Mer

  Stalltips for Senatet: I disse delstatene har demokratene styrket seg over sommeren

  Skrevet av Henrik Heldahl og Vebjørn Hobbesland.

  Tradisjon tro leverer vi i AmerikanskPolitikk.no stalltips til senatsvalgene. Her gir vi en vurdering av ståa i alle valgene, med en mer detaljert omtale for delstatene der vi ikke anser utfallet i november som gitt.

  Merkelappene er som alltid “svakt”, “trolig” eller “trygt” i et av partienes favør. Hos våre kollegaer i USA er det populært å bruke kategorien “toss-up”, men som vår avdøde valganalytiker Jon Henrik Gilhuus så klokt sa det: “Toss-ups er for pingler”.

  I Senatet skal 35 seter fylles i høstens valg. Republikanerne forsvarer 21 av disse, mot demokratene med 14. Hvert av partiene har nå 50 seter, med visepresident Kamala Harris som tungen på vektskålen for demokratene ved stemmelikhet.

  Valgdagen er tirsdag 8. november.

  I stalltipset i mai tippet vi at republikanerne ender med et flertall på 53-47 i Senatet. Siden da har demokratene fått vind i ryggen, og det gjenspeiles i de fem endringene vi nå gjør.

  I stalltipset for september tipper vi at Senatet ender på dagens fordeling, som er 50-50.

  Endringer:

  • Arizona: Fra svakt republikansk til svakt demokratisk.
  • Nevada: Fra svakt republikansk til svakt demokratisk.
  • North Carolina: Fra trolig til svakt republikansk.
  • Pennsylvania: Fra svakt republikansk til svakt demokratisk.
  • Utah: Fra trygt til trolig republikansk.
  Skjermbilde fra 270towin.com, der du selv kan lage ditt eget tips. Del det gjerne med oss på Twitter @AmPolitikk.

  Trygt demokratisk (9 delstater)

  Vi har de følgende delstatene i kategorien “trygt demokratisk”: California, Connecticut, Hawaii, Illinois, Maryland, New York, Oregon, Vermont og Washington.

  Trolig demokratisk (1)

  Colorado (oppdatert)

  Colorado har blitt ganske så blått over tid. Republikanerne vant et senatsvalg her i brakvalget 2014, men har slitt siden. Senator Michael Bennet (D) har sittet siden 2009. Han er (av noen få) husket for sitt forsøk på å bli president i 2020, men hoppet av på valgnatta i New Hampshire etter å ha fått kun 958 stemmer.

  Republikanerne har nominert forretningsmann Joe O’Dea, som ikke tror 2020-valget ble stjålet og som skulle ønske Høyesterett lot Roe v. Wade bli værende. Republikaneren Cory Gardner tok samme standpunkt på abort da han vant her i 2014. Det er det forrige store valget republikanerne har vunnet i Colorado.

  O’Dea er en politisk nykommer, men har litt penger å bruke på egen valgkamp. Uansett skal det mye til om han skal vinne. Trolig demokratisk.

  Svakt demokratisk (4)

  Arizona

  Senator Mark Kelly (D) vant spesialvalget i 2020 og stiller nå til valg for en full periode på seks år. Kelly var pilot i marinen før han ble NASA-astronaut i 1996. Sammen med kona, den tidligere representanten Gabrielle Giffords (D) som så vidt overlevde et attentatforsøk, har han markert seg som en nasjonal frontfigur for strengere våpenlover.

  I det republikanske feltet stakk den unge Stanford-utdannede forretningsmannen Blake Masters (R) av med seieren. Han fikk Trumps støtte, men vant med kun 40 prosent i primærvalget.

  I det siste har Kelly stukket mer og mer ifra Masters på målingene og leder nå med litt i overkant av 10 prosentpoeng. Masters har blitt offer for en rekke kritiske mediesaker om kontroversielle uttalelser fra hans tid som engasjert libertarianer i studietiden. Også nyere uttalelser om at demokratene ønsker at hvite havner i et demografisk mindretall og at våpenproblemet i USA handler om svarte i byene har blitt kritisert. Styrkene til Masters er at han er en outsider med næringslivserfaring fra Thiel Capital, samt at han er ivrig i å fronte grenseproblematikk. Han er dog lite kjent og uten politisk erfaring, i tillegg til at han samler inn mye mindre penger enn Kelly.

