Mer

  Primærvalg i Ohio: Kampen om å fylle Rob Portmans senatssete

  Den sittende republikanske senatoren Rob Portman gir seg etter to perioder. Det åpner døra for et stort antall kandidater fra hvert parti som vil kapre setet. Men det var kun jevnt på republikansk side.

  Oppdatering 4. mai:

  Nedenfor hører du podkasten vi publiserte på valgdagen, og leser saken vi publiserte før primærvalget i Ohio.

  Ohio har i dag 16 seter i Representantenes hus, ned fra 18 seter i 2010 og 19 seter i 2000.

  Ohio har tradisjonelt vært ansett som en vippestat der det kan bli svært jevnt mellom kandidatene i ulike valg. Trump vant imidlertid valget i 2016 og 2020 med nærmere 500.000 stemmer, og delstaten har beveget seg mer i republikansk retning de siste årene. Ohio pleier å bli vunnet av den seirende presidentkandidaten, og Trumps seier i Ohio i 2020 er et unntak i nyere tid som understreker delstatens bevegelse i republikansk retning.

  «The Buckeye State» er den syvende største delstaten målt i folketall med nærmere 12 millioner innbyggere. Delstaten var tidligere kjent som USAs industrihovedstad, men er nå en del av det såkalte rustbeltet. Begrepet viser til regioner og byer i Midvesten og det nordøstlige USA der industrien fikk en tilbakegang fra 1980-tallet og flere arbeidsplasser ble flyttet til Kina og andre lavkostland.

  Du hører mer om primærvalget i ukas episode av Amerikansk politikk!

  Trump-støttede J.D. Vance leder an blant republikanerne

  Det er flere som kjemper om å bli republikanernes kandidat. Alle utenom én støtter Trumps syn på at valgresultatet i 2020 ikke var legitimt.

  Militærveteranen Josh Mandel (44) ble tidlig en favoritt og han har ledet på flere meningsmålinger det siste halvåret. Valgkampanjen hans skiller seg ut blant de andre republikanerne fordi han som regel holder sine arrangementer i kirker. Mandel profilerer seg som «pro-guns, pro-God and pro-Trump», og har fått støtte fra den profilerte senatoren Ted Cruz (R-Texas), men ikke Trump. Mandel var republikanernes kandidat i senatsvalget i 2012, men tapte mot den demokratiske senatoren Sherrod Brown (50,7 % – 44,7 %).

  Forrige uke seilte imidlertid James David (J.D.) Vance (37) opp som en favoritt etter at han fikk støtte fra Donald Trump den 15. april. Alle i det republikanske feltet kjempet om å få støtte fra Trump, og endringen i favør av Vance på meningsmålingene demonstrerer hvorfor.

  Vance er kjent for boka Hillbilly Elegy, som også her hjemme fikk stor oppmerksomhet i forbindelse med Trumps 2016-kampanje. Vance har ikke alltid vært en Trump-tilhenger. I 2016 uttalte han, i et intervju med Charlie Rose, at han aldri har likt Trump. Han skal også ha kalt Trump en idiot på Twitter samme år, og i all offentlighet vurdert å stemme på Hillary Clinton.

  Så hvordan ble denne potensielle Clinton-velgeren plutselig Trumps favoritt? Trump har selv uttalt at Vance er den beste kandidaten til å slå demokratene i november, og at de fleste tross alt har sagt noe stygt om ham. Under den tidligere presidentens besøk til Ohio forrige uke omtalte Vance ham som den beste presidenten i sin levetid. Uttalelsene fra 2016 har blitt brukt aktivt mot ham i valgkampen av Mandel og andre mostandere, uten at det overbeviste Trump om å støtte en av dem fremfor Vance.

  Søndag kveld slet han imidlertid med å huske navnet på sin foretrukne senatskandidat:

  Snittet på de siste meningsmålingene i april viser at det er jevnt mellom Vance (24 %) og Mandel (21 %).

  Lengre bak i feltet finner vi forretningsmannen Mike Gibbons (13 %), delstatssenator Matt Dolan (11 %) og den tidligere lederen for republikanerne i Ohio, Jane Timken (9 %).

  Lett match for Tim Ryan i demokratenes primærvalg

  Daværende presidentkandidat Tim Ryan og sønnen Brady i Des Moines, Iowa, august 2019. Foto: Henrik Østensen Heldahl.

  Hos demokratene står kampen mellom kongressmannen Tim Ryan (13. distrikt) og advokaten Morgan Harper (38). Ryan (48) har gjort det svært bra på meningsmålinger i februar og mars (43 %) sammenlignet med Harper (18 %). Det er gjennomført få målinger, men Ryan er klar favoritt på demokratisk side.

  Ryan har vært medlem av Representantenes hus siden 2003. Han stilte sammen med en hærskare av kandidater i demokratenes nominasjonskamp opp mot presidentvalget i 2020. Han deltok i to TV-debatter, men trakk seg i oktober 2019 på grunn av dårlige meningsmålinger.

  Harper har erfaring som seniorrådgiver i the Consumer Financial Protection Bureau og som kandidat til Representantenes hus i 2020. Hun har fått kallenavnet «Midtvestens-AOC», og er godt plassert på venstresiden.

  Industri, inflasjon, Kina, våpen, bensin, Gud og andre saker i valgkampen

  Tim Ryan bruker mye tid og krefter på å profilere seg som en venn av den jevne industriarbeider med fokus på deres arbeidsforhold og personlige økonomi. Snakk om stigende bensinpris og inflasjon går igjen. Samtidig legger han mye av skylden på frihandelsavtaler og at Kina og andre lavkostland har stjålet arbeidsplasser fra Ohio. Ryan har god kontakt med fagforeninger i delstaten, og satser tungt på å bygge en profil som en av gutta på gulvet.

  Denne metoden har blitt døpt «The Sherrod Brown model», etter sittende senator Sherrod Brown (D-Ohio).

  Demokraten Brown har vært senator siden 2007, og tidligere representerte han samme kongressdistrikt som Ryan nå representerer. Med sin raspete stemme og noe uflidde klesstil har Brown blitt en favoritt blant velgerne. Han er en av få demokrater som har klart å holde stand i rustbeltet. Problemet er at flere velgere også ser på Donald Trump som en redning for industrien og arbeidsplasser i Midtvesten. Venstresidens Morgan Harper kritiserer Ryan for å være bakpå i miljøsaken, for at han støtter for store skattekutt til næringslivet, og for å være kjøpt og betalt av National Rifle Association.

  Våpenlovgivning er også et hett tema blant republikanerne, men her finner vi kandidater som har større stjerner i boka til NRA. I den republikanske leiren kappes det samtidig om å være den som setter Amerika først. Grensene skal stenges og det skal settes høyere tollsatser på varer fra Kina.

  En opphetet krangel mellom Mandel og forretningsmannen Gibbons har fått mye oppmerksomhet. Det ble nesten knuffing på debattscenen da Mandel rettet sterk kritikk mot Gibbons for at han skal ha tjent seg søkkrik på investeringer i Kina. Gibbons fortsatte med å kritisere Mandel for manglende kunnskap om næringslivet.

  Kampen for flere arbeidsplasser, mot høye mat- og bensinpriser, «den radikale venstresiden» og mot president Joe Bidens politikk, står sentralt hos kandidatene i det republikanske feltet.

  Primærvalget avgjør hvem som blir de to partienes kandidater som skal møtes til duell i november. Og i den duellen stiller republikanerne foreløpig med de beste kortene for hånden, uansett hvem kandidaten skulle bli.

  Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også