Kan tidligere kongressmann David Valadao (R) bli kongressmann i stedet for kongressmannen TJ Cox (en liten Iznogood-vits der)? (Foto: Kongressen)

Det er såpass mange utsatte valgdistrikt i år at vi har valgt å dele dem inn i fire omtrent like store deler. Første del var nordøst, så sørstatene og Midtvesten og i dag kommer de siste delstatene i vest.

Her vil jeg presentere utsatte kongressdistrikt i delstatene Alaska, Arizona, California, Colorado, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah og Washington. I tillegg kommer territoriene American Samoa og Guam. De oppgitte beløpene for pengeinnsamling er i dollar og gjelder pr. 30. september.

Endringene fra september er at jeg har tatt ut AZ-2, CA-45, CA-49, CO-6 og NV-4 og omdefinert disse til trygt demokratiske. AZ-5 og CA-8 er tatt ut og lagt i haugen for trygt republikanske seter.

Vi tipper partiene tar ett sete hver i disse delstatene, altså ingen netto endring – og som vanlig må du lese artikkelen for å finne ut hvilke distrikter det er snakk om.

Etter at vi nå har gjennomgått alle delstatenes usikre valg, står vi pr. 29. oktober igjen med at demokratene erobrer fjorten seter og republikanerne tar fire; ti seter netto i pluss for demokratene. Avhengig av presidentvalget, kan tallet bli både mindre og (betydelig) større.

ALASKA (ENESTE)

Don Young (R)

Distriktet består av hele Alaska, og er således landets suverent største i utstrekning – over dobbelt så stort som Texas. Det har siden et spesialvalg i 1973 vært representert av tidligere lærer og delstatssenator Don Young (f.1933). Han tok 53% i 2018 og stiller til sin 25. periode.

Young har hatt noen valg de siste syklusene der han ikke har prestert imponerende sterkt. På den annen side er det alltid et par prosent som kastes bort på uavhengige og tredjepartier og dermed ikke kommer demokratene til gode.

Han har samlet inn ca. 1,75 millioner og har igjen ca. 500.000

Alyse Galvin (U)

Demokratene nominerte lærer og forretningskvinne Alyse Galvin, som også var partiets kandidat forrige gang. Hun er tidligere lærer og forretningskvinne og hovedkampsaken er naturlig nok utdanning.

Galvin er i utgangspunktet uavhengig, men en lovtolkning fra 2018 tillater også slike å stille for demokratene og hun har kjørt hardt på dette i reklamene sine.

Delstatens republikanske administrasjonsminister bestemte imidlertid at på stemmeseddelen skulle bare navnet og partiet fremgå og Galvin fikk ikke rettens medhold i å endre det.

Hun har samlet inn ca. 3,9 millioner og har igjen ca. 1,2.

Young er den lengst sittende republikanske kongressrepresentant i historien og det har i lang, lang tid svirret korrupsjonsanklager rundt ham, uten at det har festet seg noe. Dertil er han tidvis svært politisk ukorrekt og en kranglefant av rang.

Dette er imidlertid kvaliteter som styrker ham blant mange velgere i Alaska og når han da i tillegg er blitt ekspert på å hale så mange føderale skattekroner som menneskelig mulig ut av Kongressen, har han blitt noe av en levende legende i hjemstaten.

Han vant bare 53-47 i 2018, men det er grunn til å tro at han står sterkere i et presidentvalg (Trump vant 51-37 i 2016). Dog er Galvin en seriøs kandidat og dersom bunnen faller ut under Trump, står Young i fare for å gå med i dragsuget.

Jeg tror imidlertid på to nye år for mannen som skryter av aldri å ha brukt en datamaskin og uavhengige Siena gir ham en 49-41 ledelse i sin måling, mens andre målinger gir Galvin en hårfin ledelse. Ingen endring: Svakt republikansk.

ARIZONA, DISTRIKT 1

Tom O’Halleran (D)

Distriktet utgjør de nordøstlige og østlige deler av staten, og inneholder flere indianerreservater.

Tidligere delstatssenator og ex-republikaner Tom O’Halleran (f.1946) ble første gang valgt i 2016 og tok 54% i 2018. O’Halleran startet yrkeslivet med over ti år ved politiet i Chicago før han ble obligasjonshandler.

Etterhvert trakk han seg tilbake til Arizona, hvor han var republikansk medlem av delstatsforsamlingen i åtte år, inntil han ble beseiret av en mer konservativ kandidat. i 2014 byttet han parti og ble knepent valgt inn i Huset i 2016.

Han har samlet inn ca. 2,9 millioner og har igjen ca. 1,35 millioner.

Tiffany Shedd (R)

Republikanerne nominerte advokat, bonde og kunstner Tiffany Shedd. Hun stilte også i 2018, men tok bare 3. plass i primærvalget, med 19%.

Shedd er ihuga Trumpist og lover å arbeide for å sikre grensen mot Mexico. I dette valget har hun sikret seg omtrent det som er av politiske støtteerklæringer.

Hun har samlet inn ca. 1,3 millioner og har igjen ca. 290.000.

Trump tok en syltynn 48-46 seier her. O’Halleran klarer fortsatt å fremstå som sentrumsorientert og ufarlig, mens Shedd er ganske svak og har slitt med dårlig pengeinnsamling.

Dette er imidlertid et jevnt distrikt og sprø resultater har forekommet før. Dog justerer jeg spådommen: Trolig demokratisk.

ARIZONA, DISTRIKT 6

David Schweikert (R)

Distriktet omfatter stort sett de nordlige delene av Phoenix, med forsteder. Forretningsmann David Schweikert (f.1962) ble valgt på andre forsøk i 2010. Han tok 55% i 2018.

Schweikert satt tidligere i delstatshuset og deretter ledet han delstatens ligningsnemnd og var fylkeskasserer i Maricopa County. Han tapte kongressvalg i 1994 (primærvalget) og i 2008.

