Mer

  Biden briefes, men hvem vant kalkun-delstatene?

  Det er fredag 27. november, det er 39 dager til senatsvalgene i Georgia, 54 dager til Joe Biden innsettes som president og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Donald Trump besvarte spørsmål fra Det hvite hus i går kveld. Kommer han til å delta på innsettelsesseremonien til Biden? «I know the answer to that, but I don’t want to say it yet,» svarte han.
  • Trump uttalte i samme seanse at han vil forlate Det hvite hus dersom valgmannskollegiet formaliserer Bidens valgseier («Certainly I will, and you know that.») Han mente dette ville være en «feil» beslutning fra valgmannskollegiet, og gjentok påstandene om valgfusk i en massiv skala, uten bevis.
  • Vårin, Sigrid, Henrik og Are er ute med en ny Thanksgiving-utgave (!) av podkasten «2020». Hva holder Trump på med om dagen? Og hva med Bidens kommende administrasjon? I anledning Thanksgiving setter de seg deretter ned for å snakke om hva de er takknemlige for når det kommer til amerikansk politikk… Du hører den i podkastappen din, og her:

  1. Biden briefes

  Overgangsperioden har omsider begynt å akselerere, og nå melder CNN at President-elect Joe Biden endelig har fått tilgang til presidentens daglige briefinger. Bidens tilgang skal nå være formelt godkjent av Det hvite hus, og kommer som et resultat av at General Services Administration tidligere denne uken ga klarsignalet til at overgangsprosessen kunne starte.

  Briefingen blir daglig satt sammen av “The Office of the Director of National Intelligence for the President, vice president and senior advisors”, ledet av Trump-utvalgte John Ratcliffe. I de turbulente ukene etter valget har Ratcliffe hele tiden kommunisert at spørsmål knyttet til presidentens brief måtte rettes til Det hvite hus. Hverken Bidens overgangsteam, eller Biden selv, har ønsket å uttale seg om saken.

  2. Korona-uro knyttet til Thanksgiving

  “I encourage all Americans to gather, in homes and places of worship, to offer a prayer of thanks to God for our many blessings.” Uttalelsen kom fra Donald Trump gjennom en melding fra Det hvite hus i forkant av gårsdagens Thanksgiving-feiring i USA. Nå frykter flere helseeksperter at høytidsdagen kan bidra til videre eskalering av korona-smitte.

  Centers for Disease Control and Prevention (CDC) var i forkant av høytidsdagen ute med flere oppfordringer for å minimere smitte.

  Joe Biden hadde også et lignende budskap.

  3. Hvem vant kalkun-delstatene?

  Donald Trump tapte kanskje presidentvalget, men han gjorde det meget sterkt i delstatene som har produsert flest kalkuner til årets Thanksgiving-feiring. Trump vant nemlig 4/5 av delstatene som er størst på kalkunproduksjon. Trump vant Arkansas, Indiana, Missouri og North Carolina, mens Biden tok seieren i Minnesota – den største kalkun-delstaten av alle. Bidens seier i Minnesota er imidlertid noe misvisende da Trump faktisk vant i de tre kongressdistriktene med brorparten av Minnesotas produksjon.

  Mønsteret som tegner seg er på mange måter kjent, nemlig at Trump har gjort det meget sterkt i de rurale delstater og distrikt, som også har mye landbruk og dyrehold. Den nye handelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico skal ha vært en sterk bidragsyter til økt kalkun-eksport, særlig i Minnesota. I 2019 var produksjonen i Minnesota på 40 millioner kalkuner, og nasjonalt produserte industrien kalkunkjøtt til en samlet verdi av 4,3 milliarder dollar.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også