Mer

  Trøbbel i overgangsfasen

  Det er onsdag 11. november, det er åtte dager siden valgdagen, det er 70 dager til Joe Biden innsettes som president og Morgenkaffen er servert

  Aller først:

  • Vi er ute med en splitter ny episode av podkasten «2020», der vi snakker om Bidens vei til valgseier og hva som egentlig skjer med republikanerne akkurat nå.
  • Senatorene David Perdue og Kelly Loeffler (R-GA), som begge må videre til en andre valgrunde i januar mot hhv. Jon Ossoff og Raphael Warnock, krever at delstatens administrasjonsminister Brad Raffensperger (R) går av. De sier at han ikke har klart å sørge for en skikkelig og åpen valggjennomføring.
  • Mike Pence har reist på ferie. Visepresidenten, som nominelt leder Det hvite hus’ koronainnsats, var ute offentlig i helgen i forbindelse med at Pfizer kunngjorde at de har utviklet en koronavaksine, men svarer ikke på spørsmål om valgresultatet, og tar altså ferie i Florida hele denne uken.

  1. Trøblete overganger

  Ledere for departementer og direktorater på føderalt nivå har fått instruks om ikke å samarbeide med Joe Bidens overgangsteam før Donald Trump innrømmer nederlag i valget.

  Overgangsteamet får vanligvis tilgang til briefinger og kontorlokaler umiddelbart etter valget, men de får ikke dette før Administrasjonsdirektoratet (General Services Administration) bekrefter valgresultatet. GSA ser ikke ut til å ville bekrefte valgresultatet før Donald Trump selv innrømmer nederlag. Joe Bidens overgangsteam har varslet at de vil vurdere å gå til rettslige skritt dersom GSA ikke vil bekrefte valgresultatet.

  Flere sentrale republikanere nøler nå med å offentlig anerkjenne Bidens valgseier, i frykt for at konservative velgere som er lojale til Trump da vil sette partiets flertall i Senatet i fare. Majoritetsleder Mitch McConnell (R-KY) sa mandag at ingen delstater har bekreftet valgresultatet, og at Donald Trump er i sin fulle rett til å vurdere rettslige skritt for å få gjort omtellinger i vippestater.

  2. GOPs fremtid

  Ting tyder likevel på at Donald Trump tenker på framtiden, til tross for at han foreløpig ikke anerkjenner valgtapet. Trump skal planlegge å stifte en såkalt PAC, en organisasjon som samler inn penger til politiske formål, og ved hjelp av denne kan Trump potensielt beholde kontrollen over Det republikanske partiet i tiden som kommer.

  Det rapporteres også, blant andre av CNN, at Donald Trump Jr. og hans forlovede Kimberly Guilfoyle ser for seg å øke sin innflytelse i den formelle partistrukturen og skaffe seg mer kontroll innad i den nasjonale republikanske komiteen (RNC).

  Trump og Guilfoyle, som var sentrale i Trumps gjenvalgskampanje, sies å være svært misfornøyd med partileder Ronna McDaniels innsats for å få gjenvalgt presidenten, og kan tenkes å se for seg å søke formelle roller i partiet selv.

  3. Valgfusksnusk

  Justisminister William Barr har gitt grønt lys til føderale påtalemyndigheter over hele USA for å etterforske spesifikke påstander om valgfusk og uregelmessigheter i valggjennomføringen. Denne ordren går på tvers av eksisterende praksis i departementet, som har vært at denne typen etterforskninger ikke skal startes før etter at valgresultatet er formelt bekreftet.

  Dette initiativet fra Barr førte til at lederen for avdelingen som befatter seg med etterforskning av valgfusk sa opp sin stilling med øyeblikkelig virkning. Han hevder at Barrs handlinger er egnet til å påvirke valgresultatet.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også