Mer

  Sparkingen og nedtrappingen

  Det er onsdag 18. november, det er 48 dager til senatsvalgene i Georgia, 63 dager til Joe Biden innsettes som president og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • I forrige uke uttalte Christopher Krebs, leder ved det amerikanske byrået for datasikkerhet og infrastruktur (CISA), at årets presidentvalg har vært «det sikreste i amerikansk historie». Krebs og CISA, som ligger under Department of Homeland Security, har vært ansvarlige for sikkerheten rundt valget i november. Donald Trump kunngjorde i går at han har sparket Krebs med umiddelbar virkning.
  • Kamala Harris, senator og nyvalgt visepresident, ble gratulert av flere republikanere i Senatet i går, blant annet av Tim Scott (R-South Carolina), Mike Rounds (R-South Dakota) og James Lankford (R-Oklahoma). Hun fikk en fist-bump av Lindsey Graham (R-South Carolina), som i de siste dagene har blitt anklaget for å ha bedt en valgansvarlig i Georgia om å påvirke valget ved å underkjenne en kategori lovlige stemmer.

  • Senator Chuck Grassley (R-Iowa), som er 87 år gammel, kunngjorde i går at han har testet positivt for koronaviruset.

  • Joe Biden og Harris sitt overgangsteam har nylig kunngjort ni personer som blir å finne i Biden-administrasjonen fra og med 20. januar. Vi kommer mer inn på dette temaet i ukas episode av podkasten «2020».

  1. Biden ønsker ikke Trump-relaterte etterforskninger

  I et forsøk på å forene et splittet land skal ikke Joe Biden være særlig interessert i å følge opp etterforskninger knyttet til den utgående Trump-administrasjonen.

  Noen av Bidens partifeller ønsker at den kommende presidenten prioriteter en juridisk opprydningsjobb etter Trump-administrasjonen, men i følge NBC skal fem kilder med kjennskap til disse diskusjonene ha vært tydelige på at Biden ikke ønsker at den type støy skal henge over hans administrasjon. Biden skal dessuten ønske at alle juridiske avgjørelser knyttet til dette spørsmålet skal bestemmes av et uavhengig justisdepartement.

  «He’s going to be more oriented toward fixing the problems and moving forward than prosecuting them,» skal en Biden-rådgiver ha uttalt. Likevel skal Biden-leiren være klar på at det kan komme konsekvenser dersom Trump-administrasjonen anser det for å være fritt frem i lame duck-perioden frem mot 20. januar 2021.

  2. Redusert tilstedeværelse i Irak og Afghanistan

  Tirsdag meldte fungerende forsvarsminister, Christopher Miller på en pressekonferanse at USA nå kommer til å redusere tilstedeværelsen i Irak og Afghanistan i løpet av kort tid. Donald Trumps plan går ut på å redusere de amerikanske styrkene i hvert av disse landene til 2 500 amerikanske soldater innen 15. januar 2021.

  I Afghanistan skal det dreie seg om et kutt på 2 000 soldater, fra 4 500 til 2 500, mens det i Irak skal kuttes fra 3 000 til 2 500. Anbefalingen skal ha kommet fra Trumps mest drevne militære rådgiver, uten at det ble presisert hvem denne rådgiveren er. Etter at tidligere forsvarsminister Mark Esper ble sparket av Trump for kort tid siden har det også blitt ryddet i rekkene av ansatte i Pentagon, og Trump har satt inn flere støttespillere i viktige posisjoner.

  3. Georgia ønsker ikke valgkampsirkus

  5. januar er det klart for andre runde i kampen om Georgias to uavklarte senatsseter. Republikanerne sitter med begge senatorene per nå (David Perdue og Kelly Loeffler), mens demokratenes kandidater Jon Ossoff og Raphael Warnock håper å kunne gi demokratene 50-50 i Senatet dersom begge vinner. De to partiene har nå funnet en felles kampsak. Hverken demokratene eller republikanerne ønsker nemlig at aktivister skal trekke til delstaten for å støtte de ulike senatskandidatene. Republikanerne ønsker ikke besøk av liberale aktivister, mens tidligere guvernørkandidat Stacey Abrams (D) har oppmuntret demokrater til å mobilisere Georgia-velgere fra der i landet de måtte befinne seg.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også