Mer

  Valgdagsguide til mellomvalget 2022

  Hva skjer når i løpet av valgnatten, og hva er det verdt å følge med på? Du får svar på det meste i valgdagsguiden vår.

  Vi publiserte vår første valgdagsguide i forbindelse med mellomvalget i 2014, og her er årets versjon. Tradisjonen tro har vi nemlig laget en oversikt over når valglokalene i de ulike delstatene stenger, tips om hva du bør følge med på, og hvem som ligger best an i de mest spennende valgene. Står vi overfor en rød tidevannsbølge, eller kan demokratene gjøre det bedre enn forventet? Vi har publisert vårt endelige stalltips for Senatet her, som gir en pekepinn om hvor vi tror det bærer.

  Valglokalene begynner å stenge ved midnatt natt til onsdag norsk tid (18:00 på østkysten). Innen den tid er valgvaken vår i Oslo godt i gang. Alle tidspunkt i oversikten vår under kartet fra Daily Kos Elections er oppgitt i norsk tid.

  Midnatt

  Valglokalene stenger i størstedelen av Indiana og Kentucky.

  01:00

  Valglokalene stenger i Florida, Georgia, Virginia, South Carolina og Vermont. Valglokalene stenger også i de vestligste delene av Kentucky stenger, samt valglokalene i nord-vest og sør-vest i Indiana.

  Florida

  • Hvor stor blir seiersmarginen til guvernør Ron DeSantis (R) mot Charlie Crist (D) i gjenvalgskampanjen? DeSantis sikter seg inn mot presidentvalget i 2024, og i debatten mot Crist ville han ikke svare på om han vil sitte hele guvernørperioden dersom han vinner gjenvalg. Trump har også lansert kallenavnet sitt på DeSantis: «Ron DeSanctimonious».
  • Senator Marco Rubio (R) ventes å vinne et greit gjenvalg til Senatet mot demokraten Val Demings. AMPOLs stalltips: «Trolig republikansk». 538: 95 % vinnersjanse for Rubio («clearly favored»).

  Georgia

  • Senator Raphael Warnock (D) utfordres av den tidligere fotballstjernen Herschel Walker (R). Sistnevntes mange skandaler har gitt Warnock og demokratene håp om å holde setet. AMPOLs stalltips: «Svakt republikansk». 538: 57 % vinnersjanse for Walker («slightly favored»).
  • Guvernør Brian Kemp (R) søker gjenvalg og motstanderen heter nok en gang Stacey Abrams (D). Kemp ble utfordret av den Trump-støttede tidligere senatoren David Perdue i primærvalget, men vant med solid margin. Befestet dermed sin stilling i Georgia, og er klar favoritt til å slå Abrams for andre gang. 538: 93 % vinnersjanse for Kemp («clearly favored»).

  Virginia

  • Valget i Virginias 2. kongressdistrikt mellom Jen A. Kiggans (R) og Elaine G. Luria (D). 538 har det som «dead heat» med demokraten Luria som en meget knepen favoritt (52 % vinnersjanse).
  • Valget i Virginias 7. distrikt mellom Abigail Spanberger (D) og Yesli Vega (R). Spanberger er «favored» hos 538 med 71 % vinnersjanse.
  • Om republikanerne har en virkelig god kveld så kan utfallet i Virginias 10. distrikt gi oss en tidlig pekepinn. Demokraten Jennifer Wexton er favoritt (93 % vinnersjanse hos 538) mot republikaneren Hung Cao.

  South Carolina

  • Verdt å følge: Egentlig ikke. Men hvor stor seiersmargin sitter senator Tim Scott (R) igjen med? Uansett «trygt republikansk» i vårt stalltips.

  Vermont

  • Verdt å følge: Nope.

  01:30

  Valglokalene stenger i North Carolina, Ohio og West Virginia.

