Elissa Slotkin (D) er en av de nye, moderate ansiktene i Kongressen, men risikerer å ryke ut ved første korsvei. (Foto: Kongressen)

Det er såpass mange utsatte valgdistrikt i år at vi har valgt å dele dem inn i fire omtrent like store deler. Første del var nordøst, andre del var sør. I dag kommer midtvesten og i morgen vest.

Midtvesten inneholder delstatene Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, Ohio og Wisconsin. De oppgitte beløpene for pengeinnsamling er i dollar og gjelder pr. 30. juni om ikke annet er angitt.

Enringene fra september er at jeg har tatt ut IL-6, KS-3, MN-2 og MN-3 og omdefinert disse til trygt demokratiske. IN-2, MI-1, MI-2, NE-1 og WI-8 er tatt ut og omdefinert til trygt republikanske. Jeg har satt inn IL-3 og IA-4 som nye seter.

Vi spår totalt fem demokratiske gevinster i disse statene, men du må lese artikkelen for å finne ut hvilke distrikter det er snakk om!

ILLINOIS, DISTRIKT 3

Marie Newman (D)

Det tredje kongressdistriktet, som omfatter sørlige sentrale strøk av Chicago, samt sørøstlige forsteder, representeres av den relativt moderate demokraten Dan Lipinski.

Uansett hva som skjer i november er han ute, for dette var nemlig det første distriktet i år hvor velgerne vraket den sittende representanten i nominasjonen, etter et ganske bittert oppgjør.

Den demokratiske kandidaten ble i stedet markedsføringskonsulent og aktivist Marie Newman. Hun er langt mer progressiv enn Lipinski, men siden republikanerne aldri har brydd seg om å stille sterke kandidater her, tenkte vi ikke mer over det.

Hun har samlet inn 2,65 millioner og har igjen ca. 335.000.

Mike Fricilone (R)

Imidlertid ble en sjokkmåling offentliggjort i forrige måned. Den var utført av et republikansk firma 7. september og viste at Newman bare hadde en 46-44 ledelse på sin konservative opponent, forretningsmann og fylkesråd i Will County, Mike Fricilone.

Han er forholdsvis ‘grønn’ til å være republikaner og er aktiv innen flere stiftelser for barn og unge. I valgkampen har han rost Lipinski som en fornuftig og sentrumsorientert kandidat som dessverre tapte for sosialisten Newman.

Fricilione har ikke samlet inn stort; 90.000. Han hadde igjen 30.000, og dessverre for ham mangler det ikke hverken en eller to nuller her.

Som sagt, jeg hadde ikke dette på radaren i det hele tatt og så langt er det ingenting som tyder på at partiene behandler dette valget som jevnt. Dog kan det tenkes at den bitre nominasjonsstriden i det demokratiske partiet har satt sine spor og at en del av Lipinskis velgere nå vil stemme republikansk.

Clinton vant 55-40 her, så det skulle likefullt være en trygg margin for Newman, men av ren forsiktighet (og bitter erfaring) må jeg nedgradere fra trygt og si: Trolig demokratisk.

ILLINOIS, DISTRIKT 13

Rodney Davis (R)

Distriktet omfatter sørvestlige og sentrale strøk av staten, og ble tegnet som det politisk mest jevne i Illinois. Politisk rådgiver Rodney Davis (f.1970) ble valgt første gang i 2012 og tok litt over 50% i 2018. Han ble nominert av et partimøte, etter at den sittende kongressmannen annonserte sin avgang, bare dager etter primærvalget.

Davis stilte til valg to ganger tidligere (i 1996 og 2000) og tapte begge ganger, men han har vist seg som dyktig til å drive valgkamp i dette distriktet. Han har ledet den moderate Main Street-gruppen i Huset.

Han har samlet inn 4,2 millioner og har igjen 1,75 millioner.

Betsy Dirksen Londrigan (D)

Demokratene stiller med kandidaten fra 2018, forretningskvinne og kongressrådgiver Betsy Dirksen Londrigan. Hun driver et firma som samler inn penger og har vært aktiv innen flere stiftelser.

Som så mange andre sier hun at hun ble inspirert til å stille til valg pga. behovet for å forsvare Obamacare, basert på egne erfaringer med dyre helseforsikringer. Hun kom under 1% fra å vinne i 2018.

Hun har samlet inn over 4,4 millioner og har igjen nesten 1,4 millioner.

Her kan man i stor grad si at det er en kamp om å knytte den andre til en upopulær politiker. Londrigan prøver å klistre Davis opp til Trump, mens Davis forsøker å klistre Londrigan til den upopulære «ayatollaen» i delstatshuset, Speakeren Mike Madigan og hans politiske maskin.

Trump trakk distriktet litt i republikansk retning; fra 49-49 i 2012 til en 50-44 seier i 2016. Davis har vist at han kan jobbe hardt for å holde det og han har alt slått Londrigan før. Imidlertid er det mye som tyder på at Trump vil tape dette distriktet i år, og at Davis går med i dragsuget.

Det er tatt opp flere demokratiske målinger her, og den siste gir henne 5% ledelse. Jeg tror nå hun er hårfint favoritt til å vinne, men det ville ikke på noen måte overraske om Davis holdt setet heller. Uansett: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!!!

ILLINOIS, DISTRIKT 14

Lauren Underwood (D)

Distriktet dekker områdene vest for Chicago, og strekker seg fra sør for Joliet og helt opp til delstatsgrensen mot Wisconsin. Sykepleier og analytiker Lauren Underwood (f.1986) slo ut den sittende republikaneren med 52.5% i 2018.

Underwood har i sin ene periode i Huset klart å samle seg opp den kanskje mest venstrevridde stemmegivningen av samtlige demokrater (i henhold til noen grupper som følger med på den slags), helt uten hensyn til at hun representerer et vippesete.

Hun har samlet inn 6,7 millioner og har igjen 2,3 millioner.

Jim Oberweis (R)

Republikanerne nominerte delstatssenator Jim Oberweis (f.1946). Han startet opp med meierier som fortsatt avgir flere millioner og dertil et lite investeringsfirma som forvalter 2 milliarder dollar. Han eier også en kjede fastfoodbutikker.