Han har samlet inn nesten 2 millioner og har igjen ca. 550.000, men mye av pengene har gått til advokathjelp. En undersøkelse fra Husets etikkomite i juli ga ham en sviende rapp over fingrene, med 50.000 i bot og offentlig beklagelse for brudd på lovene om valgkampfinansiering.

Hiral Tipirneni (D)

Demokratene nominerte legen Hiral Tipirneni. Hun kom til USA som 3-åring, fra India. Hun har arbeidet i over 20 år som lege ved akutten ved flere sykehus i Phoenix-regionen og for tiden forsker hun på kreft.

Tipirneni tapte både et suppleringsvalg og et ordinært valg i det 8. distriktet i 2018, men har altså flyttet over til det litt mer demokratiske 6. distriktet.

Hun har samlet inn nesten 5 millioner og har igjen ca. 1,5 millioner.

Trump vant 52-42 her i 2016, en halvering av seiersmarginen fra 2012. Schweikert har blitt avslørt som en slesking og er sårbar, mens Tipirneni er en sterk kandidat på papiret.

Det foreligger flere målinger her, som i sum viser et jevnt valg. Ingen endring: Svakt republikansk.

CALIFORNIA, DISTRIKT 1

Doug LaMalfa (R)

Distriktet (R+11) inneholder de nordøstlige deler av staten, inkludert byene Redding og Yreka og hele Mt Shasta-regionen. Risbonde og delstatssenator Doug LaMalfa (f.1960) ble første gang valgt 2012 og tok 55% i 2018.

Trump vant setet 56-37, så LaMalfa skulle i utgangspunktet være forholdsvis trygg her. Han tok knappe 55% som eneste republikaner på stemmeseddelen i mars.

Han har samlet inn ca. 1 million og har igjen ca. 420.000.

Audrey Denney (D)

Utfordreren i november, som forrige gang, er Audrey Denney. Hun er i likhet med ham bonde, og i tillegg utdanningskonsulent innen landbruksvitenskap (hun var tidligere professor i emnet).

Forrige valgkamp ble noe hemmet av at Denney måtte inn på sykehus og fjerne en stor svulst i de nedre regioner, men hun er nå sykdomsfri. Hun tok drøye 39% i mars.

Hun har samlet inn ca. 2 millioner og har igjen ca. 600.000.

Trump vant 56-37 her i 2016. Dette setet er på grensen til å klassifiseres som trygt, det er bare usikkerheten rundt hvorvidt demokratene faktisk hadde høyere prosentvis oppslutning i mars, enn de vil få i november, som holder meg tilbake.

En demokratisk måling fra oktober hadde Malfa foran med 4%, men jeg tipper seieren blir større enn det. Ingen endring: Trolig republikansk.

CALIFORNIA, DISTRIKT 4

Tom McClintock (R)

Distriktet omfatter mye av statens sentrale strøk, inkludert Yosemite nasjonalpark, Lake Tahoe og Sierra nasjonalskog. Tidligere delstatsrepresentant Tom McClintock (f.1956), som første gang ble valgt i 2008, vant 54-46 i 2018.

McClintock hadde et rykte som svært konservativ i delstatsforsamlingen og er fortsatt blant de mest høyrevridde i den stadig skrumpende republikanske delegasjonen. Han tok knapt 51% i mars og et par andre republikanere tok knapt 8%.

Han har samlet inn nesten 1,9 millioner og har igjen ca. 650.000.

Brynne Kennedy (D)

Demokratene hadde flere sterke kandidater sist gang, i år har de kun en: Forretningskvinne Brynne Kennedy. Hun er grunnlegger av softwarefirmaet Topia (hun har senere solgt seg ut) og har i tillegg bedrevet en del veldedighetsarbeid.

Kennedy har også vært spaltist i Financial Times og i ungdomstiden var hun toppgymnast på nasjonalt nivå inntil en skade satte stopper for karrieren. Hun snakker dessuten fransk og kinesisk. Kennedy tok 40% i mars, som eneste demokrat.

Hun har samlet inn ca. 2,3 millioner og har igjen ca. 200.000.

Trump vant 54-39 i 2016. Som med distrikt 1 er dette på grensen til trygt republikansk, men de politiske vindene i delstaten og et par demokratiske målinger som viser jevnt løp, gjør at jeg holder litt tilbake. Ingen endring: Trolig republikansk.

CALIFORNIA, DISTRIKT 10

Josh Harder (D)

Distriktet omfatter sentrale strøk rundt Modesto, sørøst for San Francisco. Professor og forretningskonsulent Josh Harder (f.1986) slo ut den sittende republikaneren i 2018 med 52%.

Han tok førsteplassen i første runde, men med bare 44%. Normalt ville dette vært et tegn på svakhet, men med den kandidaten han fikk mot seg, er dette setet plutselig blitt en del tryggere.

Han har samlet inn ca. 6,9 millioner og har igjen ca. 4,6 millioner. Han er en av et tjuetalls demokrater som har fått støtte fra det ellers konservative Handelskammeret.

Ted Howze (R)

Republikanerne nominerte veterinær og tidligere bystyremedlem i Turlock, Ted Howze (f.1967) Han tok 34% i mars. Han anses av mange som for konservativ og for kontroversiell, særlig på innvandring.

Howze omfavner også den svært upopulære Trump, hvilket gjør ham generelt lite valgbar i denne staten og det kom frem at han hadde twitret en rekke kontroversielle ting i 2017. Han hevder selv at det var noen andre som hadde adgang til kontoen, men vil ikke si hvem.

Han samlet inn ca. 1,4 millioner og har igjen under 100.000.

Dette distriktet har vært et vippesete lenge; Clinton vant det 49-46 og republikaneren som hadde det før Harder vant aldri med store marginer. Det var meget jevnt i mars; republikanerne var faktisk hårfint foran, og det med et demokratisk primærvalg samme dag.

