Jeg tror Nicole Malliotakis (R) vinner i NY-11. (Foto: Gage Skidmore)

Det er såpass mange utsatte valgdistrikt i år at vi har valgt å dele dem inn i fire omtrent like store deler. I dag presenterer vi setene i nordøst, i morgen sørstatene, deretter Midtvesten og til sist delstatene lengst i vest.

Her vil jeg presentere utsatte kongressdistrikt i delstatene New Jersey, New York og Pennsylvania. Innsamlingstallene er for 30. september.

Det er også verdt å merke seg, sånn i starten av lesningen, at målinger tatt opp i kongressdistriktene er mer upålitelige og har større feilmargin enn delstatsmålinger, som igjen er mer upålitelige enn nasjonale målinger.

De store endringene fra september er at jeg har tatt ut distriktene ME-2, NH-1, NH-2, NJ-5, NJ-11, NY-18, NY-19 og PA-6 og omdefinert disse til trygt demokratiske. I tillegg har jeg endret litt på hvor sterkt jeg vurderer det ene eller andre partiet til å være favoritt en del steder. Endelig har jeg vippet et par seter.

Jeg tipper at demokratene tar to seter og republikanerne ett i disse delstatene, men du må lese artikkelen for å finne ut hvilke distrikter det er snakk om!

NEW JERSEY, DISTRIKT 2

Jeff Van Drew (D)

Distriktet omfatter hele den sørlige delen av staten, inkludert Atlantic City. Demokratene erobret det åpne setet med den moderate tannlegen og delstatssenatoren Jeff Van Drew (f.1952), som tok 53% i 2018.

Dette var imidlertid ganske svakt av ham, siden motstanderen var en underfinansiert og svært kontroversiell republikaner som delstatspartiet hadde tatt avstand fra. Det var ventet langt mer av ham, etter 17 år i delstatshuset og en drøss kampanjer.

I desember 2019 meldte imidlertid Van Drew overgang til republikanerne, i protest mot vedtaket om å stille president Donald Trump for riksrett; dvs. hans motstand mot riksrett førte til at det var blitt murring i egne rekker og flere fylkespartier nektet å støtte ham til renominasjonen. Da var det enklere for den moderate Van Drew å krysse partilinjene.

Livet som republikaner har ført til at Van Drew har måttet endre stemmegivning på noen felt, men han stemmer fortsatt med demokratene nesten halvparten av tiden. Allikevel har han fått sterk støtte fra Trump, noe som sikkert var viktig i å sikre nominasjonen.

Han har samlet inn 3,7 millioner og har igjen 1,275 millioner.

Amy Kennedy (D)

Demokratene nominerte lærer og non-profittdirektør Amy Kennedy (f.1978), som er gift med tidligere Rhode Island-kongressmann Patrick Kennedy, yngste sønn av avdøde senator Ted Kennedy. Patrick tok ikke gjenvalg i 2010 og da hadde han allerede rukket å kjøre bilen inn i en politibarrikade ved Kongressen og blitt utskrevet to ganger fra rehab.

Patricks erfaring med bipolaritet og misbruk av alkohol og dop førte til at han lagde en stiftelse som skulle motvirke bruken og fremme behandlingstiltak. Amy er sjef for utdanningsseksjonen ved stiftelsen og stiller nå til Kongressen selv.

Hun har samlet inn 3,8 millioner og har igjen 300.000.

Trump vant distriktet 51-46 og fåglarna vet hvordan Van Drews partibytte spiller inn her. Kennedy er egentlig en såder kandidat, men mange demokrater er oppildnet og forbannet på Van Drew. Samtidig er det også mange som forstår ham og støtten fra Trump er trolig nok til å mildne ellers sterke, konservative motrøster fra republikansk hold.

Det har vært flere demokratiske målinger her i oktober, og den ene uavhengige fra Monmouth er alle samstemte om at Kennedy har en liten ledelse. Jeg endrer derfor min vurdering til: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

NEW JERSEY, DISTRIKT 3

Andy Kim (D)

Distriktet omfatter sørlige sentrale strøk, fra kysten til delstatsgrensen mot Pennsylvania. Tidligere diplomat Andy Kim (f.1982) tok setet fra en republikaner i 2018, med såvidt over 50%. Han er den første demokrat i Huset av koreansk opprinnelse.

