Mer

  Nikki Haley utfordrer Donald Trump

  Nikki Haley kaster seg inn i den republikanske nominasjonskampen.

  Haley (51) er tidligere South Carolina-guvernør (2011-2017) og var Donald Trumps første FN-ambassadør (2017-2018). Hun er den andre republikaneren som kunngjør et 2024-kandidatur.

  I en tre minutter lang kunngjøringsvideo på Twitter redegjør Haley for hvorfor hun bør bli republikanernes presidentkandidat i 2024:

  Et par av sitatene som stikker seg ut:

  «Republicans have lost the popular vote in seven out of the last eight presidential elections. That has to change!»

  «It’s time for a new generation of leadership.»

  I videoen legger Haley stor vekt på sin tidligere rolle som FN-ambassadør og er sterkt kritisk til Kina, Iran og Russland. Hun hadde rollen i snaut to år. Det vises også (skremme)bilder av Alexandria Ocazio-Cortez, Bernie Sanders, Nancy Pelosi, Kamala Harris og Joe Biden underveis.

  Før ambassadørjobben var Haley guvernør i South Carolina. I videoen gjør hun et poeng av at skattekutt og en rekke fordelaktige vilkår for å drive næringsvirksomhet i delstaten ga den kallenavnet «The Beast of the Southeast».

  Videoen starter imidlertid med bilder av barndomshjemmet og det lille tettstedet der Haley vokste opp. Foreldrene innvandret fra India og hun har en inspirerende historie å fortelle.

  Haley er blant annet South Carolinas første kvinnelige guvernør, hun var den yngste guvernøren i landet tilbake i 2011, hun ble den første kvinnelige guvernøren med asiatisk bakgrunn, og hun var den første med indisk bakgrunn med en såpass sentral rolle i en presidentadministrasjon.

  Posisjon i partiet

  Haley tilhører først og fremst den konservative fløyen i partiet. Som guvernør var skattekutt en av hennes fanesaker i tillegg til abortmotstand og støtte til Israel.

  I 2015 signerte hun en lov med forbud mot bruk av sørstatsflagget utenfor delstatsforsamlingen i South Carolina. Det skjedde i etterdønningene av skytemassakren ved Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston, South Carolina. Hun fikk den gang mye positiv omtale for håndteringen.

  Haley et nokså dårlig forhold til Trump på samme tid, og de kom i konflikt da hun oppfordret Trump til å offentliggjøre sine skattepapirer før presidentvalget i 2016.

  I nominasjonskampen støttet hun først Florida-senator Marco Rubio (R), og deretter Texas-senator Ted Cruz (R). Da Trump ble republikanernes kandidat uttalte hun at hun i det minste skulle stemme på ham.

  Til tross for kritikken valgte Trump å nominere henne som FN-ambassadør etter valget i 2016. Som Are Tågvold Flaten skriver i Dagsavisen ga politiske kommentatorer «henne senere gode skussmål for jobben, og særlig for hvordan hun navigerte gjennom noen turbulente år i Trump-administrasjonen. Fremtiden så fortsatt lys ut da hun forlot jobben etter snaut to år.»

  Haley var igjen svært kritisk til Trump etter stormingen av Kongressen den 6. januar 2021.

  “I think he’s lost any sort of political viability he was going to have… He’s not going to run for federal office again», sa Haley om Trump kort tid etter.

  Men hun endret raskt mening og Washington Post rangerer Haley som den største «flip-flopperen» når det gjelder holdninger til Trump og stormingen. Mer om det i den nevnte kommentaren i Dagsavisen.

  Med én fot innenfor den konservative fløyen, og én fot innenfor Trump-fløyen, kan det imidlertid bli vanskelig å ri to hester frem mot nominasjonsvalgene om et snaut års tid.

  Veien mot 2024

  Nikki Haley har tilsynelatende fortsatt et nokså godt forhold til Trump, samtidig som hun stiller mot ham som presidentkandidat. Valgkampen kan raskt endre på det.

  Under et besøk til New Hampshire i slutten av januar uttalte Trump at han gjerne ønsker å se Haley som en motkandidat. Trump uttalte også at han ser det som et svik om Florida-guvernør Ron DeSantis stiller.

  Det tyder på at Trump ikke ser på Haley som en like seriøs utfordrer, og at det er fordelaktig for ham om flere kandidater deler på stemmene han ikke vinner selv. På den andre siden kan det spekuleres i at de allerede har avtalt at hun stiller for å få publisitet og at hun egentlig støtter Trump.

  Nikki Haley anses allerede nå som en potensiell visepresidentkandidat for Trump. Det samme kan ikke sies om Mike Pence, som selv vurderer å stille og som definitivt ikke har hatt noe varmt forhold til Trump etter stormingen av Kongressen.

  I vår vurdering av republikanske kandidater ligger Haley foreløpig i kategori tre: «Off the pace». Hun håper nå at all publisiteten bidrar til økt navnegjenkjennelse og bedre målinger. Hun ligger foreløpig på 3,7 % i RealClearPolitics’ gjennomsnitt av 2024-målingene.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også