Yvonne Holley (D) kan bli den første svarte viseguvernør i North Carolina (Foto: State of North Carolina)

I tillegg til alle de føderale valgene og guvernørvalgene, avholdes det også valg til i alt 59 andre embeter på delstatsnivå. Disse valgene kan du lese om her!

De 59 valgene er spredt på 17 delstater og dekker hele registeret fra spennende til trygge og i viktighet fra viseguvernør til forsikringskommisjonær. Nåsituasjonen er at demokratene har 22 av disse vervene, mot 37 for republikanerne.

Tallene for innsamling er oppgitt i dollar og gjelder pr. 30. september hvis ikke annet er angitt.

Disse vervene tar vi etter delstat:

ALABAMA

Her er det kun ett delstatsverv på valg i 2020.

Leder for tjenestekommisjonen

Twinkle Andress Cavanaugh (R)

Ledervervet for tjenestekommisjonen i Alabama velges i presidentvalgår. Forretningskvinne og guvernørrådgiver Twinkle Andress Cavanaugh (f.1966) ble først valgt i 2010 og deretter valgt til kommisjonsleder i 2012, da hun slo ut den sittende demokraten med 54%. Hun hadde ingen demokratiske motstandere i 2016.

Cavanaugh stilte til viseguvernør i 2018 og kom nær ved å ta nominasjonen etter å ha ledet 43-37 i første runde, men hun tapte andre runde 51.5-48.5. I år hadde hun en intern utfordrer som hun moste i mars.

Hun har samlet inn ca. 610.000 og har igjen ca. 75.000 på bok pr. 9. oktober.

Laura Casey (D)

Demokratene nominerte advokat, aktuar og aktivist Laura Casey.

Hennes store kampsak er mer åpenhet rundt tjenestekommisjonens arbeid, men både utfra politiske og økonomiske vurderinger skal hun være uten sjanser.

Hun har samlet inn litt over 3 tusen dollar, en latterlig lav sum.

Alabama kommer til å velge republikanere i alle distrikter bortsett fra de mest urbane og de mest svarte og på delstatsnivå er saken biff: Trygt republikansk.

ARIZONA

Arizona skal velge tre medlemmer av delstatens kommisjon for offentlige tjenester. Disse velges for fire år av gangen og kan gjenvelges én gang. I presidentvalgår er tre av kommisjonens fem medlemmer på valg. Kommisjonen omtales lokalt ofte som «den fjerde statsmakt» og har oppsyn med delstatens leverandører av strøm og vann for å nevne noe.

Tre medlemmer av tjenestekommisjonen

Republikanerne i delstaten… vel, for å si det rett ut, så dreit de på draget. I mai ble det oppdaget at kun to av seks kandidater hadde levert nok gyldige underskrifter, og partiet måtte ty til write-in stemmer i august for å få et tredje navn på stemmeseddelen i november.

Lea Marquez Peterson (R)

Den ene kommisjonæren som stilte til gjenvalg ble kastet av stemmeseddelen fordi en av underskriftssamlerne innrømmet å ha forfalsket signaturer. Den andre kommisjonæren er Lea Marquez Peterson (f.1970), som ble oppnevnt av guvernør Ducey i 2019.

Hun ble først kjent (vel, for noen av oss) da hun var republikanernes kandidat i det 2. kongressdistrikt i 2018, der hun tapte 55-45 for demokraten Ann Kirkpatrick.

Marquez Peterson er utdannet innen forretning og markedsføring og var leder for det latinamerikanske handelskammeret i Tucson fra 2009 til 2018. Hun er den første latino til å inneha et delstatsverv i Arizona.

Hun har samlet inn ca. 320.000 og har igjen ca. 90.000.

Eric Sloan (R)

Den andre republikaneren som klarte å samle inn nok underskrifter, er den politiske konsulenten Eric Sloan, som stilte til kommisjonen i 2018.

Den gang tok han bare 14% og kom sist i feltet, etter avsløringer om at han hadde fått sparken fra sin forrige jobb ved departementet for gambling i 2016 på grunn av trakassering. Han har også en fortid som demokrat.

Sloan har også fått kraftig kritikk for at han i 2018, etter tapet, tok en jobb for en non-profitt finansiert utelukkende av kraftindustrien, som hadde til formål å velge republikanere til kommisjonen. Den ga senere det samme selskapet tillatelse til kraftige økninger i prisene.

Han har samlet inn ca. 305.000 og har igjen ca. 135.000.

Jim OConnor (R)

Den tredje republikanske kandidaten er den pensjonerte fondsmegleren Jim O’Connor, som kom på tredjeplass i 2018.

O’Connor nektet å ta imot penger fra de industriene som kommisjonen regulerte, en praksis som er blitt lovfestet nå i 2020-valget. Han kom med etter å ha fått nok write-in stemmer i primærvalget i august.

Han har samlet inn ca. 185.000 og har igjen ca. 115.000.

Bill Mundell (D)

Demokratene stiller med tre kandidater, som vi tar alfabetisk. Førstemann er jurist og dommer Bill Mundell, som satt i delstatshuset fra 1986 til 1992 som republikaner. Deretter satt han i tjenestekommisjonen fra 1999 til 2008, også denne gang som republikaner.

Mundell forsøkte å bli valgt inn på ny i 2016, men nå som demokrat. Det gikk ikke. I 2018 ble han slått ut i primærvalget. Både i Huset og som kommisjonær var han alltid opptatt av fornybar energi og fordyrende miljøkrav, så partibyttet er ikke ulogisk.

Han har samlet inn ca. 310.000, men har igjen under 5 tusen.

Shea Stanfield (D)

Kandidat nummer to er den pensjonerte læreren Shea Stanfield. Hun satt i to perioder i bystyret i lille Cave Creek Town (en forstad til Phoenix) og en drøss tilsvarende råd og utvalg.

Stanfield er, som de to andre demokratene, glødende opptatt av fornybar energi.

Hun har samlet inn ca. 300.000 og har igjen ca. 15.000.

Anna Tovar (D)

Den siste kandidaten er lærer, borgermester og tidligere delstatssenator Anna Tovar. Hun er for tiden borgermester i Tolleson, en liten forstad til Phoenix, hvor hun tidligere var viseborgermester og bystyremedlem.

Tovar satt en periode i delstatssenatet og før det, to perioder i delstatshuset. Hun sier hun ønsker å bringe integritet og åpenhet til Kommisjonen.

Hun har samlet inn ca. 310.000 og har igjen ca. 150.000.

Generelt har republikanerne vektlagt at et demokratisk flertall vil bety økte strømpriser og kanskje til og med «rolling blackouts», altså perioder med strømbrudd – et ikke ukjent fenomen i nabostaten California, som ofte trekkes frem som eksempel på hvor galt det kan gå dersom demokrater får styre.

Demokratene trekker frem kampen mot klimaendringer og mener at Arizona både må få klimautslipp under kontroll og at kommisjonens republikanske flertall er i lomma på nettopp de strømleverandørene de skal kontrollere.

Dette er et ekstremt vanskelig valg å si så mye om, siden det er svært lavt nede på både velgernes og medienes prioriteringsliste. Med alt tullet rundt republikanernes manglende underskrifter og med demokratene på offensiven i de føderale valgene i delstaten, er det muligens en liten sannsynlighetsovervekt for at sistnevnte kaprer flertallet i kommisjonen i år. Svakt demokratisk.

DELAWARE

Delaware velger tre delstatsverv i presidentvalgår og tre i mellomvalgsår. Guvernørvalget behandles annetsteds.

Viseguvernør

Bethany Hall-Long (D)

Vise­gu­ver­nøren nomi­neres og velges separat i Delaware. Delstatssenator Bethany Hall-Long (f.1963) ble første gang valgt i 2016, med 59% av stemmene. Hun har hele livet vært noe av en streber, siden hun på sin hjemmeside nevner at hun tok første plass i klassen på videregående og at hun kom på førsteplass i alle klassene sine på college.

Hall-Long ble senere professor og tok doktorgrad i sykepleie. Så ble hun valgt inn i delstatshuset, deretter i delstatssenatet, før hun altså endte opp som viseguvernør.

Hun har samlet inn ca. 180.000 og hadde igjen ca 105.000 pr. 4. oktober.

Donyale Hall (R)

Republikanerne stiller med entreprenør og veteran Donyale Hall. Hun stilte til delstatssenatet i 2018, men tapte i primærvalget.

Hall tjenestegjorde i Luftforsvaret i fire år og deltok blant annet i den første gulfkrigen. Tidligere har hun drevet cateringvirksomhet og vært forretningskonsulent.

Hun har samlet inn ca. 125.000, inkludert et lån på 50.000 og hadde igjen ca. 60.000 pr. 4. oktober.

Hall-Long er en ganske moderat liberaler og har ingen store skandaler bak seg, mens republikanerne generelt kjemper i motbakke i denne delstaten. Trygt demokratisk.

Forsikringkommisjonær

Trinidad Navarro (D)

Fylkessheriff Trinidad Navarro slo ut den sittende demokraten i primærvalget og ble først gang valgt i 2016 med 59% av stemmene. Han jobbet i politistyrken i New Castle i 20 år, før han i 2010 ble valgt til sheriff i New Castle County. Han jobbet imidlertid som forsikringsselger før han ble politi, så karrierespranget er ikke riktig så stort som man skulle tro.

Delaware er vertsstat for en rekke store finansinstitusjoner, så selv om delstaten er knøttliten i både areal og befolkningstall har forsikringskommisjonæren faktisk reell betydning for økonomien her.

I motsetning til Hall-Long, har Navarro en skandale bak seg; han anklages for seksuell trakassering av to ansatte og delstatens lokallag av NAACP har krevd hans avgang. Han har imidlertid fortsatt sterk støtte fra establishmentet i partiet, men en helt ukjent og pengelens motstander tok hele 36% i primærvalget i september, et klart varselsignal.

Hun har samlet inn ca. 70.000 og hadde igjen ca. det samme pr. 4. oktober.

Julia Pillsbury (R)

Republikanerne stiller med lege og veteran Julia Pillsbury. Hun har vært barnelege i lange tider og hatt mange verv for legeforeningen både i delstaten og på føderalt nivå.

Pillsbury har også tjenestegjort både i Hæren, som kaptein og i Luftforsvaret, som major. Hun har imidlertid aldri stilt til noe politisk verv før.

Hun har samlet inn ca. 20.000 og lånte seg selv ytterligere 30.000. Hun hadde igjen ca. 5.000 pr. 4. oktober.

Navarro tjener på delstatens generelt demokratiske disposisjon og på en ukjent, underfinansiert og urutinert motkandidat. En sterkere republikaner ville evnet å gjøre Navarros skandale til en stor sak, men så har ikke vært tilfelle. Trygt demokratisk.

INDIANA

To av delstatsvervene velges i presidentvalgår, resten i mellomvalgår. Guvernør- og viseguvernørvalget behandles annetsteds.

Justisminister

Nominasjonene foretas på delstatskonventene. Justisminister Curtis Hill ble idømt 30 dagers suspensjon for å ha forulempet flere kvinnelige deltagere på en konferanse og han ble ikke renominert.

Todd Rokita (R)

Republikanerne nominerte heller jurist og tidligere administrasjonsminister og kongressmann Todd Rokita (f.1970). Han stilte til Senatet i 2018, men tok bare 30% og andreplass i primærvalget.

Rokita var også aktuell som guvernørkandidat da guvernør Mike Pence ble plukket til Trumps visepresident. På partimøtet der Eric Holcomb ble valgt stilte Rokita, men tapte.

Han har samlet inn ca 1,6 millioner pr. 15. oktober og hadde igjen ca. 1,1 av dem.

Jonathan Weinzapfel (D)

Demokratene nominerte jurist og tidligere delstatsrepresentant Jonathan Weinzapfel (f.1965). Han hadde et mislykket forsøk på å bli valgt til Kongressen på 90-tallet og deretter satt han noen år i delstatshuset.

