Kongressmann Colin Allred (D) er en av over tyve demokratiske kongressrepresentanter som etter i sin første periode har fått støtte til gjenvalget fra det ellers ganske så republikanske Handelskammeret. (Foto: Kongressen)

Det er såpass mange utsatte valgdistrikt i år at vi har valgt å dele dem inn i fire omtrent like store deler. I går skrev vi om nordøst. I dag ser vi på sørstatene, deretter Midtvesten og til slutt vest.

Her vil jeg presentere utsatte kongressdistrikt i delstatene Arkansas, Florida, Georgia, Kentucky, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Texas og Virginia. I tillegg kommer Puerto Rico, som sender en «kommisjonær» uten stemmerett. De oppgitte beløpene for pengeinnsamling er i dollar og gjelder pr. 30. september om ikke annet er angitt.

Det er også verdt å merke seg, sånn i starten av lesningen, at målinger tatt opp i kongressdistriktene er mer upålitelige og har større feilmargin enn delstatsmålinger, som igjen er mer upålitelige enn nasjonale målinger.

Endringene fra september er at jeg har tatt ut FL-7, FL-13, NC-1 og VA-10 og omdefinert disse til trygt demokratisk. Inn har kommet de tidligere trygt republikanske NC-9 og SC-2. VA-1 er definert til trygt republikansk og er «ute or soga».

I tillegg har jeg endret litt på hvor sterkt jeg vurderer det ene eller andre partiet til å være favoritt en del steder. Endelig har jeg vippet noen seter.

Jeg tror at republikanerne erobrer to seter og demokratene seks; netto fire pluss for demokratene i disse statene – men du må lese artikkelen for å finne ut hvilke distrikter det er snakk om!

ARKANSAS, DISTRIKT 2

French Hill (R)

Distriktet inneholder de sentrale deler av staten, og inkluderer delstatshovedstaden Little Rock. Bankier French Hill (f.1956) ble valgt første gang i 2014 og tok 52% i 2018.

Hill har egentlig aldri blitt helt trygg i dette distriktet, men et par prosent til libertarianske og/eller uavhengige kandidater har gjort marginene litt bedre enn hva hans oppslutning kan tyde på.

Han har samlet inn ca. 3 millioner og har igjen ca. halvannen.

Joyce Elliott (D)

Demokratene stiller med delstatssenator og pensjonert lærer Joyce Elliott (f.1951).

Hun var tidligere delstatsrepresentant og dessuten partiets kandidat i dette distriktet i 2010, men ble dengang most 58-38 av nåværende viseguvernør Tim Griffin.

Hun har samlet inn over to og en halv million og har igjen ca. 600.000.

Elliott er i overkant progressiv til å vinne dette distriktet og altfor kritisk til Trump, som tross alt fortsatt er forholdsvis populær her nede. Demokratene mangler imidlertid hverken tro eller penger og har investert store beløp i tv-reklamer her (de har kommet sent, men godt).

Republikanerne skjøt inn en halv million dollar her i september for å bistå Hill. Trump vant distriktet med 52-42 i 2016 og selv om Hill ikke er noen stor kandidat, skal han fortsatt være knapp favoritt.

Notorisk upålitelige TalkBusiness er dessverre de eneste uavhengige som har målt her og siste måling gir begge 46%. Ingen endring: Svakt republikansk.

FLORIDA, DISTRIKT 15

Distriktet (R+6) omfatter områdene øst og nord for Tampa. Det har 67% hvite, 14% svarte og 16% latinske velgere. Republikanerne holdt det i 2018 med advokat og delstatsrepresentant Ross Spano (f.1966), som tok 53%.

Scott Franklin (R)

Spano ble forkastet av primærvelgerne i august, etter å vært involvert i en skandale rundt valgkampfinanisering selv før han ble valgt. Han ble erstattet på stemmeseddelen av bystyremedlem i mellomstore Lakeland City, Scott Franklin. Han ble valgt inn i bystyret i 2017 og driver et forsikringsbyrå på privaten.

Franklin har også bak seg 26 år som pilot i Marinen; 14 aktive år og 12 i reservene. Han er utdannet ved det berømte marineakademiet i Annapolis.

Han har samlet inn ca. 1,1 million (inkludert et lån på 400.000 fra egne lommer) og har igjen ca. 800.000.

Alan Cohn (D)

Demokratene nominerte kommunikasjonskonsulent og partiets kandidat her i 2014, Alan Cohn. Han tok bare 40% da han stilte her sist, men setet har gått litt til venstre siden.

Cohn har tidligere vært både gravejournalist og nyhetsanker på ABC News i området, men han har også jobbet for CBS og i Boston.

Han har samlet inn ca. 1,6 millioner og har igjen ca. 400.000.

Trump vant 53-43 her i 2016 og republikanerne gjorde seg trolig en tjeneste ved å erstattet den skandalerammede Spano. Demokratene nominerte dertil Cohn, som selv i et godt valgår skal være såpass langt til venstre at han er uspiselig for de fleste velgerne her.

I den eneste uavhengige målingen herfra leder Franklin 49-41 og de demokratiske målingene viser ham også i tet (dog med mindre margin). Det blir stadig mer sannsynlig at han holder setet, men Cohn har fortsatt en sjanse, så trygt er det ikke. Dog, styrket til: Trolig republikansk.

FLORIDA, DISTRIKT 16

Vern Buchanan (R)

Distriktet omfatter områdene sør for Tampa. Forretningsmann Vern Buchanan (f.1951) har representert distriktet siden 2007 og tok knappe 55% i 2018. Han er Floridas eneste medlem i bevilgningskomiteen.

Buchanan har jobbet mye av karrieren i bilforhandlerbransjen og er en av Husets ti rikeste menn. Han har også hatt toppverv i Handelskammeret i delstaten. Det har i flere år svirret rykter om grums i pengeinnsamlingen hans, men det har aldri kommet noe konkret ut av det.

Han har samlet inn ca. 3,3 millioner (inkludert 500.000 fra seg selv) og har igjen ca. 1,1.

Margaret Good (D)

Demokratene stiller med advokat og delstatsrepresentant Margaret Good (f.1976). Hun vant sitt sete i delstatshuset ved å slå sønnen til Vern Buchanan i et suppleringsvalg i 2018.

Good vektlegger at hun kan samarbeide over partigrensene, og at hun har erfaring fra frivillige organisasjoner før hun ble advokat.

Hun har samlet inn 2,775 millioner og har igjen 170.000.

Good er en seriøs kandidat, men har hatt sin andel bråk internt i kampanjen, hun har også slitt med påstander om at medlemmer av staben i delstatshuset har måttet utføre oppgaver for kampanjen.

Distriktet er svakt konservativt (Trump vant det 54-43). Det har kommet flere målinger som alle gir Buchanan en ledelse; den er mindre enn i september, men fortsatt såpass at han er klar favoritt. Ingen endring: Trolig republikansk.

FLORIDA, DISTRIKT 18

Brian Mast (R)

Distriktet omfatter en del av den østlige kyststripen. Veteran Brian Mast (f.1980), som mistet begge ben i Afghanistan, erobret det åpne setet for republikanerne i 2016 og tok 54% i 2018.

Mast jobbet som sprengingsekspert for Sikkerhetsdepartementet etter at han ble utskrevet fra sykehuset. I Kongressen har han stort sett vært blant de mest moderate republikanerne og har flørtet med både våpenkontroll og miljøvern.

Han har samlet inn 5,1 millioner og har igjen ca. 1,75 millioner.

Pam Keith (D)

Demokratene nominerte advokat og veteran Pam Keith (f.1968), som var tapende kandidat i primærvalget her i 2018. Hun stilte dessuten til Senatet i 2016.

Keith avla jusseksamen i 1995, deretter tjenestegjorde hun i Marinen fra 1995 til 1999. Hun flyttet mye rundt utenlands i barndommen, da foreldrene var diplomater.

