Mer

  Endelige stalltips for presidentvalget

  Det er dagen før dagen og vi flytter ytterligere tre delstater ett hakk mot Joe Biden i vårt endelige stalltips for presidentvalget.

  3. november er det presidentvalg i USA, og tradisjon tro publiserer vi våre stalltips for hver av delstatene. Nå har vi oppdatert våre endelige stalltips for november, og mener Joe Biden (D) ligger an til å ta 351 valgmenn, mot Donald Trump (R) sine 187. Det trengs 270 for å bli president.

  Vi har spilt inn en egen 40-minutters podkast-spesial der vi tar for oss stalltipset, delstat for delstat. Tilgjengelig via Patreon.com/ampol.

  Trygt, trolig eller svakt?

  I USA er det vanlig med betegnelsene trygt, trolig og svakt i favør det ene partiet, samt «toss-up» for delstatene som er for jevne til å tildeles en vinner. Hos AmerikanskPolitikk.no er toss-ups som kjent for pingler, og det gjenspeiles på vårt kart.

  Stalltipsene er et felles arbeid fra fire i redaksjonen: Valganalytiker Jon Henrik Gilhuus, kommentatorene Sigrid Rege Gårdsvoll og Henrik Østensen Heldahl, og redaktør Are Tågvold Flaten.

  Du leser gjennomgangen av delstatene i kategoriene «trolig» og «svakt» nedenfor valgkartet.

  Endringer

  I november endrer vi våre stalltips i tre delstater: Georgia og North Carolina til “svakt demokratisk”. Begge lå som “svakt republikanske” i oktober-utgaven. Og New Hampshire fra “trolig” til “trygt” demokratisk.

  Det er to hovedårsaker til endringene. Det ene er at Joe Biden har forbedret sin stilling på målingene. Det andre er at jo nærmere vi kommer valgdagen, jo mer vekt tillegger vi målingene.

  Endelige stalltips:

  Trolig republikansk (6 valgmenn)

  Alaska

  • 2016: Trump +14,7
  • Oktober: Trump +4,4
  • Nå: Trump +7,5 (vi benytter gjennomsnitt fra FiveThirtyEight)

  Alaska er en grunnleggende konservativ delstat som også er vennlig innstilt til uavhengige politikere. Biden står sterkere blant rurale hvite enn Clinton, som er en styrke i Alaska, hvor både fiskeriet og sjømatindustrien har fått kjørt seg under Trumps handelskrig med Kina. Fortsatt sannsynlig med Trump-seier, men hvis Biden vinner i et valgskred kan det godt hende han får med seg Alaska i garnet. Fra trygt til trolig republikansk.

  Montana

  • 2016: Trump +20,4
  • Oktober: Trump +8,1
  • Nå: Trump +5

  Sjansen for et Biden-skred er til stede, og Montana er en kandidat til å lande hos Biden hvis Trump faller helt gjennom på slutten.

  Trolig demokratisk (42 valgmenn)

  Nevada

  • 2016: Clinton +2,4
  • Oktober: Biden +6,8
  • Nå: Biden +6

  Biden har hatt en nokså stabil ledelse i Nevada, det har skjedd lite her siden midten av oktober. Det er ofte rot med målinger i Nevada og de undervurderer som regel demokratene, trolig fordi målingsselskapene sliter med å få tak i nok latinamerikanere. Demokratisk som i 2008, 2012 og 2016.

  Michigan

  • 2016: Trump +0,2
  • Oktober: Biden +8
  • Nå: Biden +8,5

  Trump vant Michigan med kun 47,5 prosent av stemmene i 2016. Delstaten er mer etnisk mangfoldig enn sine vippestatkollegaer i midtvesten, da en av fire velgere i 2016 var ikke-hvite. Bidens ledelse har vært meget stabil gjennom siden september, og det vil være overraskende om Trump vinner denne gang.

  Minnesota

  • 2016: Clinton +1,5
  • September: Biden +9,2
  • Nå: Biden +8,9

  Trump var nære på i 2016, og har viet delstaten en del oppmerksomhet i høst. Presidenten har imidlertid slitt med pengemangel og måtte kutte reklamer her i høst. Ligger ganske nært både Wisconsin og Michigan. Kommer Trump i nærheten i Minnesota vil bety at målingene har bommet stort i alle disse.

  Wisconsin

  • 2016: Trump +0,8
  • Oktober: Biden +7,2
  • Nå: Biden +8,7

  Trump har tapt ytterligere terreng i Wisconsin siden midten av oktober. Målingene må bomme med mer enn i 2016 for at Trump skal ha en sjanse her. Grevlingstaten er også ground zero for USAs nyeste covid-oppblomstring. Det hjelper neppe presidenten.

  Svakt republikansk (62 valgmenn)

  Iowa

  • 2016: Trump +9,4
  • Oktober: Biden +1,1
  • Nå: Trump +1,8

  Trump vant stort i 2016, og partifellen Kim Reynolds vant guvernørvalget i det gode demokratiske valgåret 2018. Dermed er det et tegn på svekkelse for Trump at han driver valgkamp her like før valgdagen. Redningen kan ha kommet i form av den meget anerkjente Ann Selzer-målingen, som i helga viste Trump-ledelse 48-41. Det virker som en uteligger, men Trump er favoritt.