Oberweis har imidlertid tapt tre ganger i nominasjonsvalg til guvernør og føderal senator, og to ganger tapt valg til Huset. Det siste tapet kom da han var partiets kandidat mot senator Dick Durbin i 2014, der han ble most, til tross for valgvinden og alle sine millioner.

Han har samlet inn ca. 2,9 millioner (hvorav 1,7 er lån fra egne lommer) og har igjen ca. 900.000.

Dette distriktet ville vært en av republikanernes beste muligheter for å ta igjen noe av det de tapte i 2018 (Trump vant 50-44 i 2016), men med Oberweis som partiets kandidat blir dette tungt, selv om han er velstående.

Den eneste målingen her er fra notorisk upålitelige McLaughlin (en republikansk måler) og gir Underwood en 47-38 ledelse. Ingen endring: Trolig demokratisk.

ILLINOIS, DISTRIKT 17

Cheri Bustos (D)

Distriktet omfatter de vestlige deler av staten langs grensen til Iowa, inkludert deler av Peoria. Journalist og bystyremedlem i småbyen East Moline, Cheri Bustos (f.1961) erobret setet fra en republikaner i 2012 og tok 62% i 2018.

Bestefaren til Bustos var i delstatsforsamlingen og hennes far var pressekontakt for en guvernør og stabssjef for en senator. Hun var journalist og senere redaktør i 17 år for en lokalavis og deretter kommunikasjonsdirektør for to helseforetak.

Hun har samlet inn 3,775 millioner og har igjen 2,5 millioner (hun hadde igjen mye penger fra tidligere kampanjer).

Esther Joy King (R)

Republikanerne nominerte advokat og veteran Esther Joy King. Hun tok en grad innen markedsføring i college og jobbet en stund som hjelpearbeider i Afghanistan.

King tok deretter jussen, med spesialisering innen skattejuss. Hun jobbet for et revisorfirma og deretter for delstatsmyndighetene. King sluttet seg også til reservestyrkene, hvor hun i dag har kapteins grad. I dag jobber hun for et eiendomsfirma.

Hun samlet inn ca. 1,5 millioner, men har igjen bare 85.000.

Trump vant distriktet med 0.7% i 2016 og demografien i distriktet tilsier fortsatt vandring mot høyre, men Bustos vant samtidig 60-40. Hun har vært nevnt som alt fra potensiell senator til ny Speaker og jeg tror ikke King er sterk nok til å vinne dette setet, selv om republikanske grupper har begynt å bruke penger her.

Det er kun tatt opp republikanske målinger her og de viser Bustos med en liten, men klar ledelse. Ingen endring: Trolig demokratisk.

INDIANA, DISTRIKT 5

Det 5. distriktet omfatter sentrale strøk av staten i området nord for Indianapolis. Republikaneren Susan Brooks tok 57% i 2018, men har fått nok av Kongressen og tar ikke gjenvalg.

Victoria Spartz (R)

Republikanerne nominerte revisor og delstatssenator Victoria Spartz (f.1978). Hun er født i Ukraina, men kom til USA som 21-åring. Hun ble valgt av et partimøte til å ta over setet til en avgått republikaner i 2017, så hun har aldri vært på valg før.

Spartz har tidligere jobbet som revisor og vært økonomiansvarlig for justisdepartementet, men driver nå flere egne foretak sammen med sin mann. Hun hevder oppveksten i et sosialistisk Ukraina er noe av det som får henne til å stille.

Hun har samlet inn 2,45 millioner (hvorav nesten 1,3 er selvfinansiering) og har igjen 650.000.

Christina Hale (D)

Demokratene nominerte tidligere delstatsrepresentant Christina Hale (f.1974). Hun satt i huset fra 2012 til 2016 og var tidligere daglig leder for en lokal avdeling av Kiwanis.

Hale var partiets kandidat til viseguvernør i 2016, og skikket seg greit i den valgkampen.

Hun har samlet inn 3,2 millioner og har igjen 600.000.

Trump vant distriktet 53-41 i 2016 og Spartz skal i utgangspunktet være favorisert. Hale er imidlertid noe av det sterkeste demokratene kunne stilt i dette setet og jeg tror faktisk hun nå er knapp favoritt til å vinne her.

Spartz var gjennom et ganske bittert primærvalg og har måttet skrive ut en del sjekker til egen kampanje for å henge med; dette er svakhetstegn. I tillegg har demokratene stilt spørsmålstegn ved Spartz’ pengebruk, siden hun har lånt kampanjen mer enn hva hun i selvangivelsen har oppgitt at hun eier.

Målingene her spriker, alt etter hvem som har tatt dem opp, men forstedene glir stadig lenger bort fra republikanerne. Derfor en endring til: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!!!

IOWA, DISTRIKT 1

Abby Finkenauer (D)

Distriktet omfatter det nordøstlige hjørnet av staten. Stiftelsesdirektør og delstatsrepresentant Abby Finkenauer (f.1988) slo ut en sittende republikaner i 2018 med 51%.

Hun har utdanning innen PR og har tidligere jobbet som politisk rådgiver for en delstatsrepresentant og som koordinator for Joe Bidens presidentkampanje i 2007.

Hun har samlet inn 5 millioner og har igjen 620.000. Hun er en av et tjuetalls demokrater med støtte fra det ellers konservative Handelskammeret.

Ashley Hinson (R)

Republikanerne nominerte delstatsrepresentant og tidligere nyhetsanker Ashley Hinson (f.1983). Hun er godt kjent i distriktet fra sin tid som TV-ansikt.

Hinson betoner sin evne til å samarbeide over partigrensene og sin kamp for skoler og helseforetak i delstatshuset, der hun er leder for samferdselskomiteen.

Hun har samlet inn 4,35 millioner og har igjen 730.000.

Distriktet ga Trump en 49-45 seier, men hadde gått noe til venstre før det. Trump er ikke så pop som han var i denne staten og det kan se ut til at det svekker vinnersjansene over hele fjøla, selv om Finkenauer ikke nødvendigvis er noen stor kandidat.

Målingene gir Finkehauer en grei ledelse. Ingen endring: Svakt demokratisk.