Hun har samlet inn ca. 1,1 millioner og har igjen ca. 100.000.

Trump vant 53-44 her i 2016. Mast har så smått begynt å få kontroll på distriktet og hans stjerne i Huset er stigende, men han fikk en skrell i august da det ble avslørt at han hadde forfattet Facebookposter med vitser om voldtekt og sex med mindreårige.

Mast har lagt seg flat og forklart seg med at dette var militær humor, men det har satt et spørsmålstegn ved kampanjen som burde vært unødvendig. Keith har en grei biografi, men har tapt to ganger tidligere og lå an til å gjøre det i år også, med altfor svak pengeinnsamling. Hun ligger klart til venstre for dette setet og har dessuten sin andel problematiske tweeter i sin fortid.

Her har hun fått en åpning, selv om vi fortsatt holder Mast som favoritt. Den eneste uavhengige målingen her er fra notorisk upålitelige St Pete Polls, som gir ham en 50-42 ledelse, mens en intern Keith-måling gir henne en 45-43 ledelse. Ingen endring: Svakt republikansk.

FLORIDA, DISTRIKT 26

Debbie Mucarsel-Powell (D)

Distriktet omfatter områder sør og vest for Miami, inkludert Everglades nasjonalpark og Key West. Demokratene erobret setet i 2018 med konsulent Debbie Mucarsel-Powell (f.1971), som tok 51%. Hun hadde bak seg et mislykket forsøk på å bli valgt til delstatssenatet i 2016.

Mucarsel-Powell ble født i Ecuador og er den første av den etnisiteten i Kongressen. Hun innvandret til USA som 14-åring. Hun er utdannet innen internasjonal økonomi og har tidligere jobbet for flere stiftelser og innen universitetssektoren.

Hun har samlet inn ca. 5,9 millioner og har igjen litt over 1.

Carlos Gimenez (R)

Republikanerne nominerte brannmann og fylkesborgermester i Miami-Dade County, Carlos Gimenez (f.1954). Han kom til USA fra Cuba som seksåring og var brannmann i 25 år, inkludert som sjef de siste ni.

Gimenez skryter voldsomt av sine år som leder for fylket, hvor han gjorde store innhogg i budsjettene og senket skattene. Han har tidligere vært rådmann for byen Miami og sittet i fylkesrådet for Miami-Dade.

Han har samlet inn 1,75 millioner og har igjen ca. 650.000.

Clinton tok en solid 57-41 seier her i 2016, men senator Marco Rubio vant samtidig knepent i senatsvalget samme år og republikanerne vant kongressvalget. Gimenez har sine fiender etter mange år i toppledelsen i fylket, men er en sterk kandidat og har tjent på sitt styre under en pandemi. Han stemte på Hillary i 2016, men har siden etablert et greit arbeidsforhold til Trump.

Mucarsel-Powell vil få det tøft, og selv om hun til en viss grad hjelpes av demografien, som tenderer til venstre, har det sørlige Florida vist vilje til å skille mellom presidentvalg og kongressvalg tidligere. Endelig er det visse tegn til at Trump faktisk styrker seg bittelitt blant latinamerikanske velgere i år.

I sum blir det ørliten fordel Gimenez, noe som bekreftes av den eneste målingen som er tatt opp her, som gir ham ledelsen 47-42 (den er riktignok republikansk). Mangelen på demokratiske målinger tyder også på at Mucarsel-Powell er i vansker. Ingen endring: Svakt republikansk. DETTE ER EN REPUBLIKANSK GEVINST!

FLORIDA, DISTRIKT 27

Donna Shalala (D)

Distriktet omfatter sentrale og sørlige områder av Miami med forsteder. Demokratene erobret det åpne setet i 2018 med tidligere føderal helseminister og universitetspresident Donna Shalala (f.1941), som tok 52%.

Shalala kom fra universitetssektoren da hun ble plukket til helseminister av Bill Clinton og satt i hans administrasjon i åtte år. Så gikk hun tilbake til akademia, før hun var leder for Clinton-stiftelsen i et par år.

Hun har samlet inn 3,3 millioner og har igjen ca. 1,3 millioner.

Maria-Elvira Salazar (R)

Republikanerne nominerte sin kandidat fra 2018, journalist og nyhetsoppleser Maria-Elvira Salazar (f.1961). Hun er født i Miami, men foreldrene flyktet fra Castros Cuba.

Salazar har jobbet for Telemundo og flere andre kanaler i området, samt for CNN og Univision.

Hun har samlet inn 2,9 millioner og har igjen under 1,1.

Clinton vant distriktet 59-39 i 2016, men republikanerne gjør det tradisjonelt mye bedre i lokale valg og distriktet var representert av en moderat republikaner i mange år før 2018.

Shalala snakker ikke spansk, en aldri så liten akilleshæl tatt i betraktning at cubanere utgjør en stor andel av dette distriktets velgere. Verre er det trolig at hun nylig erklærte seg som «pragmatisk sosialist» i et TV-intervju; det er få ting som kan hisse opp eksil-cubanere som sosialisme.

Hun har også hatt problemer med å levere korrekte opplysninger om sine mange aksjehandler og økonomiske disposisjoner, slik føderal lovgivning krever.

Den to målingene her er fra partiene og spriker (selvsagt). Basert på forrige valg og på strømningene her, gir jeg fortsatt Shalala en bitteliten fordel. Dersom cubanerne for alvor har strømmet tilbake til republikanerne kan hun imidlertid fort ryke ut, selv om Biden skulle vinne Florida. Ingen endring: Svakt demokratisk.

GEORGIA, DISTRIKT 6

Lucy McBath (D)

Distriktet omfatter nordlige forsteder av Atlanta. Demokratene erobret setet i 2018 med forretningskvinne Lucy McBath (f.1960), som tok 51%.

McBath er utdannet i statsvitenskap og jobbet en periode i ung alder for daværende Virginia-guvernør Douglas Wilder. Etterhvert la hun politikken på hylla og var flyvertinne i 30 år for Delta Airlines. Aktivismen ble igjen vekket til live etter at hennes sønn ble drept i 2012 og hun har siden blitt aktivist for våpenkontroll.

Hun har samlet inn ca. 7,5 millioner og har igjen ca. 1,9 millioner.

Karen Handel (R)

Republikanerne nominerte kvinnen som tapte knepent for McBath i 2018, tidligere fylkesråd i Fulton County, administrasjonsminister og kongressrepresentant Karin Handel (f.1962).

Hun kom på andreplass i guvernørnominasjonen i 2010, der hun tapte for nåværende guvernør Nathan Deal etter en småbitter valgkamp. I tillegg gjorde hun et forsøk på senatsnominasjonen i 2014, men kom bare på tredjeplass.

Handel er også kjent (og noe kontroversiell) for sitt arbeide for Susan Komen Foundation, som kjemper mot brystkreft. Handel var visepresident der, men valgte å gå av i 2012, etter at stiftelsen reverserte sin avgjørelse om ikke å gi penger til Planned Parenthood, som av mange konservative anses som først og fremst en pro-abortgruppe. Den opprinnelige avgjørelsen skal ha vært Handels verk, og hennes kandidatur er en rød klut for progressive over hele USA.

Hun har samlet inn ca. 2,8 millioner og har igjen 1.

Trump vant såvidt her i 2016; 48-47. Dette er nok et distrikt som har gått kraftig mot venstre de senere årene (Romney vant det 61-38 i 2012) og McBath har en liten fordel her, selv om Handel kan håpe på økt oppmøte blant republikanere i et presidentvalgår.

Meningsmålingene spriker litt her, men marginene er på 2-3% i år, hvilket bekrefter at dette er svært jevnt. Dog, ingen endring: Svakt demokratisk.

