Mer

    Rotevatn: «Krevende» å forholde seg til Trump-administrasjonen

    I den nyeste episoden av podkasten Amerikansk politikk forteller klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) om et krevende samarbeidsklima med Trump-administrasjonen.

    Hør hele episoden for å få Rotevatns tanker om Joe Bidens nye klimaplan og hvorvidt USA vil klare å nå sitt klimamål. Han forteller også om sitt forhold til USA og hvordan det er å jobbe med John Kerry og Biden-administrasjonen.

    – Krevende

    Rotevatn forteller om hvordan det var å jobbe med klimaapparatet til Trump-administrasjonen.

    – Passivitet er den beste måten å beskrive hvordan Trump-administrasjonen forholdte seg til disse spørsmålene på. Det var et problem for hele verden og gjorde det vanskelig å komme videre og få avtaler og enigheter på plass, sier Rotevatn.

    – Mitt inntrykk var ikke at de var klimafornektere. De var bare veldig passive, fordi de ikke hadde noe mandat til å få gjennom politikk, og det var selvsagt krevende å forholde seg til.

    – Opplevde du at Trumps utsendte var enige med dere, men ikke hadde noe mandat, eller at de var reelt uenige?

    – De var nok mest det første. Det er mange av de samme folkene, erfarne klimadiplomater som er der over tid, men de kan bare strekke seg så langt som deres mandat fra D.C. tilsier.

    Dette førte til et maktvakuum som ble delvis fylt av EU og Kina, forteller statsråden.

    – Du fikk et veldig maktvakuum. USA er og forblir verdens viktigste og mektigste nasjon, også i slike spørsmål, så når de trekker seg tilbake så er det andre som fyller det rommet. Og det var det særlig Kina og EU som gjorde.

    Problemet i Brasil

    Rotevatn sier også at USA ikke er det eneste landet hvor valg av statsleder har fått stor innvirkning på det internasjonale klimasamarbeidet.

    – I et demokrati så kan folk velge feil ledere, og det er ikke unikt for USA. Du ser også en rekke land der du har hatt virkelig fremoverlent politikk for ta vare på miljøet som har stoppet opp fordi man har valgt andre ledere.

    – Brasil er et kjempeeksempel på dette. Vi har jobbet i mange år med Brasil for å ta vare på regnskogen. Det var de ekstremt god på veldig lenge, men etter at Bolsonaro ble valgt til president så har interessen for å ta vare på regnskogen vært rimelig fraværende, for å si det mildt.

    Amerikansk politikk er en podkast fra AmerikanskPolitikk.no. I ukas episode: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), AmerikanskPolitikk.nos Vårin Alme og Nettavisens Henrik Heldahl. Produsert av Are Tågvold Flaten og Moderne Media.

    Støtter du oss via Patreon.com/ampol får du merch i posten og tilgang til spesialutgaver av podkasten, blant annet en fersk spesial om borgermestervalget i New York City.

     

    Foto: Even Aronsen (V), Klima- og miljødepartementet

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Grunnlegger og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

    Les også