IOWA, DISTRIKT 2

Distriktet omfatter det sørøstlige hjørnet av staten. Demokraten Dave Loebsack (f.1952) var professor i statsvitenskap da han slo ut en republikaner ved valget i 2006. Han tok 55% i 2018, men stiller ikke til gjenvalg.

Rita Hart (D)

Demokratene stiller med tidligere lærer og delstatssenator Rita Hart (f.1956). Hun har undervist i over 20 år og har dessuten vært bonde hele livet.

Hart var partiets tapende kandidat til viseguvernør i 2018, men til tross for dette har hun faktisk fått støtte fra flere republikanere og politisk anses hun som moderat og en sterk kandidat.

Hun har samlet inn 3,3 millioner og har igjen nesten 1 million.

Mariannette Miller-Meeks (R)

Republikanerne nominerte lege og delstatssenator Mariannette Miller-Meeks (f.1955). Hun er øyelege, med bakgrunn fra 24 år i forsvaret og oberstløytnants grad.

Miller-Meeks har prøvd seg her tre ganger før; først ble hun most i 2008, så var hun 5% bak både i 2010 og 2014. Da et delstatssenatssete ble ledig i 2018, ble hun såvidt valgt inn der.

Hun har samlet inn 1,4 millioner og har igjen 380.000.

Også dette distriktet ble vunnet 49-45 av Trump. Loebsack holdt det greit, men det er en større åpning her når han ikke stiller. Dog skal Hart vært en bedre kandidat på papiret enn Miller-Meeks.

Målingene spriker litt her, men Monmouth har Hart i klar ledelse. Ingen endring: Svakt demokratisk.

IOWA, DISTRIKT 3

Cindy Axne (D)

Distriktet omfatter det sørvestlige hjørnet av staten, inkludert delstatshovedstaden Des Moines. Forretningskvinne Cindy Axne (f.1965) slo ut en republikansk kongressmann i 2018 med 49%.

Axne startet yrkeskarrieren med en jobb for Tribune Company, et mediehus i Chicago. Deretter var hun flere år i delstatsadministrasjonen. De siste årene har hun og mannen drevet et firma som driver med digital design.

Hun har samlet inn 5,4 millioner og har igjen 1,6 millioner. Hun er en av et tjuetalls demokrater med støtte fra det ellers konservative Handelskammeret.

David Young (R)

Den tapende kongressmannen fra 2018, David Young (f.1968) stiller igjen. Han har jobbet bak kulissene i mesteparten av sin yrkeskarriere, som stabssjef for to senatorer.

Han stilte til nominasjonen i 2014, men ingen av kandidatene tok over 35% og da tilsier reglene at kandidaten skal nomineres av distriktskonventet. Her tok «insideren» Young seieren etter fem valgrunder og han ble gjenvalgt i 2016.

Han har samlet inn 2,8 millioner og har igjen over 1 million.

Trump tok distriktet 48-45 og det har vært jevnere på presidentnivå enn de andre setene de siste 20 årene. Young vekker neppe noen stor entusiasme, men det gjør heller ikke Axne og da går jeg med de rådende politiske vindene.

I tillegg har hun et klart økonomisk overtak og leder på målingene. Ingen endring: Svakt demokratisk.

IOWA, DISTRIKT 4

Distriktet omfatter det nordvestlige hjørnet av staten. Entreprenør og delstatssenator Steve King (f.1949) har representert overlappende områder siden 2003 og tok 50% i 2018, men tapte det republikanske primærvalget 46-36 i år.

Randy Feenstra (R)

Nominasjonen ble i stedet vunnet av forretningsmann og delstatssenator Randy Feenstra (f.1969) 46-36. Han har jobbet i forsikring og salg og i tillegg er han lærer ved et lite, kristent universitet.

Feenstra har en mastergrad i offentlig administrasjon og har tidvis hatt sitt virke i det offentlige; han var kommunedirektør for knøttlille Hull i sju år og finansråd i Sioux County i to, før han ble valgt inn i delstatssenatet i 2008.

Han har samlet inn 1,7 millioner og har igjen 275.000.

J. D. Scholten (D)

Demokratene stiller med baseballspiller, advokatassistent og partiets kandidat i 2018, James «J. D.» Scholten (f.1980). Han spilte baseball gjennom videregående og college, og deretter var han proff i tre år i totalt syv land.

Scholten har jobbet som advokatassistent i Minneapolis og Seattle, og har særlig jobbet med åndsverklovgivning. Han var partiets kandidat mot King i 2018, men tapte 50-47.

Hun har samlet inn 2,5 millioner og har igjen over 600.000.

Dette distriktet var egentlig ansett som ganske trygt for republikanerne, så fort de kvittet seg med rabulisten King, men det har vært målinger i det siste som tyder på at Scholten har en sjanse, om enn ikke en overveldende en.

Feenstra er svært konservativ, men han har en helt annen stil enn King, dog er det ikke riktig så store forskjeller mellom dem som man kunne tro (eller kanskje helst ønske). Således er det ingen grunn til å tvile på at også Feenstra, i likhet med King (og Trump), fullt ut er i stand til å skyve fra seg mer moderate velgere.

Feenstra er imidlertid fortsatt favoritt, noe som understøttes av målingene. Trolig republikansk.

KANSAS, DISTRIKT 2

Distriktet omfatter de østlige deler av staten, inkludert delstatshovedstaden Topeka, og omringer det 3. distriktet. Republikanerne holdt setet med forsvarskontraktør og veteran Steve Watkins (f.1976), som tok 48% i 2018. Han har hatt sin andel skandaler (den første var at han i det hele tatt ble nominert) og ble avsatt av velgerne i primærvalget.

Jake LaTurner (R)

Watkins ble erstattet av delstatens finansminister, tidligere kongressrådgiver og delstatssenator Jake LaTurner (f.1988). Han ble utnevnt til ny finansminister i 2017, da Sam Estes ble valgt til Kongressen og tok 58% i sitt første valg i 2018.

LaTurner stilte opprinnelig til Senatet, men lot seg kjapt overtale til å utgjøre et mer akseptabelt alternativ til Watkins. Han har imidlertid også sine pussige ideer, som å la alle bære våpen uten lisens. Han ble ansett som svært ambisiøs da han satt i delstatssenatet og lå konstant i klammeri med ledelsen der.