Kim har en grad i internasjonale forhold og studerte blant annet ved Oxford. Han var rådgiver for flere amerikanske generaler i Afghanistan og var medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet under Obama.

Han har samlet inn 6,5 millioner og har igjen 2,2 millioner. Han er en av demokratene som i år støttes av Handelskammeret.

David Richter (R)

Republikanerne nominerte advokat, ingeniør og investor David Richter, som opprinnelig stilte mot Van Drew i primærvalget. Han var tidligere toppsjef i Hill International, som leder byggeprosjekter over hele verden.

I studietiden var Richter redaktør for et konservativt tidsskrift som bla. er organ for The Federalist Society, en gruppe som har hatt stor innflytelse på jurister på høyresiden i USA. Han var sterkt skeptisk til Trump i 2016, men har nå omfavnet ham (av nødvendighet eller overbevisning.)

Han har samlet inn 1,4 millioner og har igjen 200.000.

Trump vant distriktet 51-46 og Kim er således svært utsatt. Richter har egne penger nok til å drive valgkamp og har lånt kampanjen 600.000, men henger fortsatt klart etter.

Dette kan bli svært jevnt – den eneste målingen vi kjenner til fra distriktet ble tatt opp i juli og viser Kim med en 45-42 ledelse. Dette er den type distrikt republikanerne meget vel kan ta tilbake, selv om de skulle tape seter på landsbasis. Ingen endring: Svakt demokratisk.

NEW JERSEY, DISTRIKT 4

Chris Smith (R)

Distriktet (R+8) omfatter sentrale strøk inkludert deler av delstatshovedstaden Trenton. Butikkansatte Chris Smith (f.1953) ble første gang valgt i 1980 og tok 55% i 2018.

Smith var demokrat i sine yngre dager, men skiftet parti i 1978 og stilte til kongressvalget samme år. Da var han 25 og jobbet i kassen ved en lokal butikk. Det endte i tap, men han vant overraskende i 1980, fordi den sittende demokraten ble avslørt i en korrupsjonsskandale. Han er blant de mest moderate republikanerne i Huset.

Han har samlet inn 1,175 millioner og har igjen 800.000. Han har fått støtte fra flere fagforeninger, et ikke ukjent fenomen for republikanere på østkysten.

Stephanie Schmid (D)

Demokratene nominerte juristen Stephanie Schmid. Hun har bak seg en karriere i utenriksdepartementet, der hun har jobbet med demokratiutvikling på Haiti og som konsulatarbeider i Brasil for å nevne noen oppgaver. Hun var også en intern for Smith i sine yngre år.

Schmid har de to siste årene vært ansvarlig for utenriksseksjonen i en av de største pro-abortorganisasjonene i USA og blant annet vært med på å saksøke sin gamle arbeidsgiver for ikke å ha rapportert om kvinners og homofiles tilstand rundt omkring i verden.

Hun har samlet inn 700.000 og har igjen 250.000.

Trump vant distriktet 56-41, men Smiths seiersmargin i 2018 var den laveste han har hatt siden tidlig på 80-tallet og er et klart faresignal. Dog er både han og Trump favoritter til å vinne her og distriktet har ikke trukket særlig interesse fra eksterne grupper eller fra meningsmålere. Ingen endring: Trolig republikansk.

NEW JERSEY, DISTRIKT 7

Tom Malinowski (D)

Distriktet omfatter de vestlige deler av staten med en tarm ut mot New York. Tidligere assisterende utenriksminister Tom Malinowski (f.1965) tok setet fra en republikaner i 2018, med 52%.

Polskfødte Malinowski har en lang og innholdsrik bakgrunn i utenrikspolitikk. Han studerte ved Oxford på Rhodesstipend og var rådgiver for en senator før han ble taleskriver for begge utenriksministrene til Clinton. Han var også direktør for det nasjonale sikkerhetsrådet.

Han har samlet inn 6 millioner og har igjen 1,6 millioner.

Tom Kean Jr (R)

Republikanerne stiller med delstatssenator Tom Kean Jr (f.1968). Oldefaren var senator, bestefaren var kongressmann og faren var en høyt respektert guvernør. Junior er for tiden leder for den republikanske gruppen i delstatssenatet og hvert eneste valgår har han vært tema for spekulasjoner om guvernør, senator eller kongressmann.

Kean prøvde seg i dette distriktet for 20 år siden, men tapte nominasjonsstriden. Etterpå har han også tapt et senatsvalg med ti prosents margin.

