Mer

  Stalltips: Republikanerne tar tilbake flertallet i Senatet

  Republikansk medvind i innspurten bidrar til at de vinner de jevneste senatsvalgene, spår vi, i vårt endelige stalltips for Senatet.

  Skrevet av Henrik Heldahl og Vebjørn Hobbesland.

  Tradisjon tro leverer vi i AmerikanskPolitikk.no stalltips til senatsvalgene. Her gir vi en vurdering av ståa i alle valgene, med en mer detaljert omtale for delstatene der vi ikke anser utfallet i november som gitt. Merkelappene er som alltid “svakt”, “trolig” eller “trygt” i ett av partienes favør. Hos våre kollegaer i USA er det populært å bruke kategorien “toss-up”, men som vår avdøde valganalytiker Jon Henrik Gilhuus så klokt sa det: “Toss-ups er for pingler”.

  I Senatet skal 35 seter fylles i høstens valg. Republikanerne forsvarer 21 av disse, mot demokratene med 14. Hvert av partiene har nå 50 seter, med visepresident Kamala Harris som tungen på vektskålen for demokratene ved stemmelikhet.

  I stalltipset i oktober tippet vi 50-50 i Senatet etter at demokratene fikk vind i seilene over sommeren. Denne vinden har snudd, og republikanerne har medvind.

  I det endelige stalltipset vårt for Senatet tipper vi derfor at republikanerne ender med et flertall på 53-47.

  Vi er med andre ord tilbake på samme fordeling som det første stalltipset vårt fra mai.

  Endringer:

  • Pennsylvania: Fra svakt demokratisk til svakt republikansk.
  • Georgia: Fra svakt demokratisk til svakt republikansk.
  • Arizona: Fra svakt demokratisk til svakt republikansk.
  • Iowa: Fra trolig republikansk til trygt republikansk.

  Felles for alle delstatene er at inflasjon og økonomi ser ut til å være viktigere for velgerne, og spesielt uavhengige velgere, enn abortsaken og ulike oppfatninger av trusler mot demokratiet.

  Målingene er såpass jevne i en rekke delstater at en systematisk målingsfeil i den ene eller den andre retningen fort gjør at senatsvalgene i Arizona, Georgia, Nevada, Pennsylvania og Wisconsin fort går til samme parti, eller at ett av partiene vinner fire av fem.

  Det avgjørende i vurderingene våre er at republikanerne virker å ha medvind, med en liten økning på målingene i flere vippestater.

  Skjermbilde fra 270towin.com, der du selv kan lage ditt eget tips. Del det gjerne med oss på Twitter: @AmPolitikk.

  Trygt demokratisk (9 delstater)

  Vi har de følgende delstatene i kategorien “trygt demokratisk”: California, Connecticut, Hawaii, Illinois, Maryland, New York, Oregon, Vermont og Washington.

  Trolig demokratisk (1)

  Colorado

  Colorado har blitt ganske så blått over tid. Republikanerne vant et senatsvalg her i brakvalget 2014, men har slitt siden. Senator Michael Bennet (D) stiller til gjenvalg.

  Motstanderen er den moderate republikanske forretningsmannen Joe O’Dea, som ikke tror 2020-valget ble stjålet og som skulle ønske Høyesterett lot Roe v. Wade bli værende.

  O’Dea er i en åpen konflikt med Donald Trump. Nylig besøkte han State of the Union på CNN og meldte at Trump ikke bør stille i 2024. “MAGA doesn’t vote for stupid people with big mouths”, svarte Trump på Truth Social.

  Det er svært vanskelig å se for seg at O’Dea, som allerede ligger åtte-ni prosentpoeng bak på målingene, kan vinne hvis han nå mister en rekke Trump-tilhengere. Det begynner å se mørkt ut for den politiske nykommeren, men vi holder Colorado som trolig demokratisk, i tilfelle det kommer en rød bølge helt på tampen.

  Svakt demokratisk (1)

  New Hampshire

  Etter at Don Bolduc, tidligere general i Hæren, vant republikanernes primærvalg i midten av september, har senator Maggie Hassan (D) skutt fart på målingene.

  Bolduc er nok et eksempel på at den tradisjonelle partieliten i GOP sliter med styre primærvalgene i sin retning. Guvernør Chris Sununu (R) gikk knallhardt ut og kalte partifellen Bolduc for en “konspirasjonskandidat”, for å senke han før primærvalget. Det funket ikke, men like etter primærvalget snudde Bolduc om 2020-valget. Plutselig var det ikke stjålet av demokratene likevel, som han lenge hadde hevdet.