Etter noen år som advokat ble Weinzapfel i 2003 valgt til borgermester i mellomstore Evansville og satt i åtte år. Deretter var han advokat igjen før han ble rektor ved et community college.

Han har samlet inn ca. 1,75 millioner og har igjen ca. 1 million pr. 15. oktober. Han har fått støtte av den avtroppende republikanske skoleinspektøren Jennifer McCormick, som lenge har vært på kollisjonskurs med eget parti og fagforeninger som ikke har støttet den demokratiske guvernørkandidaten med penger har gitt til Weinzapfel.

Indiana er en klart republikansk delstat og Rokita en sterk kandidat (merk navnet foran guvernørnominasjonen i 2024). han er sterkt konservativ på ting som legalisering av hasj og har ellers indikert at han vil kjempe mot både abort og Obamacare og at han er an klassisk lov og orden-konservativ.

Weinzapfel har vektlagt at han ikke søker konfrontasjon med guvernøren og har anklaget Rokita for å følge i Halls fotspor og politisere embetet altfor mye.

Indiana er trolig for konservativ til at demokratene har mye sjanse her. Trolig republikansk.

MISSOURI

I Missouri er det full pakke i 2020 – bortsett fra delstatsrevisoren, som velges i mellomvalgsår. Guvernørvalget behandles annetsteds.

Viseguvernør

Mike Kehoe (R)

Viseguvernøren i delstaten nomineres og velges separat og står først i køen til å rykke opp ved vakans i guvernørvervet, hvilket skjedde i denne perioden, da Mike Parson ble guvernør i 2018.

Han utnevnte flertallslederen i delstatssenatet, Mike Kehoe (f.1962) som sin erstatter, men ikke uten hyl og grin fra demokratene, som naturligvis så en mulighet til å ta et verv. Delstatens Høyesterett opprettholdt imidlertid Parsons avgjørelse.

Kehoe eier flere bilforretninger og er personlig velstående. Han satt i delstatens transportstyre før han ble valgt til delstatssenatet i 2010. Han har hatt en miniskandale, da han bestemte seg for å føre valgkamp mot to lokale bystyremedlemmer i Jefferson City, etter at byen avslo å kjøpe ambulanser fra hans brors selskap.

Han har samlet inn ca. 2 millioner og hadde igjen ca. 600.000. Politisk er han ganske standard konservativ.

Alissia Canady (D)

Demokratene nominerte advokat og tidligere bystyremedlem i Kansas City, Alissia Canady. Hun ble valgt inn i bystyret i 2015, hvor hun representerte et svart middelklasseområde. Hun stilte til borgermester i fjor, men tok bare tredjeplass.

Canady har tidligere vært assisterende fylkesanklager og dessuten eid en skjønnhetssalong.

Hun har samlet inn ca. 150.000 og har igjen ca. 75.000.

Alt tyder på at Missouri er inne i en konservativ bølge, men dette oppveies i noen grad av Trumps upopularitet i 2020. Det kommer nok til å smitte nedover i gradene også, og Kehoe er uprøvd på delstatsnivå.

Canady er dog ikke særlig godt kjent utenfor Kansas City og hun har ikke hatt økonomi til å spre budskapet noe særlig utenfor demokratiske kretser. Trolig republikansk.

Administrasjonsminister

Jay Ashcroft (R)

Advokat Jay Ashcroft (f.1973), som er sønn av den tidligere føderale justisministeren John Ashcroft, vant embetet for republikanerne i 2016, med 58%. Han startet sin yrkeskarriere som ingeniør, men gikk etterhvert over til jussen.

Ashcroft mislyktes imidlertid sitt første forsøk på å bli valgt, som var en kamp om en plass i delstatssenatet, der han tapte 50-47 for demokraten Jill Schupp, som nå utfordrer Ann Wagner i det andre kongressdistriktet. Politisk har han vært standard konservativ.

Han har samlet inn ca. 540.00 og har igjen ca. 410.000.

Yinka Faleti (D)

Demokratene nominerte jurist og tidligere aktor i St Louis, Yinka Faleti. Han innvandret til USA med sin familie fra Nigeria som sjuåring og tjenestegjorde i kavaleriet under den andre gulfkrigen. Deretter jobbet han noen år som først privatpraktiserende advokat og deretter altså aktor i St Louis.

Faleti forlot den jobben til fordel for en lederjobb i United Way, en av de største veldedighetsorganisasjonene i USA. Den siste tiden har han ledet en stiftelse som arbeider for å bedre situasjonen i Ferguson, som ble rammet av voldsomme demonstrasjoner etter at politiet skjøt en svart kriminell ungdom i 2014.

Han har samlet inn ca. 740.000 og har igjen ca. 440.000.

Faleti er en seriøs kandidat og han har samlet inn mer penger enn Ashcroft, men han står langt til venstre og Ashcroft vant veldig klart i 2016. Trolig republikansk.

Justisminister

Eric Schmitt

Delstatens republikanske justisminister Josh Hawley ble valgt til Senatet i 2018, bare to år etter at han tok dette vervet. Hans guvernøroppnevnte erstatter ble tidligere delstatssenator og advokat Eric Schmitt (f.1975), som i 2016 var blitt valgt til finansminister (2018 introduserte et element av stollek i delstatspolitikken).

Schmitt er forholdsvis konservativ og selv om finansministerjobben gikk greit nok, uten de store bølgene, har han fått en del pepper for avgjørelser i denne jobben. For eksempel har han forsøkt å hindre innsyn i saker og har motarbeidet loven om beskyttelse av homofile fra diskriminering ved ansettelser. Dog er han ikke så åpenlyst religiøst-høyre som Hawley var.

Han har samlet inn ca. 330.000 og har igjen ca. 720.000 (han hadde igjen mye penger fra sin finansministerkonto).

Rich Finneran (D)

Demokratene nominerte advokat og jusprofessor Rich Finneran. Han startet i privat praksis og ble deretter føderal anklager i hjembyen St Louis fra 2010 til 2017. Der var han leder for noen av de største sakene i delstatens kriminalhistorie.

Nå er han tilbake i privat praksis, samtidig som han underviser ved sitt gamle fakultet ved George Washington University. Han er en ganske så sentrumsorientert politiker.

Han har samlet inn ca. 190.000 og har igjen ca. 140.000.

Selv om han har en seriøs motkandidat, demonstrerte Schmitt i 2016 stor styrke gjennom den høyeste stemmeandelen av de republikanske kandidatene (selv om noe kan ha skyldtes svakere motstand). Finneran er trolig det beste alternativet demokratene kunne fått her, men han kjemper i motbakke. Trolig republikansk.

Finansminister

Scott Fitzpatrick (R)

Delstatsrepresentant Scott Fitzpatrick (f.1987) ble utnevnt til embetet i 2019 og er den (hittil) siste som har nydt godt av rokkeringene etter 2018-valget.

Fitzpatrick grunnla et selskap som i begynnelsen drev med reparasjon og installasjon av brygger og lignende til lokalt formål, men som etterhvert vokste til å bli en regional og deretter nasjonal butikk for alt mulig av marine produkter.

Han har samlet inn ca. 470.000 og har igjen ca. 380.000

Vicki Englund (D)

Demokratene nominerte tidligere delstatsrepresentant Vicki Englund (f.1974). Hun ble første gang valgt i 2008, så tapte hun gjenvalget i 2010, før hun igjen ble valgt i 2012 og slått ut i 2014. Etter å ha tapt knepent i 2016 prøvde hun seg ikke i 2018.

Englund har i tillegg vært kasserer for Lindbergh skoledistrikt fra 2011 til 2017. På privaten startet hun et auksjonsfirma online i 1999, og driver det fortsatt. Før det jobbet hun en tid i Clintons administrasjon for småbedrifter.

Hun har samlet inn ca. 170.000 og har igjen ca. 10.000 (nei, det mangler ikke en null).

Som Kehoe, er Fitzpatrick uprøvd på delstatsnivå og han møter en seriøs motkandidat. Englund har imidlertid slitt med pengeinnsamlingen og klarer ikke å få ut budskapet. Trolig republikansk.

MONTANA

Denne delstaten velger alle sine verv i presidentvalgår. Guvernørvalget behandles annetsteds.

Administrasjonsminister

Nåværende administrasjonsminister Corey Stapleton (R) stilte til Kongressen, men tapte primærvalget.

Christi Jacobsen (R)

Den nye republikanske kandidaten er assisterende administrasjonsminister Christi Jacobsen. Hun skryter av å ha implementert ny teknologi og mer effektive arbeidsmetoder ved departementet, som er redusert med en tredjedel.

Jacobsen har utdanning innen offentlig administrasjon og jobbet tidligere i telekommunikasjon, men de siste 20 årene har hun vært i delstatsadministrasjonen, nå sist som stabssjef for Stapleton.

Hun har samlet inn ca. 280.000 og har igjen ca. 30.000 pr. 15. september. 120 av dem er selvfinansiering. Politisk er hun sterkt konservativ.

Bryce Bennett (D)

Demokratene nominerte delstatssenator Bryce Bennett (f.1984). Han har utdannelse innen kommunikasjon og er noe av en broiler, med stort politisk engasjement fra tidlig alder. Han har tidligere jobbet for det føderale partiet i Montana og for partigruppen i delstatshuset.

Bennett er inne i sin første periode i delstatssenatet, men har sittet i delstatshuset i de åtte foregående år, der han var den første åpent homofile representanten.

Han har samlet inn ca. 370.000 og har igjen ca. 240.000 pr. 15. september. Han har videre fått støtte fra Bob Brown, en republikaner som hadde vervet på 90-tallet.

Jacobsen har fått mye kritikk for sin rolle som nr. 2 under Stapleton, som i følge demokratene har vært både inkompetent og småkorrupt i embetet. Hun beskyldes videre for å ville politisere et administrativt verv ytterligere til fordel for republikanerne.

Bennett har fått anklager mot seg om at han er for våpenkontroll og abort og anti-næringsliv. Det kan vel være, men jeg klarer ikke helt å se hva det har å gjøre med et kontro som i all hovedsak skal gjennomføre politikk, ikke skape den. Men det er godt mulig Montanas velgere ser slike ting i sammenheng og velger å straffe Bennett likevel.

Republikanerne skal uansett ha et lite fortrinn i Montana, selv om dette er en delstat hvor det fortsatt er vanlig å stemme på forskjellige partier til president og delstatsverv. Svakt republikansk.

Justisminister

Nåværende justisminister Tom Fox (R) stilte til guvernør, men tapte nominasjonen.

Austin Knudsen (R)

Republikanerne nominerte distriktsadvokat i Roosevelt County og tidligere Speaker i delstatshuset, Austin Knudsen. Han drev først privat praksis samtidig som han bodde og jobbet på familiegården, så ble han valgt inn i delstatshuset i 2010, hvor han var tidenes yngste Speaker i delstaten.

Knudsen skryter av at han klarte å stoppe flere skatteøkninger foreslått av den demokratiske guvernøren.

Han har samlet inn ca. 360.000 og har igjen ca. 180.000 pr. 15. september.

Raph Greybill (D)

Demokratene nominerte advokaten Raph Greybill (nei, det er ikke en skrivefeil i fornavnet), som er juridisk rådgiver for guvernør Steve Bullock. Han har sin juristutdannelse fra Yale, med studieopphold ved Oxford, via Rhodesstipendet.

Greybill har tidligere jobbet i politiet og vært i privat praksis som forretningsadvokat. Starten på kandidaturet gikk litt trått, da det ble hevdet at han ikke hadde vært advokat lenge nok til å oppfylle delstatsgrunnlovens krav, men en domstol bekreftet at hans tid hos guvernøren telte med.

Han har samlet inn ca. 610.000 og har igjen ca. 260.000 pr. 15. september.