GEORGIA, DISTRIKT 7

Distriktet inkluderer nordøstlige deler av Atlanta, samt forsteder. Advokat Rob Woodall (f.1970) har representert det siden 2011 og tok såvidt over 50% i 2018. Han tar ikke gjenvalg.

Rich McCormick (R)

Republikanerne nominerte lege Rich McCormick, nærmere bestemt er han ekspert på akuttmedisin. Han har tidligere jobbet både i Marinekorpset og i Marinen og var stasjonert i både Afghanistan og Irak som lege.

McCormick tok en overraskende klar seier allerede i første runde av nominasjonen, blant annet med klar støtte fra fiskalkonservative Club for Growth og Ted Cruz. Han fikk imidlertid en liten skrape da det ble kjent at han ikke stemte i 2016.

Han har samlet inn ca. 2,25 millioner og har igjen 700.000.

Carolyn Bourdeaux (D)

Demokratene nominerte tidligere budsjettdirektør for delstatssenatet, Carolyn Bourdeaux (f.1970). Hun har vært professor i statsvitenskap siden 2003.

Bourdeaux var partiets kandidat i 2018 og samlet inn store beløp den gang. I landets jevneste kongressvalg havnet hun til slutt drøye fire hundre stemmer bak Woodall.

Hun har samlet inn over 4,3 millioner og har igjen 900.000.

Distriktet trender klart mot venstre (Romney vant 60-38 i 2012, mens Trump vant 51-45 i 2016), men McCormick skal være en sterkere kandidat enn den giddalause Woodall. Derfor trodde jeg faktisk at republikanerne skulle holde setet i minst to år til.

Med Bidens styrkede posisjon i Georgia og med Bordeaux fortsatt i suveren ledelse i pengeinnsamlingen, endrer jeg imidlertid vurdering i dette distriktet, selv om mangelen på målinger gir grunn til forsiktighet og McCormick fortsatt har alle muligheter til å vinne: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

KENTUCKY, DISTRIKT 6

Andy Barr (R)

Distriktet omfatter Lexington og delstatshovedstaden Frankfort. Jurist Andy Barr (f.1973) erobret setet fra en demokrat i 2012, på andre forsøket og tok 51% i 2018.

Barr jobbet ved en kongressmanns kontor i to år og gikk deretter inn i privat praksis. Så begynte han å jobbe for den republikanske guvernøren Eddie Fletcher og deretter for advokatforeningen i delstaten. Så var det tilbake i privat praksis i fire år før han ble valgt til Huset.

Han har samlet inn oppunder 4 millioner og har igjen halvannen.

Josh Hicks (D)

Demokratene nominerte advokat og veteran Josh Hicks (f.1978). Han droppet ut av college og begynte som arbeider på en oljerigg. Så vervet han seg og var i Marinekorpset i fire år.

Hicks jobbet deretter som politimann i noen år, før han fikk fullført college og tok jussen. Nå har han egen praksis. Han tapte et forsøk på å bli valgt inn i delstatsforsamlingen i 2018. Politisk er han ganske moderat.

Han har samlet inn 2,4 millioner og har igjen 450.000.

Trump vant 55-39 her, men Barr er langtfra trygg. Dog slo han Amy McGrath i 2018 og hun var på papiret en sterkere kandidat enn Hicks. Den eneste målingen her er demokratisk og gir faktisk Hicks en 50-48 ledelse. Det gjør at jeg nedjuster Barrs favorittstempel: Svakt republikansk.

NORTH CAROLINA, DISTRIKT 2

Distriktet, som var et svakt republikansk vippesete, er nå sterkt tegnet om og omfatter bla. byen Raleigh. Clinton tok det 60–36 i 2016 og jeg anser det derfor som en automatisk demokratisk gevinst i 2020.

Deborah Ross (D)

Demokratene nominerte advokat og tidligere delstatsrepresentant Deborah Ross (f.1963). Republikanerne nominerte forvarskontraktør Alan Swain.

Den sittende republikanske kongressmannen, jurist, dommer og føderal aktor George Hol­ding (f.1968) gidder naturlig nok ikke engang å stille til gjenvalg i det nye distriktet og pensjonerer seg fra politikken.

Som nevnt ovenfor: Trygt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

NORTH CAROLINA, DISTRIKT 6

Distriktet er kraftig endret og er nå sentrert rundt Greensboro, samtidig som det tar inn Winston-Salem i vest. Clinton vant det 59–38 i 2016 og på linje med det 2. distriktet, anser jeg det som en automatisk demokratisk gevinst i 2020.

Kathy Manning (D)

Demokratene nominerte advokat Kathy Manning. Republikanerne nominerte forretningsmann Lee Haywood.

Teolog og baptistpredikant Mark Walker (f.1969) tar heller ikke gjenvalg, men sikter seg visstnok inn på senatsvalget i 2022. Han har også vært på tale som ny rektor for Liberty University, som tidligere var ledet av den skandalerammede Jerry Falwell Jr.

Trygt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

NORTH CAROLINA, DISTRIKT 8

Richard Hudson (R)

Distriktet dekker sørlige, sentrale deler av staten. Richard Hudson (f.1971) hadde en rekke stabsjobber for republikanske politikere før han beseiret en sittende demokrat i 2012. Han tok 55% i 2018.

Hudson har også vært president for et lite forretningskonsulentfirma han startet i 2011 og la ned da han ble valgt til Huset.

Han har samlet inn 3,5 millioner og har igjen litt over halvannen.

Patricia Timmons-Goodson (D)

For demokratene stiller tidligere høyesterettsommer Patricia Timmons-Goodson (f.1954). Hun har vært assisterende anklager og jobbet for det statistiske sentralbyrået, samt vært advokat i privat praksis.

Timmons-Goodson satt i delstatens Høyesterett fra 2006 til 2012 og er nå medlem av den føderale kommisjonen for borgerrettigheter.

Hun har samlet inn 2,9 millioner og har igjen ca. 600.000.

Distriktet er blitt nytegnet litt mer demokratisk, men ikke verre enn at Hudson bør kunne holde det, selv mot en såpass seriøs kandidat som Timmons-Goodson (Trump tok det 53-44). Demokratene, som nå har overfylte pengeskrin, har imidlertid begynt å investere ganske tungt her.

Det er to partiske målinger herfra etter sommeren; en republikansk har Hudson i tet med 43-41, en demokratisk viser Timmons-Goodson med en 45-42 ledelse. Ingen endring: Svakt republikansk.

NORTH CAROLINA, DISTRIKT 9

Dan Bishop (R)

Distriktet ligger i de sørlige, sentrale strøk og utgjør en lang linje langs deler av delstatsgrensen mot South Carolina. Eiendomsinvestor og delstatssenator Robert Pittenger var tapende kandidat til viseguvernørvervet i 2008. Han ble første gang valgt i 2012 og tok 58% i 2016.

Han ble beseiret i primærvalget av presten Mark Harris, som tok 49% i 2018. Anklager om valgfusk gjorde imidlertid at valgstyret besluttet at det skulle holdes omvalg her, og dette ble vunnet av advokat og delstatssenator Dan Bishop (f.1964), som tok 51%.

Bishop var tidligere fylkesråd i Mecklenburg County og har sittet i begge kamre av delstatsforsamlingen.

Han har samlet inn rundt 4,2 millioner og har igjen 850.000.

Cynthia Wallace (D)

Demokratene nominerte finansrådgiver Cynthia Wallace. Hun er datter av den første svarte fylkesråd i Effingham County i Georgia.

Wallace har jobbet mesteparten av yrkeskarrieren i finansindustrien, for noen av de virkelig store navnene i bransjen. Hun jobbet blant annet et år i Paris og har svart belte i karate.

Hun har samlet inn nesten 600.000 og har igjen 350.000.

Trump vant 54-43 her og distriktet skal i utgangspunktet være for konservativt og for ruralt til at demokratene kan ta det.