Howze er imidlertid en sånn republikaner som fint klarer å skremme vekk sentrumsvelgerne, så Harder er nå klar favoritt, selv om vi ikke har noen målinger å gå etter. Republikanerens mange krumspring på sosiale medier har kostet ham støtten fra delstatspartiet og nasjonale grupper har heller ikke engasjert seg med penger her.

Ingen endring: Trolig demokratisk.

CALIFORNIA, DISTRIKT 21

TJ Cox (D)

Distriktet ligger i sørlige, sentrale strøk av staten og inneholder bl.a. deler av Bakersfield. Forretningsmann og ingeniør Terrance «TJ» Cox (f.1963) slo ut den sittende republikaneren i 2018 med litt over 50%, men dette er et sete med over 65% latinoer og Clinton vant 55-40 her.

Imidlertid har disse latinoene en horribelt lav valgdeltagelse, særlig i mellomvalg, og de hvite velgerne her er omtrent like konservative som i Texas. Cox tok knappe 39% i første runde, mens en annen demokrat tok 9%.

Han har samlet inn ca. 4,8 millioner og har igjen ca. 1,1 million. Han er en av et tjuetalls demokrater som har fått støtte fra det ellers konservative Handelskammeret, til tross for at han er saksøkt av flere tidligere forretningsforbindelser, skylder restskatt og beskyldes for ikke å ha utbetalt lønn til tidligere ansatte.

David Valadao (R)

Med den lave valgdeltagelsen kunne republikaneren David Valadao (f.1977) vinne distriktet tre ganger, før han altså ble kibbet ut med syltynn margin (under 1%) i 2018. Han vant første runde med knappe 50%, mens en annen republikaner tok drøye 2%.

Valadao er deleier i en familievirksomhet som driver med både korn og melkeproduksjon, i tillegg har de egen meieribusiness. Valadao satt i delstatshuset da han ble valgt til Kongressen første gang i 2012 og var relativt moderat i de tre periodene han fikk.

Han samlet inn ca. 3,5 millioner og har igjen ca. 1,6 millioner.

Clinton vant 55-40 i 2016, men Newsom vant guvernørvalget i 2018 bare 52-48, noe som viser hvor mange demokrater som ikke gidder møte opp i mellomvalg. Republikanerne vant altså første runde i mars 52-48 over demokratene, men det er fortsatt veldig åpent hvor mye ekstra demokratene «tok ut» i form av å ha et interessant presidentoppgjør på samme dag.

Det er særlig viktig i dette distriktet, der demokratene i 2018 gjorde det svært mye bedre i november enn i første runde, trolig mye pga. mange latinske velgere som ikke gadd møte opp der. Nytt av året er også at Trump nå ser ut til å vinne gehør blant mannlige latinoer med machosnakket sitt, så hva som blir sluttresultatet er svært vanskelig å si.

Alt vi har å gå etter av målinger er to republikanske, som viser Valadao i ledelsen med 11-16%. Riktig SÅ mye er det nok ikke, men det er interessant at Cox ikke har svart med demokratiske målinger og lokale demokrater er visstnok bekymret for distriktet.

Jeg tror det er svak sannsynlighetsovervekt for at dette setet vipper tilbake. Ingen endring: Svakt republikansk. DETTE ER EN REPUBLIKANSK GEVINST!

CALIFORNIA, DISTRIKT 22

Devin Nunes (R)

Distrikt 22 ligger i det sørlige, sentrale California, og inkluderer byene Clovis og Tulare. Agronom Devin Nunes (f.1973) har sittet i Huset siden 2003 og tok knappe 53% i 2018.

Nunes var inntil 2018-valget leder for etterretningskomiteen og var involvert i all viraken rundt Trump og russisk innblanding i 2016-valget, en rolle han ikke alltid kom helt heldig ut av og bråket og kritikken har ikke stilnet etter hans opptreden i riksrettssaken. Han vant første runde med 56%.

Han har samlet inn ca. 22,5 millioner og har igjen ca. 11 millioner.

Phil Arballo (D)

Med seg til november, fikk han demokrat og finansrådgiver Phil Arballo. Han kommer fra små kår, men har jobbet seg opp som forretningsmann og sitter nå i styret for det latinske handelskammeret i Fresno.

Arballo har støtte fra mange fagforeninger og tok 25% i første runde, men andre demokrater tok 16%.

Han har samlet inn ca. 4 millioner og har igjen ca. 350.000.

Trump vant setet 52-43 og i et normalt år skulle dette vært et trygt sete. Det er imidlertid ikke lenger sikkert at republikanerne vinner presidentvalget i distriktet i 2020 og Nunes kan i så fall takke den presidenten han har vært en nesegrus tilhenger av for å ha avsluttet hans politiske karriere.

Alt vi har av data her, er en demokratisk måler, som viste Nunes foran med 51-46 ved forrige månedsskifte. Ingen endring: Svakt republikansk.

CALIFORNIA, DISTRIKT 25

Distrikt 25 ligger i det sørlige California og inneholder områdene nord og øst for Los Angeles. Stiftelsesdirektør Katie Hill beseiret den sittende republikaneren med 54% i 2018, men gikk av 3. november i fjor etter en usalig smørje av utroskap, skilsmisseforhandlinger og mulige forhold til underordnede i staben i Kongressen.

Mike Garcia (R)

Suppleringsvalget i mai ble vunnet av republikanerne, som stilte med forsvarskontraktør og veteran Mike Garcia (f.1976). Han deltok i den andre gulfkrigen i 2003 som jagerpilot for marinen og hadde over 30 tokt over Irak. Han tilbragte nesten 20 år i jobben, før han ble sivilist i 2009.

Garcia har siden jobbet for Raytheon, et av de største kontraktørfirmaene som jobber for det amerikanske forsvarsdepartementet. I tillegg driver han oppussing og utleie av eiendom på siden.

