Mer

  Biden vil ha Blinken som utenriksminister, Thomas-Greenfield som FN-ambassadør

  Det er mandag 23. november, det er 43 dager til senatsvalgene i Georgia, 58 dager til Joe Biden innsettes som president og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie, som stilte som presidentkandidat i 2016 og som deretter ble en nær alliert av president Donald Trump, anser det Trumps advokater har gjort den siste tiden som en «nasjonal skam».
  • Christie nevnte blant annet advokaten Sidney Powells ville anklager mot Georgias republikanske guvernør Brian Kemp, uten bevis, som et av flere eksempler. Natt til mandag norsk tid kunngjorde Trump-advokaten Rudy Giuliani at Powell ikke lenger vil ha noen rolle i Trumps team.
  • Senator Kelly Loeffler (R-Georgia) befinner seg isolasjon etter at hun kan være smittet av Covid-19. Loeffler tok to hurtigtester på fredag (begge negative), men fikk positivt utslag på en annen test fredag kveld. Senatoren ble testet på nytt lørdag morgen, men denne testen ga hverken positivt eller negativt utslag. Denne testen ble så testet på nytt søndag og viste da negativ. Kampanjen bekrefter likevel at Loeffler fremdeles vil isolere seg.

  • Donald Trump skal formelt ha bedt om en omtelling av stemmene i Georgia etter at Bidens valgseier i delstaten ble formelt sertifisert av guvernør Brian Kemp (R) på fredag. Trump har rett til en omtelling da marginen mellom de to kandidatene ikke oversteg 0,5%. Biden vant med 12 670 stemmer, en margin på 0,2%.

  1. Antony Blinken som utenriksminister

  Joe Biden vil nominere sin langvarige rådgiver Antony Blinken (58) som utenriksminister, i følge flere kilder. Blinken var viseutenriksminister under president Barack Obama. New York Times beskriver ham som «en forsvarer av globale allianser». Washington Post trekker frem at Biden og Blinken vil ta USA inn igjen i Paris-avtalen, stoppe USAs exit fra Verdens helse organisasjon (WHO) og gjenoppta atomavtalen med Iran. Det sies samtidig at Blinken, med sin bakgrunn, vil bidra til å berolige amerikanske diplomater og amerikanske allierte etter fire år med Donald Trump.

  Det forventes samtidig at Biden vil velge Jake Sullivan (43), en annen nær rådgiver, som sin nasjonale sikkerhetsrådgiver.

  Biden vil i tillegg nominere Linda Thomas-Greenfield (68) som FN-ambassadør, og igjen oppgradere posten og gjøre henne til en del av det nasjonale sikkerhetsrådet. Thomas-Greenfield har 35 års fartstid i utenrikstjenesten, blant annet i Obama-administrasjonen. Hun vil kunne bli tidenes første svarte kvinne som FN-ambassadør.

  2. En annerledes innsettelsesseremoni

  “It’s going to definitely have to be changed.” Det var budskapet fra Joe Bidens utvalgte stabssjef, Ron Klain på spørsmål om hvordan innsettelsen av Biden vil foregå 20. januar.

  Koronaviruset betyr at et sannsynlig scenario vil være en seremoni som tar i bruk flere av virkemidlene vi så under Demokratenes landsmøte i sommer. Med en nedskalert fysisk seremoni blir det neppe et yrende folkeliv på National Mall i januar, slik det har vært tradisjon for ved innsettelsen av en ny president.

  Ifølge Klain skal innsettelsen gjøre ære på det symbolske og øyeblikkets viktighet, samtidig som seremonien ikke bidrar til å spre viruset ytterligere. Samtaler med lederskapet i både Representantenes hus og Senatet skal allerede være i gang med tanke på hvordan dette kan løses på best mulig måte.

  3. Trump tapte Pennsylvania-søksmål

  En føderal dommer i Pennsylvania har avvist et søksmål fra Trump-kampanjen som ønsket å blokkere den formelle sertifiseringen av Bidens valgseier i delstaten. I kjennelsen skrev blant annet dommer Matthew Brann følgende: “This Court has been presented with strained legal arguments without merit and speculative accusations, unpled in the operative complaint and unsupported by the evidence.”

  Pennsylvanias republikanske senator Pat Toomey har i forbindelse med det avviste søksmålet kommet med en uttalelse der senatoren anmoder Trump om at han nå må akseptere valgresultatet slik at overgangsprosessen ikke lenger trekker ut i tid. Toomey gratulerte også Biden og Harris med valgseieren.

  4. Biden planlegger Georgia-besøk

  Bidens kommende stabssjef Ron Klain har sagt at Joe Biden høyst trolig vil besøke Georgia i et forsøk på å hjelpe Raphael Warnock og Jon Ossoff i sine forsøk på å vinne delstatens senatsseter. Klain forklarte i sitt ABC-intervju at Biden-kampanjen allerede har flyttet flere av kampanjens medarbeidere ned til Georgia for å slutte seg til teamene til Warnock og Ossoff.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også