Det har dog ikke forhindret at pengene har flommet inn; han har samlet inn 3,375 millioner og har igjen 975.000.

Clinton vant såvidt her med 49-48. Malinowski fikk en skrape da han nylig fikk fartsbot og det ble oppdaget at han kjørte med ugyldig førerkort fordi han ikke hadde betalt en tidligere trafikkbot.

Kean er en kandidat med et sterkt navn i New Jersey; det er mange som fortsatt husker hans fars vellykkede guvernørperioder. De eneste målingene er gamle og republikanske, men begge ga Kean en liten ledelse, så dette kan bli jevnt. Ingen endring: Svakt demokratisk.

NEW YORK, DISTRIKT 1

Lee Zeldin (R)

Distriktet omfatter omtrent den ytterste halvparten av Long Island. Jurist, veteran og delstatssenator Lee Zeldin (f.1980) erobret setet fra en demokrat i 2014 og tok 51% i 2018. Han tapte her i 2008.

Zeldin er ganske midt i partiet i stemmegivningen, men han er også en sertifisert partikanin og han var en av Trumps varmeste forsvarere i riksrettssaken.

Han har samlet inn 7,1 millioner og har igjen 2,8 millioner.

Nancy Goroff (D)

Demokratene nominerte Nancy Goroff, som er fakultetsleder for kjemi ved Stony Brook University. Hun hevder å bli den første kvinne med en doktorgrad i et naturvitenskapelig fag om hun blir valgt.

Goroff presenterer seg som faktabasert og vil la vitenskapen styre, men glemmer at politikk (kanskje dessverre) handler mye om følelser. Mannen hennes forvalter et såkalt «hedge-fund», så hun har svært velstående kontakter.

Hun har samlet inn 5,45 millioner (hvorav 1,2 millioner i selvfinansiering) og har igjen 1 million.

Distriktet har vært jevnt de fire valgene før 2016, men Trump slo til med en 54-42 seier her. Zeldin har også hatt jevne valg hele tiden og dette blir sikkert ikke noe unntak.

Goroff er en seriøs kandidat, men hun var igjennom et dyrt nominasjonsvalg, mens Zeldin har hatt et samlet parti i ryggen. Dertil har hun fått noen skraper med økonomiske disposisjoner som ikke har vært offentliggjort i henhold til føderal lover.

Målingene viser et svært jevnt løp. Ingen endring: Svakt republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 2

Distriktet (R+3) omfatter de sentrale, sørlige deler av Long Island. Jurist og fylkesrevisor Pete King (f.1944) ble valgt første gang i 1992. Han tok 52% i 2018, men stiller ikke til gjenvalg i 2020.

Andrew Garbarino (R)

Republikanerne nominerte advokat og forretningsmann Andrew Garbarino. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2012.

Garbarino jobber ved onkelens advokatfirma og fremhever at han har vokst opp på Long Island. Politisk er han i Kings ånd forholdsvis uidelogisk og populistisk av seg.

Han har samlet inn 1,25 millioner og har igjen 350.000. Han har flere fagforeninger i ryggen, kanskje viktigst er politiets organisasjoner.

Jackie Gordon (D)

Demokratene nominerte veteran og bystyremedlem i Babylon, Jackie Gordon. Hun ble født på Jamaica, men vokste opp i Queens og var i Hærens reservestyrke i 29 år. Hun tjenestegjorde både i Afghanistan og i Irak og gikk av med oberstløytnants rang i 2014.

Gordon har jobbet innen utdanningssystemet i over tredve år, sist som rådgiver for elever i videregående skole.

Hun har samlet inn 3,6 millioner og har igjen 925.000.

Gordon har gjort et nummer av sin militære karriere men nå i sluttspurten har det kommet frem opplysninger om at hun var gjenstand for to separate etterforskninger; i den ene saken skal hun i 2012 ha forlatt sin militære enhet for å drive valgkamp, i den andre var det snakk om personstrid innad i en enhet. Hun skal ha blitt sendt hjem fra Afghanistan pga. dette.