En demokratisk måling fra forrige månedsskifte ga imidlertid Wallace en 34-30 ledelse. Dette er latterlig lave tall en måned før valget, men den lave marginen KAN tyde på at Bishop faktisk er utsatt. Det er uansett nok til at jeg fører distriktet opp her: Trolig republikansk.

NORTH CAROLINA, DISTRIKT 11

Distriktet dekker de vestlige deler av delstaten. Eiendomsinvestor Mark Meadows (f.1959) ble første gang valgt i 2012 og tok 59% i 2018. Han gikk av 1. april for å bli stabssjef for Trump.

Madison Cawthorn (R)

Republikanerne nominerte eiendomsinvestoren Madison Cawthorne (f.1995). Han sitter i rullestol etter en bilulykke for seks år siden og er kjent som en inspirerende taler.

Cawthorne er bare 25 år gammel (minimumsalderen for å bli valgt til Representantenes hus) og den lave alderen har gitt ham en del ekstra oppmerksomhet og presse.

Han har samlet inn ca. 3,2 millioner og har igjen ca. 500.000.

Moe Davis (D)

Demokratene nominerte advokat og veteran Moe Davis (f.1958). Han har tidligere vært leder for anklagerfunksjonen ved Guantanamo Bay, men gikk over til Luftforsvaret etter uenighet med sine overordnede om bruk av bevis innsamlet gjennom «enhanced interrogation».

Davis jobbet et år for Kongressens forskningstjeneste. Han fikk sparken, men saksøkte dem og fikk til et forlik. Han har i etterkant vært jussprofessor og dommer.

Han har samlet inn 1,55 millioner og har igjen ca. 825.000.

Trump vant distriktet 57-40, men Davis har et langt mer imponerende resume enn Cawthorn, som har slitt med påstander om at han skal ha vært innpåsliten og aggressiv overfor kvinner.

Cawthorne har videre gitt inntrykk av at han i sin tid måtte legge en karriere i Marinen på hylla pga. bilulykken, men det har vist seg at han allerede hadde fått avslag på opptak.

Han har også fått pepper for påstått rasistiske posteringer av bilder fra en tur til Tyskland, der han omtaler Adolf H. som «føreren», dog mener jeg det fremgår veldig klart av konteksten at det ikke var noen rasisme her og at venstresiden opptrer hysterisk.

Langt, langt alvorligere er en nylig formuering på en kampanjeside, hvor Davis anklages for å jobbe for demokrater som vil «ansette ikke-hvite», og hvor senator Cory Booker nevnes i konspiratorisk kontekst. Cawthorn har beklaget og skyldt på trykkfeil, men i det minste bør noen hoder rulle i kampanjen.

Imidlertid har det dukket opp voldelige tweets fra Davis fra 2019, hvor han skriver frydefullt om å knekke nakken på radikale republikanere, så begge kandidater i dette valget har sine svin på skogen.

Det er tatt opp en demokratisk og en republikansk måling her og de viser Cawthorn i tet med 2-5%. Dersom Bidens bølge blir tilstrekkelig stor, kan dette tradisjonelt konservative setet gå med. Dog, ingen endring: Svakt republikansk.

OKLAHOMA, DISTRIKT 5

Kendra Horn (D)

Distriktet inkluderer hele delstatshovedstaden Oklahoma City med forsteder, samt områdene øst for byen. Advokat og tidligere kongressrådgiver Kendra Horn (f.1976) erobret setet fra en sittende kongressmann i 2018 med knappe 51%.

Hun har styrt et par stiftelser og jobbet i flyproduksjon, som er en viktig industri i Oklahoma. I tillegg til jussen er hun akkreditert megler i arbeidskonflikter.

Hun har samlet inn 5,15 millioner og har igjen 1.4. Hun er en av et tjuetalls demokrater som støttes av det ellers konservative Handelskammeret.

Stephanie Bice (R)

Republikanerne nominerte delstatssenator Stephanie Bice (f.1973). Hun ble første gang valgt inn i delstatsforsamlingen i 2014 og er for tiden leder av den mektige finanskomiteen, hvor hun har fått igjennom flere reformer til fordel for forbrukerne.

Bice har utdanning innen markedsføring og jobbet først i flere år i familiens teknologifirma. Deretter var hun visepresident for et digitalt markedsføringsforetak.

Hun har samlet inn ca. 2,8 millioner og har igjen 900.000.

Dette er et distrikt Trump vant 53-40 og republikanerne MÅ vinne det om de skal ha nubbtjangs til å ta tilbake Huset. Akkurat det skjer nok ikke i år, men dessverre for Horn ser det ut til at hun kan komme til å tape akkurat dette setet, som kanskje var den største overraskelsen i hele 2018.

Bice er trolig den sterkeste kandidaten republikanerne kunne stille her og de uavhengige målingene som er tatt opp her spriker. Ingen endring: Svakt republikansk. DETTE ER EN REPUBLIKANSK GEVINST!

SOUTH CAROLINA, DISTRIKT 1

Joe Cunningham (D)

Distriktet omfatter mesteparten av delstatens kyststripe og deler av Charleston med nordvestlige forsteder. Demokratene erobret det åpne setet med advokat Joe Cunningham (f.1982), som tok 51% i 2018.

Cunningham jobbet som marineingeniør i Florida til han fikk sparken i etterkant av finanskrisen i 2008. Da tok han jussen og flyttet etterhvert til Charleston.

Han har samlet inn ca. 4.275 millioner og har igjen ca. 3.1 millioner. Han er en av et tjuetalls demokrater som støttes av det ellers konservative Handelskammeret.

Nancy Mace (R)

Republikanerne nominerte forretningskvinne og delstatsrepresentant Nancy Mace (f.1977). Hun var første kvinne til å bli uteksaminert fra The Citadel, delstatens velkjente militærskole.

Mace driver egen konsulentvirksomhet der hun bla. har rådgitt republikanske politikere som Trumps tidligere stabssjef Mick Mulvaney og senator Tim Scott. Hun stilte til Senatet i 2014, men tok bare 6% i primærvalget mot senator Lindsey Graham.

Mace var imidlertid i toppen av Trumps valgkamporganisasjon i delstaten allerede fra september 2015 og ble valgt inn i delstatshuset i et suppleringsvalg i januar 2018.

Hun har samlet inn ca. 1.950 millioner og har igjen ca. 750.000.

Cunningham har dyrket sentrumsprofilen godt og har et stort økonomisk overtak som normalt skulle tilsi at han var favoritt. Trump vant imidlertid her med 13% margin i 2016 og Mace er en sterk kandidat, som tok inn mer enn Cunningham den siste måneden.

Begge partier er dertil tungt oppe med store beløp i reklamer, derfor er mye av det økonomiske forspranget utlignet. Jeg har imidlertid skiftet mening fra september og holder nå Cunningham som svak favoritt til å holde setet.

De partiske målingene spriker kraftig her. Viktigst er dog at det ryktes at lokale republikanere er pessimister med tanke på å vinne tilbake setet. Således endrer jeg spådom til: Svakt demokratisk.

SOUTH CAROLINA, DISTRIKT 2

Joe Wilson (R)

Distriktet omfatter sentrale og sørvestlige deler, og omringer nesten delstatshovedstaden Columbia. Jurist og delstatssenator Joe Wilson (f.1947) ble valgt første gang i et suppleringsvalg i 2001. Han tok 56% i 2018.

Wilson sitter i et ganske konservativt sete, og har aldri egentlig vært truet, men han får konkurranse fra en velfinansiert motstander i år og anses som potensielt sårbar.

Han har samlet inn litt over halvannen million og har igjen 250.000.

Adair Boroughs (D)

Demokratene stiller med advokat og tidligere lærer Adair Boroughs. Hun vokste opp under ganske røffe kår i en husvogn, men fikk fullt stipend og ble mattelærer.

