Mer

  Han stiller som presidentkandidat, men hvem er Vivek Ramaswamy?

  Av de erklærte kandidatene til republikanernes nominasjonskamp er 37-åringen Vivek Ramaswamy den definitivt minst kjente.

  Vivek Ramaswamy (37) er et veldig ukjent navn for de aller fleste. Han har tidligere startet flere selskaper, inkludert Strive Asset Management, som er et såkalt anti-ESG investeringsselskap. ESG står for “environmental, social and governance”, og brukes som et mål på hvor bærekraftig et selskap er. Mange selskaper bruker ESG som et kriterium for investeringer. Enkelte investorer, inkludert Ramaswamy, mener ESG både er uærlig og skadelig for økonomien. Han har vært såpass uttalt i sin motstand mot slike selskaper at han har blitt omtalt som en «anti-ESG korsfarer». Ramaswamy viser til at kapitalforvaltere som ønsker høy ESG-rating på for eksempel energiselskaper, gjør at disse produserer mindre energi. Ramaswamys Strive Asset Management gjør det motsatte, og krever at selskapene skal gjøre det som gir dem mest suksess på langt sikt, uten å vurdere politiske, kulturelle eller miljømessige agendaer.

  En nykommer i politikken

  Ramaswamy har ingen bakgrunn i partipolitikken, men hjertesakene er likevel tydelige. Han har gjort det klart at han er imot identitetspolitikk, sensur og Kina. Han ønsker å forby identitetspolitiske praksiser og kvotering, samt å lette på klimarestriksjoner, hvilket han ofte omtaler som å avslutte «klimareligionen» i USA. Han ønsker i tillegg det han omtaler som en fullstendig separasjon av den amerikanske økonomien fra Kina.

  Ramaswamy ønsker også et oppgjør med offentlig byråkrati. Han har blant annet tatt til orde for å innføre åtte år lange terminbegrensninger for offentlig ansatte på føderalt nivå, legge ned Utdanningsdepartementet som det første av mange føderale organisasjoner, og legge ned offentlige fagforeninger. Forslaget som imidlertid har fått mest oppmerksomhet er at han ønsker å sparke minst halvparten av de føderalt ansatte.

  Til tross for dette har Ramaswamy tidligere markert seg mest gjennom sine standpunkter på sosiale spørsmål. Han har allerede skrevet to bøker: Woke, Inc: Inside Corporate America’s Social Justice Scam og Nation of Victims: Identity Politics, the Death of Merit, and the Path Back to Excellence. Begge bøkene markerer motstand mot det som omtales som venstresidens politiske korrekthet, offermentalitet og tidligere nevnte ESG-investeringer. Ramaswamy har attpåtil omtalt slike investeringer som den største trusselen mot amerikansk demokrati. Han har av flere også fått tilnavnet «CEO of anti-woke».

  En outsider, som Andrew Yang?

  På grunn av outsider-rollen, manglende politisk erfaring og bakgrunnen som en vellykket forretningsmann, har flere sammenlignet Ramaswamy med Andrew Yang, som stilte som presidentkandidat i demokratenes nominasjonskamp i 2020. Yang hadde heller ingen politisk karriere før han kunngjorde sitt kandidatur. Yang klarte likevel å skaffe seg en ihuga tilhengerskare og holdt ut lenge nok til å være med i den åttende TV-debatten. Yang har ikke kommentert sammenligningene direkte, men twitret at han har troen på at Ramaswamy kan gjøre det godt tidlig i nominasjonskampen.

  Andrew Yangs kampanje vil bli husket

  Stinn av penger, men fraværende fra målingene

  Ramaswamy sliter foreløpig med å få støtte og oppmerksomhet blant republikanske velgere. Han har fortsatt til gode å bli inkludert i en eneste meningsmåling som omtales hos RealClearPolitics. Dette kan endre seg med mer medieoppmerksomhet. En stor fordel for Ramaswamy er hans formue på rundt $600 millioner. Han har også hevdet at han ikke har noen grense for hvor mye penger han kommer til å bruke på kampanjen som foreløpig er egenfinansiert.

  En utfordring for alle som stiller i den republikanske nominasjonskampen vil være å skille seg fra Trump. Det kan virke som om også Ramaswamy har problemer med dette. Han har ved flere anledninger referert til politikken sin som «America First 2.0», og forklart at han «stiller ikke mot Trump, men for landet».

  Trump-kampanjen virker heller ikke særlig redde for Ramaswamy. Han fikk til og med tale på årets Trump-pregede CPAC-konferanse i 20 minutter. Der ble han også inkludert i en uoffisiell meningsmåling (en såkalt «straw poll»), hvor han endte på 1 prosent.

  Ramaswamy har med andre ord en veldig lang vei å gå dersom han skal hevde seg i nominasjonskampen.

  Erik Rønning
  Erik Rønning
  Studerer økonomi og har tidligere studert statsvitenskap. Har bodd to år i California, og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2023.

  Les også