Trump vant distriktet 53-44 og Garbarino er trolig noe av det sterkeste republikanerne kunne nominere etter King. Han er derfor favoritt, selv om det skal sies at også Gordon har vært en sterk kandidat og det økonomiske overtaket hennes kan gjøre dette interessant. Ingen endring: Svakt republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 11

Max Rose (D)

Distriktet omfatter hele Staten Island (den eneste republikanske delen av New York) og sørvestlige deler av Brooklyn. Helsedirektør og veteran Max Rose (f.1986) slo ut den sittende republikaneren i 2018 med 52%.

Rose har en mastergrad i filosofi og har studert ved Oxford. Han har vært rådgiver for New Jerseys senator Cory Booker og tjenestegjorde fem år i Hæren, inkludert et opphold i Afghanistan, hvor han ble såret. Han er nå i nasjonalgarden, og i våres har han vært utstasjonert for å avhjelpe coronaepidemien i New York.

Han har samlet inn 7,825 millioner og har igjen 2,5 millioner.

Nicole Malliotakis (R)

Republikanerne nominerte delstatsrepresentant og partiets borgermesterkandidat i 2017, Nicole Malliotakis (f.1980). Hun har jobbet for et par republikanske folkevalgte, bla. tidligere guvernør George Pataki og som pr-sjef for delstatsavdelingen av strømgiganten Edison.

Malliotakis er innpisker for republikanernes gruppe i Huset og selv om hun ble gruset av Bill de Blasio da hun stilte til borgermester, tok hun 67% i dette distriktet.

Hun har samlet inn 2,85 millioner og har igjen 600.000.

Trump vant distriktet 54-44, en klar høyredreining. Rose hadde heller ingen stor seiersmargin og er derfor svært utsatt. Han har kjørt hardt på sin militære karriere og gjør et poeng av at mens han var i Afghanistan, mottok Malliotakis millioner fra legemiddelindustrien, som han mener har bidratt til opioidavhengigheten i USA.

Rose har muligens også gjort seg litt mer populær på Staten Island ved å skjelle ut byens borgermester, Bill de Blasio for inkompetanse og kalle ham «den verste borgermester i byens historie».

Videre var han den første demokraten til å kritisere kongresskvinne Ilhan Omar for antisemittiske tweets. Han er heller ingen fan av AOC og store deler av dagens demokratiske parti, i det minste ikke utad.

Malliotakis har gjort sitt beste for å klistre ham opp til nettopp slike demokrater og har satt søkelyset på alle de gangene Rose har stemt med dem i Kongressen. Videre har hun kjørt reklamer av Rose i protestmarsjer sammen med BLM-aktivister og kalt ham en hykler som sier en ting og gjør noe annet.

Staten Island, som utgjør mesteparten av distriktet, er omtrent så pro-politi og så anti-woke, ja så anti alt det demokratene nasjonalt står for nå, at jeg tror Malliotakis tar dette, i det minste i et presidentvalgår. Ingen endring: Svakt republikansk. DETTE ER EN REPUBLIKANSK GEVINST!

NEW YORK, DISTRIKT 21

Elise Stefanik (R)

Distriktet omfatter delstatens nordøstre hjørne. Forretningskvinne og tidligere Bush-rådgiver Elise Stefanik (f.1983) vant dette åpne setet i 2014 og tok 55% i 2018. Hun har jobbet i flere politiske stiftelser og var blant annet ansvarlig for Paul Ryans forberedelse til visepresidentdebatten i 2012.

Stefanik har lenge vært regnet som forholdsvis moderat, men viste seg også som en av Trumps sterkeste forsvarere under riksrettssaken – muligens et trekk for å avverge en mer konservativ utfordrer.

Hun har samlet inn 10,8 millioner og har igjen 4,1 millioner.

Tedra Cobb (D)

Demokratene stiller med kandidaten fra forrige gang, forretningskvinne og tidligere fylkesråd i i St. Lawrence County, Tedra Cobb. Hun har utdanning innen spansk og sosiologi og jobbet flere år som rådgiver i et fengsel.

Cobb startet konsulentvirksomhet i 2003, som hun fortsatt driver med og hun var dessuten lærer i flere år.

Hun har samlet inn 5,1 millioner og har igjen 1,355 millioner.

Trump vant distriktet 54-40 og det gikk kraftig til høyre i 2016. Stefanik har fortsatt et visst stjernepotensiale for republikanerne og Cobb har alt tapt en gang. Med mindre bunnen faller helt ut under Trump, skal hun tape igjen. Ingen endring: Trolig republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 22

Anthony Brindisi (D)

Distriktet omfatter sentrale strøk av delstaten, inkludert Utica. Advokat og delstatsrepresentant Anthony Brindisi (f.1978) slo ut en sittende republikaner i 2018 med såvidt over 50%.

