Nå braker det snart løs! Foto: Tiffany Tertipes.

Som ved forrige presidentvalg, har vi her sammenfattet en oversikt over når valglokalene i de enkelte delstater og territorier stenger, samt tips om hva man bør følge med på. I tillegg har vi i år en sammenfatning av reglene for forhåndsstemming og opptelling i de viktigste delstatene.

I tillegg til presidentvalget er 35 senatorer, 435 kongressrepresentanter (+ 6 fra territoriene) og 11 (+2) guvernører på valg i natt, for ikke å snakke om en drøss delstatsforsamlinger, delstatsverv og lokale folkeavstemninger, pluss noen borgermestervalg i store byer.

USAs østkyst er seks timer etter norsk tid og de tidligste stengetidene for presidentvalget er ved midnatt, mens de siste er kl. 7 onsdag morgen. Her har jeg hentet tidspunktene fra ubernerdene ved The Green Papers.

Eksisterende lovverk, koronasituasjonen og en del dommeravgjørelser har i kombinasjon ført til at i et tyvetalls delstater vil poststemmer med stempel fra valgdagen bli akseptert fra en til flere dager etter selve valgdagen. Noen delstater har imidlertid fått slike avgjørelser endret tilbake til utgangspunktet av høyere domstoler (f.eks. Wisconsin).

I tillegg er det stor forskjell på når delstatene begynner å klargjøre poststemmene, det vil si ta dem ut av konvoluttene de er sendt i, verifisere underskrifter og fullmakter, og så videre.

Noen delstater begynner også å telle selve stemmesedlene før valgdagen (se nedenfor). Informasjonen om disse tingene har jeg hentet fra Nasjonalrådet for delstatsforsamlingene, Vote.org, forskningsinstituttet Brookings, FiveThirtyEight og NY Times.

Alt dette betyr i sum at det kan gå minst en uke før vi med noen grad av sikkerhet kan fastslå utfallet av mange valg, inkludert presidentvalget. I tillegg kommer selvsagt de ‘vanlige’ problemene med jevne valg, så som konflikter rundt hvilke stemmer som skal forkastes, rettsavgjørelser, osv., osv, osv.

Legg så til at de to senatsvalgene i Georgia meget vel kan gå til en runde nummer to den 5. januar (ja, for suppleringsvalget er dette garantert), så har vi potensiale til kaos lenge etter 3. november.

For de mange som sitter oppe og følger valgsendingene natt til onsdag, er det viktig å være klar over at rapporteringen av resultatene kan favorisere den ene eller andre kandidaten sterkt, basert på hvilke stemmer delstatene rapporterer først.

For eksempel regner NY Times med at Biden vil få gode resultater i Arizona, Florida og North Carolina, som rapporterer poststemmer først. Trump vil trolig få gode resultater fra Michigan, Pennsylvania og Virginia, der personstemmer på valgnatten rapporteres først.

Generelt vil situasjonen for Trump se bedre ut onsdag, mens de gode resultatene for Biden vil sige inn utover i uken, etterhvert som delstatene teller opp poststemmene.

Selv om akkurat valgdagen derfor er den mest usikre og kanskje minst interessante på lang tid, har jeg igjen satt sammen en oversikt over når valglokalene stenger i USA, samt hvilke valg det angår og hva som er verdt å følge med på. For Kongressens del har jeg bare med de senats- og representantvalgene som defineres som «svake» i Stalltipsene.

Delstater det er spesielt verdt å følge med på er markert i lilla nedenfor.

 

10:00

Northern Marianas: 1 delegat uten stemmerett.
Verdt å følge: Nei.

11:00

Guam: 1 delegat uten stemmerett.
Verdt å følge: Det er et jevnt tremannsoppgjør i delegatvalget, men det har bare akademisk interesse, siden vedkommende ikke har stemmerett. Her kan det gå videre til en runde nummer to om fjorten dager, dersom ingen oppnår 50%.

22:00

Puerto Rico: 1 residerende kommisjonær uten stemmerett og guvernøren.
Verdt å følge: Kommisjonærvalget er interessant nok, i den forstand at det trolig blir jevnt, men også dette er av akademisk interesse. Guvernørvalget blir sikkert også jevnt.