Han har samlet inn ca. 1,35 millioner og har igjen nesten en halv million.

Michelle De La Isla (D)

Demokratene stiller med borgermesteren i delstatshovedstaden Topeka, Michelle De La Isla (f.1976). Hun ble valgt inn i bystyret i 2013 og ble valgt til borgermester i 2017.

De La Isla er utdannet biolog og har tidligere jobbet som lærer og i bank og for en stiftelse mot hjemløshet.

Hun har samlet inn ca. 1,45 millioner og har igjen ca. 950.000.

Dette er et distriktet Trump vant 56-37 og det ville være vanvidd om republikanerne klarte å tape det. Turner er trolig skandalefri nok til å holde det, selv om oppgjøret mot Watkins var småbittert.

De La Isla er en attraktiv kandidat på papiret, men det skal mye til for at dette distriktet sender en demokrat til DC (dog gjorde de det i 2006!).

Det er tre målinger her; en demokratisk og to republikanske og alle viser LaTurner med en (sprikende) ledelse. Ingen endring: Trolig republikansk.

MICHIGAN, DISTRIKT 3

Distriktet (R+6) omfatter vestlige, sentrale innenlandsdeler av staten, inkludert Grand Rapids og har 84% hvite velgere. Jurist og delstatsrepresentant Justin Amash (f.1980) har representert området siden 2011 og tok drøye 54% i 2018. Han meldte seg ut av det republikanske partiet i 2019 i protest mot Trump og mistet således sine komiteverv. Han stiller ikke i 2020.

Peter Meijer (R)

Republikanerne nominerte eiendomsanalytiker og veteran Peter Meijer, som tilhører en styrtrik famile med kontroll over en regional butikkjede med nesten 200 sjapper i Midt-Vesten. Han har også støtte fra den rike DeVos-familien, hvis medlemmer av og til har søkt verv i delstaten og som for tiden har den føderale utdanningsministeren.

Meijer tjenstegjorde i den amerikanske Hæren i Irak og i det sivile jobber han som finansanlytiker for selskapet som eier Little Caesars, en stor pizzakjede i USA.

Han har samlet inn over 3 millioner (hvorav nesten halvparten er fra ham selv) og har igjen ca. 750.000.

Hillary Scholten (D)

Demokratene stiller med advokaten Hillary Scholten. Hun startet som sosialarbeider for en stiftelse. Deretter tok hun jussen og jobbet i det føderale justisdepartementet under Obama.

Scholten arbeider nå ved en stiftelse som hjelper innvandrere og ved siden av er hun frivillig advokat for en annen stiftelse som hjelper kvinner som er blitt seksuelt trakassert på arbeidsplassen.

Hun har samlet inn over 2,5 millioner og har igjen ca. 750.000 pr. 15. juli.

Distriktet gikk 52-42 for Trump og Meijer er en sterk kandidat. Uten Amash som tredjekandidat (han pønsket på det en stund) skal dette distriktet normalt falle tilbake i den republikanske folden, men begge partier har fyrt opp med nasjonale penger her, hvilket betyr at de anser det som jevnt.

De to partiske målingene som er tatt opp her nylig viser sprikende resultater, likeså de uavhengige. Med en forventet seier for Biden i delstaten, svinger jeg dette setet (selv om det egentlig er veldig, veldig, jevnt her): Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

MICHIGAN, DISTRIKT 6

Fred Upton (R)

Distriktet dekker det sørvestlige hjørnet av staten, inkludert Kalamazoo. Journalist Fred Upton (f.1953) ble valgt første gang i 1986 og tok litt over 50% i 2018. Det var hans minste seiersmargin noengang.

Upton var sportsredaktør da politikken tok ham og han jobbet for budsjettkontoret i Det hvite hus under Reagan. Han er blant de mest moderate republikanerne i Huset.

Han har samlet inn 3,1 millioner og har igjen ca. 1.45 millioner.

Jon Hoadley (D)

Demokratene stiller med delstatsrepresentant Jon Hoadley (f.1983). Han ble valgt inn i delstatshuset i 2014 og vil bli Michigans første åpent homofile representant om han blir valgt.

Hoadley har vært aktiv i en drøss foreninger, særlig for homosaken, siden studiedagene. Han er for tiden direktør for en progressiv konsulentbusiness.

Han har samlet inn 2,4 millioner og har igjen ca. 450.000.

Trump vant distriktet 51-43, men ligger an til å tape delstaten i år. Upton har vist et gjennomgående økonomisk overtak og det har i tillegg kommet avsløringer om Hoadleys fortid som neppe styrker ham, selv om hans allierte hevder at republikanerne kjører en homofobisk kampanje mot ham.

Dog er Upton utsatt og målingene som er tatt opp her spriker; de er riktignok fra august. Upton har vist seg som en overlever, også i tung motvind og jeg tror han får to år til, selv om Biden vinner delstaten. Ingen endring: Svakt republikansk.

MICHIGAN, DISTRIKT 7

Tim Walberg (R)

Distriktet dekker det sørøstlige hjørnet og sørlige sentrale deler av staten og inkluderer forsteder til både Ann Arbor og Lansing. Pastor og delstatsrepresentant Tim Walberg (f.1951) ble valgt første gang i 2006, men tapte i 2008 før han igjen ble valgt i 2010.

Til tross for at han er meget konservativ, er Walberg personlig godt likt og han ser ut til å inneha den vennlige og høflige fremtoningen som fortsatt er viktig i Midt-Vesten.

Han har samlet inn over 2 millioner og har igjen 1,275.

Gretchen Driskell (D)

Demokratene har, for tredje gang på rad, nominert tidligere delstatsrepresentant Gretchen Driskell (f.1958). Hun tapte 55-40 i 2016 og 54-46 i 2018.

Driskell har jobbet som revisor og eiendomsmegler og hun var borgermester i småbyen Saline i 14 år. Deretter satt hun fire år i delstatshuset før forsøkene mot Wahlberg startet.

Hun har samlet inn ca. 1,45 millioner og har igjen ca. 140.000.

