Mer

  Primærvalget i California: Republikanerne ser ut til å tape terreng i demokratenes høyborg

  Husets minoritetsleder Kevin McCarthy håper å ta over rollen som speaker fra Nancy Pelosi etter høstens mellomvalg. Men det ser ikke ut som flertallet sikres i California.

  California har i dag 53 seter i Representantenes hus, opp fra 52 i år 2000 og fra 45 i 1990. Etter nytegningen av valgdistriktene i California i desember 2021 står fire republikanske seter i Representantens hus i fare i november.

  «The Golden State» er USAs mest folkerike delstat med sine nærmere 40 millioner innbyggere. California har også den største delstatsøkonomien i USA, og er på topplisten sammenlignet med de fleste land i verden.

  California kan samtidig betegnes som demokratenes høyborg. Demokratene har guvernøren, begge senatorene og 42 av delstatens 53 representanter i Huset. Demokratenes presidentkandidater har vunnet alle valg i delstaten siden 1984. Biden vant med 63 % mot Trumps 34 % i 2020.

  Representantene i Huset velges hvert andre år og det skal velges 435 representanter i november. Før den tid avholdes det primærvalg for hvert parti. Demokratene sitter nå på flertallet med 222 seter mot republikanernes 213.

  Republikanerne trenger en fremgang på kun 5 seter for å ta tilbake flertallet i Huset.

  Valgsystemet i California og inndeling i nye valgdistrikt

  Valgsystemet som brukes i California er et «top-two primary system». I dette systemet står alle kandidatene på samme valgseddel uavhengig av parti, og alle velgere kan delta i primærvalget uavhengig av partitilknytning. De to øverste kandidatene går deretter videre til hovedvalget i november.

  I desember 2021 vedtok Californias uavhengige kommisjon for omfordeling av distrikter nye grenser for valgdistriktene. Kommisjonen har 14 medlemmer. De to partiene har fem medlemmer hver, mens fire er uavhengige. Kommisjonen ble opprettet på initiativ fra guvernør Arnold Schwarzenegger (R, 2003-2011) etter to folkeavstemninger i 2008 og 2010.

  Grensene endres hvert tiende år for å sikre jevn fordeling av delstatens innbyggere i valgdistriktene. De nye grensene gjelder for valget i 2022, og de kan kan føre til tilbakegang for republikanerne i California.

  I år stiller det fire sittende republikanske representanter i de nye distriktene: det 22., 27., 40. og 45. kongressdistriktet.

  Nytegningen har naturligvis ført til endringer i sammensetningen av velgere i distriktene. Det tydeliggjøres av at alle de fire nye distriktene rangeres som “trygt demokratiske” av FiveThirtyEight.

  Spørsmålet er dermed om demokratene klarer å øke dominansen de har i California i et valgår der Biden og demokratene sliter nasjonalt.

  Vi ser nærmere på resultatene fra primærvalgene i de fire distriktene nedenfor som ble avholdt tirsdag 7. juni.

  Jevn kamp i Californias 22. kongressdistrikt – Nær Fresno

  Distriktet tilhørte tidligere Devin Nunes (R). Han gikk av 1. januar i år for å bli sjef for Trump Media & Technology Group. Dermed ble det satt i gang et spesialvalg for å fylle setet til Nunes frem til 3. januar 2023. I primærvalget 5. april i år gikk republikaneren Connie Conway (35,2 %) og demokraten Lourin Hubbard (19,4 %) videre til andre runde som ble avholdt 7. juni.

  Connie Conway (R) gikk av med seieren i andre valgrunde med 61 %. Lourin Hubbard (D) fikk 38 %. Conway skal dermed representere distriktet i knappe 6 måneder.

  Samme dato ble det også avholdt nytt primærvalg for å velge den som skal overta setet etter 3. januar 2022. Forskjellen er at dette valget ble avholdt med nye grenser for distriktet.

  Før omtegningen lå distriktet like øst for byen Fresno, som har i overkant av 500.000 innbyggere. I valget i år omfatter distriktet et større område sør for Fresno. Det består av byene Tulare, Hanford og Kettleman City og ligger rett øst for Bakersfield, som er hjembyen til minoritetsleder Kevin McCarthy (R, 23. distrikt).

  I primærvalget 7. juni fikk Rudy Salas (D) 44,9 % av stemmene etterfulgt av David Valadao (R) med 25,9 %, og lokalpolitikerne Chris Mathys (R) med 22,2 % og Adam Medeiros (R) med 7 %.

