Mer

  Guvernørvalget i Georgia: Knusende seier til Brian Kemp mot Trump-støttede David Perdue

  Georgia-guvernør Brian Kemp (R) og tidligere senator David Perdue (R). Foto (t.v.): Maj. William Carraway, Georgia National Guard (CC BY-NC-ND 2.0). Foto (t.h.): Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).

  Oppdatert 25. mai.

  Sittende guvernør Brian Kemp knuste den Trump-støttede utfordreren David Perdue i det republikanske primærvalget.

  Kemp ledet klart på meningsmålingene i innspurten og gjorde det enda bedre enn forventet på valgdagen. Kemp vant med 73,7 % av stemmene, mot Perdues 21,8 % (med 96,4 % av stemmene inne). Administrasjonsminister Brad Raffensperger (R), med ansvar for valggjennomføringen i delstaten, vant klart med 52,3 % i det republikanske primærvalget. Han unngår dermed en andre valgrunde. Vi skriver mer om Raffensperger lenger ned i saken.

  På demokratisk side stilte Stacey Abrams uten en reell motstander. Det blir dermed en omkamp mellom Kemp og Abrams. Kemp vant med rundt 55.000 stemmer i 2018.

  Nedenfor hører du podkasten vi publiserte på primærvalgdagen 24. mai, og leser mer om valgkampen mellom Kemp og Perdue.

  Georgia har i dag 14 seter i Representantenes hus, opp fra 13 seter i 2010 og 11 seter i 2000.

  «The Peach State» er den åttende største delstaten i folketall med i overkant av 10 millioner innbyggere. Delstaten har flere ganger de siste årene vært kåret til den beste delstaten i USA for næringsliv. De største næringslivssektorene i delstaten er gruvedrift, landbruk, energiproduksjon og turisme. Storbyen Atlanta er en sentral drivkraft i Georgias økonomi og utvikling.

  Georgia har den tredje største andelen av svarte innbyggere (31 %), etter Mississippi og Louisiana. Dette påvirker også valgene i delstaten, og debatt om stemmerettigheter har lenge stått sentralt.

  Georgia har inntil nylig vært en solid republikansk delstat i flere tiår. Siden 1960 er det kun Jimmy Carter (1976 og 1980) og Bill Clinton (1992) som har vunnet delstaten for demokratene i presidentvalg. Carter var guvernør i Georgia (1971-1975) før han ble president etter valget i 1976.

  Joe Biden vant imidlertid delstaten med knappe 12.000 stemmer i 2020. Det er nettopp Georgias påvirkning på det endelige valgresultatet i 2020 som er bakteppet for spenningen rundt det kommende guvernørprimærvalget i delstaten.

  «I just want to find 11.780 votes.» – Donald Trump

  I etterkant av presidentvalget har Donald Trump og flere republikanere feilaktig hevdet at valget i Georgia ble «stjålet» av demokratene. Trump ringte selv til Georgias administrasjonsminister, Brad Raffensperger (R), i januar 2021 for å presse ham til å «finne» 11.780 stemmer som ville gitt Trump seieren. Raffensperger stod fast ved at valget i Georgia hadde gått riktig for seg, til Trumps store forargelse. Raffensperger stiller også til gjenvalg og har fått flere motstandere i primærvalget etter at Trump svartelistet ham.

  Republikansk duell mellom sittende guvernør Brian Kemp og Trump-støttede David Perdue

  Brian Kemp (R) har vært guvernør i fire år etter at han slo Stacey Abrams (D) knepent med 55.000 stemmer i 2018. Før han ble guvernør var han administrasjonsminister i Georgia fra 2010-2018. En av oppgavene i den rollen er å ha ansvar for valgordningen og registrering av stemmeberettigede i delstaten. Siden 2012 skal 1,4 millioner registrerte velgere ha blitt fjernet fra systemet på Kemps vakt.

  David Perdue (R) stiller mot Kemp. Perdue var senator fra 2015-2021. Før han ble senator var han forretningsmann i flere år. Han ble sendt ut av Senatet etter et bittert tap mot Jon Ossoff (D) i januar 2021. Denne gangen var det også kun 55.000 stemmer som skilte kandidatene. David er søskenbarnet av Sonny Perdue, som var guvernør i Georgia (2003-2011) og Trumps landbruksminister (2017-2021).

  Stacey Abrams som den eneste kandidaten hos demokratene

  Foto: Callie Giovanna, TED (CC BY-NC-ND 2.0).

  Stacey Abrams (D) ble et kjent navn da hun var demokratenes kandidat i guvernørvalget i 2018, der hun tapte knepent mot Brian Kemp. Før dette var hun aktiv i Georgias delstatshus i ti år. Hun var aktuell som Bidens visepresidentkandidat i 2020.