Midnatt

Indiana: 11 valgmenn, 9 representanter, guvernør & viseguvernør og 2 delstatsverv.
Verdt å følge: Presidentvalget og IN-5. Dersom delstaten ikke erklæres for Trump ganske umiddelbart, er han i alvorlig trøbbel. Dersom demokratene tar IN-5, kan republikanerne komme til å miste ytterligere feste i Huset. To store fylker i dette distriktet har varslet at de ikke kommer til å få telt opp (stort sett demokratiske) forhåndsstemmer før onsdag.

Kentucky: 8 valgmenn, senator og 6 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget og KY-6. Resultater vil trolig komme fra midnatt av, når de østlige deler av staten stenger. Som med Indiana, bør Trump få denne delstaten rimelig kjapt, men poststemmer vil telles dersom de kommer frem innen fredag, så helt sikkert er det ikke. Dersom demokratene tar KY-6, som ligger i den østlige delen, kan republikanerne få en vond natt i Huset.

Virgin Islands: 1 delegat uten stemmerett.
Verdt å følge: Niks.

01:00

Florida: 29 valgmenn og 27 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget, FL-18, FL-26 og FL-27. Det meste av delstaten er i den østligste tidssonen og resultatene vil ganske sikkert begynne å renne inn kort tid etter dette tidspunktet. Trump må vinne Florida, men ikke forvent noen avgjørelse her før tidligst i 3-4 tiden, da delstaten trolig blir svært jevn (som i 2016). Her startet man klargjøring av poststemmer allerede 22 dager før valgdagen, men man tar ikke imot stemmer postmerket valgdagen, dersom de kommer inn etter at valglokalene er stengt. Husk at de teller poststemmer først, så ikke gå i taket eller sprett champagnen bare fordi Biden leder klart! Dersom republikanerne vinner FL-26 og/eller FL-27, kan det tyde på at de har klart å vinne tilbake de cubanske velgerne. Det kan bli avgjørende også for presidentvalget i delstaten.

Georgia: 16 valgmenn, 2 senatorer og 14 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget, senatsvalgene, GA-6 og GA-7. Trump bør ta også denne staten forholdsvis kjapt, skal han ha noen sjanse til gjenvalg. Her begynner man stort sett å klargjøre poststemmer så fort de kommer inn (det er opp til hvert fylke om man også vil telle dem før valglokalene stenger) og Georgia teller ikke stemmer som kommer inn etter valgdagen. Det skal bli interessant å se om det blir en runde #2 i begge senatsvalgene (Georgia krever minst 50%) og om republikanerne holder GA-7. GA-6 er omkamp fra 2018 og kan også bli interessant.

Indiana: Det nordvestlige hjørnet av delstaten (IN-1) befinner seg her.

Kentucky: De vestlige deler av staten stenger en time senere enn resten av staten.

South Carolina: 9 valgmenn, senator og 7 representanter.
Verdt å følge: Senatsvalget og SC-1. Vinner republikanerne tilbake SC-1 vil det være en liten fjær i hatten; det samme for demokratene dersom de slår ut senator Lindsey Graham. Her startet de å klargjøre poststemmene tidlig på morgenen søndag 1.11, men tar ikke imot stemmer som kommer inn etter valgdagen. De fleste poststemmer vil bli offentliggjørt først, så her ventes det at tallene blir mer republikanske i løpet av natten. Delstaten håper å ha det meste klart i løpet av onsdag morgen, norsk tid.

Vermont: 3 valgmenn, 1 representant, guvernør og 5 delstatsverv.
Verdt å følge: Guvernør- og viseguvernørvalgene.

Virginia: 13 valgmenn, senator og 11 representanter.
Verdt å følge: VA-2, VA-5 og VA-7. Tar republikanerne storeslem her, så kan de si at de er i gang med å vinne tilbake Huset. Tar demokratene derimot VA-5 er det et tegn på at delstaten fortsetter å gå mot venstre og et kraftig faresignal for republikanerne foran guvernørvalget i 2021, om at de må slutte å nominere via partimøter og heller gjøre det via ordinære primærvalg. De fleste fylker vil telle opp poststemmene til slutt, så forvent at Trump tar en tidlig ledelse, som så fordamper etter hvert.