  Salas og Valadao går dermed videre til hovedvalget i november.

  Rudy Salas (D) har representert Californias 32. distrikt i delstatsforsamlingen siden 2012. Tidligere var han bystyremedlem i Bakersfield der han var den første latinamerikanske representanten. I delstatsforsamlingen har han kjempet for bedre utviklingsprogrammer for arbeidere, utvidete rettigheter for arbeidere og veteraner, infrastruktur for rent vann og gode vilkår for lokalt næringsliv.

  Melkebonden David Valadao (R) har representert det 21. distriktet siden 2021. Nå stiller han til valg i det 22. distriktet. Han var også i Representantenes hus fra 2013-2019, men tapte mot T.J. Cox (D) i 2018. Han er en moderat republikaner som vektlegger landbruk, energi og økonomi i sin valgkampanje.

  Valadao var en av ti republikanske representanter i Huset som stemte for å stille president Trump for riksrett etter angrepet på Kongressen i januar 2021. Denne saken har splittet de republikanske velgerne i distriktet, men Trump har ikke uttalt seg offentlig mot Valadao enda. Det ser ikke ut som at saken vil ha like store konsekvenser for Valadao som for Liz Cheney (R), som sliter i Wyoming.

  I Valadaos gamle distrikt vant Biden med en margin på 11 prosentpoeng i 2020. Ser man på stemmene fra 2020 i det nye distriktet, vant Biden med 13 prosentpoeng. Valadao vant kun med 50,4 % i 2020. Omtrent 60 % av innbyggerne i det nye distriktet er latinamerikanere.

  Valadao fikk konkurranse fra flere delstats- og lokalpolitikere på republikansk side men Rudy Salas (D) har vært hans hovedkonkurrent. Noe han også blir frem til valget i november. Han vil bli en betydelig motstander i et distrikt der 60 % har lignende bakgrunn.

  The Cook Political Report beskriver det 22. distrikt som et “toss up”-distrikt, noe som innebærer at utfallet er for jevnt til å spå for deres del.

  «2022 is shaping up to be such a GOP-friendly year that Valadao, who voted to impeach Donald Trump, still had a viable path to reelection». – David Wasserman – The Cook Political Report

  Foreløpig har Valadao en fordel pengemessig. 18. mai var det registrert at han hadde 1,6 millioner dollar til rådighet, mens Salas hadde 350.000 dollar. Frem til november vil vi se om Valadao taper nok terreng med sin Trump-kritikk eller om Salas taper mest i et tungt valgår for demokratene.

  Demokratene kan overta Californias 27. kongressdistrikt – Nord for Los Angeles

  Los Angeles Times beskriver kampen om setet i det 27. distrikt som et av de mest spennende valgene til Huset i høstens mellomvalg. På lederplass gir de sin støtteerklæring til Christy Smith (D), på grunn av hennes dype røtter i Santa Clarita Valley.

  Det nye valgdistriktet ligger nord for millionbyen Los Angeles, og inkluderer flere daler og storbyen Santa Clarita. San Fernando Valley med sine 1,7 millioner innbyggere ligger rett nord for LA, og to tredjedeler av dalen ligger innenfor storbyens grenser. Antelope Valley inkluderer byene Palmdale og Lancaster med tilsammen 500.000 innbyggere. Santa Clarita har 150.000 innbyggere. Den konservative byen Simi Valley, med 125.000 velgere, er fjernet fra distriktet etter omtegninger. Fjerningen av Simi Valley kan få store konsekvenser for republikanerne. I Simi Valley ligger forøvrig tidligere president Ronald Reagan sitt museum og bibliotek.

  I primærvalget 7. juni fikk Mike Garcia (R) 47,2 % av stemmene etterfulgt av Christy Smith (D) med 37,3 %, milltærveteran John Q. Quartey (D) med 6,7 % og lokalpolitiker Ruth Luevanos (D) med 5,4 %.

  Garcia og Smith går dermed videre til hovedvalget i november.

  Den tidligere jagerflypilotem Mike Garcia (R) har representert det 25. distriktet siden 2020. Da vant han et spesialvalg etter at Katie Hill (D) gikk av etter en skandale. Nå stiller han til valg i det 27. distriktet.