Han har samlet inn ca. 7,7 millioner og har igjen 2.

Christy Smith (D)

Hill gikk ut med offentlig støtte til delstatsrepresentant Christy Smith (f.1969), som annonserte sitt kandidatur og gikk ut med en agressiv kampanje omtrent så fort Hill hadde trukket seg.

I 2018, på andre forsøket, tok Smith et sete i delstatshuset som hadde vært republikansk siden 1978, og hun samlet inn to millioner dollar til det valget. Hun startet sin karriere som analytiker i det føderale utdanningsdepartementet og har bla. sittet i skolestyret lokalt.

Hun har samlet inn ca. 4,8 millioner og har igjen litt over en halv.

Clinton vant setet 50-44 i 2016. Garcia vant i mai, med en valgdeltagelse som faktisk var høyere enn i mars, da de to partiene hadde nesten lik oppslutning. Smith er en sterk kandidat, men har alt tapt en gang og kan meget vel tape igjen.

Vi vet fortsatt ikke hva fasiten blir i november, men Garcia har hatt et halvt år på å bygge opp navnet og skaffe seg venner i de rette posisjoner, samt at han i motsetning til mange andre republikanere i år har vært svært dyktig på å samle inn penger.

På den annen side har bunnen begynt å falle ut for Trump i en del områder og Smith kan meget vel vinne dette på en demokratisk valgbølge.

Målingene viser fortsatt ganske jevnt løp, men jeg mener Garcia fortsatt skal ha en ørliten fordel her. Ingen endring: Svakt republikansk.

CALIFORNIA, DISTRIKT 39

Gil Cisneros (D)

Distriktet omfatter østlige forsteder til Los Angeles, bl.a. deler av Orange fylke. Lotterivinner og filantrop Gil Cisneros (f.1971) vant det åpne setet i 2018 med 52%.

Setet har gått klart til venstre; Romney slo Obama 51-47 i 2012, mens Clinton vant 51-43 i 2016. Det er for tidlig å si om dette stort sett skyldes Trump, eller om det er en trend. Cisneros tok 47% i mars og er i vansker her.

Han har samlet inn ca. 3,5 millioner og har igjen ca. 800,000.

Young Kim (R)

Motstanderen fra 2018, Young Kim (f.1962) stiller igjen. Hun innvandret fra Korea som barn og stiller som en ganske moderat konservativ, langt mer fokusert på praktiske spørsmål enn på kulturkrigen.

Kim har jobbet som finansanalytiker og revisor og var i 21 år ansvarlig for tidligere kongressmann Ed Royces velgerkontakt med asiater. Kim slo ut en sittende demokrat i delstatsvalget i 2014, men demokraten vant omkampen i 2016. Så tapte hun altså knepent for Cisneros i 2018. Hun vant første runde i mars med 48%.

Hun har samlet inn ca. 5 millioner og har igjen ca. 1,4 millioner.

Mye av valgkampen i det siste har dreiet seg om beskyldninger fra Cisneros om at Kim og hennes ektemann skal ha hjulpet Kina til å få innflytelse, beskyldninger Kim benekter på det sterkeste.

Hun har på sin side rettet skytset mot de finansielle forholdene til Cisneros og mer enn antydet uhumske aksjehandler og at han har tjent penger på den utskjelte legemiddelindustrien.

Marginen var lav i 2018 og Kim tok altså litt flere stemmer i første runde (de resterende stemmene gikk dog til en uavhengig sosialist). Som med så mange valg i California er det største spørsmålet hvorvidt demokratene fortsatt får flere stemmer i andre runde, eller om dette er snudd i og med presidentprimærvalget i år.

Målingene (som er republikanske) viser veldig jevnt løp her, med 1-2% skiftende ledelse. Da går jeg med de rådende trendene, men blir ikke sjokkert om Cisneros taper. Ingen endring: Svakt demokratisk.

CALIFORNIA, DISTRIKT 48

Harley Rouda (D)

Distrikt 48 følger kysten sør for LA, og inneholder bl.a. Huntington Beach. Advokaten Harley Rouda (f.1961) beseiret den republikanske kongressmannen Dana Rohrabacher i 2018 med 54% og partiet vil naturlig nok prøve å vinne det tilbake.

Dette er også et sete som har dreiet klart mot venstre; Romney vant hele 55-43 her, mens Clinton fire år senere vant 48-46. De lave marginene gjør dog at dette fortsatt må anses som et vippesete og Rouda tok bare knapt 47% i første runde.

Han har samlet inn ca. 5,3 millioner og har igjen ca. 2,4 millioner. Han er en av et tjuetalls demokrater som har fått støtte fra det ellers konservative Handelskammeret.

Michelle Steel (R)

Andreplassen i mars, med 35%, gikk til Michelle Steel (f.1955). Hun er født i Sør-Korea, og ankom USA i voksen (dog ung) alder. Hun har klatret til fylkesråd i Orange County, en fulltidsstilling. Før det var hun en av fem medlemmer i det folkevalgte skattestyret for delstaten.

På privaten har Steel en utdannelse innen business og har i mange år vært kommentator for Radio Seoul.

Hun har samlet inn ca. 5,1 millioner og har igjen ca. 2.

Republikanerne (og andre konservative) tok 53% i mars og Rouda kan være i trøbbel – igjen avhengig av den demokratiske deltagelsen fra første til andre runde.

Det har også blitt gravd frem gamle avisklipp av Roudas studentforening, som hadde «Mekong-party» med rasistiske stereotypier av asiater tidlig på 80-tallet. Steel er videre noe av det sterkeste republikanerne kan stille med i dette distriktet.

En republikansk måling viser dødt løp her og Rouda er virkelig ikke trygg; muligens trengs det en ny demokratisk valgbølge for at han skal holde unna her. Lykkeligvis for ham kan det se ut som at den bølgen kommer. Svakt demokratisk.