Knudsens hovedfokus er å spare skattebetalerne for penger ved å effektivisere departementet og kutte i dets utgifter; videre vil han desentralisere midler og oppgaver til fylkene, som han mener er best i stand til å vite hvor skoen trykker mtp. kriminalitet.

Greybill er mer av en «crusader», som mener embetet må stå fremst i kampen mot all verdens styggedom og kriminalitet og i tillegg vil han kjempe for nasjonale spørsmål i føderale domstoler på delstatens vegne. Han er også opptatt av å være en vaktbikkje for den jevne mann.

Knudsen har en viss fordel av å være den eneste av de to med erfaring som anklager og han er den eneste av dem med erfaring fra folkevalgte organer også. Greybill har imidlertid godt med erfaring fra den andre siden av rettsapparatet.

Som med de andre valgene i Montana har begge partier seriøse kandidater, men republikanerne har, som nevnt, et lite fortrinn. Svakt republikansk.

Delstatsrevisor (Forsikringskommisjonær)

Som før nevnt er tittelen på dette vervet dypt misvisende, siden innehaveren ikke utfører en eneste revisjon, men derimot har overoppsyn med forsikringsbransjen. Nåværende ‘revisor’ Matt Rosendale (R) ble nominert til Kongressen.

Troy Downing (R)

Republikanernes kandidat er forretningsmannen Troy Downing. Han har en variert bakgrunn. Han startet som lærer, så ble han med i et teknologiselskap på 90-tallet som ble kjøpt opp av Yahoo.

Etter 9/11 gikk han inn i Luftforsvaret (og deretter Nasjonalgarden) og ble der i åtte år, med et par turer til Afghanistan. Nå jobber han i eiendomsbransjen, hvor han blant annet er sertifisert til å drive med den type handel som faller inn under dette embetet. I tillegg har han startet et forsikringsselskap.

Downing stilte til Senatet i 2018, men tok bare 19% og tredjeplass i det republikanske primærvalget. Den gang kom det frem en del ufordelaktige ting, som at han hadde blitt bøtelagt for ulovlig jakt og at han hadde forsøkt å få skattefritak for en bolig han hadde i California. Han må nok håpe at velgerne i stor grad har glemt/tilgitt disse sakene.

Han har samlet inn ca. 280.000 og har igjen ca. 70.000 pr. 15. september. Over 90.000 er selvfinansiering.

Shane Morigeau (D)

Demokratene nominerte jurist og delstatsrepresentant Shane Morigeau (f.1984), som har familiebakgrunn fra to lokale indianerstammer. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2016 og gjenvalgt i 2018 og representerer et distrikt i det nordlige og nordvestre Missoula.

Morigeau har tidligere jobbet som aktor og i sivil praksis har han blant annet representert flere indianerstammer. Politisk er han ganske midt i partiet og betoner at han har jobbet greit med republikanere, men også at han ikke er noen insider i forsikringsmiljøet.

Han har samlet inn ca. 250.00 og har igjen ca. 100.000 pr. 15. september.

Til tross for sine personlige feil skal Downing ha en solid fordel ved at han er godt kjent med de feltene som er dette embetets ansvar. Hans kampsaker er å gjøre byråkratiet enklere og mer kundevennlig

Morigeau er mer av en allrounder med et ideologisk engasjement som ikke er saksspesifikt, men han har faktisk vist at han evner å samarbeide over partilinjene og er ingen wokevenstre progressiv.

Begrunnelsen for vurderinger her er akkurat den samme som for de andre vervene. Svakt republikansk.

Utdanningsdirektør

Elsie Arntzen (R)

Lærer og delstatssenator Elsie Arntzen (f.1956) erobret dette embetet for republikanere i 2016 med 52%. Før det hadde hun en yrkeskarriere som lærer i barneskolen i Billings i 23 år.

Arnten startet sin politiske karriere som delstatsrepresentant, før hun avanserte til delstatssenatet. Så tapte hun nominasjonen til Huset i 2014 så det sang (7% i primærvalget). Deretter tok hun dette vervet i 2016, trolig mye på grunn av presidentens storseier her, siden demokratene hadde hatt styring med det i manns minne.

Hun har samlet inn ca. 140.000 og har igjen ca. 100.000 pr. 15. september.

Melissa Romano (D)

Demokratene renominerte sin kandidat fra 2016, Melissa Romano, som like godt gikk hen og ble kåret til «årets lærer» i Montana i 2018. Hun har vært lærer i barnehagen og deretter mattelærer i barneskolen.

Romano gikk på en liten smell da det rett før jul ble kjent at hennes ektemann (som også var barneskolelærer) var blitt tatt for besittelse av narkotiske stoffer. Hun forsøkte å vende skandalen til noe positivt, ved å snakke om familieverdier og at mange familier slet med avhengighet, men vi får se om velgerne er tilgivende i så henseende.

Hun har samlet inn ca. 415.000 og har igjen ca. 270.000 pr. 15. september.

Arntzen er den eneste kandidaten i 2020 som har fordelen av å allerede være valgt til vervet, men denne jobben har tradisjonelt vært holdt av en demokrat. Valgkampen er i stor grad en repetisjon av det som skjedde i 2016 og som den gang er hovedforskjellen mellom kandidatene deres holdning til offentlig finansiering av privatskoler.

Jeg holder fortsatt Arntzen som den svakeste av svake favoritter, men dette er nok det vervet jeg blir minst overrasket over at demokratene tar. Svakt republikansk.

NORTH CAROLINA

Denne delstaten velger alle sine verv i presidentvalgår. Guvernørvalget behandles annetsteds. Her er det ikke rapporteringsfrist før i neste uke for pengeinnsamling, så det blir noe utdaterte tall.

Viseguvernør

Mark Robinson (R)

Republikanerne har hatt dette vervet i åtte år med Dan Forest, som nå stiller til guvernør. Partiet foretok en noe overraskende nominasjon av viseguvernør i mars; de valgte fabrikkarbeideren Mark Robinson, som har blitt noe av en konservativ cause celebre etter at han på et kommunestyremøte i Greensboro i 2018 holdt et velformulert, treminutters innlegg til forsvar for retten til å bære våpen.

Robinson er afroamerikaner, og slike virker som fluepapir på et parti som er desperate etter å fremstå som noe mer enn gamle, hvite menn. Han er imidlertid helt uprøvet som politisk kandidat.

Han har samlet inn ca. 330.000 og hadde igjen ca. det samme pr. 30. juni.

Yvonne Lewis Holley (D)

Det er klart at den neste viseguvernøren i North Carolina uansett vil være afroamerikansk. På demokratisk side kastet nemlig delstatssenator Terry Van Duyn (f.1951) inn håndkledet til fordel for delstatsrepresentant Yvonne Lewis Holley (f.1952). Hun er en pensjonert ansatt i delstatsadministrasjonen.

Her må jeg beskjemmet erkjenne at jeg ikke trodde Holley ville være noen stor faktor i valget og at hun bare ville tjene til å splitte de svarte stemmene på tre kandidater. Hun hadde imidlertid nok støtte til å ta 27% og dermed nesten unngå en ny runde automatisk (30% er grensen).

Van Duyne med sine 20% trodde tydeligvis ikke at hun ville klare å vinne og avsto derfor fra å be om en ny runde (som man faktisk må gjøre i North Carolina, det blir ingen automatisk andre runde).

Hun har samlet inn ca. 360.000 og har igjen ca. 220.000 pr. 30. juni.

Demokratene vil trolig vinne guvernørvalget her. Ingen av de to kandidatene er i utgangspunktet særlig godt kjent, men Lewis Holley virker som en mer seriøs kandidat enn Robinson og jeg tror det i sum er svak sannsylighetsovervekt for at hun blir valgt. Svakt demokratisk.

Administrasjonsminister

Elaine Marshall (D)

Jurist og delstatssenator Elaine Mar­shall (f.1945) ble valgt første gang i 1996 og tok 52% i 2016. Hun stiller altså til en syvende valgperiode.

Marshall var kandidat til Senatet både i 2002 (slått ut i primærvalget) og i 2010, da hun ble most 55-45 av Raymond Burr (R), men i denne jobben har hun blitt gjenvalgt og sist gang tok hun flest stemmer av alle demokratene.

Hun har samlet inn ca. 450.000 og har igjen ca. 280.000 pr. 30. juni

E. C. Sykes (R)

Republikanerne nominerte forretningsmannen E. C. Sykes. Han har startet opp og vært i ledelsen for en drøss firma, alt fra småbedrifter til Fortune 500-selskaper.

Sykes regner seg som svært religiøs, men har tonet ned dette aspektet i valgkampen, til fordel for fokus på praktiske løsninger.

Han har dog trukket veksel på støtten i de religiøse miljøene og businessektoren og har samlet inn greit med penger; litt over 400.000 (inkludert et lån på 150) og han har igjen 65.000 pr. 30. juni.

Marshall har altså blitt valgt til dette embetet seks ganger allerede, men i denne delstaten er det heller sjeldent at noen kan sies å være trygge i sine verv og Sykes er en velfinansiert og seriøs motstander. Svakt demokratisk.

Justisminister

Josh Stein (D)

Jurist og delstatssenator Josh Stein (f.1966) tok såvidt over 50% i 2016 mot en ganske middelmådig republikaner og er sårbar i 2020. Stein jobbet som assisterende justisminister før han ble valgt inn i delstatssenatet, så han kjente embetet godt fra før.

Stein har hatt en forholdsvis grei valgperiode og har stort sett gode resultater å vise til (for sin side). Republikanerne har gått på flere juridiske skreller i North Carolina de siste fire årene, både når det gjelder lokale valg til delstatens Høyesterett og føderale domsavgjørelser mht. tegning av valgdistrikter.

Han har samlet inn nesten 6,5 millioner og har igjen 5,8 pr 30. juni.

Jim O’Neill (R)

Republikanerne nominerte taperen av partiets nominasjonsvalg i 2016 og distriktsanklager i Forsyth County, Jim O’Neill. Han er inne i sin tredje periode som anklager og fremhever sin erfaring fra rettslokalet, en erfaring han mener Stein mangler.

O’Neills tid som aktor i Forsyth har i følge ham selv vært særlig opptatt med å straffe sexforbrytere og «kroniske» kriminelle. Han argumenterer også med at Stein sikler på høyere verv med tiden, men at han selv vil konsentrere seg helt og fullt om vervets oppgaver.

Han har samlet inn 630.000 og har igjen 116.000 pr. 30. juni.

Det er mulig O’Neill ville klart dette i 2016, men neppe i 2020. Han er grovt underfinansiert og da kan han være så seriøs han bare vil. Trolig demokratisk.

Finansminister

Dale Folwell (R)

Regnskapsfører og forretningskonsulent Dale Folwell (f.1958) ble valgt første gang i 2016, med 53%. Før det var han assisterende næringsminister under daværende guvernør Pat McCready. Han har også jobbet med investeringsrådgivning.

Folwell satt i delstatshuset i åtte år, der han steg til Speaker pro tempore og han var rangert som det mest konservative medlem i Huset i 2009. Han satt også åtte år i skolestyret i Forsyth County før det.

Han har samlet inn 270.000 og har igjen 240.000 pr. 30. juni.

Ronnie Chatterji (D)

Demokratene nominerte collegeprofessor ved Duke University og forretningskonsulent Ronnie Chatterji er barn av indiske innvandrere. Han var bla. økonomisk rådgiver for Obamaadministrasjonen og har vært rådgiver for flere president- og senatskampanjer.

Chatterji står et godt stykke til venstre i partiet og har sterk oppslutning fra en del fagforeninger. Han ønsker å bruke embetet mer aktivistisk også utenom det rent finansielle perspektivet.

Han har samlet inn 890.000 og har igjen 275.000 pr. 30. juni.

