Mitch McConnell (R-Kentucky) ligger an til å bli majoritetsleder i Senatet i 2023. Foto: Gage Skidmore.

Av Henrik Heldahl og Vebjørn Hobbesland.

Tradisjon tro leverer vi i AmerikanskPolitikk.no stalltips til senatsvalgene. Her gir vi en vurdering av ståa i alle valgene, med en mer detaljert omtale for delstatene der vi ikke anser utfallet i november som gitt.

Merkelappene er som alltid “svakt”, “trolig” eller “trygt” i et av partienes favør. Hos våre kollegaer i USA er det populært å bruke kategorien “toss-up”, men som vår avdøde valganalytiker Jon Henrik Gilhuus så klokt sa det: “Toss-ups er for pingler.”

I Senatet skal 34 seter fylles i høst. Hvert av partiene har nå 50 seter, med visepresident Kamala Harris som tungen på vektskålen for demokratene ved stemmelikhet.

Valgdagen er tirsdag 8. november.

I fravær av toss-ups, og med president Joe Biden i motvind, har vi valgt å være offensive i årets første stalltips.

I stalltipset for mai tipper vi at republikanerne ender med et flertall på 53-47.

Stalltipset oppdateres utover høsten.

 

 

Skjermbilde fra 270towin.com, der du selv kan lage ditt eget tips. Del det gjerne med oss på Twitter @AmPolitikk.

Trygt demokratisk (9 delstater)

Vi har de følgende delstatene i kategorien “trygt demokratisk”: California, Connecticut, Hawaii, Illinois, Maryland, New York, Oregon, Vermont og Washington.

Trolig demokratisk (1)

Colorado

Sittende senator Michael Bennet (D) møter ingen motstand i demokratenes primærvalg. Han ble plassert inn i Senatet fra januar 2009 etter at sittende senator, Ken Salazar, ble innenriksminister i Obama-administrasjonen. Bennet var Hickenlooper sin stabssjef da han var ordfører i Denver fra 2003-2011. Begge to var en del av en hærskare av presidentkandidater for demokratene i 2020, men ingen av dem nådde frem som toppkandidater.

Det republikanske feltet har to kandidater. Ron Hanks er inne i sin første periode i Colorados delstatsforsamling og kan vise til 32 års erfaring fra luftforsvaret. Han startet valgkampen med en reklamefilm der han skjøt en kopimaskin det stod “Dominion voting machine” på. Han har blitt kritisert for å ha deltatt i opptøyene i Washington, D.C. den 6. januar 2021 (han var ikke med på stormingen av Kongressen) og for å gi Antifa skylden i etterkant. Den andre kandidaten er forretningsmannen Joseph O’Dea. Han startet sitt eget byggefirma, samt en underholdningsarena. Han har donert en halv million dollar til sin egen kampanje, og har dermed den største pengesekken blant republikanerne.

Primærvalg: 28 juni.

Bennet står sannsynligvis for sterkt i Colorado til at lettvekterne Hanks og O’Dea kan ta fra ham senatssetet i november. Trolig demokratisk.

Svakt demokratisk (1)

New Hampshire

Den tidligere guvernøren i delstaten (2013-2017), Maggie Hassan (D), ble valgt til Senatet i 2016. Hun vant med litt over tusen stemmer. Nå stiller hun til gjenvalg uten motkandidater i demokratenes primværvalg. President Joe Biden (D) har blitt mer upopulære i New Hampshire det siste året, men Hassan er overraskende populær, sammenlignet med presidenten. 49 prosent mener hun gjør en god jobb. 39 prosent mener det motsatte. Bidens tall er 42-54.

Heldigvis for Hassen har den populære republikanske guvernøren Chris Sununu valgt å holde seg unna senatsvalget. Det blir en het kamp mellom brigadegeneral Donald Bolduc, taktekker Gerrard Beloin og den republikanske lederen i delstatssentatet, Chuck Morse. Bolduc leder på målingene. Det er et relativt svakt felt, men meningsmålinger fra april viser at Bolduc og Hassan ligger ganske likt.

Primærvalg: 13. september.

Hassan bruker nå abortsaken for alt det er verdt. Bolduc støtter på sin side abortutkastet fra Samuel Alito. Mangelen på en toppkandidat kan redde Hassan i november. Svakt demokratisk.

