Mer

  Kommunistpenger fra Hugo Chavez til stemmemaskiner i USA…?

  Det er fredag 20. november, det er 46 dager til senatsvalgene i Georgia, 61 dager til Joe Biden innsettes som president og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Har du fått med deg at vi er ute med en helt ny episode av 2020-podkasten? Vi snakker om håndtellingen av stemmer i Georgia, gjetter litt på Bidens regjeringsmedlemmer, og har lest litt av den nye boka til tidligere president Barack Obama – lytt her og overalt der du lytter på podkast!
  • FiveThirtyEight gir en oversikt over akkurat hvor fordelaktig valgresultatet under presidentnivået var for republikanerne. Etter folketellingen i 2020 skal det tegnes opp nye kongressdistrikter, og republikanerne vil ha full kontroll over distriktsinndelingen for 188 kongresseter, altså 43 prosent av Representantenes hus.
  • Håndtellingen i Georgia er ferdig og den bekrefter det vi allerede visste: Joe Biden vant delstaten.
  • Donald Trump & Co har samtidig siktet seg ut Wisconsin, der de betaler for en delvis omtelling i demokratiske områder, samt Michigan, i nok et knippe desperate forsøk på å snu valgutfallet. I dag har han invitert republikanske delstatsledere fra Michigan til Det hvite hus i et forsøk på å forhindre at delstaten sertifiserer valgresultatet.
  • Senator Mitt Romney (R-Utah) beskrev i går president Donald Trumps forsøk på å undergrave valget på følgende måte: «Det er vanskelig å se for seg en verre, mer udemokratisk handling fra en sittende amerikansk president.»

  1. «Meget klar og farbar vei til seier»?

  Torsdag kveld norsk tid avholdt Donald Trumps advokater en pressekonferanse der presidenten i forkant hadde varslet at det ville legges fram en “meget klar og farbar vei til seier”.

  Det var kanskje ikke akkurat det vi fikk servert.

  I stedet ble pressekonferansen en selsom forestilling der Giuliani sammen med andre i advokatteamet til Trump la fram en rekke ubegrunnede påstander om valgjuks og uregelmessigheter, uten å presentere bevis. Blant de villeste påstandene? At Hugo Chaves – Venezuelas tidligere president, som døde i 2013 – var en av de som sto bak en strøm av “kommunistpenger” som har finansiert valgjuks ved hjelp av en viss type stemmemaskiner kalt “Dominion” som Donald Trump selv skal være særlig opptatt av.

   

  2. Transition blues

  Joe Bidens overgangsteam har gjentatte ganger de siste ukene uttrykt at de ikke er bekymret for at prosessen blir forsinket fordi Trump nekter å erkjenne valgnederlag. Det rapporteres imidlertid at det jobbes på spreng i kulissene for å få presidentens nærmeste støttespillere til å kaste inn håndkleet og forsøke å påvirke presidenten til å gjøre det samme.

  Biden selv har vært tydeligere de siste dagene på at Trumps manglende vilje til å samarbeide om overgangen og gi Biden tilgang til informasjon han trenger kan sette den nasjonale sikkerheten på spill og i verste fall kan komme til å koste liv i arbeidet med å bremse koronapandemien.

  Flere republikanere, inkludert nåværende ansatte i Trump-administrasjonen, skal også ha begynt å ta kontakt med Joe Bidens overgangsteam, for å uttrykke ønske om samarbeid og frustrasjon over Trumps håndtering av situasjonen.

  3. Georgia on my mind

  De to senatsvalgene som har gått til en andre valgrunde i januar og vil avgjøre kontroll over Senatet genererer massiv pengebruk. Det er allerede solgt tv-reklameplass for over 135 millioner dollar – drøyt 1,2 milliarder norske kroner – og det er ingen grunn til å anta at det vil avta i intensitet i de seks ukene som gjenstår av valgkampen.

  På en ny måling gjort for Insider Advantage Georgia og den lokale TV-stasjonen FOX5 ligger senator David Perdue og Jon Ossoff likt, begge med 49 % oppslutning, mens Raphael Warnock ligger knepent foran senator Kelly Loeffler i spesialvalget med 49 % mot 48 %. Men, som FiveThirtyEight forklarer, er det republikanerne som ligger best an inn mot andre valgrunde.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også