Andrew Cuomos trakassering er en god sak for demokrater som satt stille i båten da Joe Biden ble anklaget for voldtekt. Men det er ikke den egentlige årsaken til at han bør gå av.

New York-guvernør Andrew Cuomo (D) er fullstendig avslørt. Hans håndtering av koronapandemien ser ut til å ha økt dødstallene i delstatens sykehjem unødig. Et faktum han senere prøvde å skjule mens han skrev bok om lederskap og pandemihåndtering.

Samtidig dukker det opp historier om trakassering fra Cuomo. Seksuell trakassering av ansatte og verbal trakassering av folkevalgte i delstatsforsamlingen.

Cuomo står dermed overfor to alvorlige skandaler. En sykehjemsak som er klart fellende og en metoo-sak som er mindre sådan. For å overleve disse utnytter Cuomo at anklagene varierer i alvorlighetsgrad og at metoo-saker er vanskelige å bevise, og han får god hjelp av media.

Den egentlige skandalen – et forsøk på å skjule koronadødstall – feies under teppet.

Cuomo kommer seg unna, enn så lenge

Hele New Yorks kongressdelegasjon, inkludert begge senatorene, borgermesteren i New York City og 59 medlemmer av delstatsforsamlingen har bedt Cuomo om å trekke seg. Hovedpersonen selv nekter. En riksrettsgranskning fikk nettopp grønt lys. Det kan være starten på slutten.

Hovedårsaken til at Cuomo bes om å trekke seg, er en rekke anklager om seksuell trakassering. Det er til Cuomos fordel, fordi det nå snakkes mindre om den største og mest håndfaste skandalen: Sykehjemsaken (mer om den lengre ned).

Man skal være forsiktig med å si at denne metoo-saken ikke er en skandale, men alvorlighetsgraden i anklagene gir Cuomo rom nok til å skape tvil.

Mange kvinner vil kjenne igjen Cuomo-typen. Eldre menn i lederroller som tramper inn i kvinners intimsoner, stiller upassende spørsmål, flørter, kommer med seksuelle kommentarer, bruker hendene og ydmyker dem foran kollegaer og venner. Den type seksuell trakassering du ikke straffeforfølges for.

Antall over innhold

Amerikansk media er mer opptatt av å telle antall anklager, enn innholdet i anklagene.

I ABC News den 2. mars kunne man lese overskriften «Tredje kvinne står fram med anklage om seksuell trakassering mot Cuomo».

Saken mister noe av piffen når man leser ingressen: «En tredje kvinne påstår Cuomo tok på ansiktet hennes i et bryllup». I Norge ville saken neppe nådd Dagsnytt Atten engang.

Cuomo svar? Å trekke seg vil være å bukke under for «cancel culture». Det er en kynisk utnyttelse av metoo-sakers iboende nyanser og gråsoner.

Et kjent forsvar

De siste årene har flere politikere overlevd større stormer enn Cuomos, bare ved å stå den av. Donald Trump, Joe Biden, Minnesota-justisminister Keith Ellison, Virginia-guvernør Ralph Northam og høyesterettsdommer Brett Kavanaugh, for å nevne noen.

Cuomo bruker kjente grep for å komme seg unna: Benekt alt, si unnskyld til alle som føler seg dårlig behandlet, og be om en uavhengig granskning.

Den granskningen har justisministeren i New York nå satt i gang. Det gjør at Cuomo kan kjøpe seg tid. «Hvordan kan man gjøre seg opp en mening før man har fakta?» spurte han retorisk på fredag. Og sånn kan han fortsette, fordi han vet at dette er anklager som er svært vanskelig å bevise.

Nå krever en lang liste demokrater at Cuomo går av. De samme demokratene som satt stille i båten da Joe Biden ble anklaget for voldtekt for under et år siden.

Dermed er Cuomos trakassering en god sak for både media og demokrater. Det er bare synd den kveler den egentlige årsaken til at Cuomo bør trekke seg eller avsettes.

Den egentlige skandalen

I slutten av januar kom det fram at New York hadde underrapportert tusenvis av dødsfall blant sykehjemspasienter. 13 235 sykehjemspasienter i New York har dødd av covid-19. Kreativ bokføring gjorde at tallet tidligere lå på 8500. Det fordi de av disse som døde på sykehus ble regnet som sykehusdødsfall, og ikke som dødsfall blant delstatens sykehjemsinnlagte.

Det er særlig alvorlig i lys av Cuomos egen covid-policy. 25. mars 2020 bestemte Cuomo-administrasjonen at sykehjem ikke kan nekte å ta tilbake beboere som blir sendt dit fra sykehus, selv hvis de har påvist eller mistenkt covid-19-smitte. Dette for å avlaste overfylte sykehus i New York City.

I løpet av de neste seks ukene ble 9065 sykehuspasienter flyttet til over 300 sykehjem, ifølge AP. Det tidligere kjente tallet var 6326. Ifølge en rapport fra delstatens justisminister kan dette har ført til økt smitte og flere dødsfall på sykehjem i New York.

I en rapport fra juli 2020 ble disse tallene skjult. Ifølge New York Times inkluderte et utkast av rapporten en graf som viste at New Yorks dødsfall blant sykehjemspasienter var høyere enn nabostatene. 9250, mot New Jerseys 6150. New Yorks høye tall var enda ikke kjent offentlig og ifølge New York Times var det Cuomos rådgivere som fikk rapporten endret, fordi de ville unngå at Cuomos covid-policy fikk skylda for dødsfallene. I sluttrapporten ble tallet 6.432.

I fjor sommer skrev Cuomo bok om sin håndtering av pandemien. I september sa rådgiveren hans til demokratiske lovgivere i New York at dødstall blant sykehjemsbeboere var holdt igjen i frykt for kritikk fra Donald Trump eller en etterforskning fra hans justisdepartement.

Samme måned skrøt Cuomo av de lave dødstallene blant sykehjemspasienter og CNNs gjennomgang av Cuomos pressekonferanser fra 2020 viser at han gjentatte ganger enten dysset ned disse dødsfallene eller unnlot å svare på spørsmål om dem.

Knusende rapport for Cuomo

Den nye rapporten fra New Yorks justisminister sier også at det er vanskelig å vite nøyaktig hvor stor smitte dette førte til på sykehjemmene, grunnet manglende testing. Sykehjemmene ble tross alt forhindret fra å bruke testing som et kriterium for å ta tilbake beboere.

Rapporten er knusende. Den 21. mars 2020 satte New York en midlertidig stopper for all testing av sykehjemspasienter «downstate». Alle med symptomer skulle behandles som om de var smittet. Asymptomatiske pasienter med smitte fikk dermed ikke den nødvendige behandlingen før symptomene ble synlige, står det videre.

Situasjonen forbedret seg utover våren, da testkapasiteten økte.

En hvilken som helst norsk statsminister ville trolig blitt felt av en lignende avsløring. I stedet bruker USA nå tiden på å dekke Cuomos forsvar av sin seksuelle trakassering. Det gir Cuomo muligheten til å feie den egentlige skandalen under teppet.

Foto: Mike Groll, Office of Governor Andrew M. Cuomo.