Brindisi var kjent som en av de mest sentrumsorienterte demokratene i delstatshuset og han har dyrket dette imaget også gjennom sin første kongressperiode.

Han har samlet inn 5,2 millioner og har igjen 1,2 millioner. Han er en av et tyvetalls demokrater som har fått støtte fra det tradisjonelt konservative Handelskammeret.

Claudia Tenney (R)

Republikanerne nominerte tidligere kongresskvinne og delstatsrepresentant Claudia Tenney (f.1961). Hun er advokat og forretningskvinne av yrke (familien driver et trykkeri).

Tenney er ganske konservativ til å ha representert et vippesete som dette, og hennes tendens til å si ting som andre kanskje synes det er bedre å bare si inni seg, var en klar årsak til tapet i 2018.

Hun har samlet inn 1,9 millioner og har igjen 350.000.

Trump vant distriktet 55-39, men det er noe jevnere på lavere nivåer; det ville ellers vært politisk idioti å la demokratene ta et slikt sete. Med nominasjonen av Tenney er det dessverre noe sånt som har skjedd.

Brindisis seier var såpass tynn at han skal ha problemer med å holde dette distriktet, selv med Tenney som motstander, men han er allikevel knapp favoritt. Den eneste målingen jeg kjenner til her ga ham en klar 48-39 ledelse. Ingen endring: Svakt demokratisk.

NEW YORK, DISTRIKT 23

Tom Reed (R)

Distriktet omfatter sørlige og sørvestlige deler av delstaten. Jurist, forretningsmann og borgermester Tom Reed (f.1971) ble valgt første gang i 2010. Han tok 53% i 2018.

Reed hadde egen praksis i mange år, der han spesialiserte seg på innsamling av gjeld. Han hadde dessuten en periode som borgermester i hjembyen Corning, etter at han slo ut den sittende demokraten.

Han har samlet inn 3,1 millioner og har igjen 1 million.

Tracy Mitrano (D)

Demokratene stiller også her med sin kandidat fra 2018, juristen Tracy Mitrano. Hun var i flere år lærer og skoleadministrator, samtidig som hun hadde advokatpraksis på siden.

Mitrano jobber i dag som datasikkerhetskonsulent med eget firma. Hun er ganske moderat politisk.

Hun har samlet inn 1,3 millioner og har igjen 350.000.

Romney vant knapt her i 2012, mens Trump vant hele 55-40. Reed har alt beseiret Mitrano en gang og skal være klar favoritt i 2020 (selv om han så langt har nektet å debattere med henne). De to demokratiske målingene herfra gir ham da også en klar 7-12% ledelse. Ingen endring: Trolig republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 24

John Katko (R)

Distriktet omfatter den nordlige sentrale delen av staten, inkludert Syracuse. Jurist og føderal anklager John Katko (f.1962) vant setet for republikanerne i 2014 og tok 53% i 2018.

Katko er blant Husets mest moderate republikanere, særlig på verdispørsmål, samtidig som han har troverdighet på lov-og-orden. Han er en av tre republikanere som fortsatt besitter et sete som Hillary Clinton vant i 2016.

Han har samlet inn 3,3 millioner og har igjen 1,25 millioner. Som mange andre republikanere på østkysten har han sterk støtte fra mange fagforeninger.

Dana Balter (D)

Demokratene nominerte på ny sin 2018-kandidat, professor Dana Balter. Hun har bakgrunn fra undervisning og stiftelsesarbeid for psykisk utviklingshemmede (hennes bror er det).

Den progressive Balter har fått noe kritikk for å ha mottatt lønn fra egen kampanje før det var tillatt, men vant allikevel nominasjonen klart mot en mer moderat motstander.

Hun har samlet inn 2,5 millioner og har igjen 275.000. Hun har måttet betale tilbake kampanjen penger hun mottok derfra som lønn, i strid med reglene.

Katko sitter i et distrikt som riktignok har vært klart til venstre, men som har trendet mot høyre under Trump (Obama vant 57-41; Clinton 49-45). Pussig nok har Katkos margin allikevel sunket. Dog har han vist seg som en overlever og en overpresterer og skal være knapp favoritt mot Balter, som han alt har slått en gang.

