Luke Letlow (R) døde før han kunne ta sin plass i Kongressen og det blir suppleringsvalg her i mars. (Foto: Kongressen)

Oppdatert 4.1.21: Kongressrådgiver Luke Letlow (R) tok 62% av stemmene, men døde av Covid-19 & hjertestans den 29. desember. Det blir suppleringsvalg i mars.

Louisiana avholder andre runde i et trygt republikansk 5. distrikt på lørdag. To republikanere kjemper om vervet.

Valglokalene i Louisiana stenger kl. 03:00 natt til søndag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her. I denne delstaten avholdes valget i november som første runde og hvis ingen tar over 50%, går de to med flest stemmer videre til andre runde i desember.

Det femte distriktet omfatter de nordlige og sentrale strøk av staten, samt en tynn linje øst langs grensen mot Mississippi. Legen Ralph Abraham (R) tok setet i 2014 ved å slå ut den sittende republikanske kongressmannen.

Han tok 67% i 2018, men stiller ikke igjen, etter at han i fjor ikke klarte å bli republikanernes kandidat til guvernør. Han ila seg selv dessuten en grense på tre valgperioder da han første gang stilte.

Luke Letlow (R)

To republikanere gikk videre fra første runde i november. Førsteplassen, med 33%, gikk til tidligere kongressrådgiver og guvernørrådgiver Luke Letlow. Han ledet kampanjen til Abraham i 2014 og har siden tjenestegjort som stabssjefen hans i DC.

Letlow har i tillegg vært politisk rådgiver for Bobby Jindal, både da Jindal satt i Kongressen og da han var guvernør. Han har også rådgitt andre politikere i Louisiana.

Han har samlet inn 1,125 millioner og har igjen ca. 230.000 pr. 15. november. Han støttes dessuten av den utgående kongressmannen.

Lance Harris (R)

Andreplassen, med snaue 17%, gikk til forretningsmann, bonde og delstatsrepresentant Lance Harris (f.1961). Han eier en kjede med kolonialer.

Harris ble valgt inn i delstatshuset i 2011 og er en forholdsvis standard konservativ, veldig for familie og mot homser, men faktisk for en mer liberal narkotikapolitikk.

Han har samlet inn såvidt over 500.000 og har igjen litt over 90.000 pr. 15. november. Nesten 120.000 er personlige lån fra ham til kampanjen.

Harris åpnet ballet i andre runde med å prøve å klistre Letlow til tidligere guvernør Jindal, som var mektig upop både blant sine egne og blant demokratiske velgere da han gikk av: videre anklages Letlow for å mangle erfaring fra den virkelige verden (presumptivt den utenfor politikken).

Letlow på sin side anklager Harris for å ha vært med på den største skatteøkningen i delstatens historie og for å være en del av den tverrpolitiske gutteklubben som har styrt det meste i Louisiana i årtier.

Utfra resultatene i første runde skal Letlow være svak favoritt, men uansett er dette setet: Trygt republikansk.