  I 2020 vant Garcia med kun 333 stemmer over Christy Smith (D). Hvis man sammenligner stemmegivningen i distriktet i 2020 med de nye grensene, så hadde Biden vunnet med 2 prosentpoeng mer.

  Christy Smith (D) representerte Californias 38. distrikt i delstatsforsamlingen fra 2018-2020. Etter at hun tapte i valget til Representantenes hus i det 25. distrikt mot Garcia i 2020, prøver hun seg nå på ny. Smith arbeidet med analyse i Utdanningsdepartementet under president Bill Clinton (D). Smith har møtt mostand fra militærveteran John Q. Quartey (D). Han har nylig flyttet til Santa Clarita etter å ha vært stasjonert i utlandet. Quartey har fått støtte fra flere av Californias representanter i Huset; Porter, Lee og Swalwell samt andre aktører i Washington D.C. På den andre siden har Smith stor støtte internt i California fra lokalpolitikere. Det ser ut som den lokale støtten var viktigst denne gangen ettersom Smith utkonkurrerte Quartey.

  Mike Garcia (R) skal først ha nektet for at presidentvalget i 2020 gikk riktig for seg, men anerkjente etterhvert Biden som vinneren. Christy Smith (D) har hatt stort fokus i sin kampanje på Garcias holdning til stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Hun mener han støtter «domestic terrorism».

  Garcia er for Trumps grensemur, mot abort og har vært kritisk til guvernør Gavin Newsoms (D) håndtering av korona-pandemien. I Smith sin valgkampanje har det vært fokus på helsereform, lønnsforhold, retten til å organisere seg i fagforening, muligheten for statsborgerskap for innvandrere og klimaendringer.

  The Cook Political Report beskriver det 27. distrikt som et “toss up”-distrikt, noe som innebærer at utfallet er for jevnt til å spå for deres del.

  «Democrats believe Garcia’s vote against certifying the 2020 election reveals he is a «MAGA» true believer». – David Wasserman – The Cook Political Report

  Basert på resultatet fra primærvalget har Garcia et lite overtak, men dette kan endre seg i Smith sin favør frem til november.

  Republikanerne holder trolig Californias 40. kongressdistrikt – Sør-øst for Los Angeles

  Distriktet lå tidligere rett sør for Downtown i Los Angeles. Område ble flyttet øst for Anaheim og Irvine og er en del av Orange County etter omtegningen. Her ligger byene Aliso Viejo og Rancho Santa Margarita med rundt 100.000 innbyggere totalt.

  I primærvalget 7. juni fikk Asif Mahmood (D) 40,9 % av stemmene etterfulgt av Young Kim (R) 34,7 %, Greg Raths (R) med 23,2 % og aktivisten Nick Taurus (R) med 1,2 % av stemmene.

  Mahmood og Kim går dermed videre til hovedvalget i november.

  Selv om den sittende representanten Young Kim (R) er favoritten til å vinne, melder Los Angeles Times at hun blåste av en million dollar i primærvalget. I 2020 vant hun med i overkant av 4000 stemmer mot demokratenes kandidat. Den gang i det 39. distriktet, som Biden vant med over 10 prosentpoeng i samme år. I det nye distriktet vant Biden kun med 2 prosentpoeng. Grunnen til at Kim har brukt mye penger nå er motstanden fra den tidligere jagerflypiloten og lokalpolitikeren Greg Raths (R).

  Young Kim (R) har tidligere markedsført seg som en moderat republikaner, men på grunn av demografien i det nye distriktet har hun blitt mer konservativ og kraftigere i retorikken når det gjelder innvandring.

  Greg Raths (R) har tidligere vært stabssjef for The White House Military Office (1996-1999). Han er konservativ, og stor tilhenger av Trump. Kim har prøvd å binde ham til Biden og Pelosi og kaller ham liberal. Strategien kan ha slått feil, ettersom Raths er godt kjent som lokalpolitiker og ordfører i Mission Viejo, der han også er Uber-sjåfør og markedsfører sitt kandidatur til passasjerer.

  Republikanerne må også slå Dr. Asif Mahmood (D). Han er lege med over 20 års praksis og er en del av California Medical Board. Han har brukt 400.000 dollar på reklamefilmer som angriper Raths for å være for konservativ og mot abort. Young Kim ble ikke nevnt i reklamefilmene.

