Mer

  Biden og Harris med Georgia- og Texas-besøk på oppløpet

  Det er mandag 26. oktober, det er kun 8 (!) dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • I dag ventes det at Amy Coney Barrett blir stemt igjennom som ny Høyesterettsdommer. Det blir den tredje Trump har nominert og fått godkjent av Senatet.
  • Mer enn 59 millioner har nå forhåndsstemt i USA. Det er allerede flere forhåndsstemmer enn i hele 2016 – med åtte dager igjen – og det tilsvarer omtrent 43 % av alle stemmene i 2016-valget. Det forventes høyere valgdeltakelse i år.
  • Hos RealClearPolitics leder nå Joe Biden med 8 poeng nasjonalt (50,8 – 42,8). FiveThirtyEight viser 9,2 poeng i favør Biden (52,0 – 42,9).
  • Delstatsmålinger:
   • TEXAS (University of Texas at Tyler): Biden 48% – Trump 45%
   • FLORIDA (CBS): Biden 50% – Trump 48%
   • GEORGIA (CBS): Biden 49% – Trump 49%
   • NORTH CAROLINA (CBS): Biden 51% – Trump 47%
  • Med 8 dager igjen til valgdagen er koronaviruset igjen blitt høyaktuelt. Tall fra Johns Hopkins University viser at 83.757 personer fikk påvist smitte på fredag, hvilket er ny dagsrekord under pandemien. Lørdag var rekorden nær ved å bli slått på ny, med 83.718 nye smittetilfeller.
  • Fem av visepresident Mike Pence sine nærmeste, inkludert stabssjefen og en sentral politisk rådgiver, har testet positivt for covid-19.

  1. Biden til Georgia, Harris til Texas

  Det var på ingen måte et styrketegn at Donald Trump måtte prioritere å besøke Georgia for et valgkamparrangement i forrige uke. Hos RealClearPolitics har Joe Biden nå en ytterst knapp gjennomsnittlig ledelse på 0,7 poeng i en delstat som ikke har gått til demokratene siden 1992. Kamala Harris drev valgkamp der på fredag, og på tirsdag kommer Joe Biden. Biden skal etter planen besøke Warm Springs og Atlanta i det som blir den tidligere visepresidentens første besøk til delstaten etter at han sikret seg partiets nominasjon i sommer.

  Kamala Harris skal på sin side besøke Texas på fredag, noe som bekreftes av Biden-kampanjen i en e-post sendt til demokratiske politikere i delstaten. Harris-besøket blir den klart mest profilerte opptredenen fra demokratene i en stat som også har vist seg jevn på målingene. Trump vant med 9 poeng i 2016, men leder ikke med mer enn 2,6 poeng over Biden på snittet til RCP, per nå. Snittet til FiveThirtyEight.com viser dødt løp, 47,5-47,5 – men vinnersjansen til Trump ligger fortsatt på 62 %. Ingen demokrat har vunnet Texas i et presidentvalg siden Jimmy Carter i 1976. Det er rekordmange som har forhåndsstemt i Texas allerede: Delstaten har passert mer enn 80 % (!) av alle stemmene i 2016-valget.

  2. Trump med dyster spådom for Senatet

  I en privat samtale med økonomiske støttespillere til Trump-kampanjen skal presidenten ha sagt at han tror det blir vanskelig å beholde flertallet i Senatet etter valget 3. november.

  “I think the Senate is tough actually. The Senate is very tough.” Erkjennelsen kom på en fundraiser bak lukkede dører i Nashville, Tennessee, samme dag som debatten mot Joe Biden. “There are a couple senators I can’t really get involved in. I just can’t do it. You lose your soul if you do. I can’t help some of them. I don’t want to help some of them.” Trump skal derimot ha uttrykt optimisme med tanke på partiets sjanser til å ta tilbake majoriteten i Huset (!), en optimisme som ikke skal deles av partiets strateger. Det høres mer ut som ønsketenkning.

  Eksperter knyttet til flere av republikanernes gjenvalgskampanjer mener Trump selv har skylden for partiets usikre flertallsutsikter i Senatet. En dårlig håndtert pandemi, splittende retorikk og presidentens svake målinger i enkelte delstater trekkes frem som viktige faktorer.

  3. Endelige stalltips til guvernørvalgene

  11 delstater, Puerto Rico og American Samoa har guvernører på valg i høst. Nå har vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus tatt en siste gjennomgang av kandidatene før valget. Du leser utfyllende om Jon Henriks vurderinger i en egen sak på AmerikanskPolitikk.no:

  Stalltips 2020: Endelige tips for guvernørvalgene

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også