Trygt republikansk (16)

Vi har de følgende delstatene i kategorien “trygt republikansk”: Alabama, Alaska, Arkansas, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, North Dakota, Oklahoma (ett vanlig valg og ett spesialvalg), South Carolina, South Dakota og Utah.

Trolig republikansk (3)

Florida

I det republikanske feltet leder sittende senator Marco Rubio (R) an uten reelle motkandidater. Han er 50 år, har cubansk bakgrunn og og ble først valgt til Senatet i 2010. Før den tid var han medlem av delstatshuset i Florida og bystyret i West Miami. Under senatsvalget i 2010 ble han løftet opp og frem av Tea Party-bevegelsen. I 2016 stilte han som presidentkandidat i et stort felt av republikanere og trakk seg etter en skuffende valgkamp som toppet seg da han tapte primærvalget i hjemstaten mot Trump. Han kastet inn håndkleet samme dag. Mye av piffen har gått ut av Rubio som en spennende, nasjonal politiker, men han ligger enn så lenge godt an på målingene mot demokraten Val Demings.

Demings var aktuell som Bidens visepresidentkandidat i 2020. Nå blir hun demokratenes senatskandidat i Florida. Hun er 65 år og har representert Orlando i Representantenes hus siden 2017. Fra 1983 og frem til 2011 jobbet hun i politiet. Hun var den første kvinnelige sjefen for politiet i Orlando de siste fire årene av sin karriere. Under hennes ledelse ble voldelig kriminalitet redusert med 40 prosent.

Primærvalg: 24. august.

Demings samler inn mer penger enn Rubio, men Florida sklir lengre og lengre unna demokratenes rekkevidde. Selv stjerneskuddet Val Demings vil få problemer når hun møter Rubio til duell. Trolig republikansk.

North Carolina

Richard Burr (R) stiller ikke til gjenvalg. På republikansk side står kampen mellom populisten Ted Budd og tidligere guvernør Pat McCrory, som er en mer typisk republikaner. Budd åpnet valgkampen med å kjøre en Monster Truck med kallenavnet “Liberal Agenda Crusher” over en rad med biler.

Budd har fått Trumps støtte og leder på målingene. Han har ruget på ledelsen ved å unngå å delta på de fire første debattene. Budd har fått kritikk for å ha endret standpunkt i spørsmålet om Biden er en legitim president, etter at et gammelt intervju dukket opp igjen. Han mente “ja” før han fikk Trumps støtte – og “nei” etterpå. Budd leder omtrent 40-25 på målingene over den tidligere guvernøren, som har en stil som ikke helt passer partiet i Trump-æraen.

På demokratisk side er tidligere dommer i delstatens høyesterett, Cheri Beasley, klar favoritt. Hun er sett på som hakket for liberal for delstaten i et rødt år, men døra er i aller høyeste grad på gløtt. Beasley samler inn klart mest penger og står klar til å kritisere Budd for å ha stemt mot å sertifiserte 2020-valget. I 2020 var hun den nest sterkeste demokraten i delstaten, kun slått av guvernør Roy Cooper, da hun tapte gjenvalg til Høyesterett med 401 stemmer.

Primærvalg: 17. mai.

Faktaopplysningen som sier det meste: Demokratene har ikke vunnet et senats- eller presidentvalg i North Carolina siden 2008 (Obama i presidentvalget og Kay Hagen til Senatet). Et sterkt abortengasjement er sannsyligvis det eneste som kan snu den politiske motvinden for demokratene. Trolig republikansk.

Ohio

Rob Portman (R) pensjonerer seg og dette er dermed et såkalt “åpent valg”. Det hele skal utkjempes mellom J.D. Vance (R) og Tim Ryan (D).

Hillbilly Elegy-forfatter Vance er en nykommer som virker å ha en teft for livet i politikken. Vance passer Ohio godt. Hans fortelling om den nedadgående hvite arbeiderklassen i Hillbilly Elegy er på mange måter fortellingen om Ohio, og det oppsummerer godt de tidligere demokratiske områdene som republikanerne i Ohio nå har tatt kontrollen over: Sørøst og Tim Ryans nordøst.

