Oppdatert 4. juni

Den sittende republikanske senatoren Pat Toomey gir seg etter to perioder. På republikansk side vant Mehmet Oz knepet. Hos demokratene vant John Fetterman suverent.

Det ble omtelling i Pennsylvanias republikanske primærvalg. Før omtellingen ledet Mehmet Oz med 31,2 % mot Dave McCormicks 31,1 %. Differansen var på kun 972 stemmer (!) før omtellingen startet. Den 4. juni hadde McCormick omsider innsett at omtellingen ikke kom til å endre utfallet, og han trakk seg.

På demokratisk side vant senatskandidaten John Fetterman enkelt med 58,7 % mot Conor Lambs 26,3 %.

I guvernørprimærvalget vant Doug Mastriano som forventet på republikansk side. Han fikk 43,9 % av stemmene, mens hovedutfordreren Lou Barletta fikk 20,3 %. Mastriano møter dermed demokraten Josh Shapiro til høsten, som stilte uten motstand.

Nedenfor hører du podkasten vår om resultatene i primærvalgene den 17. mai, og leser saken vi publiserte før valgdagen.

Pennsylvania har i dag 18 seter i Representantenes hus, ned fra 21 seter i 2002 og 19 seter i 2012.

Pennsylvania er en vippestat der det ofte blir svært jevnt mellom de to partiene i ulike valg. I presidentvalg har delstaten vippet i favør av demokratene siden 1988 med unntak av 2016, da Donald Trump vant delstaten med omtrent 45.000 stemmer.

«The Keystone State» er den femte største delstaten i folketall med 13 millioner innbyggere. På lik linje med Ohio, der vi dekket primærvalget tidligere i måneden, så er Pennsylvania en del av rustbeltet. Delstaten var tidligere ledende innen produksjon av kull og stål før lavkostland tok over produksjonen fra 1980-tallet og utover.

Sittende senator, Pat Toomey (R) har vært senator siden 2011, og har tidligere vært medlem av Representantenes hus fra 1999-2005. I februar 2021 var han en av syv republikanske senatorer som stemte for å dømme Donald Trump i riksrett. Flere kjemper nå om å ta over Toomeys sete.

Venstrefløyens John Fetterman leder suverent blant demokratene

Conor Lamb (Pennsylvania, 17. distrikt) var tidlig en forhåndsfavoritt til å bli demokratenes senatskandidat. Sentrumspolitikeren, som representerer deler av Pittsburgh-området, bygget seg opp på vellykket vis som en motvekt til venstrefløyen i partiet. Etter en livløs valgkamp, som han trodde skulle bli plankekjøring, ble Lamb tatt igjen på målingene av viseguvernør John Fetterman. Han har vært viseguvernør siden 2019. Før det var han ordfører i den lille byen Bradrock i 13 år. Fetterman står betydelig lengre til venstre i partiet og han er stor Bernie-tilhenger. Han går oftere i hettegenser enn dress og ser mer ut som han er medlem av en motorsykkelklubb enn at han er utdannet på eliteuniversitetet Harvard.

Fetterman har uttalt at han har en av de største grasrotbevegelsene sammenlignet med andre kampanjer i 2022, og at 90 % av dem er fra Pennsylvania. Det kan være bakgrunnen for Fettermans oppgang på målingene fra mars til starten av mai der han hadde et snitt på 43 % støtte blant de demokratiske velgerne. Til sammenligning var snittet til Lamb på 12 %. Malcolm Kenyetta, som er representant i delstatshuset i Pennsylvania, har også vært med i kampen, men han hadde kun målinger med snitt på 6 %.

Søndag 15. mai ble det kjent at Fetterman har fått slag. Han skal ikke ha fått noen kognitive skader som følger av slaget, og han er på bedringens vei. Fetterman uttalte at kampanjen går i samme tempo som før, og at de er i rute for å vinne primærvalget tirsdag 17. mai. Helsetilstand blir ofte brukt mot kandidater i ulike valg, men i dette tilfellet har Fetterman både fått støtte med ønske om god bedring fra sine mostandere på både demokratisk og republikansk side.

Trump-støttede Dr. Mehmet Oz møter større motstand enn forventet blant republikanerne

Det ble tidlig drama i nominasjonsvalgkampen da det kom frem at Trumps favorittkandidat, militærveteranen Sean Parnell, hadde misbrukt eksona og barna. Han mistet foreldreretten og trakk sitt kandidatur 22. november 2021.

TV-doktoren Mehmet Oz kunngjorde sitt kandidatur 30. november, med en video der han snakket om hvordan Covid har tatt bort friheten fra amerikanerne. Dr. Oz har vært en TV-personlighet siden 2003 med egne TV-programmer og som stamgjest hos Oprah Winfrey. 10. april kunngjorde Donald Trump at han støtter Dr. Oz. Bakgrunnen, slik vi leser den, er at Oz har hatt en vellykket TV-karriere, og at han sa fine ting om helsen til Trump da han gjestet hans program i 2016, der Trump også viste frem deler av sin pasientjournal.

Til tross for at Oz er Trumps kandidat har han møtt større motstand i det republikanske feltet enn ventet.

Hovedmotstanderen er tidligere hedgefund-topp Dave McCormick, som har gått fra klassisk næringslivsrepublikaner til blodrød Trump-elsker på kort tid. I Bush-administrasjonen var McCormick viseminister i handelsdepartementet fra 2005-2006 og i finansdepartementet fra 2007-2009. Fra 2009-2022 hadde han ledende posisjoner i investeringsselskapet Bridgewater Associates, som skal være forvaltere av det største hedgefondet i USA. Fondet skal ha vært tungt involvert i Kina. McCormick skal ha blitt tilbudt rollen som forsvarsminister i Trumps kabinett, men skal ha takket nei fordi han var fornøyd med jobben i Bridgewater.

Oz og McCormick har kjempet kraftig mot hverandre i flere måneder, men de siste ukene har kampanjen til Kathy Barnette skutt fart.

I snittet på målinger fra starten av mai ligger Oz (23,3 %) på topp, mens Barnette (21 %) noe overraskende har tatt igjen McCormick (20,3 %) på målingene. Den ultra-konservative militærveteranen Kathy Barnette har fått vind i seilene etter at abortsaken ble satt på agendaen i valgkampen. Hun har ingen politisk erfaring, men gikk viralt på YouTube i 2014 med kritikk mot Michelle Obama. Andre kandidater som ligger lengre nede på målingene er tidligere ambassadør til Danmark, Carla Sands (6,7 %), og forretningsmannen Jeff Bartos (6,6 %).

Primærvalget avgjør hvem som blir de to partienes kandidater som skal møtes til duell i november. Sent på 17. mai får vi vite om det blir Fetterman (D) og Oz (R), eller om det blir en overraskende seier til McCormick eller Barnette over Oz i det republikanske primærvalget.

Foto: Skjermbilde fra YouTube, republikansk senatsdebatt i Pennsylvania.