Kwanza Hall eller Robert Franklin? Vinneren får uansett ikke mange ukene på seg. (Montasje: Ampol. Foto av Hall: Mike Schinkel Attribution 2.0 Generic / Foto av Franklin: All Saints Episcopal Church, Atlanta)

Oppdatert 2.12: Hall vant 54-46 og får en knapp måned som kongressrepresentant. Vi ønsker lykke til!

Georgia avholder suppleringsvalg etter legenden John Lewis (D), som døde av kreft i juli. Erstatteren vil sitte de siste ukene av valgperioden, frem til 3. januar.

Valglokalene i Georgia stenger kl. ett natt til onsdag, norsk tid og du kan følge opptellingen her. Suppleringsvalg i delstaten foregår etter spesielle regler, likt slik som valg foregår i Louisiana. Siden ingen tok over 50% i den første runden, gikk de to kandidatene med flest stemmer videre til en runde nummer to.

Distriktet, som er ett av de mest demokratiske i USA, inkluderer omtrent tre fjerdedeler av delstatshovedstaden Atlanta, med forsteder. Teolog og borgerrettsforkjemper John Lewis (f.1940) representerte byen siden 1986 og hadde ingen motstandere i 2018.

Han døde av kreft i juli og partistyret nominerte delstatssenator Nikema Williams (f.1978) til å ta hans plass på stemmeseddelen i november (hun tok 85%!), men hun valgte å ikke stille i suppleringsvalget. I stedet var det en del andre seriøse kandidater som ville ha en måneds tid i Kongressen.

Kwanza Hall (D)

Første runde i september ble vunnet av tidligere bystyremedlem i Atlanta, Kwanza Hall. Han representerte et sentralt område av byen fra 2006 til 2017. Før det satt han tre år i skolestyret. Han er aktiv i flere stiftelser og har hatt flere forskningsoppdrag for utenriksdepartementet.

Hall stilte til borgermester i Atlanta i 2017, men tok bare 4% og syvende plass den gang. Han fikk en trøblete start på valgkampen, da han fikk Covid-19 uken før påmeldingsfristen gikk ut. Han tok 32% i september.

Han har samlet inn ca. 194.000 og har igjen ca. 17.000 pr. 11. november.

Robert Franklin (D)

På andreplass kom teologiprofessor og tidligere president ved Morehouse College, Robert Franklin (f.1954). Han er nå professor ved Emory University, men ledet Morehouse, som er et tradisjonelt svart universitet kun for menn, fra 2007 til 2012.

Franklin har skrevet flere bøker og var en av fem finalister som ble vurdert som erstattere for Lewis i november. Han har videre sittet i styret for en lang rekke stiftelser og organisasjoner. Han tok 29% i september.

Han har samlet inn ca. 282.000 og har igjen ca. 30.000 pr. 11. november. Dette er inkludert 65.000 i lån til egen kampanje.

Dette er et valg som kun har akademisk interesse, og resultatet er gitt når man har to kandidater fra samme parti. Trygt demokratisk.