Mer

    Fra Joe Manchin til Marjorie Taylor Greene: Skytevåpen i valgkampreklamer

    Joe Manchin og Marjorie Taylor Greene har begge brukt skytevåpen i TV-reklamer for å få oppmerksomhet. Men mye har endret seg siden 2010.

    Da daværende West Virginia-guvernør Joe Manchin (D) stilte som senatskandidat i 2010 gjorde han et poeng av at han ikke kom til å inn i rekken som nok en ny demokratisk støttespiller for president Barack Obama.

    I TV-reklamen «Dead Aim» markerte han avstand mot en rekke ulike Obama-programmer. Han gjorde det med en jaktrifle, som samtidig skulle understreke hans folkelige appell.

    Manchin vant komfortabelt mot republikaneren Jon Raese, og er 11 år senere en av de mest innflytelsesrike i Senatet, som en moderat vippestemme.

    Greenes maskingevær

    Marjorie Taylor Greene tok det enda lenger i kongressvalgkampen i 2020, da hun stilte til valg i Georgias 14. kongressdistrikt.

    Virkemidlene er tilsvarende, men det er «Dead Aim» på steroider.

    Taylor Greene, eller MTG som hun kaller seg, fortsetter i samme bane i opptakten til gjenvalgskampanjen til neste år:

    På nettsiden sin håper hun å samle inn flest mulig e-postadresser fra potensielle støttespillere ved å friste med en Barrett M82A1 til en verdi av $10.000:

    This is the same type of gun that TRIGGERS the Fake News Media and Democrats all across the country.

    And it’s the same type of gun the hate-America gun-grabbers in DC would love to BAN if they ever get the votes.

    Andre eksempler

    Listen har etter hvert blitt lang, men her er noen tidligere eksempler på TV-reklamer med skytevåpen som sentralt virkemiddel.

    Våpenmontering i Missouri

    Senatskandidaten Jason Kander (D) fikk mye oppmerksomhet for TV-reklamen «Background Checks» i senatsvalgkampen i 2016:

    Kander tapte senatsvalget mot senator Roy Blunt (R-Missouri), 46,4 % – 49,2 %.

    Leirdueskyting i Kentucky

    I 2014 prøvde Alison Lundergan Grimes (D) å felle Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky). Her er TV-reklamen «Skeet Shooting»:

    McConnells strategi gikk ut på å knytte Grimes mest mulig til Obama, som var meget upopulær i Kentucky. Grimes forsvarte seg så godt hun kunne, og ville ikke engang innrømme å ha stemt på Obama. McConnell vant komfortabelt til slutt.

    Maskingevær-bacon i Iowa

    Dette er ingen TV-reklame, men den må nesten nevnes. Dette er samtidig et godt eksempel på hva en presidentkandidat kan få seg til å gjøre for å få oppmerksomhet. Senator Ted Cruz fra 2015:

    Foto: Skjermbilde fra Twitter.
    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også