Folwell har vært heller tafatt i pengeinnsamlingen og er ingen stor valgkamputkjemper, men han har fordelen av å sitte i vervet. Chatterji har samlet inn overraskende mye for dette vervet og vil være en sterk utfordrer. Svakt republikansk.

Delstatsrevisor

Beth Wood (D)

Regnskapsfører Beth Wood (f.1954) ble valgt første gang i 2008 og gjenvalgt i 2012, begge ganger med over 53%. Hun ble gjenvalgt også i 2016, men denne gangen med såvidt over 50% og syltynn margin.

Wood har ingen direkte skandaler bak seg, men det har lenge vært murret om måten hun styrer departementet på. Hun kunne på ingen måte føle seg trygg etter forrige valgresultat, og hun fikk da også en intern utfordrer i år.

Hun har samlet inn 170.000 og har igjen 30.000 pr. 30. juni.

Anthony Street (R)

Republikanerne nominerte, ganske sjokkerende, forretningsmann Anthony Street. Han er også medlem av styret for Brunswick Countys vann- og jordkonserveringsstyre.

Uken før primærvalget, ble det avslørt at Street hadde vært tiltalt for stalking i 2017 og 2018 (da han fikk en betinget straff) og dessuten for overfall i 2012. Til tross for dette ble han altså nominert fremfor en velkvalifisert revisor som hadde jobbet i departementet.

Han har samlet inn 60.000 og har igjen 1.400 pr. 30. juni (ikke en trykkfeil).

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke engang nevnte det republikanske primærvalget på forhånd fordi jeg trodde det var opp og avgjort, men så altså ikke. For min egen mentale helses skyld kan jeg ikke tro annet enn at dette betyr greit gjenvalg for Woods. Trygt demokratisk.

Utdanningsdirektør

Catherine Truitt (R)

Sittende utdanningsdirektør Mark Johnson stilte til viseguvernør og republikanerne nominerte lærerinne Catherine Truitt til erstatning. Hun ble hentet inn som skolepolitisk rådgiver av daværende guvernær Pat McReady i 2015 og hun har også jobbet med coaching av skoler som sliter.

Hun er for tiden kansler ved et universitet i delstaten og har aldri stilt til valg før, men hevder selv at hun stiller på grunn av voldsom pågang fra andre, som mente hun ville gjøre jobben bra.

Hun har samlet inn 50.000 og har igjen 30.000 pr. 30. juni.

Jen Mangrum (D)

Demokratene tørster etter å ta tilbake et verv de i alle år (og i de fleste delstater som har dette vervet) har ansett som «sitt». De nominerte assisterende professor i lærerutdanning, Jen Mangrum.

Også hun har en doktorgrad i utdanning og underviser for tiden ved delstatsuniversitetet i Greenboro. Mangrum har også jobbet i skolen i mange år før hun gikk til universitetet og hun har en rekke medlemskap i diverse organisasjoner og æresutmerkelser osv, osv. Hennes eneste kandidaterfaring er en solid grusing for daværende delstatssenatsleder Phil Berger (R) i 2018.

Hun har samlet inn 280.000 og har igjen 115.000 pr. 30. juni.

Igjen, i et åpent verv i en vippestat er dette svært vanskelig å spå om, men jeg tror demokratene tar tilbake vervet. Svakt demokratisk.

Landbrukskommisjonær

Steve Troxler (R)

Bonde Steve Troxler (f.1952) ble valgt første gang i 2004 og tok 56% i 2016. Han er muligens det nærmeste man kan komme å være trygg i en såpass jevn delstat.

Troxler stiller altså til sin femte periode og de foregående fire må sies å ha vært ganske rolige og anonyme, noe som trolig er til hans fordel, siden han gjenvelges med større margin enn noe guvernør/presidentvalg avgjøres med i denne vippestaten.

Han har samlet inn 40.000 og har igjen 20.000 pr. 30. juni.

Jenna Wadsworth (D)

Demokratene nominerte politisk konsulent Jenna Wadsworth. Hun var i sin tid den yngste folkevalgte i delstaten, da hun ble valgt inn i vann- og jordkonserveringsstyret i Brunswick County i en alder av 21.

Ti år senere er hun fortsatt medlem der og i tillegg har hun rukket å grunnlegge og lede en venstrevridd stiftelse.

Hun har samlet inn 55.000 og har igjen 15.000 pr. 30. juni.

Med fire perioder og ingen skandaler bak seg, skal Troxler være klar for en ny periode. Wadsworth har ikke evnet å gjøre seg spesielt godt kjent for velgerne, mens de som bryr seg om dette vervet trolig i overveiende grad vil være konservative velgere. Trolig republikansk.

Arbeidskommisjonær

Josh Dobson (R)

Arbeidskommisjonær Cherie Berry (R) tar ikke gjenvalg og republikanerne nominerte budsjettanalytiker og delstatsrepresentant Josh Dobson (f.1981). Han er historielærer på privaten.

Dobson, som tidligere satt i fylkesrådet i McDowell County, ble valgt inn i delstatshuset i 2012. Her er han leder for både bevilgningskomiteen og helsekomiteen.

Han har samlet inn 100.000 og har igjen 20.000 pr. 30. juni.

Jessica Holmes (D)

Demokratene nominerte advokat og fylkesråd i Wake County, Jessica Holmes. Mesteparten av advokatkarrieren har vært innenfor arbeidsrett og Holmes har vært en forkjemper for arbeideres rettigheter mht. lønn, fast ansettelse, osv.

I 2014 ble hun den yngste fylkesråd noensinne i Wake County og ble greit gjenvalgt i 2016 og 2018.

Hun har samlet inn 290.000 og har igjen 190.000 pr. 30. juni.

Dette valget vil trolig bli svært jevnt. Før Berrie ble valgt hadde demokratene holdt dette vervet i hundre år, men etter tjue år med en republikaner i stolen er vel de historiske båndene oppløst og begge partiet stiller med ganske blanke ark. Svakt demokratisk.

Forsikringskommisjonær

Mike Causey (R)

Forsikringsselskapseier Mike Causey (f.1950) erobret embetet med litt over 50% i 2016, på andre forsøk. Perioden var ganske stille frem til Causey avslørte at han var blitt forsøkt bestukket av andre republikanere, og blant annet tidligere delstatspartileder og kongressmann Robin Hayes gikk med i dragsuget.

Causeys seier i 2016 kom som en aldri så liten bombe (han er den første republikaner i embetet noensinne), og etter flere upopulære avgiftsøkninger er han sårbar i 2020.

Han har samlet inn 560.000 og har igjen 500.000 pr. 30. juni.

Wayne Goodwin (D)

Den demokratiske motstanderen er mannen Causey beseiret for fire år siden, tidligere forsikringskommisjonær og delstatsrepresentant Wayne Goodwin (f.1967). Han ble første gang valgt til vervet i 2008 og gjenvalgt i 2012 før det knappe nederlaget i 2016.

I mellomtiden har Goodwin bla. tjenestegjort som leder for delstatspartiet og har gjort mye ut av de før nevnte avgiftsøkningene.

Han har samlet inn 120.000 og har igjen 275.000 pr. 30. juni.

Dette blir kamp til døra og jeg tror faktisk Goodwin har gode sjanser til å komme tilbake til jobben. Svakt demokratisk.

NORTH DAKOTA

North Dakota velger fire av sine mange delstatsverv i presidentvalgår og resten i mellomvalgsår.

Finansminister

Thomas Beadle (R)

Sittende finansminister Kelly Schmitt tar ikke gjenvalg og republikanerne nominerte eiendomsmegler og delstatsrepresentant Thomas Beadle (f.1987). Han ble valgt inn i delstatshuset i 2010 og slekta har i flere generasjoner hatt høytstående verv i delstaten, både mor, stefar og bestefar.

Beadle rangeres jevnlig som en av delstatens mest næringsvennlige av Handelskammeret (som støtter ham) og han har tidligere støttet å avvikle hele den jobben han nå stiller til. Mange i delstatsforsamlingen, Beadle inkludert, har vært sterkt kritiske til disposisjoner Schmitt har gjort de siste par årene og som trolig er årsaken til at hun ikke tar gjenvalg.

Han har samlet inn ca. 110.000 og har igjen ca. 10.000 pr. 2. oktober. Han har imidlertid også sekssifret støtte fra guvernør Doug Burgums super-PAC.

Mark Haugen (D)

Demokratene nominerte ambulansetekniker og studentrådgiver Mark Haugen. Han jobbet i over 30 år på en ambulanse, men er nå rådgiver for University of Mary. Han sitter i styret for delstatens forening for ambulanseteknikere.

Haugen er delstatskasserer for demokratene i North Dakota og mener denne erfaringen har forberedt ham på embetet. Han har tre ganger tidligere tapt valg til delstatsforsamlingen.

Han har imidlertid knapt samlet inn penger; ca 20.000 pr. 27. september. Han hadde igjen ca 14.000.

En interessant detalj ved dette valget er at flere konservative har gått ut med støtte til Haugen, fordi han er abortmotstander. Beale er derimot mer liberal på området, ikke at det kommer til å få stor innvirkning på resultatet. Trygt republikansk.

Delstatsrevisor

Josh Gallion (R)

Republikanerne holdt vervet i 2016 med veteran og forretningsmann Josh Gallion (f.1979).

Han har hatt noen konflikter med delstatsforsamlingen og flere av vervets funksjoner ble overført til andre enheter i perioden. Av denne grunn vurderte han å gi seg, men valgte til slutt å stille til en ny periode.

Han har samlet inn ca. 13.000 og har igjen ca. 7.500 pr. 25. september.

Patrick Hart (D)

Demokratene stiller med revisor Patrick Hart, som tidligere jobbet for både delstatens landbruksdepartement og for dens offentlige tjenestekommisjon.

Hart driver nå eget revisjonsfirma i Bismarck og er i tillegg nestleder i delstatspartiet.

Han har samlet inn ca. 15.500 og har igjen ca. 2.000 pr. 5. oktober.

Gallion tok 77% i 2016 og kommer til å bli glatt gjenvalgt. En måling fra midten av september ga ham en 42-26 ledelse. Trygt republikansk.

Utdanningsdirektør

Kirsten Baesler (R)

Dette vervet er formelt upolitisk. Skolekommisjonær Kir­sten Baesler (f.1969) var tidligere skolebibliotekar og assisterende rektor. Da hun ble valgt første gang i 2012, var hun leder for skolestyret i Mandan City. Formelt er dette vervet partiløst, men hun slo en annen republikaner med 75% i 2016.

Baesler har lenge slitt med presseoppslag om sitt turbulente privatliv. Foran valget i 2016 var det trøbbel med en kjæreste med anmeldelser for vold og politiet ble tilkalt.

Denne gangen har det vært balluba rundt en fyllekjøring hun ble arrestert for i februar og hun har lovet å søke hjelp for alkoholproblemer. I mars ble hun dømt til 10 dagers betinget fengsel for lovbruddet. Det republikanske partiet har imidlertid gitt henne offisiell støtte fra partikonventet.

Hun har samlet inn ca. 44.000 og har igjen ca. 50.000 pr. 13. oktober. Hun tok 54% i første runde i juni.

Brandt Dick (R)

Hun fikk følge av lærer og inspektør for skolesystemet i knøttlille Underwood, Brandt Dick. Han er utdannet mattelærer og har undervist både på universitetet og i privatskole.

Dick er leder for delstatens forening for små skoler og styremedlem både for delstatens og den føderale organisasjonen for skoleadministratorer.

Han har samlet inn ca. 16.000 og har igjen ca. 4.500 pr. 30. september. Han tok 26% i første runde.

Baesler er favoritt til gjenvalg, men uansett forblir dette vervet på republikanernes hender. Trygt republikansk.

Forsikringskommisjonær

Jon Godfread (R)

Republikanerne holdt vervet i 2016 med jurist og lobbyist Jon Godfread (f.1982) som tok 64%. Han går for en ny periode.

