Mer

  Barrett-høringen, dag to

  Det er onsdag 14. oktober, det er 8 dager igjen til den neste presidentdebatten, 20 dager igjen til valget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først

  • Vi er ute med en ny episode av «2020» der vi tar for oss Bidens mange merkelige utsagn om dagen, våre nye stalltips og ikke minst den pågående høyesterettshøringen i Senatets justiskomité.
  • Flyplass-folkemøter: Donald Trump er i full valgkamp-vigør igjen. Presidenten var tirsdag kveld i Pennsylvania, og onsdag kveld står Iowa for tur. Torsdag bærer det videre til North Carolina, mens fredagen settes av til Florida og Georgia. Alle arrangementene holdes på flyplasser.
  • Et dryss med delstatsmålinger fra Morning Consult:
   • ARIZONA: Biden 49%, Trump 46%
   • FLORIDA: Biden 51%, Trump 46%
   • GEORGIA: Trump 49%, Biden 47%
   • MICHIGAN: Biden 51%, Trump 44%
   • NORTH CAROLINA: Biden 50%, Trump 46%
   • OHIO: Trump 49%, Biden 46%
   • PENNSYLVANIA: Biden 52%, Trump 44%
   • TEXAS: Trump 49%, Biden 47%
   • WISCONSIN: Biden 51%, Trump 44%

  1. Barrett-høringen dag 2

  Tirsdag fortsatte høringene i Senatets justiskomité over nominasjonen av Amy Coney Barrett til Høyesterett. Spørsmål om valget 3. november og helsereformen kom opp, men Barrett svarte unnvikende slik man ofte gjør i slike høringer. Det høstet hun kritikk for hos demokratenes medlemmer, og full forståelse for blant republikanerne.

  Senator Richard Blumenthal (D-Connecticut) sa blant annet under høringen at Barrett “so far perfected the art of non-answers.” Dianne Feinstein (D-California) mente også at det var behov for tydeligere svar, da spørsmålet om helsepolitikk for mange er et spørsmål om liv og død. Mike Lee (R-Utah) var sammen med flere republikanske senatorer tydelig på at det ikke vil være riktig for Barrett å ta stilling til saker som senere kan havne i rettssystemet. Den såkalte Ginsburg-regelen ble brukt som eksempel på dette. Ruth Bader Ginsburg var klar motstander av å bruke en lovgivende forsamling som arena til å gi frempek på hvordan en dommer vil stemme i rettssystemet.

  2. Trump skal rette skytset mot Harris

  Med snaue 3 uker igjen til valget leter fremdeles Donald Trump etter et comeback som kan snu den negative trenden på målingene. Ifølge AP skal en ny del av taktikken være å gå hardere etter Bidens visepresidentkandidat Kamala Harris.

  Bakgrunner er tanken om at for mange uavhengige og republikanske velgere er relativt komfortable med moderate Joe Biden som president. Trump kommer derfor til å sidestille Harris med partiets venstrefløy, samt hevde at California-senatoren vil overstyre Biden i Det hvite hus alt dette i håp om å gjøre nok velgere ubekvemme med valget av Biden og Harris.

  Trump har allerede rukket å sende flere stikk til Harris den siste tiden. I kjølvannet av visepresidentdebatten omtalte Trump Harris som “et monster” og “en kommunist”. Harris ønsket ikke å kommentere bemerkningene, mens Joe Biden var tydelig på at dette var kommentarer godt under presidentembetets verdighet.

  3. Folkeavstemninger i høst

  Det handler ikke bare om representanter, senatorer, president og visepresident den 3. november. Vi står også overfor en rekke ulike folkeavstemninger. 32 delstater, samt Virgin Islands og Puerto Rico, skal stemme over alt fra hesteveddeløp til søknad om delstatsstatus. Vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har tatt for seg alt i en egen sak.

  2020: Folkeavstemninger

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også