Her har vi en del målinger, men de fleste er partiske; de demokratiske har Balter i tet (eller likt), mens de republikanske har Katko foran. Uavhengige Siena har også målt to ganger og finner 45-45 på sin siste.

Da går jeg med Katkos stilling og rykte og satser på at det holder i år også. Ingen endring: Svakt republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 27

Distrikt 27 ligger i det nordvestlige hjørnet av delstaten, og har vært representert ved forretningsmann og fylkesråd Chris Collins (R) siden han erobret setet fra en demokrat i 2012. Han var den første i Kongressen til å støtte Trumps kandidatur, men ble korrupsjonsanklaget forut for valget i 2018, der han tok såvidt over 49%. Han gikk av 1. oktober, 2019 og er siden blitt dømt for innsidehandel.

Chris Jacobs (R)

Suppleringsvalget i juni ble vunnet av eiendomsutvikler, jurist, delstatssenator og tidligere fylkesråd i Erie County, Chris Jacobs (f.1966).

Han har i flere år drevet med oppussing og salg av historiske bygninger i området og tjent gode penger på det. Jacobsfamilien, som han er en del av, eier Delaware North, et stort internasjonalt firma med 55.000 ansatte. Dessuten eier de ishockeylaget Boston Bruins.

Jacobs har erfaring fra skolestyret i Buffalo og var i et par år delstatens administrasjonsminister under guvernør George Pataki. Han ble valgt inn i delstatssenatet i 2016, etter å ha tapt et suppleringsvalg ti år før. Setet han vant var tidligere demokratisk, så han har alt demonstrert en viss crossover-appell.

Jacobs hadde en god start på valgkampen, fordi han kunne ta med seg nesten en million dollar fra gamle valgkampkonti (samt at han er søkkrik). Han samlet inn 1,9 millioner og har igjen 180.000 (et tall han utvilsomt kan tidoble uten å anstrenge seg).

Nate McMurray (D)

Demokratene valgte 2018-kandidaten, advokat og tidligere bystyremedlem i Grand Island, Nate McMurray. Etter omtelling i 2018 var han under 1.100 stemmer fra å beseire Collins og han har i praksis drevet valgkamp siden.

McMurray er utdannet jurist og fikk i yngre år et Fullbright-stipend for å studere i Sør-Korea. Han har siden spesialisert seg på å representere amerikanske forretningsforetak i Asia og snakker koreansk og mandarin. Ironisk nok jobber McMurray som visepresident i en avdeling av nettopp Delaware North; Jacobsfamiliens firma.

Han har samlet inn 1,05 millioner og har igjen 350.000.

Trump vant 65-30 her, men Jacobs tok bare 51-46 i suppleringsvalget. Han er en forholdsvis pregløs kandidat, men det skal allikevel være nok i dette distriktet.

McMurray har dessuten gitt Trump konkurranse om å være usmakelig, da han twitret at presidenten «trolig var en barnemisbruker» fordi han kjente Epstein. Urk.

Ingen endring: Trolig republikansk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 1

Brian Fitzpatrick (R)

Distriktet går nord og nordøst for Philadelphia. Advokat og tidligere FBI-agent Brian Fitzpatrick (f.1973) tok over setet fra sin (nå avdøde) bror i 2016 og tok 51% i 2018.

Fitzpatrick har vært blant de mest moderate republikanere i Huset, i pakt med sitt svært jevne distrikt; han er nå en av kun tre fra sitt parti valgt fra et distrikt Clinton vant i 2016. Han har også fått støtte til gjenvalget fra flere fagforeninger.

Han har samlet inn 3,7 millioner og har igjen 1,4 millioner.

Christina Finello (D)

Demokratene nominerte advokat og psykolog Christina Finello. Hun har sittet tre år i kommunestyret i sin knøttlille hjemby, som eneste demokrat.

Finello er sertifisert som klinisk psykolog og arbeider for fylkesadministrasjonen i Bucks County med særlig ansvar for sosiale tjenester.

Hun har samlet inn 1,45 millioner og har igjen 900.000.

Clinton tok distriktet 49-47, men Fitzpatrick har tidligere vist at han kan appellere til sentrumsvelgerne og til og med over partigrensene. Han er ofte en av en håndfull republikanere som ofte stemmer mot eget eget parti, særlig på miljø- og verdispørsmål.