Godfrey, som er to meter høy, var profesjonell basketballspiller i Tyskland i et halvt år og har jobbet i bank og som assistent for delstatsforsamlingen. Før han ble valgt til denne jobben var han visepresident for delstatens Handelskammer.

Han har samlet inn ca. 50.000 og har igjen ca. 60.000 pr. 2. oktober.

Demokratene nominerte respirasjonsterapist Travisia Martin, men hun ble kastet av stemmeseddelen av North Dakotas Høyesterett, fordi hun ikke hadde vært bosatt der lenge nok. Høyesterett nektet dertil partiet å utpeke en erstatter.

Godfread kan dermed spasere til gjenvalg på walk-over. Trygt republikansk.

Tjenestekommisjonær

Brian Kroshus (R)

Tjenestekommisjonen har tre medlemmer som velges for seks år av gangen og der ett av medlemmene er på valg annethvert år. I 2020 er det kommisjonær Brian Kroshus som skal på valg. Han ble utnevnt av guvernør Burgum i 2017 og vant i et suppleringsvalg i 2018.

Kroshus har sin bakgrunn innen forretningslivet, særlig publisering av diverse aviser og tidsskrift.

Han har samlet inn ca. 27.000 og har igjen ca. 37.000 pr. 1. oktober.

Casey Buchmann (D)

Demokratene nominerte partiets kandidat fra 2018, Casey Buchmann. Han stilte også til delstatshuset i 2012 og 2016 og tapte stort.

Buchmann har jobbet innen metallproduksjon i tredve år og har vært involvert i fagforeningsarbeid.

Han har samlet inn ca. 14.000 og har igjen ca. 2.500 pr. 30. september.

Kroshus er like trygg som de andre republikanerne i North Dakota. Trygt republikansk.

OKLAHOMA

Her er det kun ett valg i 2020.

Tjenestekommisjonær

Todd Hiett (R)

I Oklahoma er det kun valg på ett av tre medlemmer av tjenestekommisjonen. Som i North Dakota velges disse for seks år av gangen, og ett medlem er på valg annethvert år.

I år er det kommisjonær Todd Hiett (f.1967) som er på valg. Han er kvegfarmer og delstatsrepresentant og ble valgt første gang i 2014 uten motstandere. I 2020 er det kun en libertarianer som stiller mot ham.

Han har samlet inn ca. 220.000 og har igjen ca. 35.000 pr. 17. oktober.

Trygt republikansk.

OREGON

I Oregon er tre av fem delstatsverv på valg i presidentvalgår, mens de to andre velges i mellomvalgår.

Administrasjonsminister

Republikanerne vant dette setet i 2016 med advokat Dennis Richardson. Han døde imidertid av kreft i 2019 og guvernør Brown utnevnte tidligere delstatsrepresentant Bev Clarno (f.1936) som erstatter.

Kim Thatcher (R)

Hun stilte ikke i primærvalget, der republikanerne nominerte delstatssenator og forretningskvinne Kim Thatcher (f.1964). Hun satt i delstatshuset fra 2005 til 2015 og deretter har hun vært i delstatssenatet.

Thatcher eier et entreprenørselskap som har spesialisert seg på å bygge veier, og selv om hun personlig ikke ble anklaget (men for den saks skyld heller ikke etterforsket), fikk hun en skrape i 2014, da hun måtte betale 60.000 dollar i bøter for å ha krevd for mye penger for utført arbeide og deretter ødelegge bevismaterialet for overfaktureringen.

Hun har samlet inn ca. 350.000 og har igjen ca. 150.000 pr. 22. september.

Shemia Fagan (D)

Demokratene hadde et heftig primærvalg, som til slutt ble knepent vunnet av advokat og delstatssenator Shemia Fagan (f.1981). Hun representerer et distrikt i det sørvestlige Portland og satt tidligere i delstatshuset, men fikk forfremmelse i 2018 etter to perioder. Hun har også sittet i skolestyret.

Fagan begynte sin karriere både i Huset og i Senatet med å slå ut den sittende folkevalgte fra venstre. Hun har omtrent en samlet arbeiderbevegelse på sin side, noe som kan slå begge veier i moderate Oregon; det er de som anklager henne for å være kjøpt og betalt av fagforeningene.

Hun har samlet inn ca. 1,2 millioner og har igjen ca. 250.000 pr. 22. september.

Thatcher bruker Richardsons navn flittig og fremstiller seg som hans arvtager, med vektlegging av integritet, åpenhet og ansvarlighet. Her er det lite ideologisk konservatisme av Trump-typen.

Fagan er mer av en progressiv kriger, formet av en røff oppvekst som delvis hjemløs. Hun har en rekke saker på programmet som i beste fall er helt i ytterkant av hva som faller inn under dette embetets naturlige domene.

Richardsons seier i 2016 var første gang republikanerne tok et verv i Oregon siden 2002 og jeg tror demokratene tar tilbake dette vervet også. Imidlertid er Fagan akkurat så åpent progressiv og så i lomma på fagforeningene at dette ikke på noen måte er avgjort. Svakt demokratisk.

Justisminister

Ellen Rosenblum (D)

Tidligere dommer Ellen Rosenblum (f.1951) ble oppnevnt til vervet i 2012 og tok 55% i 2016. Hun stiller til en tredje periode og kommer til å få den (dette vervet er det eneste i Oregon som, av en eller annen grunn, ikke har noen gjenvalgsbegrensninger).

Rosenblum startet karrieren i privat praksis, før hun ble assisterende føderal aktor. Deretter fulgte en lang karriere i delstatens juridiske system; distriktsdomstol, fylkesdomstol og til slutt appelldomstolen. Hun pensjonerte seg i 2011 og vant det demokratiske primærvalget i 2012, men ble oppnevnt til samme verv fordi forgjengeren gikk av.

Hun har samlet inn ca. 375.000 og har igjen ca. 170.000 (inkludert lån på over 100.000). Det eneste seriøse av kritikk er kommet fordi en del ganske store donasjoner har kommet fra selskaper som holder til utenfor Oregon (som for øvrig har svært liberale regler for valgkampfinansiering).

Michael Cross (R)

Republikanerne stiller med Michael Cross, som vil bli delstatens første ikke-jurist i embetet på minst hundre år om han skulle bli valgt. Han har jobbet som sjåfør, septiktømmer og er veteran med bakgrunn fra Luftforsvaret.

Cross startet en kampanje for å gjenkalle guvernør Kate Brown i 2019 og har tidligere vært involvert i to andre, like mislykkede gjenkallingskampanjer.

Han har samlet inn ca. 6.500 og har igjen ca. 2.000; latterlige beløp for en slik stilling.

Cross er en storkjeftet, konservativ rabulist helt uten sjanser mot Rosenblum. Dette blir grei skuring. Trygt demokratisk.

Finansminister

Tobias Read (D)

Delstatsrepresentant og forretningsmann Tobias Read (f.1975) holdt embetet for demokratene med 44% i 2016. Den lave stemmeandelen skyldtes to seriøse kandidater som stilte for hhv. Independent Party og Pacific Green Party.

Read jobbet i nesten 15 år for Nike, med et toårs avbrekk ved det føderale finansdepartementet i DC.

Han har samlet inn ca. 300.000, men også lånt kampanjen rundt 175.000, så han har også igjen ca. 300.000. Også Read har fått noe pepper for at nesten halvparten av pengene kommer fra selskaper utenfor delstaten.

Jeff Gudman (R)

Republikanerne stiller med forretningsmann og tidligere byråd i Lake Oswego City, Jeff Gudman. Han var også partiets kandidat 2016 og tok knappe 42% dengang.

Gudman har lang erfaring fra forretningslivet; han har vært finansanalytiker og controller for store selskaper og kasserer for et stort olje- og gasselskap. Han har vært investor i over 25 år.

Han har samlet inn ca. 100.000 og har igjen ca. 50.000. Han støttes av den uavhengige kandidaten som tok 9% i 2016.

Dette kan bli ganske jevnt igjen. Read har fordelen av å inneha vervet mens Gudman er noe kjent fra forrige valg og er en seriøs kandidat. Det stiller ingen sterk kandidat fra noe tredjeparti i år og det er uvisst hvordan det slår ut til slutt. Svakt demokratisk.

PENNSYLVANIA

I Pennsylvania velges guvernør og viseguvernør i mellomvalgsår, mens de tre øvrige velges i presidentvalgår.

Justisminister

Josh Shapiro (D)

Demokratene holdt vervet ved advokat og fylkesråd Josh Shapiro (f.1973), som tok 51% i 2016. Han var tidligere delstatsrepresentant og deretter leder av fylkesrådet i Montgomery County.

Shapiro la i 2018 frem en rapport om seksuelt misbruk i den katolske kirken som vakte internasjonal oppsikt og gav ham mye god presse og flere delstater, samt det føderale justisdepartementet, har i ettertid gjort egne undersøkelser etter Shapiros modell. Det er antatt at Shapiro vil stille til guvernør om to år.

Han har samlet inn ca. 6,5 millioner og har igjen ca. 4,8 millioner pr. 14. september.

Heather Heidelbaugh (R)

Republikanerne nominerte advokat og tidligere fykesråd i Allegheny County, Heather Heidelbaugh (f.1958). Hun er advokat i et stort firma og har bred erfaring innen diverse saksfelt derfra.

Heidelbaugh har også vært en del i mediene, blant annet med et ukentlig innslag på lokal-tv i Pittsburgh og hun har vunnet flere utmerkelser. Hennes kanskje viktigste argument mot Shapiro er imidlertid at han åpenbart sikler på guvernørjobben i 2022, mens Heidelbaugh lover å være en «fulltids» justisminister.

Hun har samlet inn ca. 1,1 million og har igjen ca. 280.000 pr. 14. september.

Denne delstaten er fortsatt såpass på vippen at ingen verv i utgangspunktet er trygge, men Shapiro starter som klar favoritt, ikke minst fordi Heidelbaugh kan slite med de mest Trump-vennlige elementer i eget parti; hun har tidligere kommet med flere tweets og uttalelser som er sterkt kritiske til Den Oransje.

Dertil er hun en nær alliert av senator Pat Toomey, som heller ikke er blant Trumps mest pålitelige hånddukker. Nettverket rundt Toomey har støttet henne økonomisk, hvilket i noen grad har utlignet Shapiros enorme økonomiske overtak.

Målingene har stort sett gitt ham en tosifret ledelse. Trygt demokratisk.

Finansminister

Joe Torsella (D)

Demokratene holdt vervet med tidligere ambassadør Joe Torsella (f.1963), som tok 51% i 2016. Torsella er utdannet innen økonomi og historie og har tidligere bla. vært leder for Grunnlovssenteret i Philadelphia og dessuten vært leder for delstatens skolestyre.

Torsella har også jobbet internasjonalt, som ambassadør ved en underavdeling i FN.

Han har samlet inn ca. 1,4 millioner og har igjen ca. 1,3 millioner pr. 14. september.

Stacy Garrity (R)

Republikanerne nominerte forretningskvinne og veteran Stacy Garrity. Hun tjenestegjorde i mange år som reservist i Hæren og gikk av med obersts grad etter bla. flere turer til Irak.

Garrity har utdanning innen finans og økonomi og har jobbet for flere bedrifter i privat sektor og sitter dessuten i et lokalt sykehusstyre.

Hun har samlet inn ca. 135.000 og har igjen ca. 85.000 pr. 14. september.

Som før nevnt er ingen verv trygge i Pennsylvania, men Torsella er soleklar favoritt. Målingene bekrefter at han har en liten, men klar ledelse. Trolig demokratisk.

Delstatsrevisor

Dette vervet er åpent, da sittende revisor Eugene DePasquale (D) ikke kan stille igjen.