Boroughs tok etter hvert jussen og ble offentlig anklager, med tilhold i Justisdepartementet i DC. Hun driver nå en stiftelse som gir juridisk bistand.

Hun har samlet inn 2,35 millioner og har igjen 300.000.

Wilson møter en motstander som har tatt inn mer penger enn ham, men distriktet skal være såpass konservativt at han er favoritt til gjenvalg, selv om Biden skulle vinne stort: Trolig republikansk.

TEXAS, DISTRIKT 2

Dan Crenshaw (R)

Distriktet går i en bue rundt omtrent 3/4 av Houston og tar inn ytre deler av byen med forsteder. Republikanerne holdt setet med veteranen Dan Crenshaw (f.1984), som tok 53% i 2018.

Han var medlem av elitestyrken SEAL i ti år, men mistet et øye i Afghanistan. Til tross for dette ble han ytterligere to ganger sendt ut på oppdrag.

Han er et av partiets stjerneskudd og dessuten en meget god pengeinnsamler. Han har samlet inn nesten 15 millioner og har igjen over 3,5.

Sima Ladjevardian (D)

Advokat Sima Ladjevardian er en prominent pengeinnsamler for det demokratiske partiet og nå stiller hun for første gang som kandidat.

Ladjevardian var rådgiver for både senats- og presidentkampanjen til Beto O’Rourke og han ga henne sin støtte så fort hun meldte seg på.

Hun har samlet inn 3,1 millioner og har igjen 725.000.

Trump vant distriktet 52-43 og Crenshaw er favoritt, men det er av de som har gått klart til venstre de siste årene. Det vil være et stort tap for partiet om en som Crenshaw skulle falle ut, men sådan er det blitt for suburbane republikanere under Trump.

Den totale mangelen på demokratiske målinger her tyder på at han fortsatt leder. Trumps tilsynelatende implosjon gjør imidlertid at jeg nedgraderer favorittstatusen: Svakt republikansk.

TEXAS, DISTRIKT 3

Van Taylor (R)

Distriktet omfatter nordlige og nordøstlige forsteder til Dallas. Det har 65% hvite, 13% latinske og 12% asiatiske velgere. Republikanerne holdt det med forretningsmann og delstatssenator Van Taylor (f.1972), som tok 54% i 2018.

Taylor har jobbet for diverse konserner, stort sett som investor. Han kjempet i Irak for Marinekorpset og har sittet i både delstatshuset og i delstatssenatet. Han forsøkte seg på et kongressvalg i 2006, men tapte for en demokrat.

Han har samlet inn 2,5 millioner og har igjen 1,2.

Lulu Seikaly (D)

Demokratene nominerte advokaten Heane «Lulu» Seikaly. Hun er av kristen, libanesisk herkomst. Praksisen er rettet inn mot arbeidsrett; nærmere bestemt diskriminering og seksuell trakassering.

Lulu underviser selskaper og ansatte i deres rettigheter og plikter, slik at den type saker ikke skal oppstå. Politisk er hun ganske progressiv.

Hun har samlet inn 1,15 millioner og har igjen ca. 550.000.

Trump vant distriktet 55-41, en klar reduksjon av seiersmarginen fra 2012. Taylor gjorde det svakere, men skal likefullt være favoritt. Seikaly er dessuten trolig til venstre for hva dette distriktet tåler.

Alle de demokratiske målingene her, bortsett fra den siste, viser en ledelse for Taylor. Setet kan fort ryke med en stor seier til Biden, men så langt ingen endring: Svakt republikansk.

TEXAS, DISTRIKT 6

Ron Wright (R)

Distriktet inkluderer forsteder til Dallas og Fort Worth, inkludert mesteparten av Arlington og områder sør for Dallas. Fylkestakstmann Ron Wright (f.1953) holdt setet med 53% i 2018.

Wright har tidligere vært stabssjef for kongressmann Joe Barton. Han satt i bystyret i Arlington fra 2000 til 2008 og ble utnevnt til fylkestakstmann i 2011. Han ble diagnostisert med lungekreft i 2019, men stiller allikevel på nytt.

Han har samlet inn ca. 775.000 og har igjen ca. 250.000.

Stephen Daniel (D)

Demokratene stiller med advokat Stephen Daniel. Han har praksis sammen med en dommer han var assistent for over 15 år tilbake i tid.

Daniel startet karrieren med å jobbe for et advokatfirma som forsvarer forsikiringsbransjen, før han gikk over på den andre siden og i dag tar han kun saker der folk er blitt skadet i ulykker.

Han har samlet inn ca. 560.000 og har igjen ca. 160.000.

Trump vant distriktet 54-42, en reduksjon fra 2012. Wright imponerte ikke i et overraskende svakt felt i 2018 og har heller ikke imponert noe videre i Huset. Dog bør han være i stand til å holde setet i minst to år til.

Det er usikkert hvilken effekt det har på valget at han ble innlagt på sykehus for et par uker, fordi lungekreften han ble kvitt i 2018 er tilbake igjen. På den ene side kan det gi sympatistemmer, på den annen side uteble han fra valgkampen.

Den eneste målingen etter sommeren er en demokratisk en og den gir Wright en 45-41 ledelse. Ingen endring: Svakt republikansk.

TEXAS, DISTRIKT 7

Lizzie Fletcher (D)

Distriktet omfatter noen av de mest velstående deler av det vestlige Houston, samt forsteder. Advokat Lizzie Fletcher (f.1975) erobret setet fra en republikaner i 2018 med 53%.

Fletcher spesialiserte seg på forretningsjuss og ble partner i et firma i 2015. Hun regnes for ganske moderat og var første demokrat nonesinne til å representere setet.

Hun har samlet inn 5,7 millioner og har igjen ca. 1,6 millioner. Hun er en av et tjuetalls demokrater som støttes av det ellers konservative Handelskammeret.

Wesley Hunt (R)

Republikanerne stiller med pantelåner og veteran Wesley Hunt, som annonserte sitt kandidatur allerede i april 2019. Han fløy kamphelikoptre i Irak og har i ettertid tatt tre mastergrader. Nå jobber han som pantelåner for Perry Homes, delstatens største eiendomsfirma.

Hunt er noe så sjeldent (fortsatt) som en republikansk afroamerikaner, noe som har bidratt til at kampanjen har fått nasjonal oppmerksomhet.

Han har samlet inn ca. 6 millioner og har igjen ca. 1,35 millioner.

Clinton tok distriktet 49-47, etter at Romney vant med over 20% i 2012. Hunt har nasjonal appell og evne til å samle inn penger, men Fletcher er en sterk kandidat som har fordelen av det politiske klimaet.

Etter sommeren er det tatt opp kun en republikansk måling her og den har Fletcher i ledelsen med 46-44. Dette blir trolig jevnt helt inn. Ingen endring: Svakt demokratisk.

TEXAS, DISTRIKT 10

Mike McCaul (R)

Distriktet omfatter de nordvestligste forsteder av Houston og strekker seg til de nordlige deler av delstatshovedstaden Austin. Jurist og assisterende justisminister Mike McCaul (f.1962) ble første gang valgt i 2004 og tok 51% i 2018.

McCaul begynte som advokat og dereretter offentlig anklager og hadde også en kort periode i det føderale justisdepartementet. Så ble han assisterende justisminister i delstaten.

Han har samlet inn ca 3,3 millioner og har igjen ca. 1.2 millioner.

Mike Siegel (D)

Demokratene nominerte motstanderen fra 2018, assisterende byadvokat i Austin og tidligere lærer Mike Siegel stiller på ny, etter å ha tatt 47% for to år siden. I tillegg til advokatpraksisen har han rukket å grunnlegge to stiftelser på utdanningsfeltet.

Politisk står han et godt stykke til venstre og fremstiller seg som en sann forsvarer av samfunnets tapere og deres tilgang på juridisk bistand.

Han har samlet inn 2 millioner og har igjen nesten 300.000.