  I oktober trakk republikanernes super-PAC for senatsvalg seg ut av delstaten. Bolduc ligger også et lite stykke bak på målingene. Svakt demokratisk.

  Trygt republikansk (14)

  Vi har de følgende delstatene i kategorien “trygt republikansk”: Alabama, Alaska, Arkansas, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, North Dakota, Oklahoma (ett vanlig valg og ett spesialvalg), South Carolina og South Dakota.

  Trolig republikansk (3)

  Florida

  Marco Rubio (R) stiller til gjenvalg. Han har to perioder bak seg og var presidentkandidat i 2016. De siste årene har Rubios nasjonale stjerne falmet, men han har hatt en sentral posisjon i Senatets etterretningskomité i 1,5 år.

  På den andre siden står representant og tidligere politimester Val Demings (D). Hun er 65 år og har representert Orlando i Representantenes hus siden 2017.

  Rubio har latinamerikansk bakgrunn, noen han deler med en fjerdedel av velgerne i Florida. Trump gjorde det bedre enn forventet blant disse i 2020, og støtten i denne gruppen ser ut til å holde seg på et respektabelt nivå for republikanerne.

  Her skal det mye til for at Demings vinner mot en sittende kandidat i en tid der Biden er lite populær og Florida glir stadig mer mot høyre. Rubio leder stabilt med fire-fem prosentpoeng. Fortsatt trolig republikansk.

  Ohio

  Rob Portman (R) stiller ikke til gjenvalg. Forfatter og investor J.D. Vance (R) har en ledelse på målingene over representant Tim Ryan (D), i en delstat Trump vant med åtte prosentpoeng i 2020.

  Den industrielle nedgangen har gjort delstaten mer og mer republikansk, og vi har derfor hatt Vance som klar favoritt selv om målingene har vært jevne. Ryan ledet i sommer, men Vance har tatt igjen Ryan.

  Ryan, fra industribyen Youngstown, ligger på høyresiden i eget parti. Han har sagt at Biden ikke bør stille til gjenvalg. Kritikken mot Vance går på investeringer i Kina og økonomisk støtte til opprørerne fra 6. januar.

  Vance trenger bare å unngå å gjøre noe dumt, samt håpe at det underliggende politiske klimaet ikke beveger seg for langt mot venstre. Begge deler ser bra ut så langt for Vance. Derfor fortsatt trolig republikansk.

  Utah

  Senator Mike Lee (R), som er en del av Senatets libertarianer-duo med Rand Paul (R), møter motstand fra tidligere republikaner Evan McMullin, som stiller som uavhengig.

  McMullin stilte som uavhengig presidentkandidat i 2016 og tok 21 prosent, inkludert stemmen til senator Lee, som den gang var en Trump-kritiker. Utah-senator og tidligere presidentkandidat Mitt Romney har ikke gitt sin støtte til noen av de to, til tross for at Lee har bedt om hans støtte gjentatte ganger.

  Målingene har spriket en del, men Lee er favoritt. Trolig republikansk.

  Svakt republikansk (6)

  Arizona (endring)

  Senator Mark Kelly (D) vant spesialvalget i 2020 og stiller nå til valg for en full periode på seks år. Han har tidligere hatt en nokså stabil ledelse på seks-åtte prosentpoeng (på snittet av målingene), men dette har krympet den siste måneden. Motstander er den 36 år gamle forretningsmannen Blake Masters (R).

  Masters har blitt offer for en rekke kritiske mediesaker om kontroversielle uttalelser fra hans tid som engasjert libertarianer i studietiden. Også nyere uttalelser om at demokratene ønsker at hvite havner i et demografisk mindretall og at våpenproblemet i USA handler om svarte i byene har blitt kritisert.

  Sammenlignet med skremmebildet i media og i TV-reklamer, klarte Masters seg imidlertid fint under TV-debatten 6. oktober. Målingene har vist et jevnere valg etter debatten.

  I Arizona seiler nå Masters på momentum-bølgen til guvernørkandidat Kari Lake (R). Samtidig sliter senator Mark Kelly (D) med en en svært høy inflasjonsrate i delstaten og med å distansere seg fra den upopulære Biden og hans økonomiske politikk. Svakt republikansk.

  Georgia (endring)

  I Georgia ser ikke de siste Herschel Walker-skandalene ut til å svekke republikaneren nevneverdig. Senator Raphael Warnock (D) har samtidig slitt med å distansere seg fra den upopulære Biden. En tredjekandidat stjeler samtidig noen av stemmene og gjør det vanskelig for de to å nå grensen på 50 %, som er det magiske stemmetallet som må til for å unngå en ekstra valgrunde i desember. Svakt republikansk.

