Mer

    Møt de nye skribentene våre: En amerikaner, en valgnerd og en tidligere USA-korrespondent!

    Vi har vært på utkikk etter kunnskapsrike USA-kjennere som følger amerikansk politikk tett og som skriver godt. Vi skulle gjerne tatt med alle som søkte, men landet på tre. Møt Kevin, Vebjørn og Roy!

    Du møter dem også i ukas podkast, fra ca 19:25:

    Kevin Steinman

    Kevin Steinman (46). Foto: Privat.

    «Født i Tokyo, vokste opp i California og Tyskland med foreldre som jobbet på skoler tilknyttet amerikanske militærbaser. Jeg opplevde fallet av Berlinmuren på nært hold som tenåring. Og som daglig leser av militærets avis Stars and Stripes, var det enkelt å forestille meg at amerikansk politikk hadde vært avgjørende i Sovjetunionens fall.

    Etter at jeg flyttet til Norge, men før jeg ble byråkrat i 2020, jobbet jeg i seks år som lektor i engelsk litteratur, kultur og didaktikk på Universitetet i Oslo og Høgskolen i Innlandet. Der underviste jeg blant annet i innføring i American civilization studies det året Trump ble president. Det var mildt sagt en heftig opplevelse å prøve å tolke den perioden for førsteårsstudenter.

    På AmerikanskPolitikk.no ønsker jeg å bidra med profiler og saker om viktige (men kanskje ikke så velkjente) skikkelser og steder, og hendelser.»

    Vebjørn Hobbesland

    Vebjørn Hobbesland (28). Foto: Privat.

    «Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord og utdanningsbakgrunnen min er hovedsakelig innen statsvitenskap. Jeg har erfaring fra en god kombinasjon av offentlig administrasjon og politikk gjennom arbeid i kommune, forsvarssektoren og som praktikant på ambassade i tillegg til å ha vært aktiv politisk gjennom flere år. Våren 2015 var jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no, og siden da har jeg fulgt utviklingen i amerikansk politikk daglig.»

    Hvor kommer interessen for amerikansk politikk fra?

    «Min store interesse for amerikansk politikk springer ut fra interessen for politikk og historie i kombinasjon med familiær tilknytning til USA. Besteforeldrene mine flyttet til USA på 1950-tallet og min far er født i Brooklyn, New York. Det er en lang historie med utvandring til USA fra områdene rundt Flekkefjord. I nabobygda, Kvinesdal, har de fleste en onkel i Amerika. Bygda preges av amerikansk kultur. I butikken kan man kjøpe amerikansk godteri, og de har til og med hatt høytsvevende planer om eget Hollywood-skilt med bygdas navn og en kjent lokal viking hugget ut i fjellet etter inspirasjon fra Mount Rushmore. På Lista, som ligger et stykke øst for Flekkefjord, har de tatt den amerikanske arven til et nytt nivå. Her finner du amerikanske gatenavn, biler, hus, diner og butikk, i tillegg til at de har arrangerer American Festival hver sommer.»

    Hva ønsker du å bidra med på AmerikanskPolitikk.no?

    «Det er utrolig mye spennende som skjer i amerikansk politikk i 2022. 435 seter skal fylles i Representantenes hus i Kongressen, 34 av Senatets 100 representanter skal velges og det skal velges guvernør i 39 av 50 stater. Ryker flertallet i Kongressen for Biden? Legger høstens mellomvalg grunnlag for et Trump-comeback i 2024? Klarer demokratene å ta Texas og beholde California? Blir Rudy Giulianis sønn guvernør i New York, og hvem i huleste blir guvernør i New Hampshire? Dette er noen av de spørsmålene jeg ønsker å besvare som ny skribent. Jeg ønsker å bidra til en bred dekning samtidig som vi går i dybden for å gi lesere og lyttere god innsikt i alt som skjer i 2022, og hvordan det kan påvirke maktforholdet og hvem som stiller til presidentvalget i 2024. De siste årene har nettsiden og podkasten til AmerikanskPolitikk.no vært et naturlig stoppested for meg, og jeg tror vi kan nå ut til enda flere med interesse for det som skjer i USA.»

    Roy Conradi Andersen

    Roy Conradi Andersen (52). Foto: Privat.

    «Jeg har fulgt amerikansk politikk tett siden jeg ble VGs USA-korrespondent i 2001/2002. Jeg bodde i New York i perioden 2002-2005 og hadde betydelig reise- og reportasjevirksomhet i hele 46 delstater som korrespondent. Her bidro jeg til daglig dekning av amerikansk politikk og samfunnsliv, både med nyheter, reportasjer og kommentarer.

    Jeg dekket dermed presidentvalget mellom George W. Bush og John Kerry i 2004 – og jeg fulgte USAs krig mot terror etter 9/11 og USAs krig mot Irak og Afghanistan tett. Før og etter dette var jeg utenriksjournalist i VG i flere år. Jeg har senere jobbet som informasjonssjef i Utenriksdepartementet og som journalist og redaktør, blant annet i reportasjeprosjektet HardLand fra USA i 2014 og 2015. I dag er jeg daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad og har ledet flere USA-arrangementer der.»

    Hvor kommer interessen for amerikansk politikk fra?

    «Det å bo og jobbe i USA og følge amerikansk politikk tett, gjør at man blir sugd inn i dette fascinerende, og ja: dette underholdende spillet. Det er mektige krefter i sving. Jo, amerikansk politikk kan være mørkt, kynisk, teatralsk og noen ganger skremmende og hårreisende – men det handler også om dyktige politikere, om engasjement og om en stadig og oppriktig streben etter å skape et bedre samfunn. Og bak lurer alltid det historiske bakteppet, som det er viktig å forstå. Det er summen av alt dette som gjør at det alltid er interessant å følge amerikansk politikk. Man blir litt besatt, faktisk.»

    Hva ønsker du å bidra med på AmerikanskPolitikk.no?

    «Jeg har mest lyst til å bidra med intervjuer med aktuelle politikere, forfattere og andre som er tett på amerikansk politikk. Det kan bringe inn nye perspektiver og innsikt for publikum i en norsk mediedekning som ellers er litt mye preget av sitatnyheter, basert på amerikanske kilder.»

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også