Trump vant 56-39 her i 2016 og mot en såpass velkjent motstander, som har tapt to ganger før, er Wahlberg favoritt. Han har beholdt et økonomisk overtak gjennom valgkampen og de nasjonale gruppene har ikke brukt store summer her.

Det tyder på at de ikke ser det som veldig utsatt og det eneste som holder meg fra å klassifisere det som trygt er Trumps elendige valgkamp. Ingen endring: Trolig republikansk.

MICHIGAN, DISTRIKT 8

Elissa Slotkin (D)

Distriktet ligger i det sør-sørvestlige Michigan og omfatter delstatshovedstaden Lansing og området øst for byen. Tidligere assisterende forsvarsminister Elissa Slotkin (f.1976), slo ut en sittende republikaner med knappe 51% i 2018.

Slotkin har jobbet som analytiker for CIA og andre deler av etterretningsapparatet og snakker bla. hebraisk, arabisk og swahili. Da Trump tok over flyttet hun hjem og startet en konsulentvirksomhet. Hun har forsøkt å etablere en moderat profil, men har sjelden brutt med flertallet i partiet når det kommer til stykket.

Hun samlet inn over 8,1 millioner og har igjen ca. 3,5 millioner.

Paul Junge (R)

Republikanerne nominerte advokat, veteran og nyhetsoppleser Paul Junge. Han startet i familiebedriften, som bygger hus for Forsvaret. Deretter var han assisterende aktor og så nyhetsoppleser for den lokale FOX-kanalen.

Junges siste jobb var i Trump-administrasjonen, nærmere bestemt i innvandringsdirektoratet.

Han samlet inn nesten 1,9 millioner og har igjen ca. 500.000.

Trump vant distriktet 51-44 i 2016, men to år senere tok Slotkin det 51-47, så det er ikke godt å si hva som skjer når Trump igjen står på stemmeseddelen. Slotkin har vært ganske vellykket i å spille sentrumsrollen og Junge hadde en sjokkerende svak seier i primærvalget, selv om han var den eneste som hadde samlet inn akseptable beløp.

Slotkin scoret ellers et lite selvmål nylig, da hun på CNN lovte å ikke forlate DC før de hadde en ny tiltakspakke mot coronen, for så å bli observert på flyplassen under en time senere. Allikevel endrer jeg spådommen her til: Trolig demokratisk.

MICHIGAN, DISTRIKT 11

Haley Stevens (D)

Distriktet dekker forstedene vest og nordvest for Detroit. Demokratene erobret det med tidligere rådgiver i det føderale finansdepartementet Haley Stevens (f.1983).

Stevens jobbet for det demokratiske delstatspartiet som organisator for frivillige. I 2009 ble hun ansatt som stabssjef i gruppen som skulle redde den amerikanske bilindustrien under finanskrisen. Senere jobbet hun for et designinstitutt i Chicago.

Hun har samlet inn ca. 5 millioner og har igjen en halv. Hun er en av et tjuetalls demokrater med støtte fra det ellers konservative Handelskammeret.

Eric Esshaki (R)

Republikanerne nominerte advokat og tidligere sykepleier Eric Esshaki. Han har en interessant biografi; faren var kristen iraker og innvandret til USA på 70-tallet.

Esshaki jobbet en periode ved et sykehjem og da han ble avdelingsleder oppdaget han forhold som han innrapporterte til delstatsmyndighetene. Da han fikk sparken gikk han til sak mot tidligere arbeidsgiver. Han tok videre utdanning og jobbet noen år ved andre institusjoner, men tok så jussen. Han jobbet et par år i New York før han flyttet tilbake til Michigan.

Han har samlet inn 1 million og har igjen 300.000.

Stevens har ikke dyrket sentrumsrollen på riktig samme måte som Slotkin i det 8. distriktet og burde derfor være mer sårbar i et distrikt som er ganske likt politisk. Hun vant 52-45 i 2018, men to år tidligere tok Trump det 50-45.

Stevens har av mange blitt sett på som svak i denne perioden, men allikevel har hun ikke fått noen stor motstand. Jeg endrer vurderingen til: Trolig demokratisk.

MINNESOTA, DISTRIKT 1

Jim Hagedorn (R)

Distriktet (R+1) omfatter hele den sørligste delen av staten, fra Wisconsin i øst til South Dakota i vest og har 91% hvite velgere. Republikanerne erobret setet i 2018 med forretningsmann og partiets kandidat i 2014 & 2016, Jim Hagedorn (f.1962) som tok såvidt over 50% i 2018.

Hagedorn har vært kongressrådgiver og senere jobbet han for finansdepartementet og deretter for det føderale byrået for trykking. I perioden har han slitt med nyrekreft.

Han har samlet inn 2,1 millioner og har igjen 300.000.

Dan Feehan (D)

Demokratene nominerte på nytt den tidligere assisterende forsvarsministeren og veteranen Dan Feehan. Han tjenestegjorde i Army Rangers i fire år, inkludert to turer til Irak.

Feehan begynte som lærer da han kom hjem, men begynte etterhvert i Forsvardepartementet, hvor han steg til assisterende minister. Nå jobber han for bondelaget i delstaten.

Han har samlet inn 4 millioner og har igjen ca. 1.45 millioner.

Trump vant distriktet 53-38 i 2016, men Klobuchar og Walz tok det i sine valg i 2018, mens de andre demokratene tapte det. Hagedorn har imidlertid klar å knote det til for seg med å bruke skattepenger på å sende ut post (i utgangspunktet helt greit) der innholdet var trykket av et firma deleid av en ansatt ved hans kontor (potensielt problematisk).

Saken er oversendt Husets etikkomite og Hagedorn har betalt tilbake beløpet, men det spørs hvor stor skade dette har gjort mtp . omdømmet hans.

De siste målingene her er stort sett demokratiske, men viser svært jevnt løp. Ingen endring: Svakt republikansk.

MINNESOTA, DISTRIKT 7

Collin Peterson (D)

Distriktet (R+12) omfatter de vestlige delene av Minnesota og er delstatens største. Den sentrumsorienterte, tidligere delstatssenatoren Collin Peterson (f.1944) har representert dette området siden 1991 og tok 52% i 2018.

Peterson var seks år i Hæren på 60-tallet og er utdannet regnskapsfører. Han satt i delstatssenatet fra 1976 til 1986. Han hadde TRE forsøk i dette distriktet før han ble valgt første gang.