01:30

North Carolina: 15 valgmenn, senator, 13 representanter, guvernør og 9 delstatsverv.
Verdt å følge: Presidentvalget, senatsvalget, NC-8, NC-11 og flere av delstatsvervene. En tidlig avklaring her vil love godt for vinneren. Her begynte man å klargjøre stemmer allerede fem uker før valgdagen og fortsetter å telle stemmer med gyldig poststempel ni dager etterpå. Det er brukbare sjanser for at delstaten kan tilkjennes en av presidentkandidatene i løpet av morgentimene, men forvent at Biden starter med en stor ledelse som så minsker utover natten, siden poststemmene telles først. Tar demokratene en eller begge av de nevnte kongressdistriktene, får de trolig en god natt.

Ohio: 18 valgmenn, 16 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget, OH-1, OH-10 og OH-12. Her startet de tilrettelegging 6. oktober. Trump bør bli tilkjent denne staten relativt kjapt, skal han ha noen sjanse, men her teller man altså stemmer hele ti dager etter valget; dog må de være poststemplet dagen FØR valget. Delstaten håper å ha det meste klart valgnatten og vinner Biden her er det aftensang for Trump. Merk at poststemmene telles først, så det er mulig Biden starter med en klar ledelse, som så minsker utover natten. De sjuke, sjuke menneskene i Ohio vil imidlertid ikke offentliggjøre opptellingen av stemmer som kommer inn etter valgnatten før rundt to uker etter valget. O gru! O spenning! O sprudlende gale konspirasjonsteorier!

West Virginia: 5 valgmenn, senator, 3 representanter, guvernør, og 5 delstatsverv.
Verdt å følge: Guvernørvalget og noen av delstatsvervene. Her tar de imot poststemmer frem til 9. november og de begynner ikke å telle dem før den dagen, heller. Så dersom det er jevnt i delstatsvalgene kan vi måtte vente en ukes tid på resultatene. Sukk.

02:00

Alabama: 9 valgmenn, senator, 7 representanter og 1 delstatsverv.
Verdt å følge: Ikke egentlig.

Connecticut: 7 valgmenn, 5 representanter.
Verdt å følge: Nope.

Delaware: 3 valgmenn, senator, 1 representant, guvernør og 2 delstatsverv.
Verdt å følge: Ingenting.

District of Columbia: 3 valgmenn, 1 delegat uten stemmerett.
Verdt å følge: Minst av absolutt alle.

Florida: Hele FL-1 og deler av FL-2 er i denne tidssonen.

Illinois: 20 valgmenn, senator, 18 representanter.
Verdt å følge: IL-13. Taper kongressmann Rodney Davis, kan republikanerne trolig vinke farvel til å vinne netto seter i natt. Delstaten fortsetter å ta imot stemmer i fjorten dager etter valget.

Kansas: 6 valgmenn, senator og 4 representanter.
Verdt å følge: Senatsvalget – et sete republikanerne har hatt siden 1938(!). De aller vestligste deler stenger kl. 3, men trolig får vi resultater før den tid, i det minste uoffisielle. Her teller de opp poststemmer som kommer inn til og med fredag. Siden poststemmene stort sett telles opp først (varierer mellom fylkene) kan de første resultatene se i overkant gode ut for demokratene.

Maine: 4 valgmenn, senator og 2 representanter.
Verdt å følge: Senatsvalget og presidentvalget i ME-2. Her begynte man å klargjøre poststemmer en uke før valgdagen og man aksepterer ikke stemmesedler som kommer inn etterpå. Maine fordeler noen av sine valgmenn etter kongressdistrikt og Trumps gjenvalg kan stå og falle på denne ene valgmannsstemmen han vant i 2016. For å gjøre det hele enda mer innfløkt har delstaten fra i år vedtatt å implementere rangert stemmegivning også for presidentvalg, så selv om Trump får flest stemmer i det 2. kongressdistriktet, er det ikke sikkert han oppnår 50% etter at stemmene på tredjekandidatene er allokert. Forvent i så fall at søksmål fra republikanerne mot stemmeformen kan gå rett til en mer konservativ, føderal Høyesterett (cue skummel bakgrunnsmusikk).