  North Carolina

  • Senator Richard Burr (R) søker ikke gjenvalg og det meste ligger til rette for at kongressmannen Ted Budd (R, 13. distrikt) sikrer seg opprykk til Senatet. Utfordreren Cheri Beasley (D) gis en vinnersjanse på kun 20 % hos 538. AMPOLs stalltips: «Svakt republikansk».
  • I Budds kongressdistrikt ligger partifellen Bo Hines an til å vinne mot demokraten Wiley Nickel. Det 13. distriktet skiller seg ut fra de øvrige i North Carolina ved at det ikke er helt gitt på forhånd. Men «favored» og 77 % vinnersjanse hos 538 ser bra ut for Hines.

  Ohio

  • Senator Rob Portman (R) søker ikke gjenvalg. Ohio ser stadig mer rødt ut og Hillbilly Elegy-forfatteren J.D. Vance (R) er favoritt mot kongressmannen Tim Ryan (D, 13. distrikt). Ryan har spilt kortene sine godt i valgkampen, men han har kjempet i motbakke hele veien. AMPOLs stalltips: «Trolig republikansk». Vinnersjanser på 85 % – 15 % i favør Vance er status hos 538.

  West Virginia

  • Verdt å følge: Egentlig ikke.

  02:00

  Valglokalene stenger i Alabama, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Illinois, mesteparten av Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, mesteparten av Michigan, Mississippi, Missouri, resten av New Hampshire, New Jersey, deler av North Dakota, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, deler av South Dakota, Tennessee og mesteparten av Texas.

  Kansas

  • I guvernørvalget møter den sittende guvernøren Laura Kelly (D) republikaneren Derek Schmidt. Kelly er favoritt, men ikke med veldig stor margin: 66 % vinnersjanse hos 538.

  Oklahoma

  • Ikke veldig spennende, men det har vært nokså jevnt mellom den sittende guvernøren Kevin Stitt (R) og utfordreren Joy Hofmeister (D). 91 % vinnersjanse til Stitt hos 538.

  Michigan

  • Guvernør Gretchen Whitmer (D) ser ut til å seile til gjenvalg i en valgkamp som har fått mye oppmerksomhet takket være utfordreren Tudor Dixon (R). Det, samt spekulasjonene om Whitmers nasjonale ambisjoner… 88 % vinnersjanse til «Big Gretch» hos 538. Litt musikk til valgvaken: «Big Gretch» og «Gretch Did» av rapperen Gmac Cash.
  • Michigans 3., 7. og 10. distrikt: Demokratene Hillary Sholten og Elissa Slotkin er knepne favoritter i de to førstnevnte hos 538, mens republikaneren John James er en noe klarere favoritt i det 10. distriktet.

  New Hampshire

  • Senator Maggie Hassan (D) stiller til gjenvalg og utfordres av republikaneren Don Bolduc. Bolduc fikk mye oppmerksomhet for å så tvil om valgresultatet i det republikanske primærvalget, men snudde kort tid etter seieren var sikret. Det har vært nokså jevnt på målingene og vi har setet som «svakt demokratisk» i vårt stalltips. 73 % vinnersjanse til Hassan hos 538.
  • Guvernør Chris Sununu (R) er soleklar favoritt til å sikre gjenvalg. Han blir en mye omtalt mann i forbindelse med republikanernes nominasjonskamp i 2024, enten han stiller eller ikke.

  Pennsylvania

  • Senator Pat Toomey (R) stiller ikke til gjenvalg. Vi hadde lenge demokraten John Fetterman som en knepen favoritt mot republikaneren og kjendis-TV-legen Mehmet Oz. En nokså katastrofal TV-debatt fra den slagrammede Fetterman, samt republikansk medvind de siste ukene, har snudd dette. Det er svært jevnt på målingene. «Svakt republikansk» i stalltipset vårt, mens Fetterman gis en vinnersjanse på 54 % hos 538. Det kan ta tid før stemmetellingen gir oss et definitivt svar her.
  • I guvernørvalget har det vært mye oppmerksomhet rundt republikaneren Doug Mastriano. Han ble sett som en såpass lite valgbar kandidat at demokratene brukte haugevis av penger for å bidra til at han vant primærvalget. Demokraten Josh Shapiro er storfavoritt (97 % vinnersjanse hos 538) og demokratene håper at han skal bidra til en valgseier også for Fetterman.
  • Ta også en titt på Pennsylvanias 7. og 17. kongressdistrikt: «Dead heat» mellom Lisa Scheller (R) og Susan Wild (D), og «slightly favored» i demokraten Chris Deluzios favør mot Jeremy Scaffer (R).