Finello var ganske ukjent da hun ble nominert og hang lenge et godt stykke etter på målingene, men hun har fått vind i seilene i og med Trumps implosjon i suburbane strøk.

Den eneste uavhengige målingen her gir Fitzpatrick en klar 47-35 ledelse, men selv de demokratiske klarer ikke stort bedre enn uavgjort. Ingen endring: Svakt republikansk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 7

Susan Wild (D)

Distriktet inkluderer Allentown og områder nordøst for byen. Demokratene erobret det nytegnede setet med byadvokat i Allentown, Susan Wild (f.1957), som tok 53% i 2018. Hun vant samtidig et suppleringsvalg i det «gamle» setet.

Wild ble født på en flybase i Tyskland og flyttet en del rundt i barndommen. Hun fikk sin første smak på politikk som frivillig på Jimmy Carters presidentkampanje i 1976 og hadde et mislykket forsøk på å bli valgt til fylkesrådet i 2013.

Hun samlet inn 4,3 millioner og har igjen ca. 750.000.

Lisa Scheller (R)

Republikanerne nominerte tidligere fylkesråd i Lehigh County, forretningskvinne Lisa Scheller (f.1959). Hun er aktiv i familiebedriften, som produserer pigmenter for bruk i aluminiumsindustrien.

Interessant nok var Scheller hektet på heroin i ungdommen og hun driver nå en kafe for rusmisbrukere.

Hun samlet inn 3,6 millioner (hvorav 2/3 er selvfinansiering) og har igjen 475.000.

Clinton vant 49-48 her, noe som skulle tilsi jevnt løp. Wild har etablert en solid ledelse på målingene og dette setet er påvippen til å være trygt. Jeg styrker Wilds favorittstatus: Trolig demokratisk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 8

Matt Cartwright (D)

Distriktet ligger i det nordøstlige hjørnet av staten og inneholder Scranton. Jurist Matt Car­twright (f.1961) ble første gang valgt i 2012 og tok 55% i 2018. Setet ble tegnet om og gjort mer republikansk forut for forrige valg.

Cartwright var forholdsvis radikal da han ble valgt inn, ved å slå ut en sittende, konservativ demokrat. Åtte år senere er han heller moderat.

Han har samlet inn 3,4 millioner og har igjen 1,25 millioner.

Jim Bognet (R)

Republikanerne nominerte juristen Jim Bognet. Han tjener til sitt daglige brød som politisk konsulent og ledet blant annet Martha McSallys heller trøstesløse valgkamp i Arizona i 2018. Han har også vært medhjelper for Mitt Romney og tidligere senator Rick Santorum.

Bognet har også jobbet i Trump-administrasjonen og fremstiller hele sitt kandidatur som et svar på demokratenes riksrettsprosess. Politisk er han imidlertid forholdsvis moderat.

Han har samlet inn 1,15 millioner og har igjen 700.000.

Trump tok distriktet 53-44 og Bognet er en sterkere kandidat enn Cartwright er vant til. En republikansk måling ga imidlertid demokraten en 48-43 ledelse. Ingen endring: Svakt demokratisk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 10

Scott Perry (R)

Distriktet omfatter delstatshovedstaden Harrisburg og omkringliggende områder, særlig mot øst. Forretningsmann, veteran og delstatsrepresentant Scott Perry (f.1962) ble valgt første gang i 2012 og tok 51% i 2018.

Perrys firma lager og vedlikeholder maskindeler til vann- og avløpsetater over hele østkysten. Han var også brigadegeneral i Nasjonalgarden, hvor han var fra 1980 til 2019. Han har blant annet tjenestegjort i Bosnia og Irak.

Han har samlet inn 3,25 millioner og har igjen 1 million.

Eugene DePasquale (D)

Demokratene stiller med avtroppende delstatsrevisor Eugene DePasquale (f.1971). Han er jurist med tilleggsutdannelse i offentlig administrasjon og var delstatsrepresentant før han ble valgt til revisor i 2012. Han har ikke vært veldig synlig i sitt nåværende embete, men har skaffet seg et bredt kontaktnett av donorer.

Han har blitt omtalt som en kommende guvernørkandidat og en stigende stjerne i delstatspartiet. Politisk betoner han sin pragmatisme og at det som revisor var hans jobb å få mest mulig ut av hver skattekrone.

Han har samlet inn 3,35 millioner og har igjen 575.000.