Maryland: 10 valgmenn, senator og 8 representanter.
Verdt å følge: Ingen verdens ting.

Massachusetts: 11 valgmenn, senator, 9 representanter.
Verdt å følge: Njet.

Michigan: 16 valgmenn, senator og 14 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget, MI-3 og MI-6. Mesteparten av delstaten er i denne tidssonen. De begynner å klargjøre poststemmene mandag og en appelldomstol har avgjort at de ikke får ta imot stemmer etter valgdagen (her var det uenighet mellom delstatsforsamlingen, som ville følge gjeldende lovverk og guvernør Gretchen Whitmer, som ville ta hensyn til pandemien). Merk at her kan Trump fremstå som veldig sterk valgnatten, mens Bidens stemmer vil komme sigende etter hvert. Det kan ta frem til fredag å få alt telt opp, dersom det er svært mange poststemmer og formelt har Michigan faktisk to uker på å ferdigstille resultatet (seigpine!). Tar demokratene setene til Justin Amash eller Fred Upton, er det nok et tegn på at dette blir vondt og vanskelig for republikanerne.

Mississippi: 6 valgmenn, senator og 4 representanter.
Verdt å følge: Nope.

Missouri: 10 valgmenn, 8 representanter, guvernør og 4 delstatsverv.
Verdt å følge: MO-2. Tar demokratene dette distriktet, er det nok et tegn på at republikanerne imploderer i suburbane strøk i år. Her telles poststemmene først, så demokratene kan fort få vel optimistiske tall i starten.

New Hampshire: 4 valgmenn, senator, 2 representanter og guvernør.
Verdt å følge: Kanskje guvernørvalget. Nesten hele delstaten stenger på dette tidspunktet (02:00) og de fleste som driver med slikt vil erklære en vinner her om de kan. De begynte å klargjøre 29. oktober og starter tellingen om morgenen på valgdagen; dog vil de ikke ta imot poststemmer etter stengetid. Således bør mesteparten være klart herfra i løpet av natten.

New Jersey: 14 valgmenn, senator og 12 representanter.
Verdt å følge: NJ-2, NJ-3 og NJ-7. Her får vi se om partibytteren Jeff Van Drew (NJ-2) klarer å slå sin tidligere partifelle Amy Kennedy og dermed holde Kongressen fri fra Kennedyklanen for første gang siden 2013. Det er også interessante valg med ferske demokrater og sterke republikanske utfordrere i NJ-3 og NJ-7. Her kan det ta lang tid å få meningsfulle resultater, siden de fortsetter å telle i minst 14 dager. Her telles poststemmene først, før de i det hele tatt begynner å se på valgdagsstemmene, så forvent overoptimistiske tall for demokratene i disse distriktene til å begynne med.

North Dakota: 3 valgmenn, 1 representant, guvernør & viseguvernør og 5 delstatsverv.
Verdt å følge: Zilch. De østligste, tettest befolkede områdene stenger nå.

Oklahoma: 7 valgmenn, senator, 5 representanter og 1 delstatsverv.
Verdt å følge: OK-5. Et sete republikanerne MÅ ta tilbake, skal de ha noe håp om å gjøre innhogg i den demokratiske majoriteten. Her vil nok det meste være klart i løpet av valgnatten.

Pennsylvania: 20 valgmenn, 18 representanter og 3 delstatsverv.
Verdt å følge: Presidentvalget, PA-1, PA-8, PA-10 og PA-16. Her begynner de å telle fra valglokalene åpner (dog klargjør de ingenting på forhånd) og Høyesterett i delstaten har bestemt at stemmer vil bli talt opp tre dager etter valget, så lenge de er poststemplet før (merk at denne saken har gått til topps også i det føderale systemet, og selv om Høyesterett har avslått å stoppe tellingen, har de varslet at de vil se på saken etter valget – stemmesedlene må derfor legges til side i påvente av endelig behandling). I denne delstaten kreves det imidlertid at stemmen er lagt i to konvolutter for å telles opp, og her kan det fort bli forkastet flere enn seiersmarginen. I tillegg vil det trolig ta lang tid å telle opp, siden ingenting er blitt klargjort på forhånd (fristen er 23 november). Merk at Trump trolig vil starte med en uforholdsmessig stor ledelse her, som så minsker utover natten og i de kommende dagene.