Han har samlet inn 2,15 millioner og har igjen ca. 1,5 millioner.

Michelle Fischbach (R)

Republikanerne nominerte advokat, delstatssenator og – i en kort periode – viseguvernør Michelle Fischbach (f.1965).

Hun ble valgt inn i Senatet i 1996 og i 2018, da viseguvernør Tina Smith ble sendt til senatet som erstatter for Al Franken, steg hun opp til viseguvernør i egenskap av senatspresident.

Fischbach var kandidat til viseguvernør sammen med tidligere guvernør Tim Pawlenty, som gjorde et mislykket forsøk på comeback i 2018.

Hun har samlet inn 2 millioner og har igjen 700.000.

Dette er et distrikt som har stemt republikansk på presidentnivå i mange år, og Trump vant hele 62-31 her. Peterson har likefullt blitt gjenvalgt, trolig fordi han er Husets klart mest konservative demokrat.

Fischbach er kanskje den sterkeste kandidaten han har møtt, men Peterson har vist seg som en «survivor» og det siste trikset i boka har vært å angripe hans kollega i delstatsdelegasjonen, Ilhan Omar, som ifølge Peterson «ikke hører hjemme i partiet». Vi får se om det holder.

Den eneste målingen her er fra et republikansk firma og har Fischbach foran 52-42, men det høres vel optimistisk ut. Ingen endring: Svakt demokratisk.

MINNESOTA, DISTRIKT 8

Pete Stauber (R)

Distriktet (R+4) inneholder omtrent den nordøstlige fjerdedel av staten, inkludert byen Duluth. Det har 94% hvite velgere. Politimann og fylkesråd Pete Stauber (f.1966) erobret det åpne setet i 2018 med 51%.

Stauber var profesjonell ishockeyspiller for Detroit Red Wings og Florida Panthers i 3 år. Senere satt han åtte år i bystyret i småbyen Hermantown, før han gikk inn i fylkesrådet i St Louis County fra 2013 til 2019.

Han har samlet inn 2,4 millioner og har igjen nesten 800.000.

Quinn Nystrom (D)

Demokratene nominerte tidligere bystyremedlem i småbyen Baxter City, Quinn Nystrom. Hun stilte til delstatshuset i 2016, men tapte.

Nystrom har en familiehistorie med diabetes, hvilket har gjort henne til noe av en aktivist på området; hun jobber med å tale til forsamlinger rundt i landet om insulin og diabetes. Hun har også skrevet bok om emnet.

Hun har samlet inn 1,1 million og har igjen 120.000.

Trump vant distriktet 54-39 og Klobuchar var den eneste demokraten som vant det i 2018. Det er på grensen til trygt. Ingen endring: Trolig republikansk.

MISSOURI, DISTRIKT 2

Ann Wagner (R)

Distriktet består av forsteder sør og vest for St Louis. Forretningskvinne og tidligere ambassadør til Luxembourg Ann Wagner (f.1962) ble valgt første gang i 2012 og tok 51% i 2018.

Wagner var delstatspartileder fra 1999 til 2005 og hadde lederstillinger i et firma som lagde gratulasjonskort og deretter for et som produserte dyremat. Hun ble nevnt som senatskandidat i begynnelsen av 2018-syklusen, men avsto.

Hun har samlet inn 4,65 millioner og har igjen 2,15 millioner.

Jill Schupp (D)

Demokratene stiller med forretningskvinne og delstatssenator Jill Schupp (f.1955). Hun ble valgt til et skolestyre og deretter til bystyret i lille Creve Coeur. Så fulgte delstatshuset i 2008 og delstatssenatet i 2014.

Schupp har jobbet som lærer, men er nå direktør for et reklamebyrå.

Hun har samlet inn 3,8 millioner og har igjen 1,1.

Trump vant 55-44 her, men det er en heller lav seiersmargin i dette distriktet og Wagner er sårbar. Også målingene bekrefter en utvikling til fordel for demokratene i dette suburbane distriktet og uavhengige YouGov har Schupp foran med 51-42.

Jeg tror Wagner kan angre på at hun ikke forsøkte seg på Senatet i 2018, mens hun ennå hadde fri bane. Min spådom er nå at hun går med Trump ned i sluket, og jeg endrer derfor spådom her til: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!!!

NEBRASKA, DISTRIKT 2

Don Bacon (R)

Distriktet inkluderer Omaha og de fleste forsteder. Republikanerne gjenerobret setet i 2016 med tidligere brigadergeneral i flyvåpenet, Don Bacon (f.1963).

Bacon dro verden rundt i løpet av sin mangslungne militærkarriere, hvor han tjenestegjorde i etterretningen, i flere kampskvadroner og i PR-avdelingen. Han var også militærrådgiver for kongressmann Jeff Fortenberry i det 1. distriktet og har undervist ved et lokalt universitet.

Han har samlet inn 3,2 millioner og har igjen ca. 1 million.

Kara Eastman (D)

Demokratene nominerte den mest progressive kandidaten i primærvalget og partiets kandidat i 2018, sosialarbeider og stiftelsesgrunnlegger Kara Eastman. Hun tapte 51-49 mot Bacon for to år siden.

Eastman fikk den gangen hjelp fra det som kunne krype og gå av organisasjoner på venstresiden, og hennes lille tapsmargin i 2018 har bare hisset dem opp enda mer.

Hun har samlet inn 3,3 millioner og har igjen 330.000. Hun har fått støtte fra en republikansk delstatssenator.

Trump vant distriktet knapt, med 48-46. Eastman er godt ute på venstre fløy, men kom overraskende nær i mellomvalget, trolig mye på grunn av misnøyen med Trump. I år vil hun trolig nyte godt av at Biden tar dette distriktet.

Hun har imidlertid ikke klart å samle delstatspartiet bak seg; hennes argeste konkurrent i nominasjonsvalget, Ann Ashford har ikke gitt henne støtte og hennes mann, som hadde setet fra 2015 til 2017, Brad Ashford har åpent støttet Bacon. Det har også demokratenes guvernørkandidat i 2018, tidligere delstatssenator (og ex-republikaner) Bob Krist.