Trump vant 52-43 her og i et presidentvalgår skal McCaul stå sterkere. Han har alt beseiret Siegel en gang, men på den annen side har Texas gått til venstre.

Som det er forblir McCaul favoritt og selv de demokratiske målingene gir ham en knapp ledelse. Det skal imidlertid ikke mye til før dette setet vipper. Ingen endring: Svakt republikansk.

TEXAS, DISTRIKT 21

Chip Roy (R)

Distrikt 21 løper fra de nordlige delene av San Antonio til de sørlige delene av Austin, pluss et stort område nord og nordvest for San Antonio. Advokat og tidligere stabssjef for senator Cruz, Chip Roy holdt det i 2018, med bare såvidt over 50%.

Roy har samlet inn greit med penger, men det har demokraten også og han skal få slite med gjenvalget i et distrikt Trump vant 52-42 i 2016, men som Cruz vant med bare 0,1% i 2018.

Han har samlet inn 4.25 millioner og har igjen 2,4.

Wendy Davis (D)

Demokratene stiller med tidligere guvernørkandidat og delstatssenator Wendy Davis (f.1963), som i norske aviser (og for den saks skyld amerikanske) ble hausset opp foran valget i 2014, bare for å bli moset av republikaneren Greg Abbott.

For mange konservative er Davis blitt en intern spøk, en kode for bortkastede penger i håpløse valg, men blant liberale er hun fortsatt en helt og dette distriktet er langt mer tagbart enn det hele delstaten var i 2014.

Hun har samlet inn 7,9 millioner og har igjen 1,9.

Davis har samlet inn mye mer penger enn Roy, og skal i høyeste grad være konkurransedyktig her. I et presidentvalgår skal Roy dog gjøre det sterkere, selv om Texas skulle gå noen prosent til venstre.

Det foreligger ellers tre demokratiske målinger her som gir ekstremt jevnt resultat med 1-2% margin for den som leder. Ingen endring: Svakt republikansk.

TEXAS, DISTRIKT 22

Distriktet omfatter områdene sør og sørvest for Houston, inkludert byen Sugar Land. Jurist og veteran Pete Olson (f.1962) jobbet i staben til to republikanske senatorer før han ble første gang valgt i 2008. Han tok 51% i 2018 og stiller ikke på ny.

Troy Nehls (R)

Republikanerne nominerte fylkessheriff i Fort Bend County, Troy Nehls. Han startet i forsvaret som 19-åring, tjenestegjorde i både Afghanistan, Bosnia og Irak og trakk seg tilbake etter over tyve år, med majors grad. I 1994 kom han tilbake til Texas og ble politimann og endelig valgt til fylkessheriff i 2012.

Dog har Nehls sine sider man bør være skeptisk til, f.eks. ble han tidligere i karrieren sparket fra en jobb som politimann i Richmond for bla. uproff behandling av bevis og han forsøkte å straffeforfølge en dame som hadde et «Fuck Trump»-klistremerke på bilen sin.

Han har samlet inn ca. 1,35 millioner og har igjen 350.000.

Sri Kulkarni (D)

Demokratene nominerte tidligere diplomat og nasjonal sikkerhetsekspert Sri Preston Kulkarni. Han har tidligere vært rådgiver for senator Kirsten Gillibrand og snakker fem fremmedspråk.

Kulkarni er noe så sjeldent som en demokrat som betoner viktigheten av å samtale over partigrensene. Han tok 46.5% mot Olson, etter å ha tatt innpå 30% på meningsmålingene fra starten av valgkampen, men fikk et par skraper; bla. kom det frem at han var blitt arrestert for besittelse av kokain da han var tenåring.

Han har samlet inn 4.65 millioner og har igjen ca. 1,75 millioner.

Trump vant 52-44 her. Som med de andre republikanerne skal Nehls få litt drahjelp av å ha presidenten på stemmeseddelen, selv om delstaten går mot venstre. Han har imidlertid mye grums i sin fortid, med at han fikk sparken, falsifiserte søknader til andre distrikt, alle gangene han har blitt saksøkt for embetsutøvelsen, osv. at det kjapt utligner den fordelen.

Kulkarni har tapt en gang her allerede, men er en sterk kandidat i teorien og det økonomiske overtaket og en bitter republikansk nominasjon tilsier at han er en ørliten favoritt.

Det har blitt offentliggjort en del demokratiske målinger her og de viser en liten, men stigende ledelse for Kulkarni. Ingen endring: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

TEXAS, DISTRIKT 23

Distrikt 23 omfatter mesteparten av det sørvestlige Texas, fra El Paso i vest til San Antonios forsteder i øst. Tidligere CIA-agent Will Hurd erobret distriktet fra en demokrat i 2014 og tok 49% mot samme mann i 2016. Han tok 49% og vant med syltynn margin i 2018, men takker nå for seg.

Tony Gonzales (R)

Republikanerne nominerte tidligere kryptolog i etterretningen i marinen, Tony Gonzales.

Han har tjenestegjort i Afghanistan, Irak og store deler av det sørøstlige Asia og har vært forsvarspolitisk rådgiver for senator Marco Rubio. I tillegg er han assisterende professor.

Han har samlet inn 2,2 millioner og har igjen ca. 625.000.

Gina Ortiz Jones (D)

For demokratene stiller deres kandidat fra 2018 på ny. Veteran Gina Ortiz Jones (f.1981) var hypet også for to år siden, men tapte knepent. Hun har filippinsk bakgrunn, er lesbisk og var i den militære etterretningen under både Bush II og Obama.

Ortiz Jones er så definitivt ikke på ytre venstre, men klarte å unngå sterke, progressive motkandidater i nominasjonen. Clinton vant dette distriktet 50-46 i 2016, så det skal være brukbare muligheter for å erobre det.

Hun har samlet inn 5,9 millioner og har igjen 2,1 millioner.

Gonzales måtte igjennom to valgrunder mot en ganske svak og underfinansiert motkandidat, der han til slutt såvidt vant. Jeg var forholdsvis sikker på at Ortiz Jones ville vinne tilbake setet for demokratene og at hun kom til å holde det en stund.

Det foreligger tre republikanske målinger her og alle gir henne en knapp 1-2% ledelse. Mangelen på demokratiske målinger gjør meg imidlertid skeptisk og Gonzales har vist seg sterkere enn jeg trodde i september. Videre har Trump trolig styrket seg blant latinoer, som det er mange av i dette distriktet.

Jeg nedgraderer derfor favorittstempelet til Ortiz Jones: Svakt demokratisk. DETTE ER FORTSATT EN DEMOKRATISK GEVINST!

TEXAS, DISTRIKT 24

Distriktet omfatter de nordlige forstedene til både Fort Worth og Dallas. Forretningsmann og delstatsrepresentant Kenny Mar­chant (f.1951) ble første gang valgt til Huset i 2004 og tok 51% i 2018. Han tar ikke gjenvalg.

Beth Van Duyne (R)

Republikanerne stiller med tidligere borgermester i Irving (2011-2017), Beth Van Duyne. I 2017 forlot hun borgermesterjobben til fordel for en stilling som regional direktør for det føderale boligdepartementet. I 2019 sluttet hun i departementet så hun kunne stille her.

Van Duyne er antagelig mest kjent for at hun som borgermester først fikk vedtatt en anti-shariaresolusjon i 2015 og at hun unnskyldte de som hadde tatt en muslimsk elev for å være terrorist året etter.

Hun har samlet inn ca. 2,7 millioner og har igjen ca. 800.000.

Candace Valenzuela (D)

Demokratene nominerte lærer og skolestyremedlem Candace Valenzuela. Hun kommer fra økonomisk trange kår, men fikk universitetsutdanning på fullt stipend og er nå lærer.

Hun stiller for å «gi noe tilbake», og veldig mye av kampanjen dreier seg om utdanningssaker.