  Etter at Abrams tapte guvernørvalget i 2018 har hun arbeidet aktivt med tilgangen til å stemme i Georgia, spesielt for svarte velgere. Hennes organisasjon «Fair fight» har bidratt til opplæring for valgobservatører og for å få flere til å registrere seg som velgere.

  Dette arbeidet trekkes ofte fram som en av faktorene som bidro til at Biden ble den første demokraten til å vinne i delstaten i et presidentvalg siden 1992. I tillegg fikk demokratene inn både Jon Ossoff og Raphael Warnock i Senatet etter valgene i januar 2021. Dobbeltseieren sikret at demokratene fikk 50 seter i Senatet og knepent flertall ved hjelp av visepresidentens stemme ved stemmelikhet.

  Abrams har ingen motkandidater blant demokratene og blir dermed demokratenes guvernørkandidat etter primærvalget tirsdag 24. mai.

  Valgnederlaget for Trump i 2020 dominerer i årets primærvalgkamp

  «I endorsed Brian Kemp, unfortunately, in 2018 — I feel so badly but look you can’t have them all. He was losing, I endorsed him and he won big, how about that? And he wouldn’t do a damn thing about the election fraud.» – Donald Trump

  Valgnederlaget for Trump og republikanerne i Georgia og på landsbasis i 2020 har naturlig nok fått mye oppmerksomhet i primærvalgkampen. I en debatt mellom Kemp og Perdue i slutten av april ble nærmest halvparten av debatten brukt på temaet. På den ene siden skylder Perdue på Kemp for tapet av senatssetet og for at Trump tapte presidentvalget. På den andre siden kritiserer Kemp Perdue for dårlig kjennskap til Georgias valglover.

  Kemp har brukt guvernørrollen aktivt for å få ting gjort og som plattform for å fortelle om sine politiske seiere. Han har reist rundt i Georgia og signert nye lover på rekke og rad de siste ukene.

  Kemp dro til og med til Perdues hjemby Bonaire og favorittrestauranten White Diamond Grill for å signere en lov som gir lavere skatt på inntekt fra 2024. De siste ukene har han også signert en lov om å kunne bære våpen uten lisens, forbud mot vaksinepass, pålagt kurs i personlig økonomi for elever, utestenging av transpersoner fra sport i skolen og forbud mot støtende bøker i skolen.

  I den nevnte TV-debatten kritiserte Perdue den sittende guvernøren for å innføre diverse lover midlertidig. Han siktet til reduksjonen av avgift på bensin, som faller bort kort tid etter primærvalget er avholdt.

  Kemp nyter samtidig godt av at delstaten han styrer gjør det bra økonomisk. I 2021 satt Georgia rekord innen internasjonal handel. Fra Georgia ble det eksportert varer for en verdi av 166 milliarder dollar til 223 land og territorier. Det er en økning på 20 % sammenlignet med 2020. Delstaten huser 13 av verdens største selskaper, som blant annet Coca Cola Company, Delta Air Lines og Home Depot. I debatten mot Perdue kritiserte Kemp ham for å flytte ut jobber fra Georgia til Kina da han var bedriftsleder.

  Pence støtter Kemp

  For få dager siden ble det kjent at tidligere visepresident Mike Pence (R) kommer til Georgia for å drive valgkamp for Kemp dagen før selve primærvalget avholdes. Det er oppsiktsvekkende, selv om det ikke er noen hemmelighet at forholdet mellom Trump og Pence ble sterkt svekket etter stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Pence motstod den gangen presset om å nekte godkjennelsen av valgresultatet, slik Trump ønsket.

  «Brian Kemp is one of the most successful conservative governors in America.» – Mike Pence

  Selv om Stacy Abrams enda ikke har en definert mostander i det republikanske feltet, er hun allerede svært aktiv i valgkampen. Hun reiser rundt i delstaten og fokuserer på et stort omfang av saker, alt fra helsereform, abort, utdanning, likestilling og selvfølgelig hennes fanesak om velgerrettigheter.

  Kemp leder

  Brian Kemp leder med 55,8 % på RealClearPolitics’ gjennomsnitt av målinger gjennomført mellom april og midten av mai. Perdues støtte ligger på 31 %. Ifølge en nyere meningsmåling mener 76 % av republikanske velgere i Georgia at Kemp gjør en god jobb.

  PS: Georgia er en av syv delstater der det avholdes flere runder om en av kandidatene ikke får over 50 % av stemmene. Første runde avholdes 24. mai, en eventuell andre runde 21. juni.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også