Mer

  – Ron har en plan

  Den republikanske Florida-guvernøren Ron DeSantis har lenge vært på manges lepper som en aktuell arvtaker etter Donald Trump. Han fikk ekstra medfart etter å ha sikret seg gjenvalg som guvernør i november med solid margin.

  Saken ble først publisert i Klassekampen 13. mars.

  Nå er den unge (44) populære guvernøren ute med ny bok. Det er et sikkert tegn på at han stiller som presidentkandidat. Boken med navn «The Courage to Be Free» har en undertittel man bør merke seg: «Florida’s Blueprint for America’s Revival.»

  DeSantis har en plan om å få flest mulig av sine politiske saker vedtatt i Florida før delstatsforsamlingens sesjon utgår i mai. Da vil han ha mye politisk krutt å vise til i en presidentkampanje.

  På den andre siden sitter hans hovedmotstander i den republikanske nominasjonskampen, Donald Trump, uten en plan. Mye klaffet for Trump i 2016. Kampanjen var i stor grad basert på impulser, at han var en kjent TV-personlighet og at han skulle bygge en mur som Mexico skulle betale for.

  I 2020-valget møtte Trump seg selv i døra. Muren var under oppføring. Han manglet en konkret retning. Det ble starten på en kulturkrig mot alt som er såkalt “woke”. Begrepet beskriver venstreorientert ideologi med fokus på sosial rettferdighet og kritisk raseteori.

  Trumps kulturkrig var en sammensausing av kampen mot rasistiske statuer som ble veltet, sørstatsflagg som ble fjernet og knelende fotballspillere som protesterte mot politivold. Det ble mye snakk, men lite konkret politikk.

  DeSantis bruker det som fungerte med Trump samtidig som han har vist evner Trump ikke innehar: Evnen til å oversette kulturkrigens kjerne til konkret politikk som påvirker folk i hverdagen.

  De siste årene har DeSantis brukt Florida som et laboratorium. Han har på løpende bånd produsert og iverksatt konkrete lovforslag.

  DeSantis fikk mye nasjonal oppmerksomhet da han ytret motstand mot bruk av munnbind, hjemmekontor og vaksinetvang under pandemien. Han holdt Florida åpent. Samtidig førte Florida en skattekrig mot New York og California. Det resulterte i at delstaten hadde størst vekst av nye teknologiselskaper i hele USA i 2021.

  Det siste året har han igjen fått nasjonal oppmerksomhet for å ha vedtatt et forbud mot flere skolebøker, forbud mot flere fag på universitetene og lovverk for å hindre lærere i å diskutere seksuell legning med elevene.

  Frem mot mai vil DeSantis satse på å fjerne reguleringer for våpen, gjøre det vanskeligere å ta abort, endre lover som beskytter media og øke støtten til privatskoler i Florida. Den nye boken indikerer at DeSantis vil bruke hjemstaten som modell for utforming av politikk på et nasjonalt nivå. Det kan bli svært utfordrende i et splittet USA der det er store forskjeller mellom røde og blå delstater.

  Spørsmålet er om han klarer å bruke Florida som en modell på et nasjonalt nivå. Nye lover som påvirker hele USA kan brukes som verktøy i kulturkrigen. For å få dette til må DeSantis ha flertall i Kongressen. Det er ikke umulig at republikanerne vil få dette til etter valget i 2024.

  Når DeSantis har gjort ferdig jobben i Florida i mai vil toget forlate stasjonen i Tallahassee med enorm fart. Destinasjonen er Det hvite hus. I bagasjen har han med seg en plan og politisk gjennomføringskraft. Den impulsive Donald Trump kan stå igjen på perrongen.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også