  Rhode Island

  Texas

  • Den tidligere kongressmannen, senatskandidaten og presidentkandidaten Beto O’Rourke (D) ligger an til å gå på sitt tredje strake nederlag. Denne gangen prøver han seg som guvernørkandidat mot Texas’ sittende guvernør Greg Abbott. Abott er soleklar favoritt: 98 % vinnersjanse hos 538 («clearly favored»). Det er fullt mulig Beto ser det ventede nederlaget som et perfekt utgangspunkt for et nytt presidentkandidatur.
  • Det snakkes om «toss up» i Texas’ 15. og 34. kongressdistrikt, mens demokraten Henry Cuellar er knepen favoritt i det 28.

  South Dakota

  • Hvor stor seiersmargin får guvernør Kristi Noem (R) i gjenvalgskampanjen? Hun har nasjonale ambisjoner, og det blir uansett 2024-spekulasjoner rundt Noem etter tirsdagens valg. Hun leder med drøyt 20 prosentpoeng på et gjennomsnitt av målingene.

  02:30

  Mens vi følger rapporteringen og opptellingen fra en hektisk start på valgnatten er det kun valglokalene i «The Natural State» som stenger klokken halv tre.

  Arkansas

  • Ikke stort å følge med på, ettersom det går mot gjenvalg og klare republikanske seire i senatsvalget og i de fire kongressdistriktene.
  • Men: Hvor bra gjør guvernørkandidaten Sarah Huckabee Sanders (R) det? Den tidligere pressetalskvinnen for Donald Trump, som er datter av tidligere Arkansas-guvernør og presidentkandidat Mike Huckabee, leder med over 20 prosentpoeng i et gjennomsnitt av målingene.

  03:00

  Valglokalene stenger i Arizona, Colorado, Iowa, Louisiana, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Wisconsin og Wyoming. Samt i de resterende delene av North Dakota, South Dakota, Michigan, Kansas og Texas.

  Arizona

  • I senatsvalget stiller demokraten Mark Kelly til gjenvalg. Han utfordres av republikaneren Blake Masters. Det er jevnt. Vi har nå flyttet setet fra «svakt demokratisk» til «svakt republikansk» i vårt stalltips, mens 538 gir Kelly en vinnersjanse på 65 % («slightly favored»). Det kan ta tid før stemmetellingen gir oss et definitivt svar her.
  • I guvernørvalget står det mellom den TV-vante republikaneren Kari Lake og demokraten Katie Hobbs. Sistnevnte har nektet å møte valgfornekteren Lake til TV-debatt. Lake er knepen favoritt hos 538 (62 % vinnersjanse).

  New York

  • Her knyttes særlig spenning til valget i New Yorks 19. distrikt.

  Wisconsin

  • I guvernørvalget stiller guvernør Tony Evers (D) til gjenvalg mot republikaneren Tim Michels. Det har vært meget jevnt på målingene, og racet omtales som et «toss up» av de aller fleste. 538 bruker betegnelsen «dead heat» (51 % vinnersjanse til Evers). Helt åpent.
  • I senatsvalget utfordres senator Ron Johnson (R) av demokraten Mandela Barnes. Johnson ligger an til å sikre gjenvalg. Vi har setet som «svakt republikansk» i stalltipset vårt, og Johnson gis en vinnersjanse på 78 % i 538s modell).

  04:00

  Valglokalene stenger i Idaho, mesteparten av Montana, Nevada, deler av Oregon og Utah.

