Mer

  Demokratenes massive 2024-dilemma

  Demokratene kan ende med å drive valgkamp for sin verste fiende, Donald Trump.

  Det amerikanske mellomvalget er over og tradisjonen tro starter nå den lange valgkampen inn mot presidentvalget i 2024.

  Det unike denne gang er hvor tidlig det hele starter. Allerede på tirsdag kan det hende at Donald Trump kunngjør et nytt presidentkandidatur.

  På høyresiden kommer det hele (trolig) å koke ned til et blodig slag mellom Trump og guvernør Ron DeSantis, som tirsdag vant gjenvalg i Florida på dominerende og imponerende vis.

  En kamp mellom DeSantis og Trump vil sette demokratene i en veldig krevende posisjon. For hvem ønsker de egentlig å møte i 2024?

  Det store dilemmaet

  I et presidentvalg blir begge sider påvirket av hverandre under nominasjonsprosessen.

  Partiene og kandidatene utformer argumenter og posisjonerer seg underveis etter hvem de forventer å møte i hovedvalget. I 2016 synes demokratene det var helt greit å møte Trump, fremfor for eksempel Jeb Bush eller Marco Rubio, som de mente ville være mer krevende å slå.

  Dermed var det ingen PR-kampanje fra demokratene for å knuse Trump, før etter han sikret seg nominasjonen.

  Står det mellom Trump og DeSantis, må demokratene bestemme seg for hvem de helst vil møte i november 2024, og forme budskapet deretter.

  Samtidig vil Trump, DeSantis og de andre kandidatene på den siden justere sine budskap etter hvem som leder an hos demokratene.

  Dilemmaet er at demokratene hater Trump omtrent over alt på jord, og vil gjøre nesten alt for å unngå at han blir president igjen, men de vil med rette tro at han er lettere å slå enn DeSantis, og til slutt handler det om å vinne.

  Guvernørvalget i Florida avslørte nemlig at DeSantis har et budskap med større gjennomslagskraft ved valg enn det Trump har.

  DeSantis vant med større margin enn noen hadde trodd, og han dro med seg partiets kandidater i Florida til seiere på alle nivå. Trumps håndplukkede kandidater skuffet samtidig i en rekke vippestater.

  De politiske forskjellene er ikke så store, men der DeSantis har et tydelig og fremoverrettet politisk og kulturelt budskap, er Trump mer opptatt av å se bakover – og på seg selv. Han har også 6. januar hengende over seg.

  Dermed ligger alt til rette for et ublidt møte med skjebnens ironi når demokratene ender med å heie på at Trump vinner nominasjonen igjen, slik at de får litt enklere motstand. Kanskje hjelper de ham også på veien.

  Den mulige løsningen

  Så hva skal demokratene gjøre? De praktiske realitetene av et slikt dilemma kan i ytterste konsekvens bety at de henter inspirasjon fra egen lærebok.

  Med seg i ryggsekken har de nemlig resultatene fra et lite demokratieksperiment de gjennomførte tidligere i år.

  I 13 valg (til den nette sum av 53 millioner dollar) blandet demokratene seg inn i republikanernes primærvalg med TV-reklamer som støttet ytterliggående, Trump-vennlige valgfornektere som stilte mot mer «normale» republikanere.

  Hva enn det vil si å være en normal republikaner i disse dager.

  Metoden er enkel: Lag en standard 30 sekunders angrepsreklame mot kandidaten du ønsker å hjelpe. Presentér kritikken i reklamen på en slik måte at det vil appellere til konservative velgere.

  På den måten får den ytterliggående kandidaten gratis støtte til å vinne over den mer normale kandidaten. Man kan også lage ekte angrepsreklamer mot den normale republikaneren.

  Grepet ble kritisert av åpenbare årsaker: Hvis demokratene virkelig mener at Trumps valgfornektelse er en trussel mot demokratiet, hvorfor hjelpe kandidater som er i takt med Trump?

  Nå er eggene knust og omeletten fortært. Resultatet er at alle de seks republikanerne som fikk støtte fra uventet hold og vant nominasjonskampen, endte med å tape mot sin demokratiske motstander på tirsdag. De var for ekstreme.

  Demokratene er heldige som slapp unna med dette. Flere av kandidatene de hjalp var rendyrkede valgfornektere som bruke sine posisjoner til å svekke folks tillit til demokratiet. Etter alt partiet har sagt om å redde demokratiet, ville det vært en stor ripe i lakken om noen av disse ble valgt med hjelp fra demokratene.

  Slik kan det gjøres

  Har demokratene like stor risikoviljen når Det hvite hus står på spill, kan denne strategien tas i bruk igjen i 2023 og starten av 2024.

  Se for deg en serie med «angrepsreklamer» mot Trump i ukene før Iowa åpner ballet i nominasjonskampen:

  «Donald Trump må stoppes før han ødelegger landet. Som president bygde han en mur som hindret innvandrere i nød i å passere grensen. Han gjorde ingenting for å stanse salg av våpen og trygge våre skoler. Han flyttet ambassaden i Israel og høstet kritikk fra alle våre allierte. Under covid kritiserte han ansiktsmasker og nektet å stenge ned landet, som ville reddet liv. Trump er for ekstrem til å bli president igjen.

  Betalt for av Act Blue (eller en annen demokratisk Super PAC)».

  De kan også lage reelle angrepsreklamer mot DeSantis, som for eksempel påpeker at husforsikringer eksploderte under DeSantis sin tid som guvernør, eller ved å grave opp noe fra hans fortid.

  Det kan godt hende de demokratiske presidentkandidatene i stor grad vil overse DeSantis og rette sin kritikk mot Trump underveis i nominasjonsprosessen.

  Både fordi sinnet mot Trump motiverer demokratiske velgere, men også for å gi inntrykk av at Trump er lederen og favoritten på den andre siden. Det kan gjøre at konservative velgere flokker til Trump.

  Alene er ikke dette nok til sikre Trump nominasjonen. Det er heller ikke garantert at DeSantis vil gi tøffere motstand enn Trump, og mye kan skje gjennom det neste året. Men hvis DeSantis ser like sterk ut neste høst som han gjør nå, vil demokratene gjøre det de kan for å unngå å møte ham i 2024.

  Konsekvensen kan bli fire nye år med Trump.

  Foto: Shealah Craighead, Det hvite hus.
  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også