CALIFORNIA, DISTRIKT 50

Distrikt 50 omfatter områdene øst og nord for selve San Diego by. Forretningsmann og veteran Duncan Hunter overtok det etter sin far ved valget i 2008 og tok 52% i 2018. I slutten av august 2018 ble han og kona siktet for flere økonomiske misligheter og han gikk av 13. januar i år.

Ammar Campa-Najjar (D)

Den demokratiske utfordreren fra 2018, kommunikasjonskonsulenten Ammar Campa-Najjar (f.1989), stiller igjen. Han kom farlig nær forrige gang og har selvsagt rettet skytset mot den avgåtte kongressmannen for korrupsjon. Det kan imidlertid bli vanskeligere for ham nå når Hunter er ute av spillet.

Campa-Najjar er halvt palestinsk og har synspunkter, bla. om Midt-Østen, som ligger langt til venstre for hva dette distriktet normalt vil akseptere og han skal få store problemer med å ta det. Han vant første runde med 36,5% og en annen demokrat tok knappe 6%.

Han har samlet inn ca. 4,8 millioner og har igjen ca. 1,2.

Darrell Issa (R)

Republikanerne stiller med tidligere kongressmann i det stadig mer demokratiske 49. distriktet, forretningsmannen Darrell Issa (f.1953). Han tok ikke gjenvalg i 2018 etter å ha såvidt skviset seg gjennom til en ny periode i 2016. Distriktet ble overtatt av en demokrat som tok 56%, så Issa ville nok blitt slått ut uansett.

Issa var hatet og avskydd av venstresiden for sine mange etterforskninger av Obamaadministrasjonen, så mange republikanere vil nok juble over å få ham tilbake. Han tok andreplass med 23% i mars, men totalt fikk republikanerne rundt 56%.

Issa kommer fra kronglete bakgrunn og hadde sine konflikter med loven i ungdommen. Han snudde imidlertid om og begynte å selge bilalarmer, noe som gjorde ham til en av Kongressens rikeste medlemmer.

Han har samlet inn ca. 11 millioner (hvorav 2/3 er fra ham selv) og har igjen ca. 1,3.

Trump vant 55-40 her i 2016 og republikanske kandidater tok 56% i første runde. Det republikanske primærvalget var imidlertid skittent og bittert og det er videre et stort spørsmål hvor mye skade Hunters avgang har voldet her. I tillegg kommer usikkerheten rundt forskjellene mellom første og andre runde.

Normalt kunne vi glatt klassifisert dette som trygt republikansk, men ikke i år. Den siste uavhengige målingen viser 51-40 til Issa, men andre målinger ha gitt langt lavere marginer. Jeg justerer således til: Svakt republikansk.

COLORADO, DISTRIKT 3

Distriktet inneholder den tynt befolkede vestlige halvdel av Colorado. Forretningsmann og delstatsrepresentant Scott Tipton (f.1956) ble valgt første gang i 2010 og tok knappe 52% i 2018. Han tapte imidlertid nominasjonsvalget i år.

Lauren Boebert (R)

Det ble vunnet av restauranteier Lauren Boebert. Hun raljerte mot Tiptons påståtte moderasjon, bla. at han hadde stemt for en hjelpepakke for Covid-19. Dertil har hun leflet med den suverent dummeste konspirasjonsteorien over dammen for tiden, «Qanon».

Boebert er grunnlegger og eier av Shooters Grill, der «gimmicken» er at betjeningen går rundt med faktiske skytevåpen på hofta. Hun er selvsagt våpenaktivist på sin hals og åpnet restauranten i våres, til tross for pandemirestriksjonene. Det gjorde at hun mistet bevillingen for en tid. Hun har også fått kritikk for andre forhold ved restauranten og det er blitt avslørt at hun har blitt arrestert og bøtelagt flere ganger.

Hun har samlet inn ca. 2,1 millioner og har igjen ca. 600.000.

Diane Mitsch Bush (D)

Demokratene nominerte sosiologiprofessor og tidligere delstatsrepresentant Diane Mitsch Bush (f.1950). Hun ble valgt inn i delstatshuset i 2012 og satt i seks år. Hun var partiets kandidat i 2018, men tok bare 44% den gang.

Bush har også sittet i fylkesrådet i Routt County og vært politisk aktivist i mange år før dette. Hun var mer åpent progressiv i 2018, men har roet seg litt foran årets valg.

Hun samlet inn ca. 3,7 millioner og har igjen ca. 950.000.

Mitsch Bush er en ganske venstrevridd demokrat, selv om hun har gått litt mot sentrum i år, men med nominasjonen av Boebert har hun fått mer hjelp fra sentralt hold og langt mer ammunisjon (dad joke!) å bruke for å tiltrekke seg sentrumsorienterte velgere.

Det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål rundt Boeberts biografi og en del historier hun har fortalt om når og hvordan hun ble konservativ, samsvarer ikke nødvendigvis med verifiserbare fakta. Det spørs bare om velgerne bryr seg.

Distriktet er fortsatt relativt republikansk (Trump vant det 52-40), og den rurale basen virkelig hater hipsterbyene, der de fleste demokratene bor. Begge partier har begynt å bruke grovt med penger her, hvilket trolig betyr at de anser dette som et jevnt distrikt.

Vi har kun to demokratiske målinger og de viser 1-2% ledelse for Mitsch Bush. Jeg har vært og forblir veldig i tvil her, men med fare for å ta dundrende feil tipper jeg nå på demokratisk gevinst her: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

MONTANA (ENESTE)

Distriktet (R+11) omfatter hele delstaten Montana. Forretningsmann og tidligere guvernørkandidat Greg Gianforte (f.1961) vant et suppleringsvalg i 2017 og tok 51% i 2018. Han stiller til guvernør igjen i 2020.

Matt Rosendale (D)

Republikanerne nominerte forretnIngsmann og delstatsrevisor (egentlig forsikringskommisjonær) Matt Rosendale (f.1960). Han er tidligere delstatssenator og var partiets kandidat til Senatet i 2018.