  Kelly har vendt seg mer mot høyresiden i eget parti. Han åpner for mer oljeboring og kritiserer Bidens grensepolitikk. Det passer Arizona-politikken godt. Svakhetene er Bidens upopularitet og inflasjonen som påvirker delstaten kraftig. Phoenix er den storbyen i USA med høyest inflasjon (11 prosent). Svakt demokratisk.

  Hvorfor “bare” svakt demokratisk når Kelly har en stor ledelse på målingene? Arizona er en vippestat, kun vunnet av demokratene i noen svært jevne valg i 2018 og 2020. Blir dette et bedre republikansk år enn 2018 og 2020, skal Kelly gjøre det mye bedre enn de fleste i hans eget parti for å vinne. Det er for tidlig å spå at Kelly vil klare å holde på en så stor ledelse i en delstat som er litt lengre til høyre enn landet som helhet, gitt Bidens manglende popularitet.

  New Hampshire

  Den tidligere guvernøren i delstaten (2013-2017), Maggie Hassan (D), ble valgt til Senatet i 2016. Hun vant med bare 1017 stemmer! Hennes motkandidat blir ikke klar før primærvalget natt til 13. september.

  Heldigvis for Hassan har den populære republikanske guvernøren Chris Sununu valgt å holde seg unna senatsvalget. Tidligere general i Hæren, Don Boldoc, leder an på de republikanske målingene. Han stilte til Senatet i 2020, men tapte i primærvalget etter å ha tatt 42 prosent av stemmene.

  Bolduc er nok et eksempel på at den tradisjonelle partieliten i GOP sliter med å styre primærvalgene i sin retning. Guvernør Sununu gikk nemlig knallhardt ut mot Bolduc nylig for prøve å senke ham før primærvalget. Han er ikke en seriøs kandidat, men en konspirasjonskandidat, mener Sununu, som har 60-37 i “approval”-tall, ifølge en ny måling.

  Samme måling gir Hassan kun 44-51 i “approval”, mens kun 39 prosent mener hun fortjener gjenvalg. Men uten en konsensuskandidat på republikansk side (enn så lenge) holder vi oss til svakt demokratisk.

  Pennsylvania

  Pat Toomey (R) tar ikke gjenvalg. Dr. Mehmet Oz, kjendislegen som slo gjennom på The Oprah Winfrey Show på 90-tallet, er partiets kandidat til å erstatte Toomey. Oz har vist seg som en under middels kandidat. En av hans største svakheter er at han ikke har bodd i delstaten siden universitetstiden.

  Inntrykket av Oz så langt er at han er uerfaren New Jersey-beboer, og at han brukte sommeren på ferie, fremfor valgkamp. Kun 30 prosent har et positivt inntrykk av Oz (og 63 prosent negativt), mot 46-36 prosent for motkandidaten, John Fetterman, ifølge en måling.

  Viseguvernør Fetterman er han kule, utypiske politikeren med goatee og hettegenser. Han er godt likt, men har to potensielle svakheter: Politisk er han nærmere Bernie Sanders enn Joe Biden, og han brukte deler av forsommeren på sykehus etter å ha fått slag.

  Fetterman ser per nå mye sterkere ut enn Oz. Republikanerne kommer til å teppebombe TV-skjermene for å skade Fetterman. Det kan hende de klarer å sverte demokraten, men det er vanskelig å se for seg at de klarer å rette opp velgernes inntrykk av Oz. Vi flytter derfor Pennsylvania fra svakt republikansk til svakt demokratisk.

  Nevada

  To av Nevadas tidligere justisministere stiller mot hverandre. Senator Catherine Cortez Masto (D) ble valgt i 2016, da hun ble den første latinamerikanske kvinnen i Senatet. Hun har imidlertid fått lite nasjonal oppmerksomhet som senator og er ikke sett på som en uavhengig stemme.

  Republikanerne har ikke vunnet et president-, guvernør- eller senatsvalg i Nevada siden guvernørvalget i 2014. Velgerne i Nevada har et sterkt ønske om en liberal abortlovgivning, og dette er selvsagt en stor styrke for Cortez Masto etter Dobbs-avgjørelsen i Høyesterett.

  Republikanerne går for Adam Laxalt. Han har et kjent politikernavn i delstaten og stilte sist i 2018, da han tapte guvernørvalget. Laxalt er ikke sett på som en spesielt kontroversiell republikaner i dagens politiske klima, men han fikk faktisk ikke sitt eget partis støtte under primærvalgkampen. Denne gikk til en mer Trump-aktig kandidat.