Trump vant distriktet 52-43, men DePasquale er velfinansiert og en sterk kandidat. Perry på sin side har ikke vært vant til motstand, siden han hadde et tryggere sete før delstatens Høyesterett tegnet om på kartet.

Dette blir jevnt og begge kandidater har lagt frem målinger med dem i tet; også uavhengige målere spriker. Imidlertid er det to av de demokratiske målerne som har gått fra å vise Perry i tet til å vise DePasqule i tet.

Det tyder på en utvikling i demokratenes retning i pakt med teorien om at Trump drar ned andre republikanere over omtrent hele linja. Jeg endrer derfor mitt tips til: Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 16

Mike Kelly (R)

Distriktet omfatter det nordvestlige hjørnet av Pennsylvania, inkludert hele kyststripen langs Lake Erie. Forretningsmann og bystyremedlem i småbyen Butler City, Mike Kelly (f.1948) ble valgt første gang i 2010, og tok knappe 52% i 2018.

Kelly har i alle år drevet bilutsalg og eier nå flere av dem. Han fikk seg en skrape da en lokalavis avslørte at butikkene hans solgte biler uten lovpålagt sikkerhetsutstyr og fortsatte å selge etter den første avsløringen.

Han har samlet inn 2,065 millioner og har igjen 1,325 millioner.

Kristy Gnibus (D)

Demokratene stiller med lærer og doktorgradsstudent Kristy Gnibus. Hun har i tillegg deltidsjobber som bartender og Ubersjåfør.

Gnibus har en sterk historie som kreftpasient mens hun ennå studerte ved universitetet og utdanning og helse er naturlig nok viktige saker for henne.

Hun har samlet inn 475.000 og har igjen 50.000.

Det ble nylig ble kjent at Kellys kone kjøpte aksjer i et lokalt stålselskap som nøt godt av en etterforskning Handelsdepartementet gjennomførte og som hennes mann var med på å få gjennom, og som hun tjente gode penger på. Dette har imidlertid ikke utviklet seg til noen stor skandale.

Trump vant hele 58-38 her i 2016, men Kelly var hardere presset i 2018 enn noengang før og mot en sterkere kandidat enn Gnibus kunne han falt i år. Den eneste målingen er demokratisk og tatt opp i juni; den viser Kelly i tet med 48-40. De nasjonale partiene har heller ikke brukt mye tid eller penger på dette distriktet.

Som det er, og med sitt økonomiske overtak, forblir Kelly favoritt, men redusert: Svakt republikansk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 17

Conor Lamb (D)

Distriktet ligger i det vestlige Pennsylvania, nordvest for Pittsburgh. Demokratene tok det med advokat, veteran og kongressmann Conor Lamb (f.1984) som først ble valgt i et suppleringsvalg i 2018 og deretter tok 56% i november.

Lamb ble uteksaminert i 2009 og gikk deretter inn i marinekorpset, før han ble assisterende aktor ved det føderale kontoret i Pittsburgh, en jobb han fratrådte i oktober 2017.

Han kommer fra en politisk involvert familie; bestefaren var leder for demokratene i delstatssenatet tidlig på 70-tallet og senere medlem av guvernørkabinettet og onkelen er byrevisor i Pittsburgh.

Han har samlet inn 3,35 millioner og har igjen 1,375 millioner.

Sean Parnell (R)

Republikanerne stiller med veteran og forfatter Sean Parnell. Han var Army Ranger og tjenestegjorde i den berømte 10th Mountain Division i Afghanistan. Han ble såret i kamp i 2006 og fikk medisinsk avskjed fra Hæren.

Parnell satte seg ned og skrev en bok om sine opplevelser i Afghanistan og boken ble en bestselger. Han er nå en ettertraktet gjest på bla. Fox News og som motivasjonstaler og driver en stiftelse for veteraner.

Han har samlet inn 2,875 millioner og har igjen 950.000.

Området gikk klart til høyre under Trump, som tok det 54-43. Demokraten Lamb passer imidlertid godt til distriktet med sin moderate populisme (bla. stemte han mot Nancy Pelosi som Speaker) og Parnell er uprøvet som kandidat.

En republikansk måler har vist en utvikling fra 18% ledelse for Lamb i mars til 1% i september, men disse tallene er ikke bekreftet av uavhengige målinger. Jeg tror ikke helt på det før så skjer. Ingen endring: Trolig demokratisk.