Ryan har sittet i Kongressen siden 2003, der han har 15 år med forsvarspolitikk på baken. Vi tror han har den best tenkelige bakgrunnen for en Ohio-demokrat. Han støttet Trumps reforhandling av NAFTA og har advart mot demokratenes stadig sviktende tro på det frie markedet og næringslivets mulighet til å hente arbeidsplasser tilbake til Midtvesten. Vi tror likevel ikke det er nok i dagens Ohio og i årets valgklima.

Primærvalg: 3. mai.

Demokratene sliter stadig mer i Ohio, og selv ikke Tim Ryan kan snu trenden. Trolig republikansk.

Svakt republikansk (5)

Arizona

Senator Mark Kelly (D) samler inn voldsomt med penger. Men Biden er lite populær i Arizona, og Kelly har ikke svart på spørsmålet om hvorvidt presidenten, med støtte fra kun 40 prosent i delstaten, bør drive valgkamp på hans vegne eller ikke. Han hadde en sterk valgkamp i 2020, da han vant de siste to årene av John McCains periode. Men kan han overkomme den nasjonale motvinden?

I august finner vi ut om han utfordres av den rike kraftbaronen og politiske nykommeren Joe Lamon eller justisminister Mark Brnovich. Brnovich, som etterforsket 2020-valget i delstaten etter påstått valgfusk, har skuffet en del republikanere med sine manglende funn. Nå flørter han med Trumps konspirasjonsteori for å vinne velgernes gunst. De to ligger likt på målingene, med outsider Blake Masters hakk i hel. Masters (35), som tidligere ledet Peter Thiels Thiel Foundation, har fått oppmerksomhet fra Trump i det siste og kan være en å se opp for.

Primærvalg: 2. august.

Kelly må overgå seg selv for å vinne en hel periode. Han gjorde det sterkt som politisk nykommer for to år siden, men for å vinne igjen er han avhengig av at Biden blir mer populær, at abortsaken kan gi vind i seilene og kanskje at motstanderen begår en tabbe. Svakt republikansk.

Nevada

Sittende senator Catherine Cortez Masto (D) ble valgt i 2016 og tok over for den legendariske senatoren Harry Reid (D). Hun ble den første latinamerikanske kvinnen i Senatet. Cortez Masto har imildertid fått lite nasjonal oppmerksomhet som senator. Hun er ikke sett på som en uavhengig stemme, men er fortsatt populær blant demokrater. 44-40 i popularitet i hjemstaten, ifølge Morning Consult. Hun har ingen reelle motstandere i primærvalget, men vil sannsynligvis møte en republikansk motstander med en stor krigskasse og et kjent etternavn.

Det er nemlig delstatens tidligere justisminister (2015-2019) Adam Laxalt som står på motsatt banehalvdel. Laxalt er støttet av Trump og minoritetsleder Mitch McConnell. Laxalt hadde en tøff oppvekst med en fraværende far og slet med alkoholen i en periode. Nylig fikk han Florida-guvernør Ron DeSantis på valgkampbesøk. Laxalt er barnebarnet til Paul Laxalt, som var både guvernør (1967-1971) og senator (1974-1987) fra Nevada. Bestefaren hadde et svært nært forhold til president Ronald Reagan, og han ble ofte omtalt som «first friend».

Primærvalg: 14. juni.

2022 blir sannsynligvis ikke demokratenes år. Med et jevnt valg for den nå upopulære Biden i Nevada i 2020, vil Cortez Masto slite mot Laxalt som har en stor pengesekk og et kjent etternavn med seg i kampen frem mot valget i november. Svakt republikansk.

Georgia

Høstens Formel 1-løp. Pastor Raphael Warnock (D) ble valgt i et intenst suppleringsvalg i november 2020 og januar 2021. Valget var satt opp for å fylle resten av perioden til nå avdøde Johnny Isakson (R). 45 prosent mener Warnock gjør en god jobb. 41 prosent mener det motsatte.