  Ettersom begge kandidatene er direkte gørrkjedelige vil nok sakene og det nasjonale klimaet avgjøre i Nevada, dog med ekstra vekt på abortsaken. Men Nevada er en merkelig delstat, med enormt mange til- og fraflyttere. Halvparten av de registrerte velgerne bodde ikke i Nevada da Cortez Masto vant i 2016. Det gjør delstaten mindre forutsigbar.

  Spørsmålet er om abort eller høy inflasjon under demokratisk lederskap blir viktigst for velgerne. Når det nasjonale klimaet nå ser bedre ut for demokratene, holder vi Cortez Masto som en knapp, knapp favoritt. Skifte fra svakt republikansk til svakt demokratisk.

  Trygt republikansk (15)

  Vi har de følgende delstatene i kategorien “trygt republikansk”: Alabama, Alaska, Arkansas, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, North Dakota, Oklahoma (ett vanlig valg og ett spesialvalg), South Carolina og South Dakota.

  Trolig republikansk (3)

  Florida

  Marco Rubio (R) stiller til gjenvalg. Han har to perioder bak seg og var presidentkandidat i 2016. De siste årene har Rubios nasjonale stjerne falmet, men han har hatt en sentral posisjon i Senatets etterretningskomité i 1,5 år. Om republikanerne tar Senatet i november blir han trolig leder for etterretningskomiteen.

  På den andre siden står Val Demings (D). Hun er 65 år og har representert Orlando i Representantenes hus siden 2017. Hun har 28 års erfaring i Orlando-politiet, der hun rakk å bli den første kvinnelige politisjefen. Under hennes ledelse ble voldelig kriminalitet redusert med 40 prosent. Tidligere i år var hun med på å løfte frem en tverrpolitisk tiltakspakke i Representantenes hus på 2,5 milliarder kroner til utstyr, trening og flere politistillinger.

  Rubios sterke side er at han har et kjent navn etter to perioder som senator og en runde som presidentkandidat. Han har latinamerikansk bakgrunn, noen han deler med en fjerdedel av velgerne i Florida. Trump gjorde det bedre enn forventet blant disse i 2016, og støtten i denne gruppen kan være en nøkkel for Rubio. Han trenger omtrent halvparten av deres stemmer for å være på vei mot seier.

  Republikanere landet rundt bruker kriminalitet som et talepunkt mot demokratene, men dette funker dog ikke like godt på Demings, grunnet hennes politibakgrunn. Rubio leder på de fleste målingene. Her skal det mye til for at Demings vinner mot en sittende kandidat i en tid der Biden er lite populær og Florida glir stadig mer mot høyre. Abort er heller ikke like relevant i Florida som andre steder, da Florida har en eldre befolkning og en ny 15 ukers abortlov. Trolig republikansk.

  Ohio

  Rob Portman (R) pensjonerer seg og dette er dermed et såkalt “åpent valg”. Det hele skal utkjempes mellom forfatter og investor J.D. Vance (R) og representant Tim Ryan (D).

  Vance ble kjendis i det politiske miljøet da han slapp boka Hillbilly Elegy i 2016, som fortalte historien om den nedadgående hvite arbeiderklassen gjennom en personlig beretning. Den industrielle nedgangen har gjort delstaten mer republikansk (Trump +8 i 2020), og Vance er derfor klar favoritt.

  Ryan, som er på høyresiden av eget parti rent kulturelt, men med sterke bånd til fagbevegelsen, er den beste kandidaten demokratene kunne valgt. Han er fra industribyen Youngstown og har sittet 20 år i Kongressen. Han prøvde seg som presidentkandidat i 2020, men ble for lik Biden til å slå gjennom.

  Mot alle odds har Ryan ledet på målingene gjennom sommeren, inntil nylig, da en måling fra kvalitetsmåleren Emerson gav Vance en 45-42-ledelse. Vi husker at det var svært jevnt på målingene her mellom Trump og Biden før valget i 2020, og har is i magen når vi ser Ryans gode målinger. Fortsatt trolig republikansk.

  Utah

  Fra trygt til trolig republikansk. Senator Mike Lee (R), som er en del av Senatets libertarianer-duo med Rand Paul (R), møter motstand fra tidligere republikaner Evan McMullin, som stiller som uavhengig. McMullin har vært etterretningsoffiser og republikansk rådgiver i Huset.