Rosendale er forretningsmann av yrke, med bakgrunn i eiendomsbransjen. Han er født i Maryland og selv om han har bodd nesten 20 år i Montana brukes fortsatt østkystaksenten mot ham av politiske motstandere.

Han har samlet inn ca. 3,2 millioner og har igjen ca. 600.000.

Kathleen Williams (D)

Demokratene nominerte partiets kandidat fra 2018, tidligere delstatsrepresentant Kathleen Williams (f.1961). Hun er utdannet innen naturforvaltning og har tidligere bla. jobbet i delstatens departement for fiske og villmarksliv og siden for en stiftelse.

Williams satt tre perioder i delstatshuset og tok 46% mot Gianforte for to år siden. Fra en ganske progressiv kampanje i 2018 har hun gått klart mot sentrum i år.

Hun har samlet inn ca. 4,8 millioner og har igjen ca. halvannen.

Trump vant 56-39 her, men Montana stemte likefullt på en demokratisk guvernør samtidig. Dermed er personlige egenskaper og politiske ferdigheter viktige og da blir dette straks jevnere. Rosendale skal dog fortsatt ha et fortrinn, i og med at både guvernørvalget og presidentvalget ser ut til å gå republikansk.

Målingene her spriker og jeg velger å forholde med til delstatens politiske legning, som tross alt er moderat konservativ og særlig da i et presidentvalgår. Ingen endring: Svakt republikansk.

NEVADA, DISTRIKT 3

Susie Lee (D)

Distrikt 3 omfatter de sørvestlige deler av staten, inkludert forsteder til Las Vegas. Utdanningsaktivist og filantrop Susie Lee (f.1966) ble valgt første gang i 2018 med 52%. Hun hadde et mislykket forsøk på å bli nominert i det 4. distriktet i 2016.

Lee har vært direktør for et aftenskoleopplegg for barn og unge og en stiftelse som jobber for at utsatt ungdom skal fullføre utdannelsen.

Hun samlet inn ca. 4,2 millioner og har igjen ca. 900.000. Hun er en av et tjuetalls demokrater som har fått støtte fra det ellers konservative Handelskammeret.

Dan Rodimer (R)

Republikanerne nominerte tidligere fribryter «Big Dan» Rodimer (f.1978). Den over to meter høye tidligere fotballspilleren har nå blitt forretningsmann, med en jussutdannelse. Han har startet flere mindre foretak i distriktet og er dessuten aktiv i lokale foreninger.

Rodimer forsøkte seg på delstatssenatet i 2018, men ble såvidt slått ut allerede i primærvalget.

Han har samlet inn ca. 2,4 millioner og har igjen litt over 700.000.

Trump tok setet med 48-47, så det er i utgangspunktet jevnt. Valgkampen har tetnet til og Lee har dratt opp et par tilfeller fra noen år tilbake hvor Rodimer ble arrestert for voldsutøvelse og dessuten anklaget for forfalskning; disse beskyldningene ble også trukket frem i primærvalget, men det er grunn til å tro at sentrumsvelgere er mer mottagelige for denslags enn primærvelgere.

Rodimer har på sin side trukket frem økonomiske disposisjoner i starten av Coronakrisen hvor Lee har tjent gode penger, og hvor det er uklart om hun selv eller en trust har foretatt dem.

Nasjonale grupper har brukt store summer i dette distriktet og Nevada er en av statene hvor Trump faktisk gjør et ærlig forsøk på å vinne (jeg tviler på nytten, men det er en annen sak). Ingen endring: Svakt demokratisk.

NEW MEXICO, DISTRIKT 2

Xochitl Torres Small (D)

Distriktet omfatter omtrent den sørlige halvdelen av delstaten, inkludert Carlsbad, Las Cruces og Roswell. Det er ett av de største distrikter i USA i utstrekning. Advokat og tidligere kongressrådgiver Xochitl Torres-Small (D) tok seiren her i 2018 med litt over 50%.

Torres-Small har studert i Eswatini (Swaziland for oss gamlinger) og jobbet for senator Udall i tre år og deretter var hun assistent for en dommer. De siste årene før hun ble valgt jobbet hun for et advokatkontor.

Hun har samlet inn 7 millioner og har igjen ca. 1,9 millioner. Hun er en av et tjuetalls demokrater som har fått støtte fra det ellers konservative Handelskammeret.

Yvette Herrell (D)

Republikanerne nominerte kandidaten fra 2018, eiendomsinvestor og tidligere delstatsrepresentant Yvette Herrell (f.1964) på ny. På valgnatten var det flere som trodde hun hadde vunnet, men etterhvert som forhåndsstemmer og lignende ble talt opp, hadde hun tapt knepent, med rundt 3.500 stemmer av nesten 200.000.

Herrell gikk dessverre full konspiranoia etter tapet og påstod bla. at myndighetene «på magisk vis» hadde funnet 4.000 stemmer og påstod at de hadde over hundre rapporter om uregelmessigheter, men intet bevis om sådanne ble noengang fremlagt.

Hun har samlet inn ca. 2,7 millioner og har igjen ca. 500.000.

Trump vant setet 50-40 i 2016, og Torres-Small er langtfra trygg. Herrell ble dog nominert i et svært grisete primærvalg som kan ha satt spor, og skal dertil være i overkant konservativ for dette distriktet, selv om hun har forsøkt å legge seg inn mot sentrum i år.

På grunn av sitt positive syn på oljeutvinning har Herrell faktisk fått støtte fra Harry Teague, en demokrat som holdt setet i perioden 2009-11 og den eneste uavhengige målingen herfra viser da også kun en 47-45 ledelse for Torres-Small, mens de partiske målingene spriker. Ingen endring: Svakt demokratisk.

