Mer

  Trump klager over – og på – Fox

  Det er mandag 30. november, det er 36 dager til senatsvalgene i Georgia, 51 dager til Joe Biden innsettes som president og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Etter et langt og hektisk valgår tar Morgenkaffen nå pause til 2021. Vi takker for følget frem til nå, og kommer tilbake med fulladete batterier før innsettelsen av Joe Biden.
  • President-elect Biden kunngjorde i går at Jen Psaki får jobben som hans pressesekretær i Det hvite hus. Det ble samtidig varslet at kvinner vil utgjøre hele det øvre sjiktet av kommunikasjonsteamet i Det hvite hus.
  • Biden (77) lekte med hunden, falt og vrikket ankelen i helgen… Trumps tweet:

  • Carter Page, som jobbet i Trump-kampanjen i 2016 og som ble etterforsket av FBI i forbindelse med russisk valgpåvirkning saksøker nå byrået og justisdepartementet og hevder at han ble utsatt for ulovlig overvåkning i forbindelse med etterforskningen.
  • Mariannette Miller-Meeks (R) ser ut til å ha vunnet med bare seks stemmer (!) mot Rita Hart i Iowas andre kongressdistrikt etter at omtellingen nå er ferdigstilt. 6 stemmer!
  • Kilder hevder overfor The Times of London at Joe Biden vurderer å utnevne Cindy McCain som ambassadør til Storbritannia. McCain er enken etter avdøde senator John McCain (R-Arizona) og er aktiv i en rekke veldedige organisasjoner. De siste årene har hun vært spesielt synlig i arbeid mot trafficking.

  1. What does the Fox say?

  Donald Trumps stygge skilsmisse fra Fox News fortsetter, og i helgen twitret presidenten flere ganger om kanalen, og kalte programflatene på dagtid “virtually unwatchable, especially during the weekends.”

  Søndag ettermiddag norsk tid gjorde han likevel et telefonintervju med Maria Bartiromo live på Fox. Trump gjentok de samme klagene han har kommet med gjentatte ganger de siste ukene: Han ledet tidlig på valgkvelden, så kom suspekte “lass” med stemmer og Biden tok ledelsen, men Trump leder egentlig i alle vippestatene.

   

  Han gjentok en rekke påstander som hans eget juridiske team i retten har innrømmet at ikke stemmer, blant annet at republikanske valgobservatører ble kastet ut av stemmelokalene i vippestater.

  Og han avsluttet med å si at hans eget valgnederlag var “statistisk umulig”.

  2. Trump 2024?

  Høyesterett i Pennsylvania avviste lørdag et søksmål fremmet av en rekke republikanske profiler i delstaten, deriblant kongressmedlem Mike Kelly (R-Pennsylvania, 16. kongressdistrikt). Kelly hevdet at en lov som tillot poststemmer uten at den aktuelle velgeren ble avkrevd gyldig grunn til å benytte poststemming (såkalt “no-excuse mail voting”) var i strid med delstatens grunnlov.

  Fredag ble omtellingen i Milwaukee County, Wisconsin, avsluttet, og Joe Biden hentet inn 132 ny stemmer over Donald Trump. Det nærmer seg med andre ord nå helt siste sving for Donald Trumps forsøk på å omstøte valgresultatet.

  Det begynner å gå rykter om at Trump, selv uten å anerkjenne valgtapet i år, allerede snakker om hvordan han kan lansere en 2024-kampanje på mest mulig effektiv måte og på gunstigst mulig tidspunkt. En idé Trump selv liker, skal være å avholde et 2024-relatert arrangement den samme uken, kanskje samme dag, som Joe Biden tas i ed til presidentembetet.

  PS: Michael Flynn ga i helgen sitt første intervju etter at Trump benådet ham i forrige uke. Den tidligere sikkerhetsrådgiveren er domfelt for å ha løyet til FBI, og benådningen er en av Trumps mest kontroversielle så langt. Flynn sa at han ikke er i tvil om at Trump har vunnet valget med svært god margin, og at det er Trump som til syvende og sist kommer til å tas i ed den 20. januar.

  3. Er det vits å stemme i Georgia?

  I Marietta, Georgia lørdag forsøkte Ronna McDaniel, leder av den republikanske nasjonale komiteen (RNC), å overbevise republikanske velgere om å møte opp og stemme i andre valgrunde i senatsvalgene i Georgia. En del velgere uttrykker at de tror valget allerede er avgjort og at demokratene uansett vil tilrane seg senatssetene gjennom valgfusk.

  I sitt nevnte intervju på Fox søndag var Donald Trump innom flere av de samme tankene.

  Flere konspirasjonsteoretikere oppfordrer nå til boikott av valgene, begrunnet med at senatorene Kelly Loeffler og David Perdue (begge R) ikke er tilstrekkelig pro-Trump og at de to også kan være medskyldige i valgfusket i Georgia.

  I tillegg til andre runde i senatsvalgene, skal Georgias innbyggere også stemme i andre runde av suppleringsvalget etter at kongressmedlemmet John Lewis (D-Georgia, 5. valgdistrikt) gikk bort i juli. Den som velges skal sitte de siste ukene av perioden, fram til 3. januar. Du kan lese en gjennomgang fra vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus her.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Journalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også