  Nevada

  • I senatsvalget er det meget jevnt og de fleste lander på «toss up» i sin omtale av utfallet her. Senator Catherine Cortez Masto (D) utfordres av Adam Laxalt (R). Vi har fortsatt setet som «svakt republikansk» i vårt stalltips, men det er verdt å merke seg at Jon Rolston – guruen over alle guruer i dekningen av valg i delstaten – spår en knepen seier til Masto her. Republikaneren Laxalt er imidlertid knepen favoritt i modellen til 538 (57 % vinnersjanse). Det kan ta tid før stemmetellingen gir oss et definitivt svar her.
  • I guvernørvalget stiller guvernør Steve Sisolak (D) til gjenvalg mot Joe Lombardo (R). Den nevnte Ralston spår her knepen republikansk seier, men det er meget jevnt på meningsmålingene.
  • Nevadas 1. og 3. kongressdistrikt. I førstnevnte er demokraten Dina Titus knepen favoritt mot republikaneren Mark Robertson. I det 3. har demokraten Susie Lee litt bedre vinnersjanser.

  Utah

  • Senator Mike Lee (R) utfordres av den uavhengige senatskandidaten Evan McMullin. Lee stemte på McMullin som presidentkandidat i 2016 for å markere sin avstand til Donald Trump. Utahs andre senator, Mitt Romney (R), sier han liker begge og har ikke hørt Lees bønner om å gi ham sin støtteerklæring (noe alle andre republikanske senatorer har gjort). Det ser imidlertid ut til at Lee sikrer seg gjenvalg. Vi har delstaten som «trolig republikansk» i vårt stalltips, noe som gjenspeiles i 538s modell: 96 % vinnersjanse til Lee.

  Idaho

  • Verdt å følge? Egentlig ikke. Solid republikansk i senatsvalget, de to kongressdistriktene og guvernørvalget.

  Montana

  • Verdt å følge? Nope. Solid republikansk i begge kongressdistrikt.

  05:00

  Valglokalene stenger nå i California, Oregon og Washington.

  California

  • Californias 22. og 27. kongressdistrikt. Kan demokratene ta tilbake det 22. distriktet fra David Valadao (R)? Det 22. distriktet vurderes som «toss up», mens Valado holdes som knepen favoritt basert på 538s modell. Demokratene håper også å sende representant Mike Garcia (R) på flyttefot. Han anses som «slightly favored» i det 27. distriktet hos tallknuserne til Nate Silver.
  • Guvernør Gavin Newsom (D) har presidentambisjoner. Han satser dermed på en overveldende seiersmargin i guvernørvalget. Han leder med over 20 prosentpoeng i et gjennomsnitt av meningsmålingene.

  Oregon

  • Guvernør Katie Brown (D) stiller ikke til gjenvalg. Tina Kotek (D) håper å holde setet demokratisk, og hun utfordres av Christine Drazan (R). Kotek er knepen favoritt til å vinne gjenvalg, men det er meget jevnt på meningsmålingene.
  • I Oregons 5. kongressdistrikt er Lori Chavez-DeRemer (R) knepen favoritt mot Jamie McLeod-Skinner (D). «Toss up» ifølge de fleste etter at den mer venstreorientert McLeod-Skinner vant mot sittende representant Kurt Schrader (D) i primærvalget. På tross av at president Joe Biden støttet Schrader.

  Washington

  • Senator Patty Murray (D) ligger an til å vinne gjenvalg mot Tiffany Smiley (R). «Trygt demokratisk» i vårt stalltips. 91 % vinnersjanse til Murray hos 538.

  06:00

  Valglokalene stenger i Alaska og Hawaii.

  Alaska

  • Hvem får representere Alaska i Representantenes hus? Demokraten Mary Peltola er knepen favoritt, og det ser ikke ut til at tidligere guvernør og visepresidentkandidat Sarah Palin (R) kan kalle seg representant med det første.

  Hawaii

  • Verdt å følge? Nope.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også