Hun har samlet inn 3,6 millioner og har igjen nesten 1.

Trump beseiret Clinton 51-45 her og seiersmarginen blir trolig enda lavere i år, om ikke reversert. Valenzuela måtte igjennom en tøff andre runde, men pengene har virkelig strømmet inn nå som hun er den offisielle kandidaten.

Van Duyne har mer erfaring som kandidat og skal i utgangspunktet ha en bitteliten fordel her, men sistnevnte har en sterk biografi. Jeg er veldig i tvil, men lander på at demokratene gjør innhugg i Texas og at dette distriktet da står lagelig til for fall, selv om det sikkert blir jevnt.

Målingene bekrefter denne vurderingen. Ingen endring: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

TEXAS, DISTRIKT 25

Distriktet omfatter Fort Worths sørlige forsteder og løper til området sørvest for Austin.

Roger Williams (R)

Forretningsmann Roger Wil­liams (f.1949) har hatt en rekke jobber i delstatsadministrasjonen og for det republikanske partiet i Texas. Han vant sitt første kongressvalg i 2012 og tok knappe 54% i 2018.

Williams var baseballspiller og trener i sin ungdom og tok over en bilforhandlerbedrift etter sin far før han gikk inn i politikken.

Han har samlet inn ca. 2,1 millioner og har igjen ca. 600.000.

Julie Oliver (D)

Demokratene stiller med advokat og partiets kandidat i 2018, advokat Julie Oliver. Hun hadde en trøblete oppvekst og ble blant annet gravid som 17-åring. Hun kom seg imidlertid gjennom jusstudiet og har siden jobbet innen både finans og regnskapsbransjen. Hun finner til og med tid til å være yogainstruktør.

Oliver var partiets kandidat i 2018 og tok da knappe 45%. Politisk er hun svært progressiv, med Medicare for alle og grønn New Deal på sitt program.

Hun har samlet inn 1,6 millioner og har igjen 500.000.

Trump vant distriktet 55-40 og skal vinne det igjen, men marginene kan bli betraktelig lavere. Oliver er muligens også et stykke til venstre for hva dette distriktet er klart for, mens Williams er en ganske så standard konservativ.

Han kan imidlertid ha kludret det til for seg selv, ved å misbruke sin stilling i Husets bankkomite for å hjelpe en pengedonor. Her er det så langt ord mot ord; Williams selv mener han ikke har gjort noe galt og at han bare forsøkte å sette opp et møte, mens en representant for banken mener han kom med dulgte trusler.

Målingene er tatt opp av partiene og spriker veldig i margin, men alle synes å være enige om at Williams leder. Som med en god del andre seter i Texas kan dette fort ryke hvis Biden gjør det bra. Ingen endring: Svakt republikansk.

TEXAS, DISTRIKT 31

John Carter (R)

Distriktet omfatter de ytre, nordlige forstedene til Austin og løper på begge sider av Interstate 35 nord til Temple. Dommer John Carter (f.1941) ble valgt første gang i 2002 og tok knappe 51% i 2018.

Carter har jobbet for delstatshuset i Texas og hatt privat praksis. Han ble utnevnt og senere valgt til dommer i 1981.

Han har samlet inn nesten 2 millioner og har igjen over 1.

Donna Imam (D)

Demokratene nominerte dataingeiør og forretningskvinne Donna Imam. Hun har startet egen teknologibedrift og tjent en del på det.

Imam er for tiden direktør for en stiftelse som fokuserer på voksenopplæring. Politisk står hun et godt stykke til venstre i partiet.

Hun har samlet inn 1 million og har igjen 380.000.

Trump tok distriktet 54-41, det er presidentvalgår og Imam skal være en svakere kandidat enn Hegar, som Carter slo knepent i 2018. Det største faresignalet for Imam er imidlertid den manglende oppmerksomheten fra de nasjonale partiene, hvilket tilsier at de ikke har noen stor tro på at hun kan true Carter.

Den eneste målingen er fra demokratene og gir Carter en 43-37 ledelse. Ingen endring: Trolig republikansk.

TEXAS, DISTRIKT 32

Colin Allred (D)

Distriktet omfatter de nordlige og nordøstlige forstedene til Dallas. Advokat og tidligere fotballproff Colin Allred (f.1983) erobret det fra en republikaner i 2018 med 52%.

Allred spilte for Tennesse Titans fra 2006 til 2010, deretter tok han jussen. Han tilbragte så et par år i byutviklingsdepartementet under Obama og var deretter ansatt i et advokatfirma før han ble valgt inn.

Han samlet inn over 5 millioner og har igjen ca. 1,7. Han er en av et tjuetalls demokrater som støttes av det ellers konservative Handelskammeret.

Genevieve Collins (R)

Republikanerne stiller denne gang med forretningskvinne Genevieve Collins. Hun jobber for farens teknologifirma, som har spesialisert seg på utdanningssektoren, hvor de utvikler testverktøy som skal diagnostisere hver enkelt elevs potensiale og problemer.

Collins kan spore familien syv generasjoner tilbake i Texas og skryter av at bestemoren var den første kvinne i bystyret i Dallas. Hennes grandonkel satt 16 år i Kongressen.

Hun samlet inn 4,7 millioner og har igjen litt over 1.

Clinton vant distriktet knepent med 49-47. Allred definerer seg som en moderat demokrat, selv om han stort sett stemmer med partiet. Collins gjorde det bra i primærvalgkampen, men trenden i distriktet går mot venstre.

Det blir nok kamp til døra her også. Ingen endring: Svakt demokratisk.

VIRGINIA, DISTRIKT 2

Elaine Luria (D)

Distriktet løper langs sørkysten og inkluderer Virginia Beach og deler av Newport News og Norfolk. Demokratene erobret setet med forretningskvinne og veteran Elaine Luria (f.1975), som tok 51% i 2018.

Luria tjenestegjorde 20 år i Marinen, hvor hun i hovedsak var ingeniør ved atomreaktorer på hangarskip og hun er det medlemmet av demokratenes gruppe i Huset som har vært lengst i det militære.

Hun har samlet inn 5,775 millioner og har igjen nesten halvannen. Hun er en av et tjuetalls demokrater som støttes av det ellers konservative Handelskammeret.

Scott Taylor (R)

Republikanerne nominerte tidligere kongressmann Scott Taylor (f.1979), som altså forsøker å gjøre comeback her. Han er tidligere delstatsrepresentant og veteran, med bakgrunn fra SEAL-styrkene. Han har vært utplassert både i Latin-Amerika og i Irak, hvor han ble alvorlig såret.

Tapet i 2018 kom trolig på grunn av en skandale der noen av hans medarbeidere forsøkte å få demokratene til å nominere en uavhengig kandidat som de lagde falske underskrifter for. Taylor selv har ikke blitt implisert, men demokratene brukte selvsagt saken for alt den var verdt.

Taylor har jobbet som sikkerhetskonsulent etter at han bli sivilist og har en grad innen internasjonale forhold. Han ble regnet som en stigende stjerne innad i delstatspartiet, frem til tapet i 2018. Politisk har han vært relativt moderat på verdisaker, men økonomisk konservativ. Han stilte egentlig til senatsnominasjonen, men droppet etterhvert ned til dette valget.

Han har samlet inn 2,1 millioner og har igjen ca. 500.000.

Taylor er godt kjent for velgerne og Luras seiersmargin var knapp i 2018, men den gamle skandalen fra forrige valg har blitt trukket frem igjen fordi de impliserte har gjennomgått rettssaker og en ny tiltale er tatt ut.

Selv om han fortsatt ikke er implisert, fikk han ikke medhold i å trekke en demokratisk reklame som var ganske dirty mot ham og anklageren bekreftet at hele kampanjen, inkludert Taylor, fortsatt var under etterforskning.

