Mer

  Senatsvalget i Georgia: Warnock mot Walker i november

  Herschel Walker i 2014. Foto: Ken Wright, U.S. Air Force (CC BY-NC 2.0).

  Sittende senator Raphael Warnock (D) møter den Trump-støttede fotball-legenden Herschel Walker (R) i november. Det blir et av høstens mest spennende senatsvalg.

  Det ble avhold primærvalg i Georgia tirsdag 24. mai.

  Raphael Warnock blir demokratenes kandidat med 96 % av stemmene. Forretningskvinnen Tamara Johnson-Shealey fikk kun 4 % av stemmene.

  Pastor Raphael Warnock ble valgt i et intenst suppleringsvalg i november 2020 og januar 2021. Valget var satt opp for å fylle resten av perioden til avdøde Johnny Isakson (R). Han vant med i underkant av 100.000 stemmer mot senator Kelly Loeffler (R). Jon Ossoff (D) vant samtidig med nærmere 50.000 stemmer over senator David Perdue (R). Valget fikk stor nasjonal oppmerksomhet ettersom dobbeltseieren sikret demokratene 50 seter i Senatet og et knepent flertall ved hjelp av visepresidentens stemme ved stemmelikhet.

  Blant republikanerne trakk fotball-legenden Herschel Walker det lengste strået med 68,2 % av stemmene.

  De som ikke nådde helt opp var delstatens landbruksminister Gary Black (13,4 %), tidligere programdirektør i the National Security Council Latham Saddler (8,8 %), delstatspolitiker Josh Clark (4 %), militærveteranen Kelvin King (3,2 %) og mIlitærveteran og pastor Jonathan McColumn (2,4 %).

  Trump-støttet fotball-legende

  Hvem er Herschel Walker? Han er 60 år og kjent som en av USAs fremste unge spillere innen amerikansk fotball på 1980-tallet som en del av laget til University of Georgia. I 1982 vant han det ikoniske Heisman-trofeet, som deles ut årlig til den mest fremragende spilleren i college-fotball. Han har spilt for storklubber som Dallas Cowboys, Minnesota Vikings og New York Giants.

  Trump og Walker skal ha blitt kjent på 1980-tallet da Trump eide fotballaget New Jersey Generals i United States Football League (USFL), som da konkurrerte bittert mot den velkjente Nation Football League (NFL). Walker spilte på laget fra 1983-1985. USFL kollapset i 1986, men har stått opp fra de døde nå i 2022, dog uten Trump og Walker.

  «People don’t know what they’re talking about. Growing up in the deep South, I’ve seen racism up close. I know what it is. And it isn’t Donald Trump.» – Herschel Walker

  Walker har vært aktiv i politikken siden 2014 med støtte til diverse kandidater i Georgia, og med støtte til Trump. I 2018 gjorde Trump ham til en del av the President’s Council on Sports, Fitness, and Nutrition sammen med Dr. Mehmet Oz. Walker talte på republikanernes landsmøte i 2020. I 2021 flyttet han tilbake til Georgia fra Texas etter at Trump hadde ytret at han ville støtte ham som kandidat til Senatet.

  Et tomt podium på debattscenen fikk mye oppmerksomhet i valgkampen

  Republikanerne har hatt fem debatter der Herschel Walker ikke har møtt opp. De andre kandidatene har kritisert Walker for hans fortid med fokus på vold i hjemmet, forfølgelse av kvinner, trusler om skuddveksling med politiet og forretningsavtaler som har gått galt. Latham Saddler (R) er en av motkandidatene til Walker. Han har bakgrunn som Navy SEAL og fra the National Security Council. Han har beskrevet Walkers fravær på følgende måte: «Herschel Walker has hid in his Biden basement until the last 30 seconds of the game».

  Til tross for at Walker ikke har møtt i debattene har han nylig uttalt at han er klar til å møte senator Raphael Warnock (D) i debatt når som helst. Walkers seier kommer som følge av hans kjente navn i kombinasjon med støtte fra partitopper som Donald Trump og Mitch McConnell. I tillegg har han brukt mye tid på reise rundt i hele Georgia. På rundreisen har han fokusert på økte priser for mat og bensin, motstand mot abort og fokus på store mengder narkotika som kommer over grensen fra Mexico.

  Klar seier til Warnock

  På demokratisk side har Warnock brukt mye tid på å snakke om folks økonomi og foreslått en pakke som skal senke kostnader på matvarer, skoleutstyr, hygieneprodukter og medisiner. Han har også foreslått å redusere studenters gjeld og å sette et pristak på insulin og andre medisiner.

  Jevnt

  Walker og Warnock har hatt jevne målinger den siste tiden. Snittet for målinger i mars og april viser at Walker ligger på 47,3 % og Warnock på 46,8 %. Det kommer med andre ord til å bli et av de mest spennende valgene i november.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også