Mer

  Biden utnevner stabssjef, Trump vurderer eget medieselskap

  Det er fredag 13. november, det er 68 dager til Joe Biden innsettes som president, 53 dager til senatsvalgene i Georgia, og Morgenkaffen er servert.

  Aller først:

  • Hva skjer om det ender 50-50 i Senatet etter de to senatsvalgene i Georgia 5. januar 2021? Ny bakgrunnssak fra vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus:

  Hva skjer ved 50-50 i Senatet?

  • Joe Biden har valgt Ron Klain som sin stabssjef i Det hvite hus. Klain har fungert som seniorrådgiver for Biden-kampanjen under valgkampen, og har i tillegg fylt rollen som stabssjef for både Biden og Al Gore da de var visepresidenter. Klain jobbet også for Obama.

  • Senator James Lankford (R-Oklahoma) mener det er på høy tid at Joe Biden får tilgang til presidentens daglige etterretningsbriefer, noe som er vanlig prosedyre i overgangsfasen etter et presidentvalg.
  • En POLITICO/Morning Consult-måling viser at hele 70 % av republikanske velgere ikke tror på at valget ble gjennomført på rettferdig vis. Før valget 3. november var dette tallet på 35 %. Store deler av de republikanske velgerne skal være av den oppfatning av at valget var rigget, og at stemmesedler ble tuklet med påstander som fremdeles har til gode å bli bevist.

  1. Trump vurderer oppstart av eget medieselskap

  Ifølge Donald Trumps innerste krets skal presidenten ha planer om å etablere sitt eget mediehus som skal ta opp konkurransen med Fox News i kampen om de primært konservative tv-seerne. En del av bakteppet skal være at presidenten er lite fornøyd med hvordan Fox håndterte valget, da de før noen andre utropte Biden som seierherre i Arizona. I etterkant av valget har Trump også vært krass i kritikken mot TV-selskapet.

  Til Axios skal en kilde med kjennskap til planene ha sagt følgende: «He plans to wreck Fox. No doubt about it.» Trumps planer skal visstnok ikke dreie seg om en tradisjonell kanal på lineær kabel-TV, men snarere en digital løsning som kan streames over nett. Dette skal være både billigere og enklere å få på plass. Det spekuleres nå i at Trump kommer til å bruke kommende folkemøter til å rakke ned på Fox News i et forsøk på å stjele seere. Trump-kampanjen er også i besittelse av store mengder kontaktinformasjon til velgere som støtter presidenten, noe som vil kunne gi et solid grunnlag til en eventuell kanal-oppstart.

  2. Fortsatt uenighet om ny krisepakke

  Det er fortsatt en del hindre som må forseres før en ny økonomisk krisepakke kan vedtas i Kongressen. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky), minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York) og Speaker Nancy Pelosi (D-Californias 12. kongressdistrikt) er enige på tvers av partilinjene om at en ny økonomisk pakke må på plass, men republikanerne er ikke lystne på å diskutere de høye summene som foreslås av demokratene. McConnell: «I gather she and the Democratic leader in the Senate still are looking at something dramatically larger. That’s not a place I think we’re willing to go.»

  Schumer har imidlertid hevdet at Joe Bidens valgseier har gitt demokratene et sterkere mandat i “lame duck-perioden” til å gjennomføre korona-tiltak i en større skala: “The Joe Biden approach was embraced and that’s why we think there’s a better chance to get a bill in the lame duck, if only the Republicans would stop embracing the ridiculous shenanigans that Trump is forcing them to do in the election and focus on what people need.»

  3. Koronaviruset herjer som aldri før

  På onsdag ble det rapportert om 145 000 smittetilfeller av covid-19, hvilket er ny dagsrekord i USA. Per onsdag ettermiddag var antall sykehusinnleggelser på 62 000, og smittetrenden er stigende i samtlige delstater, med et særlig trykk på stater i Midtvesten. Ifølge The Hill ligger det an til at mer enn 70 000 amerikanere kommer til å dø av viruset i tidsrommet frem til Joe Biden blir sverget inn 20. januar 2021. Så langt har mer enn 247 000 amerikanere mistet livet som følge av viruset.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også