Mer

  Tør Mike Pompeo å trosse Trump?

  Trumps egen utenriksminister vil utfordre eks-presidenten.

  Først publisert i Vårt Land 31. januar.

  I tre år var Mike Pompeo president Trumps lojale utenriksminister og vaktbikkje på den globale arenaen. Nå er han ute med ny bok. Det er ett av mange tydelige tegn på at han ønsker å stille som presidentkandidat i 2024. Spørsmålet er om han tør å trosse Trump.

  Mike Pompeo har en imponerende CV som tidligere utenriksminister, CIA-direktør og som folkevalgt fra Kansas i Representantenes hus. Utenom Donald Trump er Pompeo den republikaneren som har vært mest tydelig på at han vil bli president i 2024. Han har besøkt Iowa og New Hampshire flere ganger. Delstatene er først ut i den republikanske primærvalgprosessen tidlig i 2024, derfor er det viktig å være synlig der tidligst mulig.

  Knallhard linje

  Etter mellomvalget i høst kom Pompeo med krass kritikk av Det republikanske partiet. Han er lei av å tape, og indikerer med det at han kan bidra til å vinne. Han uttalte i midten av november at et Trump-kandidatur ikke vil hindre ham i å stille som presidentkandidat selv.

  Det siste klare tegnet er utgivelsen av hans nye bok Never give an inch – Fighting for the America I love. Som tittelen på boka antyder er han ikke en mann som kompromisser. I løpet av Pompeos tid som utenriksminister ble det et tydeligere skille mellom hvem som er USAs venner og fiender.

  Trump-administrasjonen kjørte en knallhard linje mot deres største fiende: Kina. I boken beskylder Pompeo det kommunistiske partiet i Kina for å ha ødelagt verdensøkonomien, for å ha spredd koronaviruset og for å true sine naboer og verden med militærmakt. Da Pompeo gikk av i 2021 ble han utestengt fra Kina.

  Les videre hos Vårt Land!

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også