  Nevada

  Senator Catherine Cortez Masto (D) ble valgt i 2016, da hun ble den første latinamerikanske kvinnen i Senatet. Republikanerne går for Adam Laxalt. Han har et kjent politikernavn i delstaten og stilte sist i 2018, da han tapte guvernørvalget.

  Republikanerne har ikke vunnet et president-, guvernør- eller senatsvalg i Nevada siden guvernørvalget i 2014. Velgerne i Nevada har et sterkt ønske om en liberal abortlovgivning og dette er selvsagt en stor styrke for Cortez Masto etter Dobbs-avgjørelsen i Høyesterett.

  Ettersom begge kandidatene er direkte gørrkjedelige vil nok sakene og det nasjonale klimaet avgjøre i Nevada. Men Nevada er en merkelig delstat, med enormt mange til- og utflyttere. Halvparten (!) av de registrerte velgerne bodde ikke i Nevada da Cortez Masto vant i 2016. Det gjør delstaten mindre forutsigbar.

  Etter en lys sommer for Cortez Masto går det nå mot en mørkere høst. Inflasjon er på 16 prosent i Nevada og delstatens turisme og underholdningsbaserte næringsliv ble hardt rammet under pandemien. Det er også dårlig nytt for senator Cortez Masto at under 15 prosent av innbyggerne mener at abort er den viktigste saken i valgkampen. Laxalt har satset kraftig på den økonomiske politikken den siste måneden og fått vind i seilene på målingene.

  Vi har ikke endret Nevada denne gangen. Men etter at valg-guru Jon Ralston kom ut med sin prognose 7. november, der han peker på senator Catherine Cortez Masto (D) som den sannsynlige vinneren, er det viktig å påpeke at vi fortsatt spår at Adam Laxalt (R) tar en knepen seier. Dette med bakgrunn i at inflasjonen trumfer abortsaken. Fortsatt svakt republikansk.

  North Carolina

  Richard Burr (R) stiller ikke til gjenvalg. Tedd Budd, som har sittet i Huset siden 2017, prøver å ta over stafettpinnen.

  For North Carolina-demokrater har det blitt en vane at lovende kandidater taper i jevne valg. Tidligere sjefsdommer i delstatens Høyesterett, Cheri Beasley, gjør det meste rett, med god pengeinnsamling og en godkjent debattopptreden. Det som taler mot henne er at hun ikke har fått mye pengestøtte fra eget parti, sammenlignet med Budd.

  North Carolina ligger om lag fem prosentpoeng lengre til høyre enn nasjonen som helhet, som gjør oppgaven krevende for Beasley. Når Biden faller i popularitet og den politiske vinden begynner å blåse litt i retning republikanerne, skal det en del til før hun vinner.

  Vi flyttet North Carolina fra trolig til svakt republikansk sist gang. Budd leder kun med 2,5 prosentpoeng, så vi står foreløpig på svakt republikansk.

  Pennsylvania (endring)

  Én av to Biden-delstater i 2020 som republikanerne må forsvare (den andre er Wisconsin). Pat Toomey (R) tar ikke gjenvalg. John Fetterman (D) sin debattopptreden 25. oktober blottla hans helseproblemer for et større publikum, og en stor del av Pennsylvanias befolkning har fått med seg mediedekningen som fulgte debatten. Dette har gitt Dr. Mehmet Oz (R) en gyllen mulighet til å ta innersvingen på Fetterman, selv om Oz er lite likt av velgerne og førstnevnte har ledet lenge på målingene. Svakt republikansk.

  Wisconsin

  Ron Johnson (R) stiller til en tredje periode. Han har lenge vært upopulær, men har bedret egen standing under valgkampen. Siden i sommer har hans såkalte approval-tall gått fra -9 til -4, ifølge Marquette. Motstander Mandela Barnes (D) går i null etter å ha hatt +15 så sent som i august, ifølge samme selskap.

  Johnson, som er en stor støttespiller av Trump, er den eneste i hans parti som stiller til gjenvalg i en delstat vunnet av Biden i 2020. Heldigvis for ham er Biden upopulær i Wisconsin for tiden.

  Barnes angripes for å være svak i spørsmål om kriminalitet, og for å være for langt til venstre. Det ser ut til å ha funket.

  De to lå likt på målingene for en måned siden, men Johnson har styrket seg. Fortsatt svakt republikansk.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også