Mer

  Trump vil ikke si det helt enda

  Det er mandag 16. november, det er 50 dager til senatsvalgene i Georgia, det er 65 dager til Joe Biden innsettes som president og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • En føderal dommer har sagt at endringene i DACA-ordningen som ble innført i sommer, som legger begrensninger på søknader og hvor lenge en fornyelser varer, ikke var lovlige. Begrunnelsen: Chad Wolf var ikke lovlig tilsatt som fungerende sikkerhetsminister da han signerte endringene.
  • Tall fra Washington Post viser at mennesker i områder med jobb- og befolkningsvekst og økonomisk oppgang i stor grad stemte på Joe Biden, mens velgere i områder med lavest økonomisk vekst i størst grad stemte på Donald Trump. Etter etnisk bakgrunn og utdanningsnivå var graden av økonomisk vekst i nærområdet den sterkeste indikatoren på hvorvidt en velger i 2020 ville stemme demokratisk eller republikansk.

  1. Trump nærmer seg å erklære nederlag…

  I en tale om koronaviruset og vaksineutvikling på fredag var Donald Trump nær ved å indirekte referere til Joe Biden som USAs neste president.

  På søndag twitret Trump og innrømmet at Biden vant valget – men la til at grunnen var valgfusk:

  Noen timer senere virket det som han tok det tilbake, og sa “I concede NOTHING.”

  Søndag kveld varslet han deretter nye valgrelaterte søksmål.

  Til tross for dette fortsetter Biden-leiren overgangsprosessen relativt uforstyrret, om enn litt amputert. Flere prominente republikanere, blant dem Trumps tidligere stabssjef John Kelly, sier at Biden må få tilgang til konfidensielle briefinger om nasjonal sikkerhet slik at hans administrasjon kan komme i gang fra dag én ved overtakelsen 20. januar.

  2. … men ikke helt?

  Lørdag samlet flere tusen Trump-tilhengere seg i Washington, D.C. for å demonstrere mot at valget etter deres oppfatning har blitt stjålet fra presidenten. Demonstrasjonene gikk stort sett fredelig for seg, men det kom til mindre sammenstøt mellom Trump-fansen og demonstranter fra venstresiden enkelte steder utover dagen lørdag, og politiet måtte gå imellom ved et par anledninger.

  Lørdag formiddag kjørte deretter Trump i sin kortesje gjennom Pennsylvania Avenue, og vinket og smilte til tilhengere sine, som stimlet sammen langs ruta.

  I helgen stengte Trump-kampanjen ned telefonnummeret de hadde opprettet for innrapportering av valgfusk, fordi linjen ble oversvømt av tulleoppringninger.

  3. Andre valgrunde i Guam

  På øygruppen Guam ble det ikke avholdt primærvalg i august på grunn av koronapandemien, og alle kandidatene til territoriets ikke-voterende kongressdelegat sto derfor på valgseddelen 3. november. Da fikk ingen over 50 %, og andre valgrunde avvikles der i morgen. På AmerikanskPolitikk.no kan du lese vår valganalytiker Jon-Henrik Gilhuus’ gjennomgang av kandidatene til delegatvalget.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også