  I 2016 stilte han som uavhengig presidentkandidat, som et sentrum-høyre-alternativ til Donald Trump, og tok 0,54 prosent nasjonalt, men 21,5 i Utah og syv prosent i nabostaten Idaho. Nå prøver han seg på senatsvalget, og lå overraskende nok bare fem prosentpoeng bak Lee på en måling i juli.

  Lee er stor favoritt, men som McMullin viste i 2016 er Utah en politisk merkelig delstat. I motsetning til 2016 er det ingen demokratisk kandidat denne gangen. Partiet støtter McMullin, og dette gir ham en pitteliten sjanse til å vinne. Trolig republikansk.

  Svakt republikansk (3)

  Georgia

  Pastor og senator Raphael Warnock (D) vant spesialvalget som gav demokratene flertall i Senatet i januar 2021. Nå prøver han å vinne en hel seksårsperiode, og leder attpåtil på målingene.

  Motstanderen er den gamle NFL-stjernen Herschel Walker, som har flere skandaler enn han har gullmedaljer og trofeer fra sin legendariske idrettskarriere hos University of Georgia (1980-1982): Alt fra konemishandling til veldedig fusk med skattepenger, til å ha skjult hvor mange barn han har. Motangrepene går på Warnocks mange familieproblemer.

  Warnock, som er mest polert og gjør færrest tabber, har ledet greit på målingene i sommer, men hvem vet hva som skjer når velgerne begynner å følge bedre med i høst. I tillegg har man guvernørvalget mellom Brian Kemp (R) og Stacey Abrams (D), som vil påvirke valgdeltagelsen.

  Det politiske klimaet har forbedret seg for demokratene, men Walker behøver kun å gjøre det ett prosentpoeng bedre enn Trump i 2020. Status hos FiveThirtyEight er omtrent 50/50. Vi beholder dermed Georgia som svakt republikansk, gitt Bidens upopularitet og Kemps ledelse i guvernørvalget.

  North Carolina

  Richard Burr (R) stiller ikke til gjenvalg. Tedd Budd (sittet i Huset siden 2017) prøver å ta over stafettpinnen. Budd appellerer godt til klassiske Trump-velgere, i en delstat Trump vant to ganger.

  For NC-demokrater har det blitt en vane at lovende kandidater taper i jevne valg. Nå skal tidligere sjefsdommer i delstatens Høyesterett, Cheri Beasley, prøve seg. Hun er muligens ett hakk for langt til venstre for en lyserød delstat, men hun drar inn penger og hamrer løs på Budd for å ha stemt mot å sertifisere 2020-valget.

  Det republikanske partiet har brukt seks millioner dollar på TV-reklamer som angriper Beasleys historikk som dommer. Beasley har på sin side brukt 10 millioner dollar på egne TV-reklamer.

  Beasley må vinne moderate og uavhengige velgere i forstedene for å vinne North Carolina. Mange av disse er usikre på hvem de skal stemme på, viser målingene, der kandidatene ligger likt per nå. Hennes håp er dermed ikke ute, men demokratene har ikke vunnet et senats- eller presidentvalg i North Carolina siden 2008 (Obama i presidentvalget og Kay Hagen til Senatet). Vi flytter North Carolina fra trolig til svakt republikansk.

  Wisconsin

  Etter to perioder skulle egentlig den 67-årige senatoren Ron Johnson (R) pensjonere seg, men den 9. januar i år bestemte han seg for å prøve å vinne for tredje gang. Johnson lå langt bak tidligere senator Russ Feingold (D) hele sommeren i 2016, men tettet gapet i siste liten og vant til slutt.

  Johnson vurderes som den mest sårbare republikanske senatskandidaten i årets mellomvalg, blant annet fordi han ikke er særlig populær.

  I 2020 vant Biden delstaten med kun 20.000 stemmer, og Johnson, som er en stor støttespiller av Trump, er dermed den eneste i hans parti som stiller til gjenvalg i en delstat vunnet av Biden.

  Hans motstander er viseguvernør Mandela Barnes (D). Han har støttet Bernie og Warren tidligere, og er avbildet med en “Abolish ICE”-t-skjorte, som han nå sier ikke reflekterer hans syn. ICE er etaten med ansvar for å håndheve USAs immigrasjonslover.

  Barnes leder tross dette 50-46 og 51-44 på to nye målinger. Vi avventer dog å endre stalltipset til valgkampen har vært i full gang en stund. 30 prosent har ikke hørt om Barnes ennå, ifølge en måling. Det tyder på at republikanerne har god mulighet til å sette et negativt stempel på demokraten. Svakt republikansk.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også