Mer

  Tim Scotts 2024-ambisjoner

  Det lukter presidentkandidatur når en South Carolina-senator arrangerer en «Faith in America»-turné i Iowa og New Hampshire.

  Senator Tim Scott (57) gjør alt det en kan forvente fra en som forbereder seg på å stille som presidentkandidat i den republikanske nominasjonskampen. Scott, som er den eneste svarte republikanske senatoren, har representert South Carolina siden 2013, etter at daværende guvernør Nikki Haley valgte ham til å fylle et tomt senatssete i 2012. Etter å ha vunnet setet i 2014 og 2016 på egenhånd, ble Scott gjenvalgt på ny i 2022 med 62,9 prosent av stemmene.

  https://twitter.com/votetimscott/status/1630661691703799809

  Til tross for å ha vært senator i ti år er Scott relativt ukjent nasjonalt.

  Ifølge en fersk meningsmåling fra Harvard-Harris oppgir 49 % av respondentene at de ikke har noen mening om Scott, eller at de aldri har hørt om ham før. I et utvalg av 24 politikere er han likevel én av fem som respondentene hadde en netto positiv oppfatning av (27 % positiv, 24 % negativ). Det var likevel kun 1 prosent av republikanerne i målingen som sa de ville stemme på Scott i 2024.

  Tim Scott kan være noe vanskelig å plassere politisk innad i Det republikanske partiet. Ifølge govtrack.com sin ideologi-skåre er Scott Senatets 26. mest konservative. Det plasserer ham i midten av Det republikanske partiet.

  Scott kan samtidig godt sies å være blant de mer fiskal konservative i Senatet. Han var ikke blant de 18 republikanske senatorene som stemte for Bidens «Consolidated Appropriations Act, 2023 (en såkalt “omnibus spending bill” som inneholdt mange ulike bevilgninger i desember). Scott stemte også mot Bidens infrastrukturpakke fra august i fjor, og ifølge FiveThirtyEights-oversikt har han foreløpig stemt «med» Biden i kun 22,1 % av tilfellene. I dette perspektivet er det imidlertid kun sju republikanske senatorer som har stemt sjeldnere med Biden, enn Scott.

  Selv om Scott stemte for sertifiseringen av 2020-valget, liker han ikke å distansere seg for mye fra Trump. Da Fox News’ Sean Hannity nylig spurte Scott om hvilke forskjeller det er mellom ham og Trump politisk, hadde ikke Scott noe særlig annet svar enn at de er veldig like. Han valgte heller å skryte av Trump. Dette sier mye om balanseøvelsen Scott må mestre dersom han melder seg på som en av Trumps 2024-utfordrere.

  Til tross for at Scott ikke er blant de mest moderate i partiet, og at han ofte er positiv til Trump, ser det samtidig ut til at han evner å appellere til andre enn bare republikanere i hjemstaten South Carolina.

  I mai 2022 publiserte FiveThirthyEight en oversikt over hvor populær hver senator er i deres egen hjemstat, sammenlignet med hvor republikansk eller demokratisk delstaten er.

  Scott hadde en «net approval rating» på +25 % i South Carolina, mens FiveThirthyEight forventet +19 % for en republikaner. Det betyr at han var seks prosentpoeng bedre likt enn man kunne forvente. Dette blir mer imponerende dersom man sammenligner med (den mer polariserende) South Carolina-senatoren Lindsey Graham, som hadde en «net approval» på kun +3, som ligger 16 prosentpoeng under det FiveThirthyEight forventet.

  Selv om Scott er populær i South Carolina, er det foreløpig ikke mange republikanere som har ham som sitt førstevalg i 2024. Han ender stort sett på null eller én prosent i meningsmålingene.

  Selv om han ikke er blant favorittene, kan han oppnå mye ved å stille som presidentkandidat. Scott er som nevnt nokså populær i South Carolina, og han kan overraske om flere blir bedre kjent med ham. Han kan dermed gjøre seg mer populær til senere valg, selge flere eksemplarer av boken han ga ut i august i fjor (America, a Redemption Story: Choosing Hope, Creating Unity), eller vise seg frem som en attraktiv visepresidentkandidat.

  Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).
  Erik Rønning
  Erik Rønning
  Studerer økonomi og har tidligere studert statsvitenskap. Har bodd to år i California, og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2023.

  Les også