En rekke av målingene som er offentliggjort her er demokratiske, men viser et jevnt løp. Uavhengige Siena gav Bacon en 45-43 ledelse. Ingen endring: Svakt republikansk.

OHIO, DISTRIKT 1

Steve Chabot (R)

Distriktet ligger i det sørvestlige hjørnet av staten og inkluderer deler av Cincinnati. Jurist og fylkesråd Steve Chabot (f.1953) ble valgt første gang i 1994, før han ble slått ut i det demokratiske året 2008. Han tok tilbake setet i 2010 og vant 51-47 i 2018 mot en velfinansiert og hypet demokrat.

Chabot har en broget politisk historie; han tapte to ganger da han stite til bystyret i Cincinnati før han ble valgt inn, Så stilte han til Kongressen og tapte. Deretter ble han utnevnt til fylkesrådet i Hamilton County, før han endelig tok dette setet i 1994.

Han har samlet inn ca. 2,75 millioner og har igjen 700.000.

Kate Schroder (D)

Demokratene nominerte en kandidat med yrkesbakgrunn fra helseindustrien. Kate Schroder har jobbet som politisk rådgiver for både bystyret i Cincinnati og for tidligere senator Evan Bayh. Videre har hun jobbet to år i Zambia for Clintonstiftelsen og hun er fortsatt aktiv lokalt i Cincinnati.

Schroder fikk selv kreft for ni år siden og episoden har forsterket engasjementet for reformer i det amerikanske helsevesenet. Politisk ligger hun i midten av partiet.

Hun har samlet inn 3,2 millioner og har igjen ca. 450.000.

Trump vant 51-45 her i 2016. Chabot har kloret seg fast i dette distriktet, men tapte i 2008 og 2020 kan meget vel bli like ille for republikanerne.

Chabot ble ifjor frastjålet minst 123.000 dollar av en tidligere kampanjesjef, som ble tatt av FBI i desember. Ingen i kampanjen har villet si noe om hva pengene skal ha vært brukt til, men inntil vi har klarhet i det, vil demokratene fortsette å denge Chabot med dette.

Schroeder gikk imidlertid for langt i en reklame, som insinuerte at Chabot personlig var under etterforskning. Hun trakk reklamen, men Chabot anla søksmål.

Vi har fire forskjellige målinger her, alle demokratiske. De viser dog en svak trend i favør av Schroeder, og det er en oppfatning jeg deler. Ingen endring: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

OHIO, DISTRIKT 10

Mike Turner (R)

Distriktet inkluderer Dayton og omkringliggende forsteder, særlig mot sørøst. Jurist og tidligere borgermester i Dayton, Mike Turner (f.1960) ble valgt første gang i 2002 og tok 56% i 2018, hans laveste seiersmargin noensinne.

Som tidligere borgermester i en forholdsvis stor by blir han tidvis sett på som en «urban republikaner», uten at dette nødendigvis gjenspeiler seg i stemmegivningen hans, dog er han kanskje blant der mer moderate i Ohiodelegasjonen.

Han har samlet inn 1,5 millioner og har igjen 360.000.

Desiree Tims (D)

Demokratene stiller med Desiree Tims, som er født og oppvokst i Dayton og nylig ble uteksaminert fra juriststudiet.

Tims har vært intern for president Barack Obama og hatt opphold ved kontorene til senatorene Sherrod Brown og Kirsten Gillibrand. Hun har også vært lobbyist for en miljøgruppe og konsulent for en helsegruppe.

Hun har samlet inn ca. 1,6 millioner og har igjen ca. 550.000.

Trump vant distriktet 51-44, men Turner har tradisjonelt gjort det bedre her enn presidentresultatene skulle tilsi. Han hadde historisk lav oppslutning i 2018, men allikevel skal bunnen falle ut av det republikanske partiet i Ohio før Tims slår ham. Dessverre for Turner kan ikke det resultatet helt utelukkes, selv om det ikke er det mest sannsynlige.

Tims har dertil i perioder samlet inn mer cash enn Turner og hun fikk noe drahjelp da Politico avslørte at han hadde brukt store pengesummer fra valgkampkassa på måltider og hotellopphold de siste tre år.

Turner anmeldte i sin tur hennes egen bruk av valgkamppenger til den føderale valgkommisjonen. Dog viser hennes pengeinnsamling og Trumps svekkelse i tettbefolkede strøk at dette kan bli jevnere enn jeg trodde i september.

Fra dette distriktet har vi kun interne målinger for demokratene og de viser at Turner fortsatt leder 49-45, men jeg endrer vurderingen til: Svakt republikansk.

OHIO, DISTRIKT 12

Troy Balderson (R)

Distriktet ligger i det sentrale Ohio og omfatter nordlige og østlige forsteder til delstatshovedstaden Columbus.

Bonde, bilforhandler og delstatssenator Troy Balderson (f.1962) ble valgt første gang i et suppleringsvalg i 2018, med syltynn margin. Han vant 51-47 mot samme mann i november.

Han har samlet inn 1,85 millioner og har igjen ca. 925.000.

Alaina Shearer (D)

Demokratene nominerte Alaina Shearer, som er direktør for et markedsføringsbyrå. Hun har bakgrunn som radiojournalist for et par lokale stasjoner i Columbus og leder en organisasjon for kvinner i teknologibransjen.

Som datter av en lege er hun særlig opptatt av å reformere helsevesenet og gi bedre tilgang på reseptmedisiner, samt utvide retten til svangerskapspermisjon.

Hun har samlet inn 850.000 og har igjen ca. 240.000.

Dette distriktet er i utgangspunktet mer republikansk enn det 10. og det 14. Trump vant 53-42 her i 2016 og det særs jevne valget i 2018 kan ses som et resultat av at det var samme demokrat i november som i suppleringsvalget tidligere på året.

Det KAN imidlertid også ses som et tegn på at republikanerne stuper i suburbane strøk av Ohio. Dog skal Balderson være tryggere i 2020 og han har hatt et klart økonomisk overtak i valgkampen.

De nasjonale partiene synes heller ikke å ha noen interesse for distriktet, selv om en demokratisk måling nylig viste Balderson med en 48-44 ledelse. Jeg endrer vurdering til: Svakt republikansk.