  Kim har snakket mye om det som omtales som «The Biden-Pelosi agenda». Hun har også hatt fokus på saker som bensinpris, problemer ved grensen mot Mexico og høy kriminalitet. Raths har brukt mye tid på å avfeie Kims angrep på ham og han har stemplet henne som liberal. Raths kom nylig i hardt vær da han anklaget det jødiske miljøet i USA for å kjøpe innflytelse via Israeli PAC.

  Resultatet fra primærvalget viser at Kim og Raths splitter det republikanske feltet. Sammen har de fått langt flere stemmer enn demokraten Dr. Mahmood. Det vil sannsynlig føre til at Young Kim tar seieren i november.

  Republikanerne holder trolig Californias 45. kongressdistrikt – Del av Orange County

  Distriktet lå før i et større område øst for Anaheim og Irvine i Orange County. Nå er grensene flyttet lengre vest, og det nye distriktet ligger mellom Long Beach og Anaheim. I det nye distriktet har en tredjedel av de registrerte velgerne asiatisk bakgrunn. Området er sammensatt av mange personer med opprinnelse fra Vietnam, Korea, Japan, Kina, Filippinene og India. Det kom flere flyktninger til distriktet etter Vietnam-krigen, og motstand mot kommunisme ser opprinnelig ut til å ha favorisert det republikanske partiet. Dette ser ut til å endre seg når nye unge velgere kommer til.

  I primærvalget 7. juni fikk Michelle Steel (R) 48,3 % av stemmene etterfulgt av Jay Chen (D) med 43,1 % og Long Pham (R) med 8,6 % av stemmene.

  Steel og Chen fortsetter dermed den bitre kampen frem til hovedvalget i november.

  Ifølge Los Angeles Times har det gått hardt for seg i et valg mellom tre kandidater med asiatisk bakgrunn. Michelle Steel (R) har representert Californias 48. distrikt etter at hun vant valget i 2020. Hun stiller til valg for det 45. distrikt i 2022. Hun er opprinnelig fra Sør-Korea, og var aktiv lokalpolitiker i California fra 2007-2021. Steel er gift med tidligere leder av Det republikanske partiet i delstaten. I 2020 vant hun med 51,1 % og kun 8000 stemmer over sin demokratiske motstander.

  Steel sine største motsander i primærvalget har vært militærveteran og gründer Jay Chen (D), som er andregenerasjons innvandrer fra Taiwan, og lokalpolitikeren og ingeniøren Long Pham (R), som er født i Vietnam. Pham ligger lengre til høyre i det republikanske partiet enn Steel, men har ikke stått like sterkt økonomisk og hatt støtte fra sentrale republikanere.

  Økonomi har vært i fokus i Steel sin valgkampanje. Hun har kritisert guvernør Gavin Newsom (D) for at California går med et historisk overskudd samtidig som delstatens befolkning sliter med økende priser og landets høyeste skatter. Pham har også uttalt at California får for lite tilbake fra de føderale myndighetene, gitt det høye skattenivået. I demokraten Chens kampanje har hovedfokuset vært på saker som infrastruktur, utdanning, kvinners rettigheter og støtte til næringsliv.

  The Cook Political Report beskriver det 45. distrikt som et “toss up”-distrikt, noe som innebærer at utfallet er for jevnt til å spå for deres del.

  «It’s already turned nasty, with Chen accusing Steel’s husband, RNC member Shawn Steel, of brokering access for Chinese Communist Party officials to Trump and Steel accusing Chen for mocking her Korean accent». – David Wasserman – The Cook Political Report

  I resultatet fra primærvalget har Steel en solid ledelse over Chen. I tillegg vil trolig de som stemte på Pham støtte Steel i hovedvalget. Det vil bli vanskelig for demokraten Chen og slå en nåværende republikansk representant i et dårlig år for det demokratiske partiet. På den andre siden har han enda mulighet til å tette gapet frem til november.

  Hvor bærer det?

  Vurderingen er at republikanerne ikke klarer å holde alle de fire setene. Basert på historikk, demografi og resultater fra primærvalget 7. juni er det mest sannsynlig at det 22. og 27. distrikt ryker for republikanerne.

  Det er fortsatt store sjanser for at også det 40. og 45. distrikt ryker for republikanerne, selv i et dårlig år for demokratene.

  Nytegningen av distriktene i California kan dermed gi demokratene troen på at de kan nærme seg målet om å beholde flertallet i Huset. Men endringer andre steder i landet peker fortsatt i retning av at republikanerne er klare favoritter til å ta tilbake lederskapet etter valget 8. november.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også