyresiden. Mine støttespillere, alle konservative, sa at de trodde på Grunnloven. Tolv-fjorten år senere, så er det ikke mange som bryr seg så mye om den lengre. De omfavner åpent at en som Trump, som er en autoritær leder, styrer landet. Autoritarianisme er bannlyst i grunnloven i Amerika. Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke la merke til dette tidlig nok.

  – Jeg nevnte tidligere i intervjuet hvordan mange velgere var redde fordi Amerika endret seg så fort. Nå har de omfavnet en sterk mann, en diktator. De har sluttet å tro at den demokratiske prosessen kan gi dem tilbake deres Amerika. De har åpent fortalt meg at de ønsker en Viktor Orbán eller en Vladimir Putin for å få sitt Amerika tilbake. Det er dette de ser i Trump. Mange republikanske velgere har fortalt meg opp gjennom årene: «Joe, jeg bryr meg ikke om at Trump oppfører seg som en konge. Han gir meg de tingene jeg vil ha». Det er dypt uamerikansk, og det gjør meg veldig trist.

  Hvordan tror du en eventuell annen presidentperiode med Trump vil bli?

  – La oss ikke glemme at Donald Trump prøvde å avvikle demokratiet vårt. Trump mener han er hevet over loven. Han er en autokrat. Han er autoritær.

  – Så du gir ham det ovale kontoret igjen, kommer han til å kaste de politiske fiendene sine i fengsel. Jeg tror aldri han vil forlate Det hvite hus. Folk som meg, som er en veldig tydelig offentlig fiende av Donald Trump, og jeg er ikke alene, vill ikke være trygge. Jeg ville ikke følt meg trygg i dette landet. Jeg tror demokratiet vårt vil være i en reell fare.

  Coverfoto: Joe Walsh (CC BY-SA 4.0 DEED).
  Roy Conradi Andersen
  Roy Conradi Andersen
  Tidligere USA-korrespondent for VG, journalist og redaktør. Har også jobbet som informasjonssjef i Utenriksdepartementet. I dag jobber jeg som daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad.

  Les også