OREGON, DISTRIKT 4

Peter DeFazio (D)

Distriktet omfatter de sørvestlige deler av staten, inkludert den sørlige halvdelen av kysten og byene Eugene og Roseburg. Veteran og fylkesråd Peter DeFazio (f.1947) ble valgt første gang i 1986 og tok 56% i 2018.

DeFazio var i Luftforsvaret fra 1967 til 1971 og etter studiene jobbet han som rådgiver for en kongressmann. Deretter satt han i fylkesrådet i Lane County fra 1983-86.

Han har samlet inn ca. 3,3 millioner og har igjen ca. 2,1 millioner.

Alek Skarlatos (R)

Republikanerne nominerte motivasjonstaler og veteran Alek Skarlatos (f.1992). Han meldte seg til tjeneste for Nasjonalgarden i 2012 og hadde akkurat gjort seg ferdig med ni måneder i Afghanistan da han ble noe av en helt, etter at han og to andre amerikanere overmannet en potensiell terrorist på et hurtigtog i Frankrike i 2015.

Skarlatos spilte seg selv på film i 2017 og tapte knepent et valg til fylkesrådet i Douglas County i 2018.

Han har samlet inn ca. 3,9 millioner og har igjen ca. 1,15.

Setet gikk svakt mot høyre i 2016 og Clinton vant det med bare 0.1% margin. DeFazio har dog alltid gjort det bedre enn presidentvalgene skulle tilsi og Skarlatos er uprøvet som kandidat, selv om han har vist evne til pengeinnsamling. Ingen endring: Trolig demokratisk.

UTAH, DISTRIKT 4

Distriktet ligger i det sentrale Utah og går som en tynn stripe sørover, som inkluderer sørlige deler av Salt Lake City og vestlige deler av Provo.

Ben McAdams (D)

Advokat og fylkesborgermester i Salt Lake County, Ben McAdams (f.1974) tuppet ut republikaneren Mia Love, en av de mest elendige kongressrepresentanter og ikke minst valgkampdeltagere i 2018, med 50% og 694 stemmers margin.

McAdams jobbet med finans før han ble rådgiver for borgermesteren i Salt Lake City og deretter ble han valgt inn i delstatssenatet, hvor han satt i to år før han ble valgt til fylkesborgermester. I Huset er han blant de mest sentrumsorienterte og stemte bla. mot Nancy Pelosi som Speaker.

Han har samlet inn ca. 4,85 millioner og har igjen ca. 2,6 millioner. Han er en av et tjuetalls demokrater som har fått støtte fra det ellers konservative Handelskammeret.

Burgess Owens (R)

Republikanerne nominerte forretningsmann og tidligere fotballproff Burgess Owens (f.1951). Han spilte collegefotball for University of Miami og spilte deretter i NFL, hvor han vant Super Bowl i 1980 med Oakland Raiders.

Han forsøkte seg deretter i forretningslivet, men gikk først dundrende konkurs. Så ble han mormoner og bygde seg opp igjen, steg for steg.

I dag er Owens motivasjonstaler og han har grunnlagt en non-profitt i Utah som hjelper unge kriminelle tilbake til samfunnet. Han er også ofte kommentator på Fox News og har skrevet bok.

Han har samlet inn ca. 3,6 millioner og har igjen ca. 1 million.

Trump vant distriktet 39-32 (en konservativ tredjekandidat gjorde det skarpt i Utah i 2016) og man skulle tro at republikanerne ville klare å ta tilbake setet. Owens har imidlertid sin svakheter; i august ble det f.eks. avslørt at han hadde plagiert deler av en av bøkene han står som forfatter for og han har en tvilsom fortid med konkurser og skattegjeld.

McAdams har etablert seg som en av de viktigste motstemmene til radikaliseringen av det demokratiske partiet og Owens, med sin kristenkonservative bakgrunn, er ikke en kandidat med sterk appell til sentrumsvelgerne. Dette er imidlertid fortsatt et republikansk sete og Trump kommer nok til å vinne det.

Målingene har tidligere vist en 4-10% ledelse for McAdams, mens Owens leder knapt på den siste. Med overhengende fare for å ta feil, fortsetter jeg å spå: Svakt demokratisk.

WASHINGTON, DISTRIKT 3

Jaime Herrera Beutler (R)

Distriktet (R+4) dekker den sørvestlige del av staten. Politisk rådgiver og delstatsrepresentant Jaime Herrera Beutler (f.1978) ble valgt første gang i 2010. Hun tok 53% i 2018 og 56% i første runde i år.

Herrera Beutler er medlem av Main Street Partnership, en gruppe for de mer moderate republikanerne i Huset. Hun har videre født tre barn på de ti årene hun har sittet der og er kjent som en meget hardarbeidende representant.

Hun har samlet inn ca. 3,9 millioner og har igjen ca. 1.7 millioner.

Carolyn Long (D)

Demokratene stiller med collegeprofessor Carolyn Long, som også var partiets kandidat i 2018, hun og andre demokrater tok rundt 42% i første runde.

Long startet arbeidslivet som sjef for grønnsaksavdelingen ved et supermarked, men har i over 25 år undervist i statsvitenskap ved Washington State University.

Hun har samlet inn ca. 3,5 millioner og har igjen ca. 250.000.

Trump vant 50-43 her i 2016. Demokratene har de siste månedene kastet penger på nesten alle halvveis utsatte distrikter og dette er intet unntak. Long er en godt kvalifisert kandidat, men arbeidshesten Herrera er igjen favoritt til å vinne.

Det er bare tatt opp noen få målingener her, men de gir Herrera en liten ledelse. Jeg justerer allikevel vurderingen: Svakt republikansk.

WASHINGTON, DISTRIKT 8

Kim Schrier (D)

Distriktet omfatter sentrale deler av staten, vestover til de østlige forsteder av Seattle. Legen Kim Schrier (f.1969) tok det åpne setet i 2018 med 52%.