Nina Ahmad (D)

Demokratene nominerte Nina Ahmad, som har en doktorgrad i molekylærbiologi. Hun innvandret fra Bangladesh da hun var 21 år gammel. Ahmad var tidligere assisterende borgermester i Philadelphia og kandidat til viseguvernør i 2018. Her tok hun andreplassen, med knappe 24%.

Ved siden av sitt politiske og yrkesmessige virke har Ahmad også vært aktiv innenfor diverse stiftelser og veldedighetsgrupper. Politisk står hun langt til venstre.

Hun har samlet inn ca. 235.000 (pluss lån på over 1,2 millioner) og har igjen ca. 110.000 pr. 14. september.

Tim DeFoor (R)

Republikanere stiller med fylkescomptrolleren i Dauphin County, Tim DeFoor. Han har tidligere vært revisor og kriminaletterforsker hos både justisdepartementet og generalinspektøren.

DeFoor er den første afroamerikaner valgt til noe som helst i Dauphin County og partiet håper sikkert at hans etniske bakgrunn skal gi noen sårt tiltrengte ekstra stemmer i november.

Han har samlet inn under 25.000 og har igjen ca. 15.000 pr. 14. september; latterlig lave tall for det embetet han søker.

Til tross for den tragiske pengeinnsamlingen, er DeFoor faktisk den republikaneren som har gjort det best på målingene i delstaten i år og han kan muligens håpe på en viss støtte i de segmenter av det demokratiske partiet som er ukomfortable med muslimskklingende etternavn; om han ikke får deres stemmer kan han håpe at de lar akkurat dette feltet stå blankt. Ahmad har imidlertid et enormt økonomisk overtak og må fortsatt regnes som knapp favoritt.

Målingene gir henne en liten ledelse. Svakt demokratisk.

SOUTH DAKOTA

Her er det kun ett valg i 2020.

Tjenestekommisjonær

Gary Hanson (R)

I South Dakota er det kun valg på ett av tre medlemmer av tjenestekommisjonen. Som i North Dakota velges disse for seks år av gangen, og ett medlem er på valg annethvert år.

I 2020 er det eiendomsmegler, borgermester i Sioux Falls og delstatssenator Gary Hanson som må til pers. Han ble valgt første gang i 2002 og tok 66% i 2014.

Han har samlet inn 1.000 dollar og har igjen litt over 3.000 pr. midten av mai. Han har ikke levert rapport for midten av oktober (og det mangler ingen nuller).

Remi Bald Eagle (D)

Demokratene stiller med veteran Remi Bald Eagle, som er koordinator for kommunikasjon med delstaten for Cheyenne Rivers Sioux-nasjon. Før det var han 22 år i Hæren, hvor han blant annet tjenestegjorde i Afghanistan.

Eagle har fått noe presse fordi hans stamme var en av dem som satte opp veisperringer på sitt territorium, noe som kom i konflikt med guvernør Kristi Noems mer avslappede forhold til koronaviruset.

Han har samlet inn ca. 25.000 og har igjen ca. 10.000 pr. 14. oktober.

South Dakota er blitt nesten like mye av en ettpartistat som sin navnefelle i nord. Trygt republikansk.

Texas

Også her er det kun ett valg i 2020.

Jernbanekommisjonær

Jernbanekommisjonen i Texas har et noe misvisende navn, da denne kommisjonen snarere regulerer den enorme olje- og gassindustrien i delstaten. Som i flere andre delstater velges medlemmene av denne kommisjonen for seks år av gangen, og ett medlem er på valg annethvert år.

Jim Wright (R)

Oljeingeniør Ryan Sitton (f.1975) holdt embetet republikansk og tok 58% i sitt første delstatsvalg i 2014. Han ble, ganske så sensasjonelt, slått ut i primærvalget av bonde og forretningsmann Jim Wright, som eier hele fire selskaper som driver innen oljenæringen. Han har dessuten en fortid med over 20 år som rodeorytter med okser.

Wright fremhevet åpenhet og integritet i sin kampanje og er nok en smule mer konservativ enn hva Sitton var.

Han har samlet inn ca. 250.000 og har igjen ca. 115.000 pr. 24. september (inkludert lån på 45.000).

Chrysta Castaneda (D)

Demokratene nominerte advokat og ingeniør Chrysta Castaneda. Hun grunnla eget firma i Dallas, der hun hovedsaklig driver innen olje- og gassektoren, samt erstatningssaker inne samme.

Castaneda har vært (og er) i tillegg aktiv i flere non-profitts som har til formål å hjelpe kvinner til politisk aktivitet. Hun stilte selv til det 33. kongressdistriktet i 2012, men tok bare syvende plass, med 2%.

Hun har samlet inn ca. 300.000 og har igjen ca. 130.000 (inkludert 25.000 i lån) pr. 24. september.

Wright er politisk ganske ukjent, men Texas skal fortsatt være en konservativ delstat som nærmest refleksivt velger republikanere på lavere nivåer. Wright har imidlertid svært svake bånd til partiapparatet i delstaten og har ikke vist særlige valgkampevner utover å gjenta Trumps talking points

Castaneda har derimot høstet mange lovord for sin erfaring med de spørsmålene kommisjonen vil støte på og beskrives i nærmest glødende adjektiver av de avisredaksjonenen hun har blitt intervjuet av. Wright, derimot har ikke snakket med pressen i det hele tatt; nok et svakhetstegn. Svakt republikansk.

UTAH

Denne delstaten velger alle sine verv i presidentvalgår. Guvernørvalget behandles annetsteds.

Justisminister

Sean Reyes (R)

Utahs sittende justisminister er juristen Sean Reyes (f.1971). Han ble oppnevnt til vervet rett før nyttår i 2013, etter at den daværende justisministeren gikk av etter korrupsjonssiktelser.

Reyes kom fra privat praksis, men hadde vært aktiv på mange plan av delstatspartiet i flere år da han ble oppnevnt. Han tok 65% i 2016.

Reyes vant delstatskonventet, men fikk allikevel ganske hard konkurranse om den republikanske nominasjonen. Han har samlet inn ca. 650.000 og har igjen ca. 25.000 pr. 25. september.

Greg Skordas (D)

Demokratene nominerte ingeniør og advokat Greg Skordas. Han var tidligere dommer og var partiets kandidat til denne jobben i 2004.

Skordas har vært assisterende fylkesanklager i Salt Lake County og driver en stiftelse på fritiden, der målet er å hjelpe rusmisbrukere.

Han har samlet inn ca. 275.000 og har igjen ca. 200.000 pr. 25. september.

Skordas er både kvalifisert og seriøs, men det skal mye til før denne delstaten velger en demokrat igjen. Trygt republikansk.

Finansminister

David Damschen (R)

Bankmann og assisterende finansminister David Damschen ble oppnevnt til vervet i 2015. Han tok 61% i 2016. Han har en bakgrunn fra et par ganske store banker før han ble nr. to i delstatens finansdepartement i 2009.

Han har samlet inn ca. 12.500 og har igjen ca. 7.500 pr. 25. september.

Damschen har ingen demokratiske utfordrere i 2020, kun en pensjonert økonom og veteran fra det Konservative partiet. Trygt republikansk.

Delstatsrevisor

John Dougall (R)

Ingeniør og forretningsmann John Dou­gall (f.1966) satt ti år i delstatshuset før han slo ut den sittende delstatsrevisoren i nominasjonsvalget i 2012. Han tok 63% i 2016.

Dougall er utdannet elektroingeniør, men tok viderutdanning innen forretningsadministrasjon.

Han har samlet inn ca. 50.000 og har igjen ca. 40.000 pr. 25. september.

Han får konkurranse fra Libertarianerne og fra United Utah (en gjeng moderate, tidligere republikanere), men ingen demokrater stiller. Trygt republikansk.

VERMONT

Her er alle verv på valg annethvert år. Guvernørvalget behandles annetsteds.

Viseguvernør

Sittende viseguvernør David Zuckerman stiler mot guvernørvervet.

Molly Gray (D)

Demokratene nominerte juristen Molly Gray. Hun startet yrkeskarrieren som assistent for kongressmann Peter Welch i DC. Gray satt i tre år i den internasjonale komiteen i Røde Kors og deretter tok hun jussen. Hun har erkjent at hun ikke har vært flink til å avlegge stemmer, men har bedyret at hun stemte Obama i 2008 og Hillary i 2016.

Gray var med å starte opp en internasjonal organisasjon som skal påse at private kontraktører overholder menneskerettighetene rundt i verden. Hun er nå assisterende justisminister i delstaten og underviser kveldsklasser i juss.

Hun har samlet inn ca. 400.000 og har igjen ca. 100.000 pr. 15. oktober. Det kanskje beste argumentet for hennes valgbarhet og moderate linje, er at hun ikke støttes av Bernie Sanders (hun har dog støtte fra Liz Warren). I tillegg blir hun av avtroppende viseguvernør Zuckermans hippie-progressive kone erklært for å være «slimete, løgnaktig og manipulativ». Lovord fra ytre venstre!

Scott Milne (R)

Republikanerne nominerte forretningsmann Scott Milne (f.1959). Han var partiets kandidat til guvernør i 2014 (da han kom svært nær å vinne), samt kandidat til Senatet i 2016.

Milne opererer et reisebyrå som foreldrene startet i 1975 og han har hatt stryreverv i American Express og Avis.

Han har samlet inn ca. 300.000 og var omtrent blakk pr. 15. oktober. Han har imidlertid fått støtte fra den demokratiske delstatssenatoren Debbie Ingram, som tapte for Gray i primærvalget og fra delstatsrepresentant Linda Joy Sullivan, som tapte det demokratiske primærvalget til delstatsrevisor.

Milne er en seriøs kandidat, men Vermont er en demokratisk delstat og alt tyder på at dette blir et forholdsvis demokratisk år. Hans ene fordel har imidlertid vært at han har et godt forhold til Scott og at de to har evnet å samkjøre valgkampen godt.

Gray er uprøvet, men har vist evne til å samle inn bra med penger og støtte. Hun har imidlertid nær null koordinering med guvernørkandidat Zuckerman og har nærmest motvillig innrømmet at hun kommer til å stemme på ham (trolig vil hun foretrekke å jobbe med Scott, som nærmest har oversett Zuckerman i fire år).

I en måling fra første halvdel av september leder hun bare 35-31, men et overveldende antall av de som ikke har bestemt seg lener til demokratisk side. Trolig demokratisk.

Administrasjonsminister

Jim Condos (D)

Forretningsmann og delstatssenator Jim Condos (f.1951) ble valgt første gang i 2010 og tok 64% i 2018. Han satt i delstatssenatet fra 2001-2009 og før det i bystyret i South Burlington i 18 år.

Condos har økonomiutdanning fra delstatsuniversitetet og har tidligere jobbet for et distribusjonsfirma for dagligvarer og for delstatens strømleverandør.

Han har samlet inn ca. 6.000 og har igjen ca. 4.000 pr. 15. oktober.

H. Brooke Paige (R)

Republikanerne stiller med aviskioskeier og historiker H. Brooke Paige. Han har vært partiets kandidat i et utall valg i til et utall verv; bare i år stiller han til dette og til justisminister og han stilte til revisor og finansministervervene også, men trakk seg da andre kanddiater meldte seg.

I 2018 stilte Paige også til fire verv, men trakk seg fra tre etter primærvalget. I 2016 stilte han til guvernør som demokrat. Han stilte også til valg i 2012 og 2014.

Han har samlet inn ca. 2.000 og har igjen ca. null og niks pr. 15. oktober.

Paige er en useriøs vits av en kandidat og Condos kommer til å styre glatt inn til seier. Trygt demokratisk.

Justisminister

T. J. Donovan (D)

Fylkesadvokat T. J. Donovan (f.1974) ble valgt første gang i 2016 og tok 67% i 2018. Han startet sin karriere som anklager i Philadelphia, før han tilbragte noen år i privat praksis.

