Mer

  Hva blir Trumps strategi i den siste debatten?

  Det er mandag 19. oktober, det er 3 dager igjen til den siste tv-debatten, 15 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først

  • Et par CBS-målinger: I Arizona leder Biden med 3 poeng (50% – 47%), og i Wisconsin leder samme mann med 5 poeng (51% – 46%).
  • Vi tar også med oss temaene som Trump og Biden skal debattere under den siste TV-debatten:

  1. En roligere Trump i siste debatt?

  Skal vi tro seniorrådgiver for Trump-kampanjen, Jason Miller, er det mulig at Donald Trump vil tone ned retorikken og være mindre fiendtlig innstilt overfor Joe Biden under den siste TV-debatten i Nashville, Tennessee, natt til fredag.

  I et intervju på Fox News Sunday hintet Miller til at han tror Trump vil være interessert i å gi Biden litt mer tid til å forklare sine standpunkt på en rekke ulike saker. “When you talk about style and you talk about approach, I do think that President Trump is going to give Joe Biden a little bit more room to explain himself on some of these issues.”

  Miller nevnte spesifikt Bidens fortsatt uavklarte holdning til en mulig utvidelse av Høyesterett og den nå godt kjente New York Post-artikkelen om Bidens familie som temaer hvor Trump ønsker å presse frem svar fra Biden. Biden skal selv bruke tid på debattforberedelser frem til torsdag, mens det meldes at Trump prioriterer valgkamparrangementer.

  2. Gjenværende tid og ubestemte velgere

  Med drøyt to uker igjen til valgdagen peker nå flere amerikanske medier på at Trumps sjanser til gjenvalg ser stadig mindre ut. Det er særlig knapphet på tid og den lille andelen ubestemte velgere som trekkes frem som viktige faktorer.

  Det er nå flere meningsmålinger som peker i retning av at 95% eller mer av velgerne allerede har bestemt seg, og at disse velgerne har låst seg til sin kandidat. Fraværet av en fremtredende tredjepartikandidat under dette valget blir trukket frem som medvirkende faktor til at Biden nå klarer det Hillary Clinton sjelden fikk til i 2016, nemlig nasjonale målinger (også gjennomsnitt) med oppslutning på over 50%. Clintons nasjonale gjennomsnitt i oktober 2016 beveget seg i spennet 47-49%. Så langt i oktober har Bidens nasjonale ledelse på snittet hos RealClearPolitics vært mellom 50-52%. Her viser også FiveThirtyEight lignende tall.

  Tiden er heller ikke på presidentens side. Dersom det ikke kommer flere oktober-overraskelser blir det antydet at den siste tv-debatten i Nashville, Tennessee, vil være Trumps aller siste sjanse til å snu racet. Morgenen etter debatten er det kun 11 dager igjen.

  3. Biden-kampanjen satser på NFL

  I september samlet Bidens kampanje inn imponerende 383 millioner dollar, noe som førte til at kampanjen sitter med 432 millioner dollar tilgjengelig. Denne summen gir Biden-kampanjen et overtak over Trump, samt stor handlekraft med tanke på reklame. I første omgang satses det på NFL-kamper.

  Kritikk av Trumps korona-håndtering, viktigheten av å bruke stemmeretten og et kritisk blikk på Trumps karakter vil være temaene i Bidens reklamer som vil gå på luften under fem kommende NFL-kamper. Kampene er nøye valgt ut, der lag med tilhørighet til jevne delstater blir prioritert. Prisen har ikke blitt bekreftet, men i 2019 kostet 30 sekunder på skjermen under en NFL-kamp ca. 419 000 dollar.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også