Motstanderen blir tidligere amerikansk fotballspiller for University of Georgia, Herschel Walker, som vant Heisman-trofeet (som kårer årets college-spiller) i 1982. Den Trump-allierte Walker er ny i politikken, men har overrasket partieliten i D.C. med disiplin og fokus i valgkampen. På budskap og formidling er han, som Warnock, også sterk. Walker har dog en fortid full av psykiske helseproblemer og trusler mot eks-kona. Da passer det fint for den tidligere Dallas Cowboy-spilleren at Warnock heller ikke har et særlig godt forhold til eks-kona.

Fordelen for Walker er at valgkampen vil være høyst nasjonal, og at Georgia på papiret skal være fruktbar jord for en republikaner i et godt valgår. Warnocks fordel er at han så langt samler inn mye mer penger enn Walker.

En sittende senator bør være favoritt, men Walker behøver kun å gjøre det ett prosentpoeng bedre enn Trump i 2020. I et godt republikansk år bør dette være mulig. Vi vurderer derfor Georgia som svakt republikansk.

Pennsylvania

Pat Toomey (R) tar ikke gjenvalg. Dr. Mehmet Oz, kjendislegen som slo gjennom på The Oprah Winfrey Show på 90-tallet, har Trumps støtte på republikansk side. Motstanderen er tidligere hedgefund-topp Dave McCormick, som har gått fra klassisk næringslivsrepublikaner til blodrød Trump-elsker på kort tid. Begge hiver mange millioner inn i valgkampen og det er tett på målingene. McCormick vil ha større appell til moderate velgere, mens Oz sitt ess i ermet er at han kan være overraskende populær blant middelaldrende kvinner. Den sjanseløse utfordreren Carla Sands anklager Oz, som er tyrkisk statsborger, for å være «Turkey first, not America first» fordi han har tjenestegjort i det tyrkiske militæret.

På demokratisk side har forhåndsfavoritt Conor Lamb (PA-17. distrikt) havnet i knipe. Sentrumspolitikeren, som representerer deler av Pittsburgh-området, har bygget seg opp på vellykket vis som en motvekt til AOC-fløyen i partiet. Etter en livløs valgkamp, som han trodde skulle bli plankekjøring, ligger han langt etter viseguvernør John Fetterman på målingene. Bernie-tilhenger og tidligere borgermester Fetterman, som ser mer ut som et medlem av Hell’s Angels enn som den Harvard-utdannede MBA-en han egentlig er, er betydelig bedre likt og leder klart foran Lamb.

Primærvalg: 17. mai.

Med den mer venstreorienterte Fetterman i førersetet er demokratenes sjanser svekket, sammenlignet med Lamb som kandidat. På republikansk side vil McCormick være det tryggeste valget. Summen er at republikanerne er små favoritter. Svakt republikansk.

Wisconsin

Senator Ron Johnson (R) ble først valgt i 2010 med lovnad om å kun sitte to perioder. Nå bryter han lovnaden og stiller til gjenvalg. For seks år siden vant Johnson etter et svært sent comeback på målingene, i det som var et relativt godt år for partiet. Nå er klimaet enda bedre for republikanerne, men kun 36 prosent av velgerne mener han gjør en god jobb. I 2020 vant Biden delstaten med kun 20.000 stemmer, og Johnson, som er en stor støttespiller av Trump, er dermed den eneste i hans parti som stiller til gjenvalg i en delstat vunnet av Biden.

Hos demokratene topper viseguvernør Mandela Barnes og Alex Lasry listen i et større felt. Sistnevnte er en del av den rike Larsy-familien, som eier baseball-laget Milwaukee Bucks, der den yngre Lasry er «executive vice president». Familien donerte mye til Obamas valgkampanjer, og Alex Lasry fikk jobbe i Det hvite hus. Barnes beskyldes for å være for langt til venstre, mens Lasry er en ung, uerfaren rikmannssønn fra New York, ifølge sine kritikere. Viseguvernør Barnes skårer høyt på navnegjenkjenning og ligger foreløpig på topp i målingene.

Primærvalg: 9. august.

Sittende senator Ron Johnson er sårbar, men favoritt så vidt det er. Han kan fylle opp bankkontoen mens demokratene krangler i primærvalget. Spørsmålet er om valget blir en vurdering av Biden eller Johnsons innsats. En delstat der Bidens tall er 43-53 bør vurderes som trolig republikansk, men Johnsons upopularitet gjør at vi lander på svakt republikansk.