OHIO, DISTRIKT 13

Timothy Ryan (D)

Distriktet ligger i det nordøstlige Ohio og omfatter deler av Akron og hele Youngstown. Jurist og delstatssenator Timothy Ryan (f.1973) ble første gang valgt i 2002 og tok 61% i 2018.

Ryan var politisk rågiver for en kongressmann etter at han var ferdig med jussen. Han satt en periode i delstassenatet før han tok dette distriktet. I 2016 stilte han som kandidat til Speaker mot Nancy Pelosi, men tapte 134-63.

Han har samlet inn 1,45 millioner og har igjen 375.000.

Christina Hagan (R)

Republikanerne nominerte tidligere delstatsrepresentant Christina Hagan (f.1988). Hun er utdannet innen business og statsvitenskap.

Hagan forsøkte å etterfølge sin far i delstatshuset, men tapte på første forsøk i 2008. Hun vant imidlertid i 2010 og satt frem til hun forsøkte å ta det åpne 16. distriktet i 2018. Der tapte hun nominasjonsvalget 53-40. Politisk har hun alltid vært en populist, en slags proto-Trump.

Hun har samlet inn 700.000 og har igjen 400.000.

Distriktet gikk kraftig i republikansk retning i 2016 (fra 63-36 til Obama til 51-45 for Clinton). Det skulle allikevel være ganske trygt demokratisk, men republikanerne håper at Trumps seier i delstaten, sammen med misnøye med at Ryan stilte til den demokratiske presidentnominasjonen i år, vil gjøre setet mer mottagelig for dem.

Jeg har mine tvil. Ingen endring: Trolig demokratisk.

OHIO, DISTRIKT 14

David Joyce (R)

Distriktet omfatter det nordøstlige hjørnet av delstaten, inkludert forstader til Cleveland. Jurist og fylkesaktor David Joyce (f.1957) ble valgt første gang i 2012 og slo demokratenes kandidat 55-45 i 2018, hans laveste seiersmargin noensinne.

Joyce anses som den mest moderate republikaneren i Ohiodelegasjonen.

Han samlet inn 2,75 millioner og har igjen over 1,3 millioner.

Hillary O’Connor Mueri (D)

Demokratene stiller med veteran og advokat Hillary O’Connor Mueri (f.1977). Hun fløy F-14, F-16 og F-18 for Marinen i nesten 12 år, før hun tok fatt på juriststudiet. Hun har jobbet for flere konsulentfirma innen flyteknologi og AI.

Mueri har en imponerende biografi, men har slitt med manglende tilknytning til distriktet; hun har ikke bodd her på over 20 år.

Hun samlet inn 500.000 og har igjen 90.000.

Trump vant dette ellers jevne distriktet 54-42. Joyces seire de siste gangene har vært større enn presidenttallene skulle tilsi, men i en vanskelig situasjon for partiet kan han være i større fare enn noengang og O’Connor Mueri har en sterk biografi.

Hun har imidlertid ikke klart å henge med i pengegalloppen og de nasjonale partiene synes ikke å ha dette distriktet på sine radarer. Ingen endring: Trolig republikansk.

WISCONSIN, DISTRIKT 1

Bryan Steil (R)

Distriktet ligger i det sørøstlige hjørnet av staten. Advokat og universitetsregent Bryan Steil (f.1981) holdt setet med knappe 55% i 2018.

Steil var advokat for flere bedrifter i det sørøstlige Wisconsin, pluss en kort periode i Kina. Han var dessuten rådgiver for sin forgjenger i setet, Speaker Paul Ryan.

Han har samlet inn 3,1 millioner og har igjen ca. 1,3.

Roger Polack (D)

Demokratene nominerte advokat og veteran Roger Polack. Han fikk et Rotarystipend til å studere i Tyskland på videregående og på universitetet hadde han perioder i Myanmar og Thailand.

Han jobbet i etterretningen for både Bush- og Obamaadministrasjonen og tok senere jussen. Advokatvirket har fokus på internasjonale fohold.

Han har samlet inn 450.000 og har igjen 100.000 pr. 22. juli.

Trump tok distriktet 53-42. Steil virker å ha glidd rett inn i Ryans rolle som en seriøs representant for velgerne og er klar favoritt, noe som bekreftes av den eneste målingen herfra, en demokratisk en. Den viser 49-39 til Steil. Ingen endring: Trolig republikansk.

WISCONSIN, DISTRIKT 3

Ron Kind (D)

Distriktet dekker de sørvestlige og sentrale deler av staten, inkludert Eau Claire. Jurist Ron Kind (f.1963) ble valgt første gang i 1996, og tok 60% i 2018. I yngre dager spilte han fotball ved Harvard og studerte økonomi i London.

Kind startet juristvirket i privat sektor, men ble så fylkesaktor i LaCrosse County og deretter spesialanklager for flere fylker i det vestlige Wisconsin.

Han har samlet inn 2,35 millioner og har igjen over 1,4 millioner.

Derrick Van Orden (R)

Republikanerne nominerte veteranen Derrick Van Orden. Han vervet seg til Marinen som 18-åring og forble der i 26 år. Han var medlem av den kjente elitestyrken SEAL og tjenestegjorde i Bosnia, Irak og Afghanistan for å nevne noen områder.

Van Orden har skrevet bok om sin tid i det militære og var dessuten skuespiller i filmen Act of Valor. Etter en tid som forretningskonsulent pensjonerte han seg, og har nå et lite småbruk og driver en kafe (han fikk for øvrig positive overskrifter da han reddet en eldre kvinne fra å bli kvalt i sommer).

Han har samlet inn 1,6 millioner og har igjen 250.000.

Trump vant distriktet 49-45, men Kind, som leder en sentrumsorganisasjon i den demokratiske gruppen i Huset, har vært ganske trygg til tross for jevne tall i flere presidentvalg.

Van Orden er trolig den sterkeste motstanderen han har møtt på en del år, men er uerfaren som kandidat. Dette er imidlertid et distrikt så ruralt og konservativt at det nesten burde vært holdt av en republikaner.

Jeg nedjusterer således Kinds vinnersjanse til: Svakt demokratisk.