Mer

  Abortforbud i Missouri og flere andre delstater: – Denne avgjørelsen tar oss 50 år tilbake i tid

  ST. LOUIS, MISSOURI: Missouri ble den første delstaten til å forby abort i de fleste tilfeller, bare noen timer etter Høyesteretts historiske avgjørelse på fredag.

  I Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization stemte Høyesterett 5-4 for å velte Roe v. Wade (1973), dommen som gjorde abort til en grunnlovsfestet rett i USA.

  Det innebærer at det for første gang på nesten 50 år er opp til hver enkelt delstat å fastsette sine egne abortlover, og ta stilling til om abort skal forbys eller ikke.

  Missouris «trigger law»

  Eric Schmitt, Missouris republikanske justisminister, tok raskt grep på fredag. Han sendte en beslutning til delstatens Revisor of Statutes og utløste dermed en lov fra 2019 som gjør Missouri til USAs første delstat til å forby abort, ifølge Schmitt selv. Loven har ingen unntak for voldtekt eller incest, kun for «medisinske nødtilfeller.»

  Schmitt, som stiller som senatskandidat i et bredt, republikansk felt foran Missouris primærvalg 2. august, fikk prominent taletid hos Tucker Carlson på Fox News samme kveld.

  Missouri var i stand til å forby abort med én gang på grunn av en såkalt «trigger law». Det er en lov designet for å tre i kraft umiddelbart i tilfelle Høyesterett kastet Roe v. Wade.

  I tillegg til Missouri ble abort også forbudt i Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Oklahoma, South Dakota, og Utah. Flere andre delstater har innført lignende lover for å forby abort innen 30 dager. En analyse fra Guttmacher Institute peker i retning av at 26 delstater ligger an til å forby alle eller nesten alle former for abort.

  Utenfor Missouris ene abortklinikk

  I flere år har det kun vært én gjenværende klinikk i hele Missouri hvor kvinner kunne ta abort. Den drives av organisasjonen Planned Parenthood og holder til her i St. Louis, langs Forest Park Avenue i Central West End-nabolaget. Det er en kort kjøretur unna byens ikoniske Gateway Arch og et steinkast øst fra gedigne Forest Park.

  Kort tid etter at avgjørelsen ble kjent på fredag samlet 2-3000 demonstranter seg utenfor Planned Parenthood-klinikken. Aktivister fra begge sider av abortdebatten kolliderte i harde ordelag.

  Cori Bush (D), kongressmedlem i Representantenes hus (Missouris 1. distrikt), satt på gresset foran gjerdet utenfor klinikken og felte tårer sammen med pro-choice aktivister. På plakatene deres stod det budskap som «Abortion is Healthcare» og «Protect Safe, Legal Abortions». Blomsterbuketter lå spredd rundt om på bakken.

  Pro-life-aktivister og medlemmer av Midwest March for Life, iført røde t-skjorter med bibelverset Judges 6:12 («When the angel of the Lord appeared to Gideon, he said, ‘The Lord is with you, mighty warrior.'») ba til Gud, takknemlige for det de anser som et stort skritt mot et USA uten abort.

  – Makten tilbake til folket

  Mike Parson, Missouris republikanske guvernør, sendte ut en uttalelse kort tid etter at Schmitt utstedte sin avgjørelse.

  – Ingenting i grunnlovens tekst, historie eller tradisjon har gitt føderale dommere, som ikke er folkevalgte, autoriteten til å regulere abort. Vi er glade for at USAs Høyesterett har rettet opp i denne feilen og gitt makten tilbake til folket og delstatene til å ta disse avgjørelsene, sa Parson.

  Demokraten Trudy Busch Valentine, senatskandidaten som er medlem av den mektige, ølbryggende Busch-familien, uttrykte sin misnøye fra motsatt side av debatten.

  – Denne avgjørelsen tar oss 50 år tilbake i tid og innskrenker kvinners uavhengighet og rettigheter. Den påvirker spesielt de mest sårbare blant oss. Avgjørelser om graviditet er kvinners rett og jeg vil kjempe for å beskytte våre rettigheter, for å respektere vår intelligens og våre valg, og alltid kjempe for vår likestilling. Vi har kommet alt for langt til å skru klokken tilbake, sa hun i en uttalelse.

  Folketomt

  Når jeg besøker Planned Parenthood-klinikken på lørdag formiddag er det folketomt. Jeg møter kun et TV-crew fra MSNBC som er på oppdrag fra Chicago.

  De forteller meg at gårsdagens folkemengde sannsynligvis fikk utløp for raseriet sitt i går.

  – I hele dag har det vært maks 10-12 pro-choice demonstranter på plass, sier de. De gikk visst hjem etter noen innholdsløse timer.

  Utenfor Planned Parenthood-klinikken i St. Louis, lørdag 25. juni 2022. Foto: Martin Totland.

  De eneste tegnene på lørdagens protester er et dusin skilt stappet inn i stålgjerdet som omringer klinikken.

  Budskap som «Women don’t owe you shit», «Women Will Die» og «Abortions will continue, but only for the Rich», understreker vreden og urettferdigheten mange føler på.

  Selv om abort nå er forbudt i så og si alle tilfeller her i Missouri, er det ikke langt over Mississippi-elven til Illinois, der abort fremdeles er lov og sannsynligvis kommer til å forbli det.

  Mer enn 10,000 innbyggere fra Missouri har reist til Illinois for å ta abort siden Planned Parenthood åpnet en klinikk i byen Fairview Heights i 2019, ifølge lokalavisen St. Louis Post Dispatch.

  Mer innskrenket over tid

  Tilgangen til abort har blitt mer og mer innskrenket over tid i Missouri, et soleklart tegn på at selv om St. Louis, en liberal storby, er et blått enklave med mange demokratiske velgere, så er majoriteten i Missouri fremdeles rural og rød.

  I 1984 ble det registrert over 20,000 abort-inngrep fordelt på 26 klinikker.

  I 2020 ble det utført 167 aborter på den eneste gjenværende klinikken i delstaten. Det er en nedgang på over 99 prosent.

  Gjennom årene har såkalte TRAP-lover (Targeted Restrictions on Abortion Providers) tvunget klinikker over hele USA til å stenge dørene. Ved å innføre svært strenge krav for plassering, byggestandarder og samarbeidskrav med lokale sykehus – som praktisk sett kan være umulig å følge – har abortmotstandere og konservative politikere klart å stenge flere og flere klinikker.

  TRAP-lovene har fungert som et slags smutthull for å snike seg forbi den nesten 50 år gamle Roe v. Wade-dommen. Når den nå er kastet er det fritt frem for hver enkelt delstat hvordan de ønsker å forholde seg til abortspørsmålet. Med fredagens avgjørelse sikret Høyesterett at dette kommer til å forbli et av USAs mest betente politiske tema i mange, mange år fremover.

  Coverfoto: Planned Parenthood-klinikken i St. Louis, Missouri, lørdag formiddag, 25. juni 2022. Foto: Martin Totland.
  Martin Totland
  Martin Totland
  St. Louis-basert skribent med mastergrad i Journalistikk fra UC Berkeley i California. Tidligere praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også