Rhode Island: 4 valgmenn, senator og 2 representanter.
Verdt å følge: Null og niks.

South Dakota: 3 valgmenn, senator, 1 representant, 1 delstatsverv.
Verdt å følge: Kjeeeedelig. Den østlige, tettest befolkede delen stenger nå og uoffisielle resultater vil sikkert komme kjapt.

Tennessee: 11 valgmenn, senator og 9 representanter.
Verdt å følge: Ikke.

Texas: 38 valgmenn, senator, 36 representanter og 1 delstatsverv.
Verdt å følge: Presidentvalget, TX-2, TX-3, TX-6, TX-7, TX-10, TX-21, TX-22, TX-23, TX-24, TX-25 og TX-32. Biden har hatt lønnlige håp i denne delstaten, som begynte å telle poststemmer 30. oktober. Her må alt være inne dagen etter valget og det er opptil hvert fylke hvilke stemmer som telles først; dog ventes det en god start for demokratene, med et stadig mer republikansk resultat utover natten. Det er en drøss distrikt uten klare favoritter i denne delstaten og demokratene kan virkelig samle seter her, om valgvinden er med dem. Om de klarer å holde dem, er en annen sak.

02:30

Arkansas: 6 valgmenn, senator og 4 representanter.
Verdt å følge: AR-2. Demokraten Joyce Elliott kan bli delstatens første afroamerikaner i Kongressen. Poststemmene telles opp først, hvilket vil gi demokratene kunstig gode tall i starten.

03:00

Arizona: 11 valgmenn, senator, 9 representanter og 3 delstatsverv.
Verdt å følge: Presidentvalget, senatsvalget, AZ-6, tjenestekommisjonen. Arizona bør greie å telle opp de fleste stemmene i løpet av morgentimene (her begynte de å telle forhåndsstemmene to uker før valget), men husk at i 2016 tok det frem til mandag uken etter før det jevne senatsvalget var avgjort. Biden håper helt klart å bli erklært vinner her kjapt, for å hindre at Trump trekker hele avgjørelsen ut i langdrag, men merk altså at de første resultatene kan være i overkant pro-Biden, siden (de fleste) poststemmene rapporteres først. I Arizona tillater de ikke at stemmer kommer inn etter valgdagen. Mark Kelly vil trolig bli Arizonas andre demokrat i Senatet, noe vi må tilbake til 1952 og Barry Goldwaters første seier for å finne; dette har vært en forholdsvis republikansk delstat siden den gang. Republikaneren Martha McSally ligger an til å tape to senatsvalg på rappen og bør nå ta hintet. Endelig skal det bli interessant å se om demokratene klarer å erobre flertallet i den mektige tjenestekommisjonen, som fastsetter bla. strømpriser.

Colorado: 9 valgmenn, senator og 7 representanter.
Verdt å følge: Senatsvalget og CO-3. Senator Cory Gardner er trolig den mest utsatte republikaneren i kveld. Nutcasen Laura Boebert, som slo ut den sittende kongressmannen i det republikanske primærvalget, skal forsvare et tradisjonelt konservativt, ruralt sete mot en gjenganger fra 2018, men er trolig sin egen verste fiende. Delstaten regner med å ha det meste klart i løpet av natten og her tar de ikke imot stemmer etter valgdagen.

Kansas: De aller vestligste deler (litt av KS-1) stenger nå.

Louisiana: 8 valgmenn, senator og 6 representanter.
Verdt å følge: Intet.

Michigan: De aller vestligste deler av MI-1 (en liten stripe av grenseområdene mot Wisconsin) stenger på dette tidspunktet.

Minnesota: 10 valgmenn, senator og 8 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget, MN-1 og MN-7. Trump har investert en del tid og penger her, men målingene viser et forsprang til Biden. Her ble poststemmene åpnet en uke før valget og de vil i utgangspunktet bli akseptert en uke etter. Også her har en føderal domstol avgjort at stemmesedlene må legges til side i påvente av videre rettsbehandling. Delstaten håper imidlertid å ha det meste klart valgnatten, eller senest onsdag kveld norsk tid.

