Tidligere kongressmann Robert Underwood (D) utfordrer sin arvtager, kongressmann Mike San Nicholas (D). (Foto: U.S. Air Force Photo by Airman 1st Class Adarius Petty)

Oppdatert 17.1: Kongressmann Mike San Nicholas (D) slo tidligere kongressmann Robert Underwood (D) 60-40 i andre runde.

Øygruppen Guam skulle hatt primærvalg i slutten av august, men dette ble vedtatt avlyst på grunn av trusselen fra Coronaviruset. Dermed stilte alle den 3. november og ettersom ingen tok over 50%, gikk det hele videre til en runde nummer to.

Valglokalene på Guam stenger kl. 11:00 tirsdag formiddag, norsk tid. Det beste stedet å følge opptellingen er trolig hos Guam Pacific News eller hos Guam Daily Post.

Mike San Nicolas (D)

Kongressmann Mike San Nicolas (f.1981) vant nokså overraskende det demokratiske primærvalget i 2018 ved å slå ut den mangeårige delegaten Madeleine Bordallo. Deretter vant han selve valget i november med 55%.

San Nicolas jobbet i staben til en territorialsenator og deretter som finansrådgiver for Bank of Guam. Han satt i territorialsenatet fra 2013 til 2019.

San Nicolas er under etterforskning av Husets etikkomite. Han skal ha akseptert 10.000 dollar i valgkampbidrag som aldri ble rapportert, han skal ha brukt valgkampbidrag på personlige utgifter og han skal ha hatt et seksuelt forhold til sin stabssjef.

Som om ikke dette var nok, har han skaffet seg et dårlig omdømme fordi han har misset omtrent halvparten av voteringene (representanter fra territoriene får lov å stemme i komiteene når demokratene har kontroll over Huset) og en gang ble han funnet sovende på kontoret når han skulle vært i et møte.

Han har samlet inn ca. 61.000 og har igjen ca. 21.000 pr. 28. oktober. Noe overraskende tok han førsteplassen med 46% for to uker siden.

Robert Underwood (D)

Den unge San Nicolas utfordres av en gammel traver i bransjen, tidligere kongressmann Robert Underwood (f.1948). Han startet sin lærerkarriere i USA, men etter noen år kom han hjem til Guam og begynte å undervise ved øyas universitet, hvor han også fikk administrative oppgaver etterhvert.

Underwood ble valgt til Huset i 1992, da han slo ut en sittende republikaner, og satt til han forsøkte seg på guvernørvalget i 2002. Han prøvde igjen i 2006, men tapte. Fra 2008 til 2018 var han rektor ved universitetet.

Han har samlet inn ca. 237.000 og har igjen ca. 30.000 pr. 28. oktober. Han tok 33% for to uker siden.

San Nicolas er i høyeste grad sårbar for Underwoods utfordring. Sistnevnte spiller selvsagt på sin erfaring og sitt rene rulleblad og han er godt kjent for de fleste velgerne. Det overraskende svake resultatet i første runde kom trolig fordi eldre velgere ikke deltok, i frykt for coronaviruset.

Det er et åpent spørsmål om de republikanske velgerne i det hele tatt gidder å møte opp i neste omgang og hvem de i så fall vil stemme på, men den republikanske kandidaten fra første runde, Wil Castro, som tok 21%, har gitt sin støtte til Underwood.

Selv om det er et åpent spørsmål ved valgdeltagelsen fjorten dager etter det nasjonale valget, må San Nicholas regnes som svak favoritt, basert på resultatene i første runde. Setet er uansett: Trygt demokratisk.