Donovan gjenopptok sitt politiske virke i 2006, da han ble valgt til fylkesadvokat i Chittenden County. I 2014 utfordret han daværende justisminister William Sorrell, og var bare litt over 700 stemmer fra å slå ham ut. Sorrell avsto fra gjenvalg i 2016 og dermed var veien åpen.

Han har samlet inn ca. 85.000 og har igjen ca. 40.000 pr. 15. oktober.samlet inn …

Republikanerne nominerte H. Brooke Paige, som er nærmere beskrevet over her.

Donovan er en mulig guvernørkandidat i 2022, dersom Scott vinner i år. Han får ikke seriøs motstand fra republikanerne og vil surfe til gjenvalg uten problemer. Trygt demokratisk.

Finansminister

Beth Pearce (D)

Økonom Beth Pearce (f.1953) ble oppnevnt i januar 2011 og første gang valgt i 2012. Hun tok 65% i 2018.

Pearce har hatt en rekke administrative jobber i flere delstater. Tidligere har hun vært revisor og finansansvarlig i West Hartford, Connecticut; assisterende comptroller for Greenburgh, New York; assisterende finansminister i Massachusetts og endelig assisterende finansminister her i Vermont.

Hun har samlet inn ca. 35.000 og har igjen ca. 25.000 pr. 15. oktober.

Carolyn Branagan (R)

Republikanerne stiller med tidligere lærer og delstatspolitiker Carolyn Branagan (f.1954). Hun ble første gang valgt til delstatshuset i 2002 og til delstatssenatet i 2016. Hun avsto fra gjenvalg i 2018.

I tillegg til lærerjobben har Branagan vært aktiv i det lokalhistoriske miljøet i hjembyen Georgia.

Hun har samlet inn ca. 25.000 og har igjen ca. 7.500 pr. 15. oktober.

Branagan er en seriøs kandidat, men Pierce er uten skandaler i en generelt progressiv stat. Trolig demokratisk.

Delstatsrevisor

Doug Hoffer (D)

Jurist og statsviter Doug Hoffer (f.1951) ble valgt første gang i 2012 og tok 58% i 2018. Han har en mangslungen yrkesbakgrunn og var i 30-årene før han tok jussen.

Hoffer har ikke selv regnskapsbakgrunn, og var de siste 19 årene før han ble valgt selvstendig næringsdrivende analytiker for en rekke offentlige og private foretak.

Han har samlet inn ca. 10.000 og har igjen ca. 5.000 pr. 15. oktober.

Hoffer vant til og med republikanernes nominasjon på write-in stemmer, så han har enda mindre å frykte enn normalt. Trygt demokratisk.

WASHINGTON

Denne delstaten velger alle sine verv i presidentvalgår. Guvernørvalget behandles annetsteds.

Viseguvernør

Viseguvernør Cyrus Habib overrasket da han i mars kunngjorde at han ikke ville ta gjenvalg og i stedet ville slutte seg til jesuitterordenen.

Denny Heck (D)

Første runde ble vunnet av kongressmann Denny Heck (D) fra det tiende distriktet, med 25%. Han er lei pendlingen til DC og avstår fra gjenvalg til Kongressen og sikter seg i stedet inn på denne stillingen.

Heck (f.1952) var flertallsleder for delstatshuset på 70-tallet og deretter stabssjef for den daværende guvernøren midt på 80-tallet. Videre startet han en lokal versjon av C-SPAN og drev et par foretak som henholdsvis drev med etterutdanning og bistand for digitalisering.

Han har samlet inn ca. 1,07 millioner og har igjen ca. 55.000 pr. 17.10.

Marko Liias (D)

Andreplassen ble vunnet av entreprenør og delstatssenator Marko Liias (f.1981), som tok knappe 19%. Han ble valgt til bystyret i hjembyen Mukilteo City som 24-åring og deretter ble han utnevnt til erstatter for en delstatsrepresentant som 26-åring. Liias ble så utnevnt til delstatssenatet i 2014.

Liias funderte på å stille til Inslees sete i Kongressen i 2012, men omtegningsprosessen flyttet ham over i et annet sete. Han var også en av de tre demokratene som stilte til finansminister i 2016, men han kom bare på tredjeplass, med 20%.

Liias, som er av finsk avstamning og snakker språket, vil bli delstatens første åpent homofile viseguvernør om han blir valgt. Han har ikke mye erfaring fra privat sektor, men var visepresident i et lite familiefirma i byggebransjen i noen år på 2000-tallet. I tillegg har han jobbet som freelancejournalist.

Han har samlet inn ca. 290.000 og har igjen ca. 35.000 pr. 17.10.

Valget, som så ut til å bli en ren parade for demokratene, kan imidlertid bli komplisert av at republikanerne sier at de vil stille en seriøs write-in kandidat. Slike er nemlig tillatt i Washington (men ikke i California, som har et ellers identisk valgsystem).

Joshua Freed (R)

Han som stiller er den tidligere guvernørkandidaten Joshua Freed (f.1973), som tidligere var borgermester i Bothell, en mellomstor forstad til Seattle. Han er mest kjent for å ha anlagt sak mot guvernør Inslee for retten til å holde gudstjenester med mange mennesker midt i coronakrisen.

Freed har tjent seg rik på husbygging, men det har ikke gått riktig så bra politisk; han har to mislykkede forsøk bak seg på å bli valgt inn i delstatshuset, i 2002 og 2004. Han er, uvanlig nok for en republikaner, opptatt av økende inntektsforskjeller og utjevning av midler til utdanning (som vanligvis finansieres av eiendomsskatten).

Freed tok 9% og tredjeplass i første runde av guvernørvalget og samlet inn halvannen million til det vervet. Til dette har han samlet inn ca. 100.000 og har igjen ca. 40.000 pr. 17.10.

Freed må altså satse på at tilstrekkelig mange velgere skriver inn navnet hans på en stemmeseddel. Klarer han å få ut navnet sitt blant velgerne, kan imidlertid dette bli interessant; Washington er ikke SÅ demokratisk og deres primærvelgere var ganske likt fordelt i første runde. Faktisk burde rundt 40% av velgerne være nok. I denne situasjonen må det som ellers skulle vært et trygt verv nedjusteres. Trolig demokratisk.

Administrasjonsminister

Kim Wyman (R)

Administrasjonsminister Kim Wyman (f.1962) har holdt i hevd en stolt republikansk tradisjon i Washington; hun har holdt vervet i to valgperioder og tok 54% sist gang. Det er nå 60 år siden sist en demokrat vant denne jobben.

Wyman var tidligere delstatsrevisor og før det fylkesrevisor i Thurston County. Politisk er hun moderat og fokus har hele tiden vært på administrativ kompetanse, ikke ideologi. Hun vant første runde med 51%.

Hun har samlet inn ca. 900.000 og har igjen ca. 15.000 pr. 17.10.

Gael Tarleton (D)

Kun én demokrat stilte mot henne i primærvalget, delstatsrepresentant Gael Tarleton (f,1959). Hun har utdanning innen diplomati og nasjonal sikkerhet og har tidligere bla. jobbet i etterretningen og i finansdepartementet.

Tarleton gikk deretter til privat sektor og jobbet i Russland for et teknologiselskap, så for delstatsuniversitetet og til sist var hun havnekommisjonær i Seattle (et valgt embete). Hun ble valgt inn i delstatshuset i 2012. Hun tok andreplassen med 43%.

Hun har samlet inn ca. 850.000 og har igjen ca. 145.000 pr. 17.10.

Wyman er en moderat republikaner og en kompetent minister, men Tarleton har forsøkt å klistre henne opp til Trump så godt det har latt seg gjøre. Jeg tror fortsatt Wyman er knapp favoritt, men i denne delstaten og i dette klimaet blir det ikke lett.

En måling fra begynnelsen av oktober gir Wyman en knapp 45-41 ledelse. Svakt republikansk.

Justisminister

Bob Ferguson (D)

Justisminister Bob Ferguson (f.1965) hadde alt klart til å stille til guvernør, men da Inslee kunngjorde at han gikk for en (meget sjelden) tredje periode, tok han gjenvalg her i stedet. Han vant første runde med 56%.

Ferguson ble første gang valg i 2012 og hadde ikke engang republikansk motstand da han ble gjenvalgt i 2016. Han var i privat praksis i noen år før han ble valgt inn i fylkesrådet i King County i 2003.

Han har samlet inn ca. 4,1 millioner og har igjen ca. 2,7 millioner pr. 17.10. Han har vært en av de mest synlige justisministre i landet, med flere tildels vellykkede søksmål mot Trumpadministrasjonen. Politisk står han temmelig langt til venstre.

Matt Larkin (R)

Republikanere stilte tre kandidater mot ham og han som gikk videre til andre runde, var advokat Matt Larkin, med knappe 24%. Han har lisens til å praktisere i både Oregon og Washington.

Larkin har vært aktor i fylkene Spokane og Pierce og dessuten vært taleskriver og rådgiver i Det hvite hus under Bush Jr. For tiden er han advokat for familiebedriften, som lager vannrør.

Han har samlet inn ca. 450.000 og har igjen ca. 170.000 pr. 17.10.

Ferguson har dominert pengeinnsamlingen og valgkampen fullstendig og det vil komme som en bombe om han utfordres alvorlig her. En måling fra begynnelsen av oktober gir ham en 49-38 ledelse. Trygt demokratisk.

Finansminister

Duane Davidson (R)

Finansminister Duane Davidson (f.1959) ble valgt i 2016 ved noe av en tilfeldighet. Etter primærvalget det året, hvor demokratene hadde tre kandidater (med tilsammen 52%) og republikanerne bare to (med tilsammen 48%), gikk de to republikanerne videre og Davidson vant i november. I år tok han knappe 47% og andreplass i første runde.

Han er utdannet revisor og har tidligere jobbet for blant annet delstatsrevisjonen og vært fylkeskasserer i Benton County. I denne jobben har han holdt en ganske lav profil og vært politisk moderat, faktisk så moderat at han har fått støtte fra to demokratiske tidligere finansministre og en tidligere delstatsrevisor.

Han har samlet inn ca. 230.000 og har igjen ca. 50.000 pr. 17.10.

Mike Pelliciotti (D)

I år har demokratene lært og kun en kandidat stilte; advokat og delstatsrepresentant Mike Pellicciotti. Han ble valgt inn i delstathuset i 2016. Han vant første runde med 53%.

Pellicciotti har jobbet som anklager i King County og vært assisterende justisminister. Han har gjort en stor sak ut av kampen mot penger fra utenforstående krefter i politikken, og nekter å motta donasjoner fra andre enn privatpersoner.

Han har samlet inn ca. 400.000 og har igjen ca. 20.000 pr. 17.10.

Davidson har fordelen av å inneha vervet og har vært en skandalefri finansminister. Pellicciotti er imidlertid en sterk kandidat og delstatens legning er moderat demokratisk, hvilket vi så i første runde. Jeg tror det er en klar sannsynlighetsovervekt for at han kaprer vervet. Trolig demokratisk.

Delstatsrevisor

Pat McCarthy (D)

Delstatsrevisor Pat McCarthy ble valgt første gang i 2016 og tok såvidt over 52% den gangen. Hennes demokratiske forgjenger i vervet tok ikke gjenvalg pga. flere skandaler.

McCarthy har tidligere vært direktør for skolesystemet i Tacoma og deretter fylkesrevisor og etterhvert leder for fylkesrådet i Pierce County. Hun vant første runde med drøye 47%.

Hun har samlet inn ca. 65.000 og har igjen under 10.000 pr. 17.10.

Chris Leyba (R)

Republikanernes kandidat er politimann og student Chris Leyba. Han var politimann i 12 år, hvor han blant annet sto for internevaluering av enheters budsjettdisiplin.

Leyba bor på gård og sammen med kona driver han en stiftelse som redder dyr og i tillegg trener og rehabiliterer de hester reddet fra slakterier. Han tok andreplassen med 41%.