Nebraska: 5 valgmenn, senator og 3 representanter.
Verdt å følge: President- og kongressvalget i NE-2. Den ene valgmannsstemmen fra kongressdistrikt 2 kan i verste fall bli utslagsgivende for hele greia. Her begynte man å klargjøre halvannen uke før valget, men alt må være inne før valglokalene stenger. Poststemmene vil være klare først, så forvent at tallene blir mer republikanske utover natten.

New Hampshire: Noen få områder i New Hampshire stenger nå.

New Mexico: 5 valgmenn, senator og 3 representanter.
Verdt å følge: NM-2. Et distrikt republikanerne meget vel kan komme til å gjenerobre, selv om de skulle tape stort i resten av landet. Trolig vil poststemmene bli talt opp først, hvilket vil gi demokratene urealistisk gode tall.

New York: 29 valgmenn og 27 representanter.
Verdt å følge: NY-1, NY-2, NY-11, NY-22 og NY-24. Tre av disse er republikanske og alle kan fort gå med dersom demokratene har valgvinden med seg. Delstaten er beryktet for inkompetanse i valgadministrasjonen og vil muligens ikke ha alt telt ferdig før godt ut i desember(!), selv om 28. november egentlig er fristen. Her starter de med å telle de mer republikanske valgdagsstemmene, så forvent å høre hyl om valgfusk etterhvert som demokratiske stemmer siger inn.

North Dakota: Det sørvestlige hjørnet av staten stenger nå.

South Dakota: De vestlige deler av staten stenger på dette tidspunktet.

Texas: Området rundt El Paso, som inneholder hele TX-16 og deler av TX-23, stenger på dette tidspunktet.

Wisconsin: 10 valgmenn og 8 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget og WI-3. Den jevneste delstaten i 2016, men trolig ikke i 2020. De begynner ikke å klargjøre poststemmene før valglokalene åpner på valgdagen og poststemmer telles ikke dersom de kommer inn etter stengetid. Det vil i de fleste fylkene være ganske tilfeldig hvilke stemmer som telles opp først, men det er en mulighet for at noen av de største vil telle poststemmene til sist, slik at de første resultatene vil se bra ut for Trump. Myndighetene håper å ha et endelig resultat klart i løpet av onsdag morgen eller formiddag, norsk tid.

Wyoming: 3 valgmenn, senator og 1 representant.
Verdt å følge: Itteno’.

04:00

Idaho: 4 valgmenn, senator og 2 representanter.
Verdt å følge: Zero. De mest folkerike, østlige delene av staten stenger nå.

Iowa: 6 valgmenn, senator, 4 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget, senatsvalget, IA-1, IA-2 og IA-3. Delstaten svingte voldsomt i Trumps favør i 2016, men han har slitt på målingene. Her begynner de å telle poststemmer dagen før valget og teller opp til seks dager etter. Imidlertid må stemmen være poststemplet senest dagen før valget. Demokratene håper at Biden kan erklæres vinner her allerede valgnatten, men ikke sett penger på at så skjer, selv om han trolig vil lede i begynnelsen. Her kan det gå litt i sikksakk, etterhvert som først tidlige poststemmer (overveiende demokratiske), så valgdagsstemmene (republikanske) og deretter sene poststemmer (demokratiske igjen) telles. Senatsvalget kan avgjøre flertallet i det kammeret de neste to år.

Montana: 3 valgmenn, senator, 1 representant, guvernør & viseguvernør og 4 delstatsverv.
Verdt å følge: Senatsvalget, MT-1, guvernørvalget og alle delstatsvervene. Her begynte de klargjøringen tre dager før valget og opptellingen en dag før, men de tar ikke imot stemmer etter valgdagen. Her offentliggjøres trolig poststemmene først, hvilket vil favorisere Biden. Trump vil nok vinne Montana til slutt, men som i Iowa kan ledelsen svinge kraftig her. Avhengig av hvordan det går i resten av landet, kan senatsvalget avgjøre hvem som kontrollerer Senatet de neste to år, og delstaten venter å ha talt opp det meste i løpet av morgentimene onsdag, norsk tid. Republikanerne ligger uansett an til å erobre guvernørvervet etter 16 år med ørkenvandring, men det kan bli jevnt og det kan det også bli for alle de andre delstatsvervene.

