Mer

  Innblanding fra Iran og Russland, drive-in med Obama

  Det er torsdag 22. oktober, klokka 03.00 natt til i morgen er det duket for den siste tv-debatten, det er 12 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • USAs etterretningsdirektør John Ratcliffe kunngjorde i går at de hevder å ha bevis for at Russland og Iran prøver å påvirke valget. Blant annet ved å sende velgere feilaktig og villedende informasjon.
  • Noen målinger:
   • IOWA (Monmouth): Biden 51% – Trump 46%
   • PENNSYLVANIA (USA Today/ Suffolk University): Biden 49% – Trump 42%
   • PENNSYLVANIA (Quinnipiac): Biden 51% – Trump 43%
   • TEXAS (Quinnipiac): Biden 47% – Trump 47%
   • FLORIDA (Civiqs): Biden 51% – Trump 47%
  • Mitt Romney har allerede stemt: “I did not vote for President Trump”, sa Utah-senatoren til CNN, men ville samtidig heller ikke si om han stemte på Joe Biden eller en annen kandidat.

  1. “Extremely motivated to vote”

  En Change Research/CNBC-måling viser at hele 91% av sannsynlige velgere nasjonalt er “ekstremt motivert til å stemme” ved høstens valg. 44 millioner forhåndsstemmer har allerede blitt registrert, og valgdeltakelsen sett under ett vil kunne bli høyere enn tidligere denne høsten.

  I målingen kommer det også frem at 53% av Bidens velgere sier de allerede har stemt, mens tallet er 25% for Trump. 93% av Bidens vippestatsvelgere sier de er “ekstremt motivert”, og 94% sier det samme for Trump. Selv om Biden allerede har evnet å få en god porsjon av sine velgere til å forhåndsstemme peker eksperter på at denne ledelsen fort kan spises opp av republikanerne med høyt oppmøte på selve valgdagen.

  Innad i målingen kommer det også frem at Biden leder med 10 poeng nasjonalt, men at det er vesentlig jevnere i de viktigste delstatene:

  • ARIZONA: Biden 51% – Trump 45%
  • FLORIDA: Biden 50% – Trump 45%
  • MICHIGAN: Biden 51% – Trump 44%
  • NORTH CAROLINA: Biden 50% – Trump 47%
  • PENNSYLVANIA: Biden 49% – Trump 47%
  • WISCONSIN: Biden 52% – Trump 44%

  2. Trumps 60 Minutes-intervju

  Ifølge Donald Trumps stabssjef, Mark Meadows skal det være stor sannsynlighet for at presidenten vil offentliggjøre intervjuet han har gjort med Lesley Stahl og “60 minutes” før det etter planen skal gå på luften søndag.

  Meadows var klar på at han ikke var fornøyd med jobben Stahl gjorde i forbindelse med intervjuet, og forsøkte samtidig å avkrefte ryktene om at presidenten avsluttet intervjuet før tiden: “Listen, when you have a 60 Minutes reporter, they should be a reporter not an opinion journalist. And she came across more like an opinion journalist.”

  Trump skulle etter planen også spille inn et intervju sammen med visepresident Mike Pence, noe presidenten skal ha valgt å droppe. CNN-journalister har i etterkant av intervjuet ha sagt at det store fokuset på koronapandemien var hovedårsaken til at Trump fikk nok.

  3. Obamas bidrag

  Barack Obama har hittil begrenset sine kampanjebidrag til pengeinnsamlinger og reklamer, Men med snaue to uker igjen kommer den tidligere presidenten nå med sitt første Biden-arrangement.

  Obamas bidrag kom i form av et drive-in-arrangement i Philadelphia onsdag, og valget av Pennsylvania understreker hvor viktig delstaten er for Biden-kampanjen. Viseguvernør i Pennsylvania, John Fetterman bekreftet dette overfor POLITICO: “One, without Pennsylvania, mathematically, the president has no path to 270. And two, it’s a state that is in play but the former president remains intensely popular. His ability to draw attention and energize is certainly unparalleled by any other Democrat.

  Enkelte demokrater skal ha vært usikre på om Biden har gjort nok for å mobilisere valgdeltakelsen blant svarte velgere under årets valgkamp. Mye av Obamas fokus rettes derfor mot denne velgergruppen hvor fokuset er viktigheten av å forhåndsstemme.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også