Mer

  Overgangen er i gang – på ordentlig

  Det er onsdag 25. november, det er 41 dager til senatsvalgene i Georgia, 56 dager til Joe Biden innsettes som president og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Opptellingen fortsetter, og Joe Biden har nå passert 80 millioner (!) stemmer nasjonalt (51 %). Donald Trump nærmer seg 74 millioner (47,1 %).
  • Donald Trump ga en uttalelse til pressen i Det hvite hus på tirsdag i anledning at Dow Jones passerte 30,000 poeng. Han svarte ikke på noen spørsmål, og da han gikk ut kunne man høre en journalist utbryte “Well, that was weird as shit.”

  1. Innrømmet nederlag – nesten

  Joe Biden er nå bekreftet som vinner av valget i Nevada etter en rettsavgjørelse i delstatens Høyesterett tirsdag. De siste dagene er også Bidens seire i Pennsylvania og Michigan sertifisert, og natt til tirsdag fikk Biden-kampanjen beskjed fra General Services Administration om at overgangen offisielt kan starte.

  Trump twitret om saken – på sitt vante vis.

  Kilder fra Det hvite hus bekreftet at dette nok er det nærmeste man vil komme en innrømmelse av nederlag fra Trump – og da har den avgående presidenten gitt seg selv mye spillerom.

  Senere på dagen presiserte presidenten at han ikke, med dette, innrømmer nederlag, og påpekte at det ikke er GSA som avgjør hvem som har vunnet valget.

  Bidens team svarte med en video:

  2. Biden lanserte utenriksteamet

  Joe Biden presenterte sitt team på utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet tirsdag. Biden nominerer Antony Blinken til utenriksminister og Alejandro Mayorkas til sikkerhetsminister. Avril Haines blir Bidens sjef for etterretningstjenestene, Linda Thomas-Greenfield blir USAs FN-ambassadør og Jake Sullivan utnevnes til nasjonal sikkerhetsrådgiver. Mest kjent for de av oss som ikke er godt kjent med amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk er nok den nye spesialutsendingen for klimaspørsmål, tidligere utenriksminister John Kerry.

  De fleste beskriver navnene som er kommet fram til nå som solide og svært godt kvalifiserte. Sikkerhetsminister Mayorkas får skryt også fra partiets venstreside, mens enkelte er mer skeptisk til utenriksminister Blinken, som har rykte på seg som relativt Israelvennlig (som også Joe Biden selv er).

  Wall Street Journal og flere andre har meldt at tidligere sentralbanksjef Janet Yellen blir finansminister, men sent tirsdag kveld var dette enda ikke kunngjort offisielt av Bidens overgangsteam.

  3. Hva skjer i Iowa?

  Det skiller akkurat nå svært få stemmer i håndtellingen av stemmer i Iowas 2. kongressdistrikt, der demokraten Rita Hart ligger rundt 30 stemmer bak Mariannette Miller-Meeks. Hart skal ha tatt enda mer inn ifølge tall som ikke er sertifiserte enda, og valget kan kunne skrives inn i historiebøkene som blant de jevneste føderale valgene i etterkrigstiden.

  https://twitter.com/mcimaps/status/1331281881313185794?s=19

  Henrik Heldahl stiller opp med litt festlig kontrafaktisk historie i denne tråden:

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også