Nevada: 6 valgmenn, 4 representanter.
Verdt å følge: Presidentvalget og NV-3. Noen målinger har vist Trump i ledelsen og delstaten kan sikre gjenvalget, men trolig går den til Biden. Her begynte de å klargjøre poststemmene så fort de ankom, opptellingen begynte 19. oktober og så lenge de er stemplet på valgdagen fortsetter de i en uke. Det er ikke ventet at resultatene her er klare på valgnatten.

Oregon: 7 valgmenn, senator, 5 representanter og 3 delstatsverv.
Verdt å følge: OR-4 og to av delstatsvervene. En liten, østlig flik av delstaten stenger nå, men det blir nok knapt med resultater før resten av staten stenger.

Utah: 6 valgmenn, 4 representanter, guvernør & viseguvernør og 3 delstatsverv.
Verdt å følge: UT-4. Republikanerne kan komme til å gjenvinne dette setet selv om de taper ellers. I denne delstaten tar de imot stemmer poststemplet valgdagen frem til fjorten dager etter valget.

05:00

California: 55 valgmenn og 53 representanter.
Verdt å følge: CA-21, CA-22, CA-25, CA-39, CA-48 og CA-50. Vil republikanerne klare å vinne tilbake noe land i California, eller vil de miste selv den kortvarige gevinsten de fikk i CA-25 i mai? Time will show. Denne delstaten er beryktet for å bruke laaang tid på å telle ferdig, men i år har de begynt klargjøringen tidligere. Merk at her teller de stemmer som kommer inn frem til 20. november. Det betyr ingenting for presidentvalget, der Biden kommer til å vinne knusende, men for oss som vil ha korrekte resultater for Kongressen, er dette ren, skjær tortur.

Idaho: De vestligste delene av staten stenger nå; kun en liten flik av kongressdistrikt 1.

Oregon: 7 valgmenn, senator, 5 representanter og 3 delstatsverv.
Verdt å følge: OR-4 og to av delstatsvervene. Mesteparten av delstaten er i vestkystens tidssone og stenger nå, og her aksepterer de ikke stemmer som kommer inn senere. Her vil ganske sikkert alt være talt opp i løpet av valgnatten.

Washington: 12 valgmenn, 10 representanter, guvernør og 8 delstatsverv.
Verdt å følge: WA-3 og valget på administrasjonsminister – et verv republikanerne har holdt siden tidlig 60-tall. Det kan ryke dersom Trump imploderer. Her tar man imot poststemmer frem til 23. november, så dersom det er jevnt i f.eks. WA-3, er det bare å smøre seg med tålmodighet.

06:00

Alaska: 3 valgmenn, senator, 1 representant.
Verdt å følge: Senatsvalget og AK-1. Senatsvalget er blitt gruelig jevnt og kan gi demokratene storseier i natt. I valget til Huset kjemper Don Young, Kongressens eldste medlem, for sitt politiske liv. I Alaska venter de til 10.november før de engang begynner å telle poststemmer avlevert etter forrige torsdag, og de kan fortsette å komme inn inntil ti dager etter valget, så lenge de er poststemplet før. Husk at dette er en gigantisk stat, som er nødt til å bruke småfly for mye av kommunikasjonen og derfor tillater denne type ting. De gjør det ikke for å plage oss nerder! Det ventes at Trump vil gjøre det solid i begynnelsen og deretter vil marginen skrumpe noe.

American Samoa: 1 delegat uten stemmerett.
Verdt å følge: Næhei.

Hawaii: 4 valgmenn og 2 representanter.
Verdt å følge: Ikkje.

07:00

Alaska: De vestligste delene av Alaska (noen øyer langt ut i Stillehavet) stenger ikke før kl. 7 norsk tid, så det er mulig de offisielle resultatene fra denne delstaten ikke blir offentlige før fra dette tidspunktet. Det vil garantert være tall fra uoffisielle kilder i omløp.