Trump tok en 49-45 seier her, men det spørs om han klarer det igjen. Lura er en typisk sentrumsdemokrat, men hun er utsatt i dette vippesetet. Dette blir nok også jevnt og begge sider kan vinne, men vi tviler på om Taylor kan ta dette setet med en potensiell dom hengende over seg.

Den eneste målingen etter sommeren er fra et universitet og gir henne en 50-43 ledelse. Ingen endring: Svakt demokratisk.

VIRGINIA, DISTRIKT 5

Bob Good (R)

Distriktet dekker de sentrale deler av staten og løper fra grensen mot North Carolina i sør og nesten opp til West Virginia og Maryland i nord. Republikanerne holdt setet med distillerieier og veteran Denver Riggleman (f.1970), som tok 53% i 2018.

Han begikk imidlertid den dødssyn å vie to homofile venner og ble slått ut på nominasjonsmøtet 13. juni av brytetrener og collegeadministrator Bob Good (distriktets republikanske parti vedtok å ikke holde vanlige primærvalg).

Good er tidligere fylkesråd i Campbell County, og var inntil i januar direktør for idrettsprogrammene på berømte/beryktede Liberty University, som ble stiftet av den avdøde predikanten Jerry Falwell i 1971 og som er en kristenkonservativ bastion. Good omtaler seg selv som en «bibelsk konservativ».

Han har hengt etter med pengeinnsamlingen og har hentet inn nesten 1 million og har igjen 380.000.

Cameron Webb (D)

Demokratene nominerte lege og assisterende professor Cameron Webb. Han har i tillegg juristutdannelse og en fortid i Obamas administrasjon (riktignok på lavt nivå).

Kampsaken er naturlig nok reform av helsesystemet, noe han hevder å se behovet for hver dag i yrkespraksisen. Han er også opptatt av klimasaken og like borgerrettigheter.

Han har samlet inn store summer, 4,1 millioner, og har igjen ca. 1,2.

Trump vant 53-42 her i 2020 og selv kronidioten Corey Stewart (R) vant med to prosent mot Tim Kaine (D) i senatsvalget i 2018, selv om han tapte delstaten 57-41. Distriktet er såpass ruralt og konservativt at Trump skal ha gode sjanser også i 2020. Good er i utgangspunktet for langt til høyre, men setet skal være såpass republikansk at han allikevel er knapp favoritt.

Dog er det et stort spørsmålstegn ved hvorvidt han klarer å samle partiet etter den bitre nominasjonsstriden, som altså ble avgjort mer av partiaktivister enn av republikanske velgere. Riggleman har fortsatt en del supportere her og han har gjort alt han kan for å forpurre valget for Good, bortsett fra å erklære sin støtte til Webb.

Webb er en godt kvalifisert kandidat på papiret, men progressive svarte står neppe øverst på listen over demokratiske drømmekandidater i dette distriktet. Imidlertid kan det tenkes at en demokratisk bølge kaster inn også ham, slik f.eks. demokraten Tom Perriello ble valgt inn herfra i 2008, fordi Obama. I så fall vil vi se stor oppslutning i svarte valgkretser og blant yngre velgere i collegestrøk.

De eneste målingene herfra er demokratiske og ga først Good en knøttliten ledelse, men de favoriserer nå knapt Webb. Dog, ingen endring i min spådom: Svakt republikansk.

VIRGINIA, DISTRIKT 7

Abigail Spanberger (D)

Distriktet ligger i de sentrale deler av staten og inkluderer de nordlige forstedene til Richmond. Tidligere CIA-agent Abigail Spanberger (f.1979) slo ut den sittende republikaneren med 50% i 2018.

Spanberger har hatt en mangslungen yrkeskarriere; hun har vært lærer, postinspektør i hvitvaskingssaker og etter CIA-karrieren har hun jobbet for et konsulentfirma som spesialiserer seg på utdanningssektoren.

Hun har samlet inn 7,4 millioner og har igjen 2,5 millioner. Hun er en av et tjuetalls demokrater som støttes av det ellers konservative Handelskammeret.

Nick Freitas (R)

Republikanerne nominerte veteran og delstatsrepresentant Nick Freitas (f.1979). Han hadde et godt forsøk på å bli republikanernes senatskandidat i 2018, men tapte nominasjonen 45-43.

Freitas ble valgt inn i delstatshuset i 2015, men i 2019 holdt han på å gå i baret, da det viste seg at han hadde levert for få underskrifter og han ble tvunget til å stille som write-in, dvs. at han ikke stod på stemmeseddelen. Allikevel tok han 58%.

Freitas har jobbet for en lokal organisasjon for veteraner og har to turer til Irak under beltet. Der tjenestegjorde han i spesialstyrken Green Berets. Politisk regnes han for relativt libertariansk, på linje med senator Paul Rand og kongressmann Thomas Massie.

Han har samlet inn 2,9 millioner og har igjen nesten 800.000.

Trump vant distriktet 51-44. Som i det 2. distriktet blir dette trolig jevnt, men Spanberger skal være en sterkere kandidat enn Freitas. Ingen endring: Svakt demokratisk.

PUERTO RICO

Puerto Rico sender en kommissær uten stemme­rett til Repre­sen­tan­tenes hus. Kommissæren velges for fire år av gangen, i presidentvalgår.

Øygruppen har to store par­tier – PNP, som støtter del­stats­status, er det lokale par­tiet som er løselig til­knyttet repub­li­ka­nerne (men har også med­lemmer til­knyttet demo­kra­tene). PPD, som ønsker å beholde den nåvæ­rende territorie­sta­tusen, er noe ster­kere til­knyttet demo­kra­tene.

Jenniffer Gonzalez (PNP)

PNP holdt embetet med den tidligere Speakeren i samveldehuset, Jenniffer Gonzalez (f.1976), som tok 49% i 2016. Hun har juristutdannelse, men har aldri fått advokatbevilling.

Gonzalez ble valgt til Huset i et suppleringsvalg i 2002 og var da den yngste kvinne som noensinne var blitt valgt inn. i 2008 ble hun den yngste Speaker noensinne. Hun er i tillegg Puerto Ricos yngste kommisjonær og den første kvinne i vervet.

Gonzalez tilhører det republikanske partiet og har vært aktiv der siden studietiden, med perioder som leder for ungdomsorganisasjonen og noen år senere også partileder for øygruppen.

Hun har samlet inn 1,2 millioner og har igjen 450.000.

Aníbal Acevedo Vilá (PPD)

PPD nominerte advokat og tidligere guvernør og residerende kommisjonær Anibal Acevedo Vila (f.1962). Han er utdannet ved Harvard og Puerto Ricos eget universitet og har tidligere vært medlem av Representantenes hus.

Acevedo Vila hadde jobben som residerende kommisjonær fra 2001 til han vant guvernørvalget i 2004. I 2008, etter at han nok hadde blitt hemmet i valgkampen av at det var tatt ut føderal tiltale mot ham for korrupsjon, ble han kastet av velgerne med den største marginen i øygruppens historie. Det hører med til historien at han ble frifunnet på alle punkter i mars 2009.

Han er for tiden jussprofessor ved det lokale universitet og har siden han gikk av i 2009 hatt egen konsulentvirksomhet.

Han har samlet inn 480.000 og har igjen 200.000.

Gonzalez ser ut til å ha styrt klar av den upopularitet som har rammet hennes partifelle, den avtroppende guvernøren Wanda Vasquez. Det hjelper sikkert på at Acevedo Vila anses som en representant for den korrupte eliten som har styrt her i mange år og at han fortsatt har noe upopularitet fra sin guvernørtid. I tillegg er venstresiden på Puerto Rico nå splittet på flere småpartier.

Det har blitt tatt opp mange målinger her og tre av de fire siste viser Gonzalez med en stor ledelse; mellom 10 og 33%, mens den aller siste viser bare 3% ledelse. Ingen endring: Svakt PNP.