Schrier er født og oppvokst i LA. Her tok hun Bachelor i astrofysikk, og begynte deretter på medisinerstudiet, med spesialisering innen pediatri. Hun flyttet til Washington i 2001.

Hun har samlet inn ca. 4,8 millioner og har igjen ca. 2,8 millioner.

Jesse Jensen (R)

Republikanerne nominerte veteran og kongressrådgiver Jesse Jensen. Han studerte politikk og statsvitenskap i DC, samtidig som han jobbet for kongressmann og senere senator John Thune.

Jensen tilbragte så noen år i Hæren, der han ble Army Ranger og gikk ut med kapteins grad. Så tok han en økonomigrad og flyttet til Washington hvor han har vært prosjektmanager for både Amazon og Microsoft.

Han har samlet inn ca. 650.000 og har igjen ca. 300.000.

Clinton vant 48-45 i dette setet. Schrier og andre demokrater tok drøye 47% i første runde, mens republikanerne tok tilsammen 49%. Det var et faresignal, men demokratene gjør det gjerne 2-3% bedre i november og Jensen har virkelig ikke samlet inn nok til å utgjøre en trussel, og de nasjonale partiene har ikke brukt tid og penger her.

Jeg oppjusterer derfor demokratenes sjanser her: Trolig demokratisk.

AMERICAN SAMOA

American Samoa er en øygruppe som har vært amerikansk territorium siden 1900. Formelt stiller alle kandidater i alle valg som partiløse.

Amata Radewagen (R)

Kongressrådgiver og internasjonal valgobservatør Aumua Amata Radewagen (f.1947) slo ut den sittende demokraten i 2014 og tok 83% i 2018, trolig på grunn av at en tidligere demokratisk guvernør forsøkte å vippe ut representanten. Radewagen hadde hatt flere mislykkede forsøk før dette.

Radewagen er datter av American Samoas første folkevalgte guvernør og er første kvinne i vervet. Hun har vært øygruppens medlem i det republikanske landsstyret helt siden 1986 (!) og har jobbet som kongressrådgiver siden 1997 og frem til hun ble valgt.

Hun har samlet inn ca. 64.000 og har igjen 6.000.

Oreta Crichton (D)

Demokratene stiller med tidligere innkjøpssjef Oreta Mapu Crichton. Hun var ansvarlig for alle innkjøp som skulle foretas av administrasjonen på American Samoa, en kabinettspost hun innehadde de siste åtte år. Før det jobbet hun i innkjøpsavdelingen i tolv år

Crichton har også jobbet som kongressrådgiver i rundt 20 år, så hun har erfaring fra DC.

Hun har samlet inn 36.000 og har igjen 17.000.

I tillegg stiller den pensjonerte tidligere føderalt ansatte Meleagi Suitonu-Chapman som demokrat.

Crichton er seriøs, men Radewagen er blitt gjenvalgt med veldig klar margin og er favoritt også i 2020. Ingen endring: Trolig republikansk.

GUAM

Øygruppen Guam skulle hatt primærvalg i slutten av august, men dette ble vedtatt avlyst på grunn av trusselen fra Coronaviruset. Dermed stiller alle nå i november og dersom ingen tar over 50%, går det videre til en runde nummer to.

Mike San Nicolas (D)

Kongressmann Mike San Nicolas (f.1981) vant nokså overraskende det demokratiske primærvalget i 2018 ved å slå ut den mangeårige delegaten Madeleine Bordallo. Deretter vant han selve valget i november med 55%.

San Nicolas jobbet i staben til en territorialsenator og deretter som finansrådgiver for Bank of Guam. Han satt i territorialsenatet fra 2013 til 2019.

San Nicolas er under etterforskning av Husets etikkomite. Han skal ha akseptert 10.000 dollar i valgkampbidrag som aldri ble rapportert, han skal ha brukt valgkampbidrag på personlige utgifter og han skal ha hatt et seksuelt forhold til sin stabssjef.

Som om ikke dette var nok, har han skaffet seg et dårlig omdømme fordi han har misset omtrent halvparten av voteringene (representanter fra territoriene får lov å stemme i komiteene når demokratene har kontroll over Huset) og en gang ble han funnet sovende på kontoret når han skulle vært i et møte.

Han har samlet inn ca. 60.000 og har igjen ca. 23.000.

Robert Underwood (D)

Den unge San Nicolas utfordres av en gammel traver i bransjen, tidligere kongressmann Robert Underwood (f.1948). Han startet sin lærerkarriere i USA, men etter noen år kom han hjem til Guam og begynte å undervise ved øyas universitet, hvor han også fikk administrative oppgaver etterhvert.

Underwood ble valgt til Huset i 1992, da han slo ut en sittende republikaner, og satt til han forsøkte seg på guvernørvalget i 2002. Han prøvde igjen i 2006, men tapte. Fra 2008 til 2018 var han rektor ved universitetet.

Han har samlet inn ca. 210.000 (hvorav nesten 45 er lån) og har igjen ca. 32.000.

San Nicolas er i høyeste grad sårbar for Underwoods utfordring. Sistnevnte spiller selvsagt på sin erfaring og sitt rene rulleblad og han er godt kjent for de fleste velgerne.

Wil Castro (R)

Republikanerne stiller med forretningsmann og delstatssenator Wil Castro. Han har hatt flere jobber i territorialadministrasjonen, særlig innenfor utdanning og teknologi.

Han driver en liten business på si, med e-handel og teknologi. Han har mastergrad fra Harvard, pluss noen «vekttall» fra MIT. Han var for øvrig en av tre senatorer som stemte mot å utsette valget.

Han har samlet inn ca. 30.000 og har igjen 6.000.

Det er vanskelig å komme med en spådom med såpass kaotiske tilstander som det har vært på Guam, men vi drister oss til å tro at den underfinansierte Castro ikke klarer å oppnå 50% og at en av demokratene derfor tar dette i andre omgang. Ingen endring: Svakt demokratisk.