Han har samlet inn ca. 45.000 og har igjen under 10.000 pr. 17.10.

Den tredje kandidaten var en sterkt venstrevridd demokrat, som tok drøye 11%. Nesten alle disse stemmene kommer til å gå til McCarthy i november. Leyba har ikke hatt ressurser til å føre en skikkelig valgkamp og McCarthy kommer til å vinne greit. Trygt demokratisk.

Utdanningsdirektør

Chris Reykdal (D)

Utdanningsdirektør Chris Reykdal (f.1972). Han er utdannet historielærer og underviste på videregående i tre år før han tok videre utdanning og begynte å jobbe som budsjettanalytiker for delstatssenatet.

Reykdal jobbet deretter i delstatsadministrasjonen og ble valgt inn i delstatshuset i 2010. Han vant dette vervet i 2016 med 50.5% mot en annen demokrat. I år vant han første runde med 40%.

Han har samlet inn ca. 225.000 og har igjen ca. 165.000 pr. 17.10.

Maia Espinoza (R)

I 2020 klarte republikaneren Mia Espinoza å karre seg til andreplassen, med 25%. Hun har vært musikklærer og vært aktiv i studentorganer og til og med sittet i et guvernøroppnevnt utvalg.

Espinoza er grunnlegger og direktør for en stiftelse som jobber for å få latinere til å engasjere seg i styre og stell. Hun har en eneste angrepsvinkel, og det er den kontroversielle loven om seksualundervisning i skolesystemet (en sak som for øvrig står på stemmeseddelen for folkeavstemninger).

Hun har samlet inn ca. 165.000 og har igjen ca. 10.000 pr. 17.10.

Reykdal ble valgt med syltynn margin i 2016 og har hatt sin andel av kontroverser. Espinoza er en seriøs motkandidat og en annen republikaner tok over 20%, så helt trygg er Reykdal ikke, men det er ikke langt unna. Trolig demokratisk.

Forsikringskommisjonær

Mike Kreidler (D)

Forsikringskommisjonær Mike Kreidler (f.1943) er utdannet optometriker, et yrke som befinner seg et sted mellom optiker og øyelege og som vi neppe har i Norge. Han var først i Hæren og deretter i privat praksis i 20 år.

Kreidler ble valgt inn i delstatshuset i 1976 og delstatssenatet i 1984 og deretter ble han sendt til DC av velgerne i 1992. Han tapte i den republikanske bølgen i 1994 og hadde deretter diverse jobber i delstatsadministrasjonen og i det føderale Helsedepartementet.

Kreidler ble valgt til delstatsrevisor i 2000 og stiller nå til sin sjette periode. Politisk har han vært ganske moderat og venstresiden i partiet har ofte anklaget ham for å ha for tette forbindelser til forsikringsindustrien. Han vant dog første runde med 59%.

Han har samlet inn ca. 40.000 og har igjen ca. 25.000 pr. 17.10.

Chirayu Patel (R)

Republikanerne stiller med forsikringsagent Chirayu Patel. Han studerer for tiden biokjemi ved George Washington University og er etter alt å dømme klinisk gal.

Patel babler om å kunne kanalisere Ronald Reagan og Thomas Jefferson gjennom selveste Genghis Khan, som han hevder å være i slekt med. Han vil også dele kontortiden med sine to motstandere fra primærvalget hvis han blir valgt. Han tok 27% i første runde, og det kun pga. partitilknytningen.

Han har ikke oppgitt å ha samlet inn et rødt øre.

Republikanerne evner ikke å stille en seriøs kandidat i år, til tross for at Kreidler burde være sårbar pga. svært kraftige økninger i forsikringspremier i delstaten. Trygt demokratisk.

Kommisjonær for naturressurser

Hilary Franz (D)

Kommisjonær Hilary Franz ble valgt i 2016 med 53%. Hun er utdannet jurist og var i privat praksis i 14 år. Hun satt åtte år i bystyret på Bainbridge Island og begynte deretter å jobbe for miljøorganisasjoner.

Franz ble valgt i konkurranse med bla. syv demokrater og med støtte fra hele partiestablishmentet og har vært omtalt som en mulig guvernørkandidat når Inslee en gang går av.

Franz ble valgt som progressiv, men har vært ganske moderat i embetet og til og med fått lovord fra republikanere for hvordan hennes departement har håndert branner. Hun vant første runde med 51%.

Hun har samlet inn ca. 980.000 og har igjen ca. 70.000 pr. 17.10.

Sue Pederson (R)

Republikanerne nominerte biolog og forsker Sue Kuehl Pederson. Hun har tidligere jobbet i Hærens ingeniørkorps .

Pederson har tidligere vært leder for det republikanske partiet i Grays Harbor County og var tapende kandidat til delstatssenatet i 2016. Hun tok andreplassen med drøye 23%.

Hun har samlet inn ca. 50.000 og har igjen ca. 25.000 pr. 17.10.

Franz er en kompetent administrator og var på tale som guvernørkandidat før Inslee kunngjorde at han stilte igjen. Stemmetallene fra første runde viser demokratene klart i tet. Trygt demokratisk.

WEST VIRGINIA

Denne delstaten velger alle sine embeter i presidentvalgår. Guvernørvalget behandles annetsteds.

Administrasjonsminister

Mac Warner (R)

Republikanerne erobret embetet i 2016, med advokat og veteran Mac Warner. Han var i mange år militæradvokat og senere kontraktør for utenriksdepartementet.

Warners familie har lenge vært aktive i partiet; en bror var statsadvokat under Bush II, en annen var partiets guvernørkandidat i 2004 og en tredje har vært delstatspartileder. Mac selv tok 49% i sitt første valg noensinne, mot en demokrat som hadde sittet i åtte år.

Han har samlet inn ca. 280.000 og har igjen ca. 20.000.

Natalie Tennant (D)

Den demokraten ble nominert på nytt i mai; tidligere administrasjonsminister, Natalie Tennant (f.1967). Hun har yrkesbakgrunn fra media, som TV-reporter og senere som medeier i et videoproduksjonsfirma.

Tennant forsøkte seg i suppleringsvalget til guvernør i 2011, men kom bare på tredjeplass i primærvalget og hun ble direkte gruset da hun stilte til Senatet i 2014. Hun mistet jobben i 2016 med en margin på 1.7% (en libertarianer tok nesten 5%) og er sugen på revansj i år.

Hun har samlet inn ca. 210.000 og har igjen ca. 150.000.

Dette kan komme til å bli veldig jevnt, men delstaten går (om enn i rykk og napp) i republikansk retning. En måling fra slutten av september gir Warner en 50-43 ledelse. Svakt republikansk.

Justisminister

Patrick Morrisey (R)

Jurist Pat­rick Mor­risey (f.1967) ble valgt første gang i 2012 og gjenvalgt i 2016 med 52%. Han var partiets tapende kandidat mot senator Joe Manchin (D) i 2018.

Som nevnt før på disse sider er Morrisey en ideologisk konservativ av en litt annen type enn den mer populistiske Trumpvelgeren som denne delstaten er smekkfull av.

Han har samlet inn ca. 1,06 millioner og har igjen ca. 870.000.

Sam Petsonk (D)

Demokratene nominerte advokat og tidligere kongressrådgiver Sam Petsonk. Han har vært politisk rådgiver for senatorene Robert Byrd og Carte Goodwin og president for delstatens forening for arbeidsrettsadvokater.

Petsonk er et godt stykke ute på venstre fløy og han lister opp alt han har tenkt til å gjøre noe med, uansett om det tilligger en justisminister eller ei. Vi får si hva velgerne sier.

Han har samlet inn ca. 470.000 og har igjen ca. 100.000.

I takt med Trump har marsjen mot høyre bare akselerert i West Virginia og jeg tror Morrisey skal hale dette i land, særlig siden demokratene har nominert en progressiv motkandidat.

En måling fra slutten av september gir Morrisey en 53-41 ledelse. Trolig republikansk.

Finansminister

John Perdue (D)

Tidligere guvernørrådgiver og assisterende landbrukskommisjonær John Perdue (f.1950) ble valgt første gang i 1996 og tok litt over 50% i 2016. Dog var seiersmarginen brukbar siden republikaneren bare tok knappe 44% og en libertarianer tok resten.

Perdue var en av flere velkjente kandidater ved suppleringsvalget til guvernør i 2011, men tok bare fjerdeplass med knappe 13% av stemmene.

Han har samlet inn ca. 390.000 og har igjen ca. 310.000.

Riley Moore (R)

Republikanerne nominerte forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Riley Moore, som er barnebarn av en tidligere guvernør og nevø av senator Shelley Moore Capito. Han startet sin yrkeskarriere som sveiser og gjennomførte collegestudiene med denne sidejobben.

Moore har en mastergrad i forsvarsstudier og har tidligere bla. jobbet i NATO og som rådgiver for Husets utenrikskomite. Nå jobber han for Textron, som produserer helikoptre for Marinekorpset. Han ble valgt inn i delstatshuset med knapp margin i 2016, men tapte klart gjenvalget i 2018. Nå forsøker han å «falle oppover» ved å stille her.

Han har samlet inn ca. 230.000 og har igjen ca. 50.000.

I 2016 tok en libertarianer nesten 6%, men i år er det kun disse to på stemmeseddelen. Perdue er godt kjent for alle velgere, men kan meget vel ryke med i en delstat som har gått kraftig i republikansk retning siden han ble valgt første gang. Dog holder jeg ham som svak favoritt.

En måling fra slutten av september gir Perdue en 48-44 ledelse. Svakt demokratisk.

Delstatsrevisor

J. B. McCuskey (R)

Republikanerne erobret embetet med jurist og delstatsrepresentant J. B. McCuskey (f.1981). Han var kommunikasjonsrågiver for Pentagon før han gikk inn i jussens verden og jobber nå ved et advokatfirma i delstaten samtidig som han innehar dette vervet.

McCuskey tok 59% i 2016 og anses etter denne sterke seieren som en stigende stjerne i delstatspartiet.

Han har samlet inn ca. 115.000 og har igjen ca. 65.000.

Mac Claytor (D)

Demokratene nominerte revisor Mary Ann «Mac» Claytor. Hun har utdannelse innen forretning og revisjon og har jobbet med sistnevnte for nettop revisjonsdepartementet i over 20 år.

Claytor har også et virke som predikant og fengelsprest på siden.

Hun har samlet inn ca. 35.000 og har igjen ca. 15.000.

McCuskey har ingen skandaler heftende ved seg og Claytor har ikke evnet å føre noen stor valgkamp. Trygt republikansk.

Landbrukskommisjonær

Kent Leonhardt (R)

Bonde og tidligere delstatssenator Kent Leonhardt (f.1954) erobret embetet for republikanerne med 48% i 2016, på andre forsøk. Han slo ut en sittende demokrat i valget til delstatssenatet i 2014, men avsto fra gjenvalg i 2016 for å stille til landbrukskommisjonær for andre gang.

Leonhardt driver en gård hvor han aler opp kyr, sauer og geiter og dyrker høy. Han har også bakgrunn fra Marinekorpset, hvor han hadde oberstløytnants grad da han sluttet.

Han har samlet inn ca. 240.000 og har igjen ca. 70.000.

Bob Beach (D)

Demokratene nominerte delstatssenator Bob Beach (f.1959). Han ble første gang valgt i 2010, men før den tid satt han ti år i delstatshuset (samt et halvår på slutten av 90-tallet).

Beach var tidligere leder for en collegestiftelse og han har også jobbet med eiendom og sist i detaljvarehandel.

Han har samlet inn ca. 40.000 og har igjen ca. 7.000.

Leonhardt imponerte ikke i primærvalget og vil ikke være noen overveldende favoritt i en delstat som gjerne vurderer populistiske demokrater. Han har imidlertid klart å beholde en stor økonomisk fordel. Trolig republikansk.