Mer

  Skuffende Anonymous-avsløring

  Det er torsdag 29. oktober, det er bare 5 dager (!) igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Høyesterett valgte å ikke hastebehandle saken, noe som innebærer at Pennsylvania kan telle poststemmer uten tydelig datostempel inntil tre dager etter valgdagen.
  • Med mindre enn en uke igjen: Hvordan vil valgmannsstemmene fordele seg om delstatsmålingene bommer i samme grad som i 2016? New York Times’ tallknusere: 319-219 (!).
  • Joe Bidens nasjonale ledelse hos RealClearPolitics er nå på 7,1 poeng (50,6 – 43,5). Hos FiveThirtyEight måles Bidens ledelse til 9 prosentpoeng (51,8 – 42,9).
  • Cook Political Report, som løpende analyserer status i valgkampen og gir sine tips, har flyttet Texas fra “lean Republican” til “toss-up” – og mener altså at det er helt åpent om delstaten til slutt vil gå for Donald Trump eller Joe Biden…

  1. Anonymous er… Miles Taylor?

  Tidligere stabssjef i sikkerhetsdepartementet Miles Taylor sto onsdag fram som den anonyme forfatteren av en krass kronikk i New York Times i 2018 og en bok det følgende året. 2018-kronikken, som Taylor skrev mens han fortsatt hadde jobben i sikkerhetsdepartementet, hadde tittelen “I am part of the resistance inside the Trump Administration” og beskrev Donald Trump som “impetuous, adversarial, petty and ineffective”. Den beskrev en gruppe embetsmenn som jobbet i det stille for å bremse Trumps agenda, og den førte til en klappjakt innad i Trump-administrasjonen etter forfatteren. Måten kronikken ble presentert i New York Times gjorde at mange trodde at det var et langt mer kjent navn som sto bak, og det ble spekulert i om Kellyanne Conway, Jeff Sessions eller selveste visepresident Mike Pence kunne være forfatteren.

  Taylor sto fram med kritikk av Trump allerede i sommer, ett år etter at han forlot departementet, da han ga en offentlig støtteerklæring til Joe Biden, men det er først nå det kommer fram at Taylor var “Anonymous”.

  2. Mye penger i senatsvalgkampene

  Demokratiske senatskandidater har brukt mer penger på radio- og TV-reklame enn republikanske kandidater i nesten alle delstater der det er mulig å tenke seg demokratisk seier. I… Alaska, Alabama, Arizona, Colorado, det ene av de senatssetene på valg i Georgia, Iowa, Kansas, Kentucky, Maine, Michigan, Montana, North Carolina, South Carolina og Texas… har demokratiske givere gitt sine kandidater en fordel over den republikanske motstanderen.

  Den eneste valgkampen hvor det er reell kamp og republikanerne har brukt mer er i spesialvalget i Georgia, der det er to republikanske kandidater, senator Kelly Loeffler og kongressmannen Doug Collins, og i hovedsak bare én demokratisk kandidat, Raphael Warnock.

  3. Målingsbølge inn mot valget

  Det kommer masse målinger fram mot valgdagen, og vi gjengir bare en liten andel her. I parantes etter hvert resultat er navnet på de som gjennomfører målingen, og hvilken pollster rating byrået eller instituttet har hos FiveThirtyEight. Vi gjengir også snittet for delstaten hos FiveThirtyEight når vi referer til delstatsmålinger.

  Michigan, snitt Biden 50,6 %, Trump 42,6 % (+8)

  • Biden 49 %, Trump 41 % (NYT/Siena, A+)
  • Biden 51 %, Trump 44 % (ABC/WaPo, A+)
  • Biden 52 %, Trump 43 % (Ipsos, B-)

  Georgia, snitt Biden 48,2 %, Trump 46,8 % (+1,4)

  • Biden 50 %, Trump 43 % (Monmouth, A+)

  North Carolina, snitt Biden 49,1 %, Trump 47 % (+2,1)

  • Biden 49 %, Trump 48 % (Ipsos, B-)
  • Biden 47 %, Trump 46 % (Harper, B/C)
  • Biden 48 %, Trump 48 % (SurveyUSA, A)
  • Biden 51 %, Trump 47 % (Public Policy Polling, B, partisk aktør)

  Wisconsin, snitt Biden 51,7 %, Trump 43,2 % (+8,5)

  • Biden 48 %, Trump 43 % (Marquette, A/B)
  • Biden 57 %, Trump 40 % (ABC/WaPo, A+)

  PS: Hvis du synes en 17 prosentpoengs ledelse til Biden i Wisconsin på den siste målingen høres helt vilt ut, så er du ikke alene om det – FiveThirtyEight har skrevet en hel artikkel om dette, som du kan lese her.

  4. Endelige stalltips for Midtvesten

  Jon Henrik Gilhuus har gjennomgått stalltipsene for Huset og gjort sine siste endringer, og i dag er turen kommet til Midtvesten. Han spår endringer i representasjonen for noen distrikter, men du må lese artikkelen for å finne ut hvilke det gjelder. Følg med på AmerikanskPolitikk.no for å få med deg de siste stalltipsene, for delstatene lengst vest.

  Stalltips 2020: Endelige tips for midtvesten

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også