Mer

  Rangering av 2024-kandidatene: Hvem ligger best an?

  Posisjoneringen i forbindelse med nominasjonskampen i 2024 har allerede pågått lenge, men hvem ligger best an?

  I 2019 lanserte vi fem kategorier for å rangere feltet med demokratiske presidentkandidater. Det fungerte som et hendig rammeverk som vi nå har justert i forbindelse med det kommende presidentvalget i 2024.

  Kategoriene er inspirert av amerikanske veddeløpsodds, noe som må sies å være en passende metafor ettersom vi her bedriver god, gammeldags «horse race journalism». Forhatt av noen, elsket av andre.

  Vi sitter på sidelinjen med kikkerten, studerer feltet og prøver å systematisere magefølelsen og inntrykkene – basert på meningsmålinger, medieopptredener, taler, reklamer og lignende.

  Det er definitivt ingen eksakt vitenskap, men det gir oss en praktisk referanseramme i 2024-dekningen vår, både av republikanerne og demokratene.

  AMPOLs fem kategorier

  Vi benytter oss altså av fem ulike kategorier i omtalen av de ulike republikanske og demokratiske presidentkandidatene. Vi tar for oss både potensielle og reelle kandidater.

  • «Front-runner»: Favoritten.
  • «In the money»: Noen hestehoder bak.
  • «Off the pace»: Midt i feltet.
  • «Also-ran»: Håpløst langt bak.
  • «Dark horse»: Outsidere som kan overraske.

  «Front-runner»: Favoritten

  Forbeholdt én eller to favoritter. Kandidaten(e) i denne kategorien leder eller ligger meget godt an på meningsmålingene.

  «In the money»: Noen hestehoder bak

  Kategorien for kandidater som ikke ligger så langt bak, og som har medvind. De har positiv utvikling eller ligger godt an på meningsmålingene.

  «Off the pace»: Midt i feltet

  Her plasserer vi kandidater som ligger langt bak, men som fortsatt ikke kan avskrives.

  «Also-ran»: Håpløst langt bak

  Som i tidligere nominasjonskamper vil det være en rekke kandidater med minimale vinnersjanser som kunngjør sine kandidatur. Noen vil selge en bok, andre vil fremme en sak, mens andre vil gjøre navnet sitt mer kjent i påvente av en fremtidig valgkamp.

  «Dark horse»: Outsidere som kan overraske

  En slags jokerkategori med spennende outsidere som kan overraske. Her finner vi også gjerne de som sitter lenge på gjerdet i påvente av det riktige tidspunktet for å hoppe inn i racet.

  Rangering av republikanerne

  Donald Trump er «front-runner». Her har vi rangert resten av feltet på republikansk side.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også