Mer

  Vil Trump erklære tidlig seier?

  Det er mandag 2. november, det er bare 1 dag (!) igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Det nasjonale gjennomsnittet til FiveThirtyEight viser en Biden-ledelse på 8,6 poeng (52,0% – 43,4%).
  • Mer enn 93 millioner velgere har hittil forhåndsstemt.

  Før vi kommer til nyhetene, så har mye innhold å by på i dag:

  • Blant annet AMPOLs egen valgdagsguide, og en splitter ny førvalgsutgave av 2020 der vi snakker om status dagen før dagen.

  1. Trump avhengig av valgdagsboost

  I en ny CBS/YouGov-måling kommer det frem at Joe Biden har skaffet seg et godt grunnlag blant velgere som allerede har forhåndsstemt. Målingen viser at den tidligere visepresidenten har hentet inn 66% av stemmene til de som allerede har forhåndsstemt, mens Trump har 32%. Blant de som først skal stemme på tirsdag er imidlertid bildet et helt annet. Her beregnes det at president Trump vil hente inn 69% av stemmene, mens Biden får 27%.

  96 valgmenn, fordelt på Arizona, Iowa, Ohio, North Carolina, Georgia, Florida og Maines 2. kongressdistrikt, regnes etter denne målingen fremdeles som toss-ups. Det skisseres også et par scenario med tanke på velgeroppmøte, som vil kunne gi svært ulike resultat i valgmannskollegiet. Dersom republikanske velgere mobiliserer på tirsdag kan Trump hente inn mye av Bidens ledelse og få den oppsvingen han er avhengig av. Da viser tallene 279 valgmenn til Trump og 259 til Biden. Noe helt annet enn vårt stalltips, som du leser mer om nedenfor.

  Skulle det derimot vise seg at Trump ikke får den støtten han trenger på tirsdag, og at Bidens forhåndsstemme-ledelse holder seg, vil demokratenes kandidat kunne hente inn hele 375 valgmenn, mot Trumps 163. Noe høyere enn vårt stalltips.

  2. Vil Trump erklære seier på valgdagen?

  Axios melder at Donald Trump skal ha sagt til sine nærmeste at han kommer til å erklære valgseier i løpet av valgdagen dersom tallene viser at han ligger i front. Dette vil da gå på bekostning av de talløse mengdene med poststemmer som enda ikke vil være ferdig opptelt. Han vil i så fall erklære seier, uten å ha vunnet.

  For at denne taktikken skal fungere mener Trumps nærmeste krets at delstater som Ohio, Florida, North Carolina, Texas, Iowa, Arizona og Georgia må vise Trump-seier, eller i det minste solide forsprang på målinger.

  Det er imidlertid ikke slik at man slutter å telle stemmer bare fordi en kandidat erklærer seier, og det beste Trump kan oppnå med en slik taktikk vil være å så tvil om valgets legitimitet.

  3. Stalltips og valgdagsguide!

  Vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har allerede tatt oss gjennom stalltipsene for nordøst, sørstatene og Midtvesten. Siste gruppe ut er distriktene i vest, nærmere bestemt delstatene Alaska, Arizona, California, Colorado, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah og Washington, i tillegg til American Samoa og Guam.

  Stalltips 2020: Endelige tips for vesten

  Når du har skaffet deg oversikt over kongressdistriktene er det bare å ta turen videre til stalltipsene for Senatet. Her står 35 seter på valg og det knyttes stor spenning til hvorvidt republikanerne klarer å beholde flertallet, eller om demokratene vinner det tilbake.

  Stalltips 2020: Endelige tips for Senatet

  AmerikanskPolitikk.nos endelige stalltips for presidentvalget er også klare, og du kan lese artikkelen her.

  Endelig stalltips for presidentvalget

  Hvis du støtter AmerikanskPolitikk på Patreon.com/ampol kan du også få med deg en spesialutgave av 2020, der Are, Henrik og Jon Henrik snakker mer om stalltipsene, delstat for delstat.

  Ikke glem å få med deg artikkelen om hva som egentlig skjer dersom resultatet skulle bli at Joe Biden og Donald Trump får 269 valgmannsstemmer hver!

  Hva skjer ved uavgjort i valgmannskollegiet?

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også