  Ohio

  • 2016: Trump +8,1
  • Oktober: Biden +0,7
  • Nå: Trump +0,2

  Den jevneste vippestaten på målingene. JFK var i 1960 forrige valgvinner som tok presidentembedte uten Ohio. Vi blir ikke kloke på Ohio, og Henrik er den eneste av oss fire som gir seieren til Biden. Hvem enn som overpresterer opp mot målingene vil stikke av med Ohios 16 valgmenn. Det er svært jevnt og vi går for magefølelsen. Trump vinner! Kanskje.

  Texas

  • 2016: Trump +9
  • Oktober: Trump +1,5
  • Nå: Trump +1,1

  Texas er en vippestat! På snittet av målingene har det blitt enda litt jevnere den siste måneden. Valget om å flytte staten til “svakt republikansk” tilbake i oktober står seg, for her svinger det! Delstaten har ikke blitt vunnet av demokratene siden Jimmy Carter i 1976. Det gjøres enda vanskeligere å spå Texas siden delstaten sjelden opplever høy valgdeltagelse i presidentvalg, da utfallet som regel er gitt. Dermed er det ikke lett å vite hvilket parti som har stor nok ‘reserve’ med nye velgere til å vinne valget.

  Vi gjentar: En Biden-seier i Texas vil være den største fornærmelsen i et presidentvalg siden Al Gore tapte hjemstaten Tennessee i 2000.

  Svakt demokratisk (93 valgmenn)

  Arizona

  • 2016: Trump +3,5
  • Oktober: Biden +3,9
  • Nå: Biden +3,4

  Det har blitt litt jevnere i Arizona, mens avstanden mellom Biden og Trump samtidig har minsket med rundt to prosentpoeng siden midten av oktober. Arizona var fem prosentpoeng mer republikansk enn nasjonen som helhet i 2016, men med nasjonale målinger der Biden ligger på +8,6 kan det fort bli krevende for Trump å forsvare 2016-seieren her. Det er kritisk for presidenten å vinne i Arizona, en delstat republikanerne har vunnet hvert valg siden George W. Bush i 2000.

  Florida

  • 2016: Trump +1,2
  • Oktober: Biden +4,5
  • Nå: Biden +1,8

  Det ser jevnere ut i Florida enn i midten av oktober. Dette skal i prinsippet fortsatt være en god republikansk delstat, og de første store tegnene på Clintons problemer viste seg på valgnatten her for fire år siden. Florida har gått til vinneren av presidentvalget i hvert valg siden 1964, med unntak av 1992, og vi tror vinneren (Biden) tar Florida også i 2020.

  Georgia (endring)

  • 2016: Trump +5,1
  • Oktober: Biden +0,9
  • Nå: Biden +1,6

  I begynnelsen av oktober vippet Biden over på pluss-siden i snittet i Georgia, og selv om avstanden er liten mellom de to er trenden positiv for Biden. 33 prosent av Georgias innbyggere er svarte, som er mest av alle vippestater. Dette, kombinert med den store befolkningsveksten i Atlanta-området, har ført Georgia lengre mot midten. Det er utrolig jevnt her, og redaksjonen var ikke enstemmig. Fra svakt republikansk til svakt demokratisk. Georgia lå som trolig republikansk i september.

  Maines 2. distrikt

  • 2016: Trump +10,3
  • Oktober: Biden +1,3
  • Nå: Biden +2,6

  Maine er en trygt demokratisk delstat, men i likhet med Nebraska deler den ut valgmenn etter kongressdistrikt. Trump vant det 2. distriktet med god margin i 2016, men Biden gjør det betydelig bedre enn Clinton blant hvite, rurale velgere. Og det er omtrent alle i skogene som utgjør Maines 2. distrikt. Det er langt fra sikkert, men det ser svakt demokratisk ut i 2020.

  Nebraskas 2. distrikt

  • 2016: Trump +2
  • Oktober: Biden +7,4
  • Nå: Biden +4,5

  Nebraska, som Maine, deler ut valgmenn etter kongressdistrikt, og det andre distriktet dekker Omaha og byens forsteder. Nebraska er en svært konservativ delstat, men Omaha-området har en høyt utdannet befolkning. Det gir Biden en god mulighet.

  North Carolina (endring)

  • 2016: Trump +3,6
  • Oktober: Biden +2,9
  • Nå: Biden + 2,6

  Det har strammet seg til i North Carolina siden forrige utgave av stalltipsene, og selv om Bidens ledelse her er noe mindre enn i oktober flytter vi nå delstaten ett hakk i Bidens retning. Varsellampene lyser for republikanernes sjanser nasjonalt, og sittende senator Thom Tillis (R-North Carolina) snakket i midten av oktober åpent om viktigheten av et republikansk flertall i Senatet som en ‘check’ på en president Biden. Han ser ut til å tape, og Biden ser ut til å kunne vinne staten tilbake til demokratene for første gang siden 2008. Fra svakt republikansk til svakt demokratisk.

  Pennsylvania

  • 2016: Trump +0,7
  • Oktober: Biden +7,3
  • Nå: Biden +4,8

  Det har blitt jevnere i Pennsylvania siden midten av oktober. Imidlertid kan mye fortsatt skje, og vi har enda ikke funnet grunn til å oppgradere denne for Biden. Pennsylvania ligger an til å bli avgjørende, da den har vært bedre for Trump enn Michigan, Minnesota og Wisonsin i hele høst. Målingene er stabile, og nesten mistenkelig konsentrert rundt en Biden ledelse på 4-7 prosentpoeng. Vi tror på Biden-seier, men ikke nok til å oppgradere til trolig.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også