Mer

  Ventet og uventet støtte for Biden

  Det er onsdag 21. oktober, det er én dag til den siste tv-debatten, 13 dager til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Torsdag skal Senatets justiskomité stemme for å sende nominasjonen av Amy Coney Barrett som ny høyesterettsdommer videre til hele Senatet. Mandag er det deretter duket for selve avstemningen.
  • For første gang i år mener flere amerikanere at Donald Trumps politikk har skadet heller enn hjulpet amerikansk økonomi. En ny måling fra Financial Times viser at 46 % av amerikanere nå mener at Trump har hatt en negativ effekt på økonomien.
  • På AmerikanskPolitikk.no kan du nå få med deg en grundig og spennende gjennomgang fra vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus, om de totalt 59 andre delstatsembetene under guvernørnivå som er på valg i 17 delstater.

  1. Mer støtte til Biden

  Tidligere RNC-formann Michael Steele har gitt sin støtte til Joe Bidens presidentkandidatur. Støtten er ikke helt uventet, da Steele har fungert som rådgiver for The Lincoln Project, den konservative grupperingen som jobber for å velge Joe Biden, og senke Trump. I en artikkel hos NBC News skriver Steele at han støtter Biden fordi Trump er inkompetent og farlig for USA.

  Mer uventet var det at USA Today nå gir støtte til Biden på lederplass, i strid med årelang tradisjon for avisen som av prinsipp tidligere ikke har støttet noen kandidat. I 2016 gikk til det uvanlige skritt å be sine lesere om ikke å stemme på Donald Trump. Ett steg lenger i 2020, med andre ord. Avisa skriver at dersom valget sto mellom to kompetente kandidater med motstridende meninger, ville de ikke ha valgt side, men at årets situasjon er ekstraordinær.

  2. Tett i flere vippestater, stor avstand nasjonalt

  I forkant av debatten torsdag kommer det en rekke nye meningsmålinger denne uka.

  I North Carolina leder Biden nå med bare ett prosentpoeng på Donald Trump, 49 % mot 48 % på to målinger. På snittet hos FiveThirtyEight.com leder Biden fortsatt med 3 prosentpoeng, men det tetter seg til i the Tar Heel state.

  I Florida leder Biden 48-47 på en ny måling, og med samme tall i Ohio er det spennende begge steder.

  Andre steder er det større avstand, og i Pennsylvania leder Biden med 49 % over Trumps 45 % på en ny måling. I Arizona noterer Biden seg for 47 % mot Trumps 42 %. I Wisconsin leder Biden 51-43 og i Michigan leder han hele 51-41 på en måling fra Mitchell Communications.

  Det fortsetter å se lyst ut for Biden på de nasjonale målingene, på en ny måling fra NYT/Siena leder han 50 % – 41 %, og på en måling fra Yahoo News/YouGoc leder han 51 % – 40 % over Donald Trump. Han leder med 10,3 prosentpoeng på det nasjonale snittet til FiveThirtyEight.com.

  3. Forhåndsstemmene velter inn

  I en rekke delstater er antallet forhåndsstemmer og poststemmer overveldende i forhold til tidligere år, som det har vært spådd at de ville være. I Florida forhåndsstemte minst 350 000 mennesker på mandag, som var den første dagen forhåndsstemmelokalene var åpne. Det er ventet at svært, svært mange vil avlegge forhånds- eller poststemme i årets valg. Totalt er det allerede avlagt 35,5 millioner stemmer.

  Totalt er det avlagt over 2,5 millioner poststemmer siden poststemmeperioden startet tidligere i oktober, mer